به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت
جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه

اسلام

در نشریات گروه علوم قرآن و حدیث
تکرار جستجوی کلیدواژه اسلام در نشریات گروه علوم انسانی
  • بهزاد مریدی*، قاسم محسنی مری

    رهیافت ها به حقوق شهروندی در نظام های گفتمانی متفاوت است. این مفهوم به عنوان رویکردی نوین به انواع حقوق آدمیان در زیست اجتماعی برای سامان بخشی همکنشی اجتماعی و نهادی افراد است. رساله حقوق امام سجاد (ع) با قرارگرفتن در گفتمان دین اسلام با مفصل بندی بر طبق کلان روایت مبتنی بر توحید، نبوت و معاد در فرازهایی با بیان جمله های توصیه ای در قالب امر و نهی با سویه حکمی و اخلاقی به آن پرداخت. در این گفتمان آموزه ها به گونه امر تکلیفی به مومنان بازنمایی شده که موظف به انجام یا ترک آن هستند. این مفهوم درگفتمان لیبرالیسم با بن مایه انسان محورانه و مولفه های در پیوند با آن برداشت ویژه ای از آن ارائه کرد و تلاش کرد با ترسیم مفصل بندی های منطبق با بینش خود به روایت گری از نیازها و خواسته های انسان درقالب حقوق شهروندی در زیست اجتماعی نماید. جستار حاضر با شیوه توصیفی و تحلیل گفتمانی با بهره مندی از اسناد کتابخانه ای تلاش کرد برداشت های ناهمسان گفتمان رساله حقوق امام سجاد(ع) و لیبرالیسم را بررسی و برداشت ها و روایت های مختلف هرکدام را تبیین نماید.

    کلید واژگان: اسلام، حقوق شهروندی، رساله حقوق، گفتمان، لیبرال
    Behzad Moridi *, Ghasem Mohseni Mari

    Approaches to citizenship rights are different in discursive systems. This concept is a new approach to all kinds of human rights in social life to organize the social and institutional interaction of people. Imam Sajjad's treatise on the rights of Imam Sajjad (a.s.) was placed in the discourse of Islam by detailing according to the general narrative based on monotheism, prophethood and resurrection, in some parts by expressing recommendations in the form of commands and prohibitions with a moral and judgmental aspect. In this discourse, the teachings are presented to the believers as a task that they are obliged to do or leave. This concept in the discourse of liberalism with its human-centered basis and the components connected with it presented a special understanding of it and tried to narrate the needs and desires of human beings in the form of citizenship rights in life by drawing articulations in accordance with his vision. socialize The present essay tried to analyze the disparate understandings of Islamic discourse based on Imam Sajjad's (a.s.) treatise on rights and liberalism and explain the different understandings and narratives of each of them with the descriptive method and discourse analysis with the benefit of library documents.

    Keywords: Islam, Citizenship Rights, Law Treatise, Discourse, Liberal
  • زهرا بحر کاظمی *، فاطمه ریحانی

    قرآن دشمن انسان را به روشنی به وی معرفی می کند و ضمن تبیین خطرات پنهان و آشکار وی برای انسان، به او می آموزد که جهت مصون ماندن از این خطرات باید به خدا پناه برد. سفارش به استعاذه در موقعیت های حساس چون تلاوت قرآن و برای رهایی از خطرات جانی و اخلاقی حاکی از اهمیت و تاثیر استعاذه است. در معناشناسی استعاذه، پناه بردن به خداوند عالم و قادر از شر شیطان رجیم در هر آنچه که از شر و ضرر آن خوف دارد و با عبارت «اعوذ با لله من الشیطان الرجیم » و یا «استعیذ با لله من الشیطان الرجیم » بیان م یشود. آنچه در این مقاله با شیوه ی توصیفی سامان یافته و بدان پاسخ داده شده، این است که حکم فقهی استعاذه چیست؟ و استعاذه چه تاثیری در سلامت فرد و جامعه دارد؟ با بررسی کتاب های فقهی و اخلاقی این نتیجه حاصل شد که استعاذه بر انسان لازم است و او مامور به استعاذه و پناهندگی به خداوند است، و در همه ی اوقات زندگی لازم است برای حفظ و مصونیت از شر شیطان به دژ محکم و استوار پروردگار پناهنده شود، ه مچنین استعاذه در سلامت فرد و جامعه برای ایجاد سلامت روانی تاثیرگذار است. بنابر این انسان مستعیذ به جامعه ی مستعیذ تبدیل می شود، و ثمره ی آن رشد و تعالی اجتماع خواهد بود.

    کلید واژگان: استعاذه، اسلام، سلامت، جامعه، شیطان
    Zahra Bahr Kazemi *, Fatima Reyhani

    The Quran clearly introduces humans to their enemy and explains both the hidden and obvious dangers they face. To protect oneself from these dangers, one must seek refuge in God. The recommendation to seek refuge in sensitive situations, such as reciting the Quran or to escape physical and moral dangers, emphasizes the importance and impact of seeking refuge. Seeking refuge refers to seeking protection from Allah, the All-Knowing and All-Powerful, from the evil of Satan, in everything that causes fear and harm. This is expressed by the phrase “A'udhu billahi min ash-shaitan ar-rajim” or “Astaghfirullah min ash-shaitan ar-rajim.” The purpose of this article is to determine the jurisprudential ruling on seeking refuge and to explore the impact it has on the health of individuals and society. Through examining jurisprudential and ethical books, it has been concluded that seeking refuge is necessary for humans, and they are obligated to seek refuge and protection from Allah. It is necessary for individuals to seek refuge in the fortified stronghold of the one and only God to preserve themselves from the evil of Satan at all times in order to maintain their well-being and safety. Seeking refuge has a significant impact on the mental health of individuals and society. Therefore, a person who seeks refuge becomes a refuge for society, and the result of this is the growth and prosperity of the community

    Keywords: Seeking Refuge, Islam, Health, Society, Satan
  • محسن رنجبری، مصطفی بسطامی، محمود بلوچ *

    مدیریت اسلامی ضمن توجه به روش ها و فنون مدیریتی که در مدیریت غربی به آن پرداخته شده است به انسان نیز توجه اکید و خاص داشته و تمامی فعالیت ها و وظایف مدیریت را حول محوریت انسان طراحی می کند که از دیدگاه نگارنده، مدیریت اسلامی و مدیریت غربی در بسیاری از موارد در تقابل و ضدیت با هم نیستند ولیکن مدیریت اسلامی در سطحی بالاتر از مدیریت غربی به مسایل مدیریت با محوریت انسان توجه دارد. در این مقاله بر آنیم تا ضرورت توجه به مدیریت اسلامی در حکومتی اسلامی، مفاهیم و تعاریف مدیریت اسلامی از دیدگاه برخی از صاحب نظران مورد بررسی قرار داده و سپس به وجوه کلی تفاوت های مدیریت اسلامی و مدیریت غربی به صورت مختصر اشاره نماییم. به نظر می رسد پیاده سازی و تمرکز بر روی مدیریت اسلامی، موانع و مشکلاتی را در پیش رو دارد که از آن جمله می توان به عدم آشنایی عموم با قابلیت های مدیریت اسلامی، سیطره نفوذ مدیریت غربی، ابهام در معنا و مفهوم مدیریت اسلامی، نبود نگاه راهبردی به مقوله مدیریت اسلامی، بی توجهی به انجام پژوهش در زمینه مدیریت اسلامی و نبود مفهوم مشخص از مدیریت اسلامی در سطوح سازمانی اشاره کرد.

    کلید واژگان: مدیریت اسلامی، تعالی انسان، اسلام، حکومت، مدیریت غربی، ارزش های الهی، خود باوری
  • علی صفرپور*، سید حسن متهجد عسکری

    در این پژوهش به روش مقایسه ای توصیفی، وجوه اشتراک و افتراق دیدگاه ابن تیمیه و وهابیت در موضوع رابطه اسلام و ایمان بررسی می شود. همچنین، می کوشیم نسبت میان مراتب و اقسام اسلام و ایمان را در اندیشه وهابیت و ابن تیمیه بسنجیم. در این فرآیند، تفاوت و تشابه دیدگاه این دو درباره رابطه اسلام و ایمان استخراج، تبیین و تحلیل شده است. دیدگاه ابن تیمیه درباره «اسلام» و «ایمان» گاه از نظر لغوی و اصطلاحی، و گاهی هم از حیث مراتب و اقسام آنها با وهابیت ناسازگار، و گاهی هم سازگارست، اما از خلط میان برخی از معانی «اسلام» و «ایمان» و البته برداشت خطا از مفهوم «اسلام ظاهری و واقعی» می توان به مثابه نقطه اشتراک در این دو اندیشه یاد کرد که با التفات به این اشتباه، زمینه تعامل با اندیشه های تکفیری و تحقیق بیشتر برای حق جویان فراهم خواهد شد.

    کلید واژگان: اسلام، ایمان، ابن تیمیه، وهابیت
    Ali Safarpour *, Sayyid Hasan Motahjed Askari

    The two concepts of Islam and faith (Iman) have been of interest to scholars in Islamic schools of thought, and the nature of the relationship between these two terms has significant implications in theological and social discussions. This research aims to explain the similarities and differences in the relationship between Islam and faith from the perspectives of Ibn Taymiyyah and Wahhabism. By referring to primary sources of Ibn Taymiyyah and Wahhabism, this study has examined the levels and types of Islam and faith in their thoughts, and consequently extracted, explained, and analyzed the differences and similarities in their views on the relationship between Islam and faith. One of the findings of this research is that in some cases, regarding the linguistic and terminological meanings, as well as the levels and types of Islam and faith, Ibn Taymiyyah's view is inconsistent with Wahhabism, while in other cases, it is consistent. However, the confusion between some meanings of Islam and faith, and particularly the misunderstanding of the concept of apparent and real Islam, can be considered a common point in these two schools of thought. By uncovering this mistake, the ground for interaction with takfiri ideologies and further research for truth-seekers will be provided

    Keywords: Islam, Faith (Iman), Ibn Taymiyyah, Wahhabism, Logical Relationship, Ratio
  • سید مفید حسینی کوهساری، محسن خوش فر، محمدرضوان السلام خان*

    کاستی تولید و بهره نبردن از منابع اقتصادی، یکی از مشکلات اقتصادی در کشورهای گوناگون به ویژه کشورهای اسلامی است. برای بر طرف نمودن این مشکل تا کنون بیشتر به نظریات و راهکارهای اقتصاددانان و متخصصان عرصه تولید که مبتنی بر علوم انسانی است تکیه شده و کمتر به مبانی و آراء و برنامه های اقتصادی اسلام توجه شده است. با مروری بر آموزه های قرآنی و روایی ، می توان به راهکارهای رفع موانع و رشد و رونق تولید دست یافت. در این نوشتار عوامل اقتصادی رونق تولید در منابع روایی فریقین مورد توجه قرار گرفته و به این پرسش پاسخ می دهد که « نقش عوامل اقتصادی در رونق تولید از منظر فریقین چیست؟». در بررسی صورت گرفته می توان گفت« اهتمام به کار و تلاش»؛ «توجه به فراهم سازی سرمایه»؛ «بهره گیری از زمین» و «توجه به زراعت و معدن» از عوامل مهم و تاثیرگذار در رونق تولید است. نوشتار حاضر با بهره گیری از روش تحلیلی-توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و با استناد به آیات قرآنی و منابع روایی فریقین گردآوری شده است هدف از تدوین این نوشتار نیز بازخوانی و تبیین نقش عوامل اقتصادی رونق تولید در منابع فریقین است .

    کلید واژگان: اسلام، اقتصاد اسلامی، رونق تولید، فریقین، رونق
    Syed Mofid Hoseini Kohsari, Mohsen Khoshfar, Mohammadrizwanus Salam Khan *

    A lack of production and underutilization of economic resources remain among the primary economic challenges faced by nations, particularly in Islamic countries. To address this issue, solutions have predominantly relied on theories and recommendations by economists and production specialists rooted in secular human sciences, while often neglecting the foundational principles, viewpoints, and economic frameworks provided by Islam. An exploration of Quranic teachings and Prophetic traditions reveals potential strategies for overcoming obstacles and fostering economic growth and production. This article investigates the economic factors contributing to production growth as emphasized in the hadith collections of both Sunni and Shia traditions. It seeks to answer the question: “What is the role of economic factors in fostering production from the perspectives of Islamic traditions of Shia and Sunni” The study identifies key elements that significantly impact production growth, including a commitment to diligence and labor, the importance of capital generation, effective land utilization, and a focus on agriculture and mining. The research employs a descriptive-analytical method, utilizing library-based sources and drawing from Quranic verses and the Prophetic traditions of both Sunni and Shia traditions. The purpose of this article is to revisit and elucidate the economic factors influencing production growth within the teachings of Islamic traditions of Shia and Sunni, thereby bridging the gap between Islamic economic principles and contemporary production challenges.

    Keywords: Islam, Islamic Economy, Production Boom, Fariqin, Boom
  • نیلوفر صدری

    تعلیم یا آموزش و پرورش در عین حال که مایه شکوفایی شخصیت، استعداد و وسعت دید فرد می شود، از نظر جمعی نیز پشتیبان ترقی، سعادت، ایجاد تفاهم مدارا و دوستی میان انسان ها و ملت های جهان محسوب می گردد که جایگاه و شرف ملت وابسته به سطح سواد و داشته های علمی آن می باشد. تاکید بر فراگیری علم و دانش و تساوی مردان و زنان بر این امر، درآیات قرآنی و ارشادات نبوی و سایر متون دینی گرچه بیان کننده ی اهمیت علم و ارج گزاری برای زنان و دختران است، اما برخورد نامناسب متولیان امور تعلیمی و ایجاد زمینه های اختلاط و سوءاستفاده از زنان و دختران مشکل دیگری است که در خصوص ممانعت شان از تحصیل و تعلیم کمک می کند و خانواده ها مجبور می شوند برای حرمت و عفت فرزندان شان مانع تعلیم و دسترسی آنها به تحصیل علوم شوند. هدف از نگارش این تحقیق بیان دقیق دیدگاه اسلام در رابطه به آموزش و تعلیم زن می باشد. روش تحقیق این مقاله کتابخانه ای است نخست کتاب های متعلق به موضوع مطالعه و بعدا مطالب مورد نظر و دیدگاهای که ارتباط به موضوع تحقیق دارد فیش برداری و جمع آوری شده سپس با استفاده از نمونه ها و مدل ها اصول و قواعد پذیرفته شده دیدگاه ها مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتیجه که از این تحقیق به دست می آید عبارت از آن است که از دیدگاه اسلام در تعلیم و آموزش علم تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد و زنان هم می توانند مانند مردان با حفظ حجاب و عفاف به فراگیری علوم بپردازند.

    کلید واژگان: آموزش، اسلام، تعلیم، زنان، علم
    Nelofar Sadri *

    At the same time, education is the source of the flourishing of a person's personality, talent and breadth of vision. From a collective point of view, it is also considered as a supporter of progress, prosperity, creating understanding, tolerance and friendship between people and nations of the world. that the status and honor of the nation depends on the level of literacy and its scientific achievements Emphasis on learning the science and knowledge and the equality of men and women for this matter, in Quranic verses and prophetic instructions and other religious texts, although it expresses the importance of science and respect for women and girls. However, the inappropriate treatment of the educational affairs custodians and the creation of grounds for mixing and abusing women and girls is another problem that helps in preventing them from education. And families are forced to prevent their children's education and access to science education for the respect and chastity of their children. The purpose of writing this research is to express the exact view of Islam in relation to the education of women. The research method of this article is library. The books related to the subject of the study and later according to the target and the viewpoints related to the research topic were collected, then by using examples and models, accepted principles and rules, the viewpoint was analyzed. The result obtained from this research is that from the perspective of Islam, there is no difference between men and women in the teaching of science, and women can study science just like men by maintaining hijab and chastity.

    Keywords: Education, Islam, Women, Science
  • پیمان رستگار، نسترن جعفری *، سعید رضایی نیا

    مقاله حاضر به بررسی تطبیقی مفهوم حکمت در قرآن و انجیل و تحلیل نقش آن در نظام های اخلاقی اسلام و مسیحیت می پردازد. حکمت به عنوان یکی از مفاهیم اساسی در متون مقدس، در هر دو دین به عنوان هدایت گری برای دستیابی به زندگی اخلاقی و معنوی معرفی می شود. در قرآن، حکمت به عنوان دانشی الهی که به پیامبران و بندگان برگزیده عطا می شود، تعریف می شود که انسان را به درک عمیق تری از حقایق جهان و قوانین الهی هدایت می کند. در مقابل، در انجیل، حکمت به عنوان تجسمی از کلام خدا و راهی برای ارتباط با او مطرح می شود که انسان را به سوی محبت و رستگاری هدایت می کند. شباهت های مفهومی حکمت در هر دو متن نشان دهنده اشتراکات عمیق میان اسلام و مسیحیت است، در حالی که تفاوت هایی نیز در نحوه تجلی و کاربرد آن ها در نظام های اخلاقی دیده می شود. این مقاله همچنین به بررسی زمینه های مشترک در تربیت اخلاقی و دینی در هر دو سنت پرداخته و به تاثیرات آن بر ارزش های اخلاقی و اجتماعی جوامع معاصر اشاره می کند. در نهایت، پژوهش به پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده در این حوزه می پردازد، از جمله بررسی روش های آموزشی حکمت و تاثیر آن در تربیت نسل های آینده. هدف این مطالعه ارتقاء درک بهتر از حکمت و نقش آن در توسعه اخلاق و رفتارهای انسانی در جوامع دینی است.

    کلید واژگان: حکمت، قرآن، انجیل، نظام های اخلاقی، اسلام، مسیحیت، تربیت اخلاقی، ارزش های اجتماعی
    Peyman Rastgar, Nastaran Jafari *, Saeed Rezaeiniya

    This article presents a comparative study of the concept of wisdom in the Quran and the Bible, analyzing its role in the ethical systems of Islam and Christianity. Wisdom, as a fundamental concept in sacred texts, is introduced in both religions as a guiding principle for achieving an ethical and spiritual life. In the Quran, wisdom is defined as a divine knowledge granted to prophets and chosen individuals, guiding humanity to a deeper understanding of the truths of the world and the divine laws. Conversely, in the Bible, wisdom is portrayed as an embodiment of God's word and a pathway to connection with Him, leading individuals towards love and salvation. The conceptual similarities of wisdom in both texts reveal profound commonalities between Islam and Christianity, while differences in their manifestations and applications in ethical systems are also observed. This article further explores the shared foundations in moral and religious education across both traditions, emphasizing their impact on the ethical values and social behaviors of contemporary societies. Ultimately, the research offers recommendations for future studies in this area, including an examination of educational approaches to wisdom and its influence on the upbringing of future generations. The aim of this study is to enhance the understanding of wisdom and its role in the development of ethics and human behavior within religious communities.

    Keywords: Wisdom, Quran, Bible, Ethical Systems, Islam, Christianity, Moral Education, Social Values
  • عباسعلی رستمی ثانی

    ضروری دین یکی ازاساسی ترین مو ضوع درنظام حقوقی اسلام  است التزام به آن سبب می شود فرد از حقوق شهروندی دراسلام بهره مند شود؛ و مخالفت با آن موجب می گردد با عناوینی هم چون مرتد، کافر و محارب، از حقوق یاد شده محروم گردد. ضروری دین به آن بخش از معارف دین اطلاق می شود که استناد آن به شریعت محل تردید نباشد و معیار آن عبارت است از بداهت حکم و موضوعی که هر مسلمانی در ابتدا می داند و پذیرش آن نیاز به برهان ندارد چون به منزله بدیهیات عقلیه است و مفهوم آن چنان آشکار است حتی غیر مسلمان ها نیز به آن آگاهند؛ مانند نماز، روزه، حج، توحید، نبوت و معاد. اما درباره اجرای حکم و اثر آن اقوالی وجود دارد.که ا ز احادیث ونظرات اندیشمندان اسلامی استفاده می شود بر خی اعتقاد دارند انکار ضروری دین، به صورت مستقل موجب کفر است، گروهی می گویند انکارضروری دین  در صورتی موجب کفراست  که سبب تکذیب رسالت  باشد.

    کلید واژگان: روایات، ضروری دین، اسلام، کفر.
    Abbasali Rostami Sani

    The essential rules of religion are one of the most fundamental issues in the Islamic legal system. Adherence to it causes a person to benefit from the rights of citizenship in Islam; and opposing it will cause him to be deprived of the mentioned rights with titles such as apostate, kāfir and muḥārib. The essential rulings of religion refer to that part of religious knowledge whose reference to Sharia is not a place of doubt, and its criterion is the improvisation of the ruling and the subject that every Muslim knows at the beginning; and its acceptance does not need proof, because it is a rational axiom, and its meaning is so obvious that even non-Muslims are aware of it, such as prayer, fasting, Hajj, monotheism, prophethood and resurrection. However, there are some sayings about the implementation of the ruling and its effect, based on the hadiths and opinions of Islamic thinkers, some believe that denying the necessary rulings of the religion is an independent cause of disbelief. A group says that denying the essential rules of religion is a cause of disbelief if it is the cause of denying the mission.

    Keywords: Hadiths, Essential Rulings Of Religion, Islam, Infidelity
  • محمدجواد یعقوبیان *

    ضرورت تشکیل حکومت جهانی از دیدگاه عقل، دانشمندان و بسیاری از مکاتب و ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی؛ اصلی است پذیرفته شده که کم تر مورد توجه قرار گرفته است. تشکیل حکومتی کار آمد از سوی رهبری آگاه به مصالح و دارای تشکیلاتی نظام مند، با هدف نجات، عدالت و کمال خواهی نظریه مشترک بسیاری از عقلا، اندیشمندان و ادیان ابراهیمی است. با بررسی اهداف، ویژگی ها و برنامه های منجی موعود برای تشکیل حکومت واحد جهانی، با روش تحلیل- عقلی و نقلی و توجه به ناکارآمدی و غنی نبودن آموزه های یهودیت و مسیحیت در مقوله نجات و کمال خواهی انسان؛ می توان به این نتیجه رسید که مهدویت به عنوان مهم ترین مبنای ضرورت تشکیل حکومت واحد جهانی، برای رسیدن به اهداف به شمار می آید.

    کلید واژگان: ادیان ابراهیمی، حکومت منجی، نجات، مبانی حکومت، اسلام، کمال خواه
    Muhammadjavād Yaˈqoubian *

    Though the necessity of forming a global government is accepted from the viewpoint of reason, scholars, and most of Abrahamic and non-Abrahamic religions and schools of thought however, it has received less attention. The formation of an effective government by a leader who is aware of its requisites, and with a systematic organization and the aim of salvation, justice, and perfectionism is the common theory of many thinkers, scholars, and Abrahamic religions. By examining the goals, characteristics, and plans of the Promised Savior for the formation of a global unified government, with Analytical-rational and narrative method, and paying attention to the inefficiency and lack of richness of the teachings of Judaism and Christianity about the issue of Salvation and human perfectionism, it can be concluded that Mahdism is considered as the most important basis for the necessity of forming a one world government to achieve the goals.

    Keywords: Abrahamic Religions, The Savior Government, Salvation, Foundations Of The Government, Islam, Perfectionism
  • مجتبی ارشدی بهادر *، ثریا اوستادی

    عاملی که تشیع را محور توجه و نگاه مستشرقان قرار داده است، واقعه کربلا و نهضت حسینی است.به اذعان برخی مستشرقین، این نهضت مهم ترین علت برای ظهور تشیع در جهان بوده است.عده ای از آنها با استناد به منابع تاریخی صحیح السند شیعی، ترسیمی درست از نهضت امام حسین علیه السلام داشته اند؛اما برخی دیگر، به علت تحکم و سیطره منابع اهل سنت بر اذهان عمومی و کمبود منابع مشروح و موثق شیعی در بین منابع و مآخذ غربی، نگاهی مادی گرایانه را به قیام سید الشهداء علیه السلام نسبت داده اند. در ابتدا شناخت مستشرقین از نهضت امام حسین علیه السلام از طریق تصحیح و ترجمه متون تاریخی اسلام و شیعی صورت گرفته و در ادامه با تالیف متون مستقل خاص در مورد امام حسین علیه السلام همراه بوده است.این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به دنبال آثار و نظرات شرق شناسان پیرامون نهضت امام حسین علیه السلام می باشد.

    کلید واژگان: مستشرقان، نهضت حسینی، تشیع، اسلام، غرب، امام حسین(ع)
    Mojtaba Arshadi Bahador, Sorayya Ostadi

    The event of Karbala and Ashura have been among the main elements that have inspired certain Orientalists to study them. Some of them regard Ashura as a major factor for manifestation of Shiism in the world. Some of them may come up with good understanding of Ashura based on Shii sources. Yet, those who draw upon non-Shii works have made big mistakes in understanding and appreciating Ashura.

    Keywords: Imam Al-Husayn, Orientalists, Husayni Movement, Shiism, Islam, The West
  • محمدشریف طاهرپور*، مهدی رمضانی، هدایت الله اعتمادی زاده

     تربیت جنسی از دیدگاه اسلام، ناظر بر آموزش معیارهای اخلاقی، دینی و عبادی درارتباط با بعد جنسی انسان است. دراین رابطه، به طور کلی سه رویکرد وجود دارد که عبارتند از رویکرد رهباینت که مبتنی بر مبارزه با نیاز جنسی و به تبع آن تحریم آگاهی های جنسی و تربیت جنسی؛ رویکرد نوگرایان جنسی جنسی که مبتنی بر رهایی از اخلاق جنسی سنتی، آزادی جنسی و به رسمیت شناختن انواع گرایشات جنسی؛ و رویکرد اعتدالی که مبتنی بر آموزه های دین اسلام درارتباط با نیاز جنسی و تربیت جنسی است. بر این اساس، هدف از این پژوهش، تبیین مبانی هستی شناسی، اصول و روش های تربیت جنسی از دیدگاه اسلام است که با روش توصیفی- تحلیلی و استنتاجی انجام شده. نتایج این پژوهش در بعد مبانی هستی شناسی تربیت جنسی عبارتند از: خدا محوری، هستی تجلی نظام احسن، زوجیت، هستی هدفمند و هستی اعم از دنیا و آخرت؛ اصول تربیت جنسی عبارتند از: موازین الهی معیار تربیت جنسی؛ تقوای جنسی، هدف و آرمان واقع نشدن شان جنسی، پرورش استعدادهای عالی انسان، ازدواج، تبادل نظر در امر ازدواج، معیارهای الهی ازدواج، هدفمندی معقول تربیت جنسی و رهایی از اسارت نفس. روش های تربیت جنسی عبارتند از: ارتقاء تمایلات جنسی به سطح الهی، مراقبت مستمر؛ توجه به نیاز جنسی در حد طبیعی، والایش؛ محترم شمردن ازدواج به عنوان حکمی فطری، استفاده از نظر دیگران در امر ازدواج، به کار بردن معیارهای الهی، تربیت جنسی مبتنی بر مراحل رشد، خویشتنداری در برابر تمایلات جنسی و یاد خدا در هنگام وسوسه های نفسانی.

    کلید واژگان: تربیت جنسی، مبانی هستی شناسی، اصول، روش ها، اسلام
    Mohammadsharif Taherpour *, Mehdi Ramazani, Hedayatollah Etemadizade

    Explaining Ontological Foundations, Principles, and Methods of Sexual Education from the Islamic Perspective AbstractFrom the Islamic standpoint, sexual education refers to teaching ethical and religious criteria in relation to the sexual dimension of the human being. In this sense, there are generally three approaches, including (1) the monasticism approach, based on resisting sexual urges and prohibiting sexual awareness and education; (2) the reformist approach, founded on liberation from traditional sexual ethics, sexual freedom, as well as recognition of various sexual orientations; and (3) the moderate approach, derived from the main teachings of Islam regarding sexual needs and sexual education. Against this background, the present study was to explain the ontological foundations, principles, and methods of sexual education from the Islamic perspective, through a descriptive-analytical inductive method. The study results for the ontological foundations of sexual education were associated with God-centeredness, existence as the manifestation of the best system, coupled relationships, purposeful existence, and existence in the world and the hereafter. The sexual education principles also consisted of divine commands as sexual education criteria, sexual piety, sexual dignity not as the ideal goal, development of great human talents, marriage, conferring views on marriage, divine standards for marriage, reasonable purposefulness of sexual education, and freedom from self bondage. Besides, the sexual education methods comprised of sexual desire elevation to divine levels, continuous care, attention to normal sexual needs, sublimation, respect for marriage as the natural law, reference to others’ opinions on marriage, application of divine standards, sexual education based on stages of development, sexual abstinence, and remembering God in soul temptations.

    Keywords: Sexual Education, Ontological Foundations, Principles, Methods, Islam
  • حسن رحیمی (روشن)*، احمد امین پور

    اسلام از بدو ظهور، با قشر عظیمی از بردگان در جامعه روبرو بود؛ همچنین قوانین و عرف هایی که در واقع به مصادر بردگی و به تبع آن ازدیاد بردگان دامن می زدند. صدور حکم انقلابی و آنی حرمت بردگی در اسلام، می توانست مولد یک بحران عظیم اجتماعی باشد که پتانسیل آن را داشت که شالوده ی اجتماع را به هم بریزد. این مقاله، با روش پژوهش توصیفی و تحلیلی و استفاده از منابع تفسیری موضع قرآن در رابطه با "بردگی موجود" و "مصادر بردگی" را واکاوی نموده است. سوال اصلی پژوهش این است که قرآن چه شیوه های برای مقابله با برده داری به عنوان نمادی از استکبار ورزیدن به کاربرده است؟ به عبارت بهتر نظر قرآن در مورد برده داری ایجابی است یا سلبی؟ فرضیه پژوهش بر این مبنا است که قرآن نگاه سلبی به نظام برده داری داشته و در راستای مبارزه با استکبار و حمایت از مستضعفین در جهت ریشه کنی آن با روشی منحصربه فرد برآمده است.یافته مقاله نشان می دهد که سیاست قرآن از یک طرف، آزاد کردن بردگان از درون و القای اعتماد به نفس و کرامت به آنان بوده و از سوی دیگر، چشم انداز "تحریر" را برای بردگان ترسیم نموده است. قرآن جهت نیل به هدف تحریر بردگان، سیاست زمان بر و تدریجی ارائه داده است. مالکان را به آزاد کردن بردگان در صورت فراهم آمدن شرایط، ملزم نموده و دستورالعمل های اخلاقی را برای تعامل با بردگانی که شرایط آزادی را ندارند، وضع کرده است. در رابطه با مصادر و سرچشمه های بردگی نیز خشکاندن این سرچشمه ها را هدف قرار داده است.

    کلید واژگان: قرآن، اسلام، برده داری، بردگی، آزادی
    Hasan Rahimi (Roushan) *, Ahmad Aminpour

    When Islam emerged, it faced a world in which slavery was a fundamental institution in society. This study seeks to extract the approach and interaction of Islam to the issue of slavery from trustworthy texts that have the highest degree of authority. And with this motive, she tries to study this issue in the Qur'an. The findings of the article show that the Qur'an has a negative view of the slavery system and has come up with a unique way to overthrow it. On the one hand, it has tried to liberate slaves from within and instill in them confidence and dignity, and on the other hand, it has painted a vision of "freedom" for slaves. The Qur'an has acted gradually to achieve the goal of freeing slaves. The Qur'an obliges slaveholders to free slaves if conditions allow, and on the other hand, issues moral instructions for better interaction with slaves. Finally, the Qur'an has tried to gradually eliminate the conditions that lead to slavery.

    Keywords: Quran, Islam, Slavery, Freedom
  • شهرام رهنما، مهرداد امیری*، حسین صدیقیان
    نماز عطیه یا نماز جعفر طیار یکی از نماز های شناخته شده مسلمانان و منسوب به جعفر طیار، برادر امام علی (ع) است. با وجود آنکه روایت های مذهبی به خوبی در ارتباط با این نماز مطالبی را بیان کرده اند؛ اما تاکنون اهمیت این نماز از حیث آثار مادی به جای مانده از آن مورد مطالعه قرار نگرفته است. از همین روی ضرورت دارد پرسش هایی همچون اهمیت و جایگاه این نماز در نگاه مسلمانان صدر اسلام و نمودهای مادی آن مورد مطالعه قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و مطالعه اهمیت نماز عطیه در قرون اولیه اسلامی است که بر پایه بررسی استنادات منابع مذهبی، تاریخی و برخی شواهد باستان شناسی صورت می پذیرد. در نتیجه این پژوهش چنین مشخص می شود که نماز عطیه نه تنها از نماز های بسیار معتبر محسوب می شود و به دفعات در منابع مکتوب بدان اشاره شده است؛ بلکه در برخی از کتیبه های چوبی به کاررفته در دوره آل بویه نیز می توان نمودی از آن را ملاحظه کرد که به سفارش امیر عضد الدوله دیلمی ساخته شده بودند. با توجه به این موارد چنین می توان بیان کرد که این نماز از قرون اولیه اسلامی به بعد، جایگاهی ویژه نزد بسیاری از مردم عادی و حتی حاکمان وقت، داشته است.
    کلید واژگان: نماز عطیه، اسلام، منابع مکتوب، آل بویه
    Shahram Rahnama, Mehrdad Amiri *, Hossein Sedighian
    The ʿAṭiyya prayer, attributed to Jaʿfar al-Ṭayyār, Imam ʿAlī’s brother, is a widely recognized form of prayer among Muslims. While there is extensive information about this prayer in hadiths, its material significance and historical impact have not been thoroughly studied. This research aims to explore the importance of the ʿAṭiyya prayer in early Islamic centuries through religious sources, historical records, and archaeological evidence. It demonstrates that the ʿAṭiyya prayer is not only one of the most recognized prayers, frequently cited in written sources, but also that its manifestations can be found in wooden inscriptions from the Buyid era, specifically commissioned by Amīr ʿAḍud al-Dawla al-Daylamī. Thus, it can be concluded that this prayer held significant importance among both the general public and rulers from the early Islamic period.
    Keywords: ʿaṭiyya Prayer, Islam, Written Sources, Buyid Dynasty
  • افشین صفریانی گیلان، عبدالرضا جمالزاده *، سید حسین سجادی

    سکولاریسم و دین دو پدیده مخالف هم که هر دو به بحث پیرامون نقش دین و مذهب در جامعه و حکومت بر آن میپردازند. سکولاریسم به معنای جدایی دین از سیاست و حکومت است و فقه به عنوان شاخه ایی از علوم دینی، به تفسیر و تطبیق احکام دینی با زمان، مکان و شرایط مختلف میپردازد تا از این طریق، در عین دینداری، دموکراسی را در جامعه پیاده سازد. در حقیقت اسلام دینی است که تاکید بر باور به پروردگار و پیروی از آموزه ها و دستورات او دارد و توحید، نبوت، کتاب، معاد و شریعت، پایه های این دین آسمانی هستند. فقه در اسلام، به درک و استنباط احکام شرعی کمک میکند و به بررسی قوانین و ضوابط دینی در زمینه های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زندگی روزمره مسلمانان می پردازد. و در این راستا از چهار منبع اصلی یعنی کتاب (قرآن)، سنت، اجماع و عقل، کمک میگیرد. فقها از تواناییها و قابلیتهای این دانش جهت پاسخگویی به نیازها و مسائل شرعی جامعه میپردازند. پژوهش پیش رو با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ایی و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی ظرفیت-های فقه در تقابل و رویارویی با سکولاریسم میپردازد. نتایج حاصل از بررسیها نشان میدهد که علم فقه دارای توانایی تطبیق احکام شرعی با شرایط واقعی است و میتواند احکام مربوطه را از منابع اسلامی استخراج کرده و استدلال مناسبی را برای حل مسائل شرعی ارائه نماید و راه گشای خوبی برای مسائل اجتماعی باشد و مخالفتی با سکولاریسم و دموکراسی و پیشرفت ندارد.

    کلید واژگان: سکولاریسم، فقه امامیه، اسلام، دین، سیاست، ظرفیت های فقه
    Afshin Safaryani Gilan

    Secularism and religion are two opposing phenomena, both of which discuss the role of religion in society and governance. Secularism means the separation of religion from politics and government, and jurisprudence, as a branch of religious sciences, deals with the interpretation and adaptation of religious rulings to different times, places, and conditions in order to implement democracy in the society while being religious. In fact, Islam is a religion that emphasizes belief in God and following his teachings and commands, and monotheism, prophecy, the book, resurrection, and law are the foundations of this heavenly religion. Islamic jurisprudence helps in understanding and deriving Sharia rules and investigates religious rules and regulations in various social, political and cultural fields of daily life of Muslims. And in this direction, he takes help from four main sources, namely the book (Qur'an), tradition, Consensus and Reason. The jurists discuss the abilities and capabilities of this knowledge to respond to the needs and Sharia issues of the society. The upcoming research examines the capabilities of jurisprudence in confrontation with secularism by using library sources and documents and with a descriptive-analytical method. The results of the investigations show that the science of jurisprudence has the ability to apply Sharia rulings to real conditions and can extract the relevant rulings from Islamic sources and provide appropriate arguments to solve Sharia issues and be a good solution for social issues and opposition to secularism. And there is no democracy or progress.

    Keywords: Secularism, Imami Jurisprudence, Islam, Religion, Politics, Jurisprudence Capacities
  • محمد پناهی*
    یکی از رفتارهایی که در عصر حاضر موردبحث و مناقشه قرار دارد، هم جنس گرایی است. این رفتار با دو رویکرد متفاوت با تغییر بنیادی مواجه شد، نخست به دلیل گرایش برخی از افراد، ناهنجاری بودن آن درهم شکست و سپس عده ای با تکیه بر دلایل و تحقیقات صورت گرفته و با استناد به نقش ژنتیک، هورمون و ساختار مغزی در هم جنس گرایان، غیراختیاری بودن این رفتار را نتیجه سرشتی و ذاتی بودن آن قلمداد کردند. گرچه این نظریه از منظر علوم تجربی موردنقد قرار گرفته است؛ ولی در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی برای نخستین بار سرشتی بودن هم جنس گرایی از منظر مسیحیت و اسلام موردبحث و مناقشه قرار گرفته است. دین آسمانی مسیحیت و اسلام، با منتسب دانستن این رفتار به قوم لوط، هرگونه سرشتی بودن این رفتار را نفی می کند و در کتب آسمانی خود بر انحراف جنسی بودن و برخلاف فطرت و سرشت انسانی بودن هم جنس گرایی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تاکید دارند
    کلید واژگان: اسلام، مسیحیت، هم جنس گرایی، سرشتی بودن، فطری بودن
    Mohammad Panahi *
    The topic of homosexuality is currently a focal point of discussion and debate. This behavior has experienced a significant evolution influenced by two opposing perspectives. On one hand, the acceptance of certain individuals has contributed to the normalization of what was previously deemed a deviation. On the other hand, some scholars argue that the non-volitional aspect of this behavior stems from its intrinsic qualities, bolstered by genetic, hormonal, and neurological studies concerning homosexual individuals. While this hypothesis has faced criticism from an empirical scientific standpoint, this research adopts a descriptive-analytical approach to examine, for the first time, the concept of homosexuality as innate through the lenses of Christianity and Islam. Both of these Abrahamic religions link this behavior to the people of Lot, thereby rejecting any notion of an inherent nature associated with it. Their sacred texts underscore, both directly and indirectly, that homosexuality represents a form of sexual deviation that contradicts human nature and essence.
    Keywords: İslam, Christianity, Homosexuality, Innateness, Naturalness
  • سمیه بهرامعلی زاده *

    تکفیر یکی از چالش های فکری با پیامدهای گسترده اجتماعی و سیاسی است که در طول تاریخ اسلام، کیان جامعه را تهدید کرده است. برخی با افراط و گروهی با تفریط، شبهات بیشتری بر آن افزوده اند. تکفیر معین را می توان حساس ترین جلوه تکفیر در اسلام معرفی کرد که از یک جهت به ترسیم چارچوب اسلام مرتبط بوده و از دیگر سو، آزادی اندیشه و عمل را به مخاطره انداخته است. بازخوانی این مقوله و ترسیم چارچوب مورد اتفاق در تکفیر معین و بیان اصول حاکم بر آن، تشریح شروط و موانع تکفیر، درک مسئله را تسهیل و معضلات ناشی از آن را تقلیل خواهد داد.
    دو نگاه در تکفیر معین مطرح بوده است که این مقاله با رویکرد تساهلی، سعی در تلطیف مسئله تکفیر دارد و از همین رهگذر آیات، روایات و بیانات اندیشمندان اسلامی را به شکل عمیق تر مورد بازخوانی قرار داده است. درنهایت مشخص گردید که تکفیر معین به سادگی میسر نیست و تکفیر معین باید بر اصول مشخصی استوار باشد.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و مستند به مطالعات کتابخانه ای تهیه شده و سعی در بیان دیدگاهی از تکفیر معین دارد که باروح مسالمت آمیز و آزادمنش دین منطبق باشد.

    کلید واژگان: تکفیر، تکفیر معین، ارتداد، تفاسیر، احادیث فریقین، ایمان، اسلام
  • مجید کافی امامی*، احمد احمدی تبار
    تربیت سیاسی فرزندان در اسلام زیرمجموعه امور تربیتی محسوب می شود. در مکاتب مختلف به این مهم به صورت جدی پرداخته شده است. مشکلی که وجود دارد باور نادرست برخی جریانات اسلامی و افکار عموم مومنین نسبت به تربیت سیاسی فرزندان است، که آن را به همراه سازی با جناح های سیاسی خلاصه می کنند. گرچه در فعالیت سالم سیاسی تنافی نیست، ولی هدف، گسترش و تداوم آسمانی بودن آحاد جامعه مطابق با منویات شریعت اسلام از طریق زیربنای جامعه به نام خانواده می باشد. از این رو نیاز است نگاه عمومی اصلاح شود. در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که آیا تربیت سیاسی خانواده ضرورت دارد؟ و آیا اسلام ضرورت آن را تایید می کند؟ برای پاسخ به این سوال با روش توصیفی-تحلیلی، پیشینه نظری موضوع در سیره عقلاء اسلامی و غیراسلامی، و دلائل شریعت در ضرورت شناسی موضوع، بررسی شده است. نتایج نشان داد که، تربیت سیاسی خانواده یعنی پروراندن بعد اجتماعی و سیاسی خانواده که دارای دو رویکرد است: رویکرد اول، پروراندن در راستای منشا تکلیف اعم از خداوند، نیاز انسان و نیاز جامعه می باشد. رویکرد دوم، پروراندن در راستای قلمرو تعلیم و تربیت اعم از تمامی روش های تربیتی و مصادیق ممکنه در امر تعلیم و تربیت است. همه تعاریف معتقدند که، موضوع تربیت و تعلیم جامعه، به ویژه فرزندان، توسط عوامل مختلفی ازجمله خانواده، حاکمیت و جامعه محقق می شود، ولی رهبری آن توسط قوانین الهی و یا حکومت، به عاملیت والدین، به ویژه پدر صورت می گیرد. برای تحقق چنین امر مهمی نیاز است که به مباحث مختلفی ازجمله پیش نیازهای تربیت سیاسی، لوازم تربیت سیاسی، مکانیزم تربیت سیاسی و دستاوردهای تربیت سیاسی پرداخته شود.
    کلید واژگان: تربیت سیاسی، اسلام، فرزندان، والدین، مسئولیت، خانواده، اجتماعی
    Majid Kafi Emami *, Ahmad Ahmadi Tabar
    The political education of children in Islam is considered a subset of educational matters. Various schools of thought have seriously addressed this issue. However, a prevailing misconception among some Islamic currents and the general beliefs of the faithful regarding the political education of children is that it is merely aligned with political factions. While there is no conflict with healthy political activity, the objective is to expand and perpetuate the celestial nature of society in accordance with the tenets of Islamic law through the foundational structure of society, namely the family. Therefore, it is necessary to correct the public perspective. This study aims to answer whether political education within the family is necessary and whether Islam endorses its necessity. To address this question, a descriptive-analytical method was used to examine the theoretical background of the topic in the traditions of both Islamic and non-Islamic rationalists, as well as the religious justifications for the necessity of the topic. The results indicate that political education within the family involves nurturing the social and political dimensions of the family, which has two approaches: The first approach is nurturing in line with the source of duty, encompassing God, human needs, and societal needs. The second approach involves nurturing within the realm of education, encompassing all possible methods and examples in the field of education. All definitions agree that the subject of societal education, particularly of children, is realized through various factors, including the family, governance, and society, with leadership by divine laws or government, executed by parents, particularly the father. To achieve this crucial task, it is necessary to address various aspects, including the prerequisites for political education, the requirements of political education, the mechanisms of political education, and the outcomes of political education.
    Keywords: Political Education, Islam, Children, Parents, Responsibility, Family, Social
  • سید مرتضی حسینی کاشانی*، علی الله بداشتی، عباس ایزدپناه

    بررسی حجیت ادیان ابراهیمی پس از ظهور اسلام همواره در میان مباحث کلامی مسئله ای زنده، پویا و در جریان است. با توجه به اهمیت کشف دیدگاه قرآن در این مسئله، دلایل نقلی محور اصلی جدال های دو طرف را تشکیل می دهد. از جمله موضوعات مرتبط، تعیین کاربست معنایی واژه «اسلام» در قرآن است. از مهم ترین آیات مورد نزاع آیه شریفه «إن الدین عند الله الإسلام» (آل عمران/19) است که دین را نزد خداوند، اسلام معرفی می کند. با وجود استناد موافقان و مخالفان حجیت ادیان ابراهیمی به این آیه، تحقیق مستقلی که همه شواهد و قراین را جمع آوری و ارزیابی کند انجام نشده است. این تحقیق با تاکید بر روش کتابخانه ای و تحلیلی، افزون بر تمایز دو قرائت اصلی درباره این آیه، شواهد هر یک را مورد ارزیابی قرار داده و قرائت سومی را در این تحقیق ارائه می دهد که بر معنای متفاوتی از «دین» و «اسلام» استوار است و اسلام را به معنای تسلیم و دین را نیز به معنای تدین مومنان معرفی می کند. نتیجه این تحقیق آن است که این آیه به لحاظ موضوع، با مسئله «حجیت ادیان» بیگانه است و ازاین رو موافقان و مخالفان حجیت ادیان نمی توانند این آیه را به عنوان سندی مستقل مدعای خود مطرح کنند.

    کلید واژگان: دین خدا، اسلام، حجیت ادیان
    Sayyid Murteza Hosseini Kashani *, Ali Allahbedashti, Abbas Izadpanah

    Translation: The examination of the authority of Abrahamic religions after the advent of Islam has always been a lively and dynamic issue among theological discussions. Given the importance of uncovering the Qurʾānic perspective on this matter, transmitted evidence forms the main axis of the debates between the two sides. Among the related topics is determining the semantic application of the word “Islam” in the Qurʾān. One of the most debated verses is the noble verse “Inna ad-dīna 'inda Allāhi al-islām,” (Arabic: إن الدین عند الل السلم , K 3:19 Indeed, the religion in the sight of Allāh is Islam) which establishes Islam as the religion before God. Although both proponents and opponents of religious authenticity refer to this verse, an independent study that gathers and evaluates all the evidence has not yet been conducted. In this research, which emphasizes a library-analytical method, the study not only distinguishes between the two main interpretations of this verse but also evaluates the evidence for each. It then presents a third interpretation based on a different understanding of “religion” and “Islam.” This perspective defines Islam as the concept of surrender and religion as the expression of believers’ religiousness. Consequently, this research concludes that the verse is unrelated to the issue of the “authenticity of religions.” Therefore, both supporters and opponents of religious authenticity cannot regard this verse as an independent document to support their claims.

    Keywords: God’S Religion, Islam, The Validity Of Religions
  • مینا کریم زاده بارنجی، محمدرضا عدلی*، عبدالرضا مظاهری

    علی بن ربن طبری در آثارش با استناد به عهدین به نقد آموزه تثلیث و تجسد در مسیحیت پرداخته است. او در خانواده ای مسیحی متولد شد و پدر و عمویش از عالمان برجسته مسیحی بودند. خودش نیز تا هفتاد سالگی یک مسیحی مومن بود؛ لذا به متن کتاب مقدس و تعالیم مسیحی آگاهی داشت. او با استناد به اناجیل می کوشد بر توصیف قرآن کریم از عیسی مسیح صحه بگذارد، از این رو، عیسی را پیامبر و فرستاده خداوند می خواند و اعتقاد مسیحیان در باب تثلیث و تجسد را مردود می شمارد. او در خصوص تثلیث چنین استدلال می کند که پدر و پسر را نمی توان به طور توامان قدیم شمرد، زیرا که در این صورت رابطه پدر-پسری بی معنی خواهد شد. درباره اعتقاد به تجسد خداوند در جسم مسیح نیز می گوید که با توجه به روایات اناجیل می توان دریافت که عیسی اوصاف انسانی داشته است، اگر او را خدای متجسد تلقی کنیم لاجرم باید آن اوصاف انسانی، نظیر خوردن، نوشیدن، خوابیدن و...، را به خداوند نیز نسبت دهیم. با توجه به این استدلال ها ابن ربن آموزه های تثلیث و تجسد را مغایر با توحید محض و لذا مردود می شمارد.

    کلید واژگان: علی بن ربن طبری، مسیحیت، اسلام، تثلیث، تجسد، الدین و الدوله، الرد علی اصناف النصاری
    Mina Karimzadeh Baranji, Mohammadreza Adli*, Abdol Reza Mazaheri

    In his works, Ali Ibn Rabban Tabari has criticized the doctrine of Trinity and Incarnation in Christianity by referring to the Testaments. He was born in a Christian family and his father and uncle were prominent Christian scholars. He himself was a devout Christian until the age of seventy; therefore, he knew the text of the Bible and Christian teachings. By referring to the Gospels, he tries to validate the Holy Quran's description of Jesus Christ. So, he calls Jesus the prophet and messenger of God and rejects the Christian belief in the Trinity and incarnation. Regarding the Trinity, he argues that the Father and the Son cannot be regarded as ancient together, because in this case the father-son relationship will be meaningless. Regarding the belief in the incarnation of God in the body of Christ, he also says that according to the Gospels, we can see that Jesus had human characteristics. If we consider him as God incarnate, we must attribute those human attributes, such as eating, drinking, sleeping, etc., to God as well. According to these arguments, Ibn Rabban considers the doctrines of Trinity and Incarnation to be contrary to pure monotheism and therefore rejected.

    Keywords: Ali Ibn Rabban Tabari, Christianity, Islam, Trinity, Incarnation, Al-Dīn Va Al-Dawlah, Al-Rad ‘Alá Aṣnāf Al-Nasārá
  • سکینه رزاقی زاده*، محمدرضا آرام، مهدی ایزدی

    جایگاه ویژه شهادت و شهادت طلبی در اسلام توجه مستشرقان را به خود جلب نموده و در این میان، اتان کلبرگ نیز یکی از اسلام شناسانی است که به موضوع شهادت در پژوهش های خود پرداخته است؛ او اعتقاد دارد مفاهیم شهید و شهداء قبل از اسلام وجود داشته و شهادتی که در قرآن ذکر شده است همان مبارزه در راه خدا می باشد که از دین مسیح اقتباس گردیده است. کلبرگ با استناد به جنگ های مسلمانان در حیات پیامبر اکرم$ و پس از رحلت ایشان به این نتیجه می رسد که شهادت در اسلام با مفهوم قرآنی آن متفاوت بوده و نوعی خودکشی محسوب می شود، همچنین او معتقد است که حکم منع خودکشی در قرآن به صراحت بیان نشده است؛ لذا با استناد از کتب تاریخی، به این نتیجه می رسد که اسلام در مواقعی خاص خودکشی را جایز می داند. کلبرگ با ارائه مستنداتی از منابع و آثار مکتوب مسلمانان متقدم بر این باور است که فقیهان هیچ محدودیتی جهت دست یابی به شهادت قائل نیستند؛ و عملیات انتحاری امروزی نیز به استناد کتب معاصران، برگرفته از گذشته است. در این پژوهش با معرفی شهادت و خودکشی در اسلام و بررسی مستندات کلبرگ، عدم صحت اقوال کلبرگ اثبات می شود.

    کلید واژگان: شهادت، خودکشی، انتحار، اتان کلبرگ، اسلام
    Sakineh Razzaghi Zadeh*, Mohammadreza Aram, Mehdi Izadi

    The very special place of martyrdom and its seeking in Islam has been the cause of researchers' paying attention to this topic; the topic of martyrdom in Islam has also attracted the attention of orientalists. Ethan Kohlberg is one of the Islamists who has focused on martyrdom in his researches. He believes that the concepts of martyr and martyrs existed before Islam, and that the martyrdom mentioned in the Qur’an is the same fighting in the way of God that was adapted from the religion of Christianity. Kohlberg, citing the wars of Muslims during the lifetime of the Prophet Mohammad (pbuh) and after his passing away, concludes that martyrdom in Islam is different from its Quranic concept and is considered a type of suicide. He also believes that the prohibition of suicide is not explicitly stated in the Qur’an. By referring to the argumentations of historical traditions, he presents suicide as allowed commandment. In this research after an overview introduction of martyrdom and suicide concepts in Islamic verses and traditions, in its content review, expressions and description of citations of this orientalist concerning martyrdom and his point of view about martyrdom-seeking, suicide sentence in Islam and the fact that martyrdom-seeking is actually a suicide attempt itself will be analyzed and in accuracy of his point of view will be clearly illustrated.

    Keywords: Martyrdom, Martyrdom-Seeking, Suicide, Ethan Kohlberg, Islam
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال