به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « جهان بینی » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه «جهان بینی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • روح الامین سعیدی*
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دین و نحوه پرداخت درست به آن در دانش روابط بین الملل است. سوالی اصلی تحقیق آن است که آیا می توان از منظر نظریات موجود روابط بین الملل به دین نگریست و ابعاد و جوانب آن را مورد مطالعه قرار داد یا اینکه دین خود می تواند به عنوان یک فاعل شناسا عمل کند و منظر و جهان نگرش مستقلی را برای فهم و تفسیر جهان در اختیار ما بگذارد؟ روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که در برهه کنونی هر دو فرض برای دین متصور است. دین هم می تواند به عنوان متغیر مستقل یا وابسته، موضوع مطالعه نظریات گوناگون روابط بین الملل باشد و هم با توجه به نارسایی ماهوی این نظریات در فهم و تفسیر رفتار کنشگران دینی ناشی از اختلافات بنیادین فرانظری، قادر است منظر و جهان نگرش مستقلی را در اختیار پژوهشگران قرار دهد. لکن پژوهش حاضر با ترجیح فرض دوم، ضمن بررسی دلایل ناتوانی نظریه های موجود از تبیین جامع نقش دین، بر ضرورت نظریه پردازی مستقل دینی به عنوان فاعل شناسا تاکید می ورزد. اثبات فرض دوم، زمینه ساز شکل گیری نظریه دینی روابط بین الملل خواهد بود.
    کلید واژگان: دین, پساسکولاریسم, هویت, جهان بینی, کنشگران دینی, روابط بین الملل, موضوع شناخت, فاعل شناسا}
    Rooholamin Saeidi *
    This research aims to examine the role of religion and the proper approach to it in international relations. The study's primary question is whether, from the perspective of existing international relations theories, we can consider religion and study its dimensions and aspects or if religion itself can act as an agent, providing an independent perspective and worldview for understanding and interpreting the world. The research method is descriptive-analytical, and the results indicate that both assumptions are conceivable in the current context. Religion can serve as an independent or dependent variable, the subject of study in various international relations theories, and, given the conceptual limitations of these theories in understanding and interpreting the behavior of religious actors arising from fundamental theoretical differences, it can offer researchers an independent perspective and worldview. However, while exploring the reasons for the inadequacy of existing theories in explaining the comprehensive role of religion, this research emphasizes the necessity of independent theoretical development of religion as an active agent. Proving the second assumption will lay the groundwork for forming a religious theory in international relations.
    Keywords: Religion, Postsecularism, Identity, Worldview, Religious Actors, International Relations, Subject of Cognition, Subject}
  • احمد شه گلی*، عبدالمهدی عربشاهی مقدم
    هدف پژوهش حاضر تبیین بنیان های فلسفی تکنولوژی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و تاثیر بنیان های متافیزیکی بر شکل گیری صنعت و تکنولوژی تبیین شد. براساس این رویکرد هرگونه صنعت و تکنولوژی، همواره در بستر یک جهان بینی و تفکر متافیزیکی شکل می گیرد. روایت مکانیکی از جهان، تلقی منبع ذخیره از جهان، غفلت از ساحت حکیمانه جهان و... از جمله اموری هستند که زمینه شکل گیری فناوری مدرن را فراهم آورده است.
    کلید واژگان: جهان بینی, متافیزیک, تکنولوژی مدرن, فناوری مدرن, حکمت اسلامی}
    Ahmad Shahgoli *, Abdolmahdi Arabshahi Moghadam
    The purpose of the present study is to explain the philosophical foundations of technology. The method of study is descriptive analysis by which the impact of metaphysical foundations on the formation of industry and technology was explained. Based on this approach, every type of industry and technology is formed relying on a worldview and metaphysical thought. Mechanical narration of the world, the perception of the world as a resource, ignoring the wise domain of the world and … are among issues that have paved the ground for the formation of modern technology.
    Keywords: Worldview, Metaphysics, modern technology, Islamic Wisdom}
  • فرشته معتمد لنگرودی*، بی بی سادات رضی بهابادی، فاطمه اکبری زاده

    روش تحلیل گفتمان انتقادی از جمله روش های تحلیل کیفی متن محسوب می شود که در واکاوی و کنش اجتماعی متون نقش مهمی دارد. گرچه این روش در حوزه علوم سیاسی و اجتماعی شناخته شده است، اما اخیرا توانسته در مطالعات میان رشته ای علوم قرآن و حدیث نیز راه یابد. تبیین قدرت و ایدیولوژی از جمله مسایل پیچیده در تحلیل انتقادی گفتمان است از این رو، این پژوهش قصد دارد تا با مطالعه ای انتقادی پژوهش های صورت گرفته در گفتمان کاوی متون دینی، توان کاربست این دو مفهوم را در متون دینی بررسی نماید. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی، پس از نقد پژوهش های انجام شده در زمینه کاربست روش تحلیل گفتمان در متون دینی به تبیین مهمترین مبانی قدرت و ایدیولوژی می پردازد و در نهایت آسیب-های این روش در مواجهه با مطالعات میان رشته ای قرآن و حدیث را بیان می کند تا با آسیب شناسی این روش، جهت الگودهی و کاربست شایسته در مطالعات میان رشته ای قرآن و حدیث مورد اهتمام قرار گیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مبانی قدرت و ایدیولوژی در روش تحلیل گفتمان انتقادی با وجود تمام قابلیت های روشی در تحلیل لایه های معناشناختی متون دارای آسیب های معرفت شناختی، روش شناختی و اصطلاح شناسی است و با این مفاهیم توان کاربست در بررسی متون دینی ندارد.

    کلید واژگان: متون دینی, تحلیل گفتمان انتقادی, جهان بینی, ایدئولوژی, قدرت}
  • احمدرضا تحیری *
    هنجارها، از مهم ترین و بارزترین مولفه های فرهنگی و از موثرترین عوامل شکل گیری هویت فردی و جمعی می باشند. نوشتار پیش رو، فرآیند پیدایش هنجارها و نیز مهم ترین کارکرد های آن ها را با استفاده از روش تحلیل علم النفس (روان شناسی) فلسفی و استنطاق از قرآن کریم بررسی می کند. در این نوشتار، با تحلیل فرآیند صدور افعال اختیاری و آثار فکری و روحی آن، روشن شده که بر اساس علم النفس فلسفی و نیز آیات الهی، اولا، آن عاملی که باعث می شود تا جامعه یا فرد، برخی رفتارها یا قالب های رفتاری را بهنجار به حساب آورده و بر دیگر قالب های رفتاری ترجیح دهند، اصول و مبانی ارزش شناختی بوده که خود نیز مبتنی بر جهان بینی و منتج از آن هستند. ثانیا، مهم ترین کارکرد هنجارها، تقویت و تثبیت همان مبانی ارزش شناختی و اندیشه های جهان شناختی است و البته این کارکرد اساسی، خود، واجد خرده کارکردهای دیگری مانند؛ تثبیت ارزش ها در جامعه، رفع اختلافات و تحقق همبستگی است.
    کلید واژگان: قرآن کریم, هنجار, مبانی ارزش شناختی, جهان بینی, کارکرد هنجارها}
    AhmadReza Tahayori*
    Norms are one of the most important and most prominent cultural components and are the most effective factors in the formation of individual and collective identities. This paper examines the process of the emergence of norms and their most important functions using the philosophical anthropological analysis (psychology) and the enquiring the holy Quran. In this paper, by analyzing the process of taking voluntary actions and their intellectual and spiritual effects, it has become clear that, based on the philosophical anthropology and divine verses, firstly, the factor which causes a society or person to regard certain behaviors or behavioral patterns as normal and prefer them to other forms of behavior, is the principles and foundations of axiology, which themselves are based on the worldview and are the consequents of it. Secondly, the most important function of norms is to strengthen and consolidate the same axiological foundations and cosmological thoughts, and of course, this fundamental function itself has other subfunctions, such as the consolidation of values in the society, the resolution of disagreements and the realization of the solidarity.
    Keywords: holy Quran, norm, axiological foundations, cosmology, norms function}
  • مهرانگیز خدابخش نژاد، قاسم مختاری، ابراهیم اناری، محمود شهبازی

    سبک شناسی لایه ای، روشی نوین در مطالعه مشخصه های سبکی یک اثر است که با طرح لایه ها و مولفه های مناسب متن به بررسی عملی و عینی سبک متون مختلف می پردازد. با تحلیل متن در پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی، معنی شناختی و بلاغی، مشخصه های برجسته سبک و نقش و ارزش آن ها در هر لایه مشخص شده و کشف و تفسیر پیوند مشخصه های صوری متن با محتوای آن آسان تر می گردد و هدف نهایی که کشف جهان بینی حاکم بر متن است، حاصل می شود.  پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ویژگی های بارز سبکی سوره «نبا» در سه لایه نحوی، آوایی و واژگانی پرداخته است تا چگونگی بازتاب اندیشه آخرت گرایی حاکم بر آن، با به کارگیری متغیرهای مناسب هر لایه نشان داده شود. این پژوهش در پی پاسخ به دو سوال ذیل می باشد: 1- هرکدام از متغیرهای موجود در لایه های سه گانه چگونه با موضوع اصلی سوره که پیرامون معاد است، ارتباط برقرار می کند؟ 2- کدام لایه نقش برجسته ای در ملموس نمودن مضمون اصلی سوره یعنی معاد دارد؟ در این مقاله، برای بررسی لایه نحوی، سه متغیر طول جمله، وجهیت و صدای دستوری؛ در لایه آوایی، ریتم و دلالت آواها و در لایه واژگانی رمزگان انتخاب شد. برآیند تحقیق حاکی از آن است که کوتاهی آیات با توجه به موضوع اصلی سوره که پیرامون قیامت است، اندیشه کوتاهی عمر و لزوم آمادگی برای زندگی اخروی را به انسان ها گوشزد می کند. غلبه وجه معرفتی- اخباری، اطمینان و قطعیت کلام خداوند را در مورد وقوع قیامت نشان می دهد و غلبه صدای دستوری منفعل، نشان گر حالت انفعالی جهان و آدمی است که با پیچیده شدن طومار هستی به سوی سرنوشت محتوم خویش حرکت می کند؛ سرنوشت شوم بدکاران و فرجام نیک پرهیزگاران. ریتم تند و کوبنده و استفاده بالا از آواهای مجهور و شدید که چونان فریادها و ضربه های بی امان بر حس آدمی فرود می آید، او را به اندیشه و تدبر در هستی فرا می خواند و این که در پس چنین تدبیر متقن و دقیقی، حتما قیامتی و حسابی و بهشتی و دوزخی هست و حضور رمزگانی همچون «النبا العظیم» ، «یوم الفصل» ، «نفخ الصور» ، «جهنم» ، «حمیم» ، «طاغین» ، «غساق» ، «جزاء» ، «عذاب» ، «متقین» ، «مفازا» ، «ذلک الیوم» و «عذابا قریبا» اندیشه مزبور را تقویت می کند. در ضمن از بین لایه های مذکور، لایه نحوی به دلیل ظرفیت بالایی که در ایجاد معانی مختلف دارد، بیشترین نقش را در راستای خدمت به موضوع اصلی سوره ایفا کرده است.

    کلید واژگان: سبک شناسی لایه ای, جهان بینی, قرآن کریم, سوره نبا}
    Mehrangiz Khodabakhshinejad, mokhtari mokhtari, abrahim anari, mahmod shahbazi

    Layered stylistics is a novel method for studying the stylistic characteristics of works that practically and objectively investigates the styles of different texts through the provision of a design of appropriate layers or levels and components for the text. By analyzing texts at five phonetic, lexical, syntactic, semantic and rhetorical levels, the outstanding characteristics of style and its role and value are specified at each level, and the discovery and interpretation of the link between the formal characteristics of the text and its content is facilitated and the ultimate goal of discovering the worldview dominating the text can be achieved.
    The present research used a descriptive-analytical method to investigate the outstanding stylistic features of Surah "an-Naba'" at three syntactic, phonetic and lexical levels to shed light on how, applying appropriate variables to each level, the thought of the inclination to the hereafter governing it is reflected. To this end, at the syntactic level, three variables of the length of the sentence, the modality and the grammatical voice; at the phonetic level, the rhythm and signification of the voices, and at the lexical level, the codes were selected. The results of the research indicate that the shortness of ayahs regarding the main subject of Surah, which is the Day of Judgment, notifies humans of the shortness of the life time and the necessity of becoming prepared for the life in the hereafter. The prevalence of the epistemic-indicative mood shows the certainty of the word of God about the coming of the Day of Judgement and the dominance of passive voice, is an indication of the passive state of the world and of man who moves towards his destined fate, which is bad for the evildoers and good for the God-fearing. The sharp and strong rhythm and high usage of void and intense sounds which come down to the readers' senses as furious screams and blows, calls for contemplating about the universe and that following such a firm and precise plan, there is certainly a Day of Judgment, and paradise and the hell. The presence of codes such as "the great news", "the Day of Separation", "blowing the Trumpet", "hell", "scalding water", "transgressors", "purulence", "recompense", "torment", "the God-fearing", "attainment", "that Day", "near punishment" strengthen the aforementioned thought. Meanwhile, from among these levels, the stylistic level due to its high capacity for creating various meanings, has played the most prominent role in serving the main subject of this surah

    Keywords: layered stylistics, world-view, the holy Qur'an, Surah an-Naba}
  • علی ربانی گلپایگانی
    علم دینی، یکی از مسایل کلامی نوپدید است که در باب رابطه علم و دین مطرح شده است. چیستی، امکان، چرایی و چگونگی دست‏یابی به آن، مهم‏ترین مباحث مطرح در این مساله است که دیدگاه های متفاوت و بعضا متعارضی درباره آن‏ها اظهار شده است. ماهیت و چیستی علم دینی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است؛ چرا که بر سرنوشت مباحث دیگر مربوط به علم دینی تاثیر می‏گذارد. کسانی، تنها معنای معقول و مقبول علم دینی را، دینداری عالم دانسته‏اند، که بر اساس آن، وصف دینی برای علم، مجازی خواهد بود. برخی دیگر، ملاک دینی بودن علم را دینی بودن متعلق و مکشوف علم قلمداد کرده اند که هرگاه عالم به این که مکشوف و متعلق علم، مراد خداوند یا قول و فعل الاهی است ایمان داشته باشد، علم دینی خواهد بود. استنباط نظریه های علمی از منابع دینی، دینی و الاهی بودن انگیزه و اراده عالم، ارتباط و هماهنگی طبیعت شناسی با علم مابعدالطبیعه، سازگاری نظریه های علمی با آموزه ها و تعالیم دینی، یا مخالف نبودن آن‏ها با آموزه ها و تعالیم دینی، ملاک‏های دیگری است که برای دینی بودن علم بیان شده است، عده‏ای نیز دینی بودن جهان بینی عالم را ملاک دینی بودن علم شمرده‏اند که بر فرضیه های علم، یا تعبیر و تفسیر داده ها و یافته علمی، یا جهت گیری عملی عالمان، یا بینش و نگرش عالم به موضوع مورد پژوهش و روش پژوهش علمی و سرانجام نتیجه تاثیر می‏گذارد. در نوشتار پیش‏رو، این دیدگاه ها نقل و نقد شده و دیدگاه مورد قبول تبیین گردیده است.
    کلید واژگان: علم دینی, جهان بینی, فرضیه, نظریه علمی, آموزه ها و تعالیم دینی, منابع و متون دینی}
  • حامد ساجدی*، ابوالفضل ساجدی
    «معناشناسی»، از علوم نوپا در دنیای غرب است که از زیرشاخه های زبان شناسی به شمار می آید و به دنبال فهم بهتر معنای سخن است. این علم در پی کشف سازوکارهای معنا با روشی علمی است. یکی از این نگاه های نو و کارآمد، نگاه معناشناسانه قرآن پژوه ژاپنی، توشیهیکو ایزوتسو، است. وی با به کارگیری معناشناسی قومی در متن قرآن، عملا گونه ای از تفسیر «قرآن به قرآن» را عرضه کرده است. با این حال، دیدگاه وی دچار کاستی ها و ابهاماتی است. در واقع، وی تنها گام های اولیه را آغاز کرد و اکنون لازم است قدم های بعدی و تکمیلی طی شود. مقاله حاضر با روش «تحلیلی توصیفی» درصدد رفع نقاط ابهام این فرضیه و بسط و تکمیل آن است تا با رسیدن به یک معناشناسی تکامل یافته، بیشتر و دقیق تر تفسیر قرآن را یاری کند. نوشتار پیش رو پس از پیرایش مبانی معناشناسی قومی ، از دو عنصر «نسبیت زبانی» و «ترجمه ناپذیری» به مباحث «روش شناختی» می پردازد. ایزوتسو از تاثیر جهان بینی متکلم در فهم معنای واژگان سخن گفته است. در ادامه، نشان می دهد که می توان جهان بینی متکلم را به پنج ساحت تقسیم کرد تا تعامل جهان بینی و زبان بهتر و دقیق تر فهم شود. در مجموع، می توان گفت: توجه به پنج جهان بینی قرآنی را باید در فهم واژگان این کتاب دخیل دانست: جهان بینی تصدیقی در عرض معنای واژه؛ جهان بینی تصدیقی در طول معنای واژه؛ جهان بینی ترسیمی؛ جهان بینی تصوری؛ و جهان بینی لفظی.
    کلید واژگان: تفسیر قرآن به قرآن, معناشناسی قومی, ایزوتسو, جهان بینی, متکلم}
    Hamed Sajedi*, Abolfazl Sajedi
    "Semantics" is one of the modern sciences in the West which are considered to be among the sub-branches of linguistics and seeking a better understanding of the meaning of speech as well as exploring semantic mechanisms through a scientific method. One of the new and efficient perspectives in this field is the semantic viewpoint of Toshihiko Izutsu a Japanese Qur’ānic scholar. In fact, by applying ethno-semantics in the text of the Qur’ān, he has introduced a new method of interpreting the "Qur’ān by the Qur’ān". However, his view is involved with shortcomings and ambiguities. In fact, he has just taken the initial steps and now the ensuing and complementary steps are necessary to be taken.
    This paper seeks to do away with the ambiguity of this hypothesis and to develop and complete it through “descriptive-analytical” method to contribute towards a more accurate and precise interpretation of the Qur’ān through achieving devolved semantics. The present paper deals with "methodological" issues after removing the two elements of “linguistic relativism” and “untranslatability” from ethno-semantics basis. Izutsu has spoken of the influence of ideology in understanding the meaning of words. To understand the interaction of language and worldview better and more precisely, he indicates that the speaker’s worldview can be divided into five domains. By and large, it can be said that the five Qur’ānic worldviews should be considered instrumental in understanding the words of the Qur’ān: assertoric worldview as a transversal meaning of word assertoric worldview as a longitudinal meaning of word; graphic worldview, conceptual worldview; literal worldview.
    Keywords: Interpretation of the Qur'ān by the Quran, Ethno-semantics, Izutsu, Worldview, Speake}
  • نصرت نیل ساز، نهله غروی ناپینی، راضیه میرزایی قلم خانی
    از آنجا که مسائل مالی از جمله مهم ترین مسائل در هر جامعه است که رشد فردی و اجتماعی افراد در گرو نظام مند بودن آن است و از سوی دیگر، هر انسانی بر مبنای باورها و جهان بینی خود، دارای ایدئولوژی و عملکرد خاصی در این حوزه است، قرآن کریم علاوه بر تعیین حدود و تبیین مقررات در حوزه اموال، در کنار اشاره به مسائل مالی، بر دو اصل توحید و معاد برای ایجاد ضمانت اخلاقی اجرای آن حدود و مقررات تاکید کرده است. قرآن جلوه های مختلف توحید مانند: توحید در مالکیت و رازقیت خداوند، توحید در تشریع و توحید صفات خداوند را در کنار مباحث مالی مطرح کرده و به تاثیر بینش توحیدی بر تربیت، روزی و تعاملات مالی انسان اشاره کرده است. همچنین، در مباحث مالی قرآن، ابعاد تربیتی معاد مانند یادآوری معاد، تهدید با اشاره به عذاب اخروی و اشاره به بازتاب اخروی برخی تعاملات مالی نیز به صورت مبسوط، تبیین شده است.
    کلید واژگان: قرآن کریم, احکام مالی, جهان بینی, توحید, معاد}
  • سید عادل مدنی
    امروزه انیمیشن نقش مهمی در تربیت کودکان دارد. هر انیمیشنی جهان بینی خاص خود را دارد که بر اساس فلسفه و فرهنگ هر جامعه و خالق اثر متفاوت است. «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» انیمیشنی است که چه در عنوان و چه در محتوا، بر موضوع تربیت تاکید داشته و ایده آل خاصی از تربیت را بیان می کند. این انیمیشن سنت های گذشته را مورد انتقاد قرار داده و با موهوم دانستن ریشه های آن در اموری فرازمینی - که آن ها را تنها نمودی از خواست قدرت می داند - تربیتی بر اساس اصل لذت، و امکان همگانی و برابری را ایده آل می داند. این جهان بینی با نقصان در تشکیل معیار شناختی نظام مند، زندگی نسل آتی را از معنا تهی کرده و شور زندگی را نابود می کند. طبیعتا چنین تربیتی با وجود نکات مثبت جزئی خود، برای آن جهان بینی که به وجود و اهمیت اموری فرازمینی اعتقاد دارد نیز مخرب خواهد بود.
    کلید واژگان: تربیت, جهان بینی, اسطوره, اژدها, انیمیشن}
    Sayed Adel Madani
    Nowadays, animations play an important role in children’s upbringing. Every animation has its own different world view which is based on the philosophy and culture of the artists and their societies. “How to Train Your Dragon” is an animation which has emphasis on an especial way of educating children both in its title and its content. This movie criticize the old traditions on account of having obscure metaphysical roots which are not really more than a form of will to power. Instead it idolizes an education system based on the pleasure principle and the possibility of a structure that provides publicity and equality in it. Such a world view with deficiency in establishing a structure of knowledge, would evacuate life from meaning and destroy the passion for living. Naturally such an education, although having some pros on the details, would be a disaster to a metaphysical world view too.
    Keywords: education, worldview, myth, dragon, animation}
  • محمدحسین مردانی نوکنده
    از شرایط مهم توفیق در هر کار، به ویژه امر خطیر تربیت، اتخاذ روش ها و شیوه هایی است که فرد را در رسیدن به هدف و در پیمودن راه کمال یاری بخشد. مهم ترین تعلیم و اساسی ترین بینشی که اسلام می خواهد به انسان ارائه دهد، بینش توحیدی است. قرآن می خواهد انسان را با خدا آشنا کند و درباره خدا به انسان معرفت بدهد. در قرآن کریم حکایت ها و داستان های تربیتی فراوانی وجود داردکه در صدد ارائه بینش و جهان بینی متعالی به انسان می باشد. سوال اصلی در این تحقیق آن است که حکایات و داستان های تربیتی قرآن، چگونه به انسان در ارائه بینش صحیح و جهان بینی متعالی یاری می رساند؟ هدف اصلی، ارائه بینش و اعطای جهان بینی متعالی به انسان از طریق نتایج و دستاوردهای حکایات تربیتی مستخرج از قرآن می باشد. نتایج اصلی که از مقاله قابل استخراج است، عبارتند از: قرآن کریم در تلاش است تا با ارائه بینشی صحیح نسبت به حقایق جهان هستی، حجاب های غفلت را از دیدگان انسان بزداید. همچنین تغییر بینش ها و نگرش های نادرست و جایگزینی باورها و ایده های صحیح، دستاورد دیگر حکایات قرآنی می باشد. در نهایت، ارائه بینش صحیح از طریق مواجه کردن آدمی با واقعیت ها و ارائه بینش به شکل عملی باعث می گردد که افق دید انسان در جریان عمل (دستاورد عملی) تغییر یابد و به حقیقت رهنمون گردد.
    کلید واژگان: قرآن کریم, بینش, جهان بینی, حکایات تربیتی, کمال}
    Mohammad Hossein Mardani Nokandeh
    One of The main conditions of success in any work، especially in great work of education or upbringing، is adopting of methods and procedures which helps a person in reaching of his goal and traveling in the path of perfection. Monotheisticinsight is the most important education and vision that Islam wants to give it to human. Quranwants toacquaintpeoplewith God and to give knowledge to people about him. There are many educational stories in Holy Quran that seeks to provide insight and transcendental worldview to human. The main question in this research is that how the training stories of quran assist the human to provide a true insight and transcendental worldview? The main purpose of this article is providing of an insight and transcendental worldview to human through resultsand achievements of educational Stories that areextracted from the Quran. Three main conclusion that can be extracted from the paper are: 1-Quran is trying to provide accurate insight about the realities of the world and remove the veils of negligence from human eyes. 2-Also، Changing ofinsights، false beliefs and replacing of the correct beliefs and ideas are other achievements of quranic stories. 3- Finally، Providing of accurate insight through the man’s confrontation with the facts and providing of practical insight، makes changing in horizon of human visionduring operation (practical achievements) and he can reach to the truth.
    Keywords: Holy Quran, Insight, Worldview, Educational Stories, Perfection}
  • Mahdi Ghaffari

    Studying the Qura’nic world view is a sort of semantic study on Qur’an in which the Qur’anic verses are studied and analysed to reach the conception of Qur’an on general concepts such as God, human being, the universe and afterlife. In addition, understanding the world view of Qur’an is significant from lingual aspect, since the conception of Qur’an on the universe is affected the whole conceptual system of Qur’an. All the concepts and their connections in Qur’an are deeply influenced by the position of these general concepts in Qur’an.

    Keywords: Qur’an, world view, God, human being, afterlife, the universe}
  • محسن ملاکاظمی
    تدوین علوم انسانی با جهان بینی افراد و مکاتب، ارتباط مستقیم دارد، از این رو هر مکتبی که بخشی از «علم مدیریت» را گسترش می دهد، به همان اندازه نگرش های خود را در آن وارد می سازد، لذا اگر نگرش ما نسبت به هستی، انسان و مدیریت از نگاه قرآن سامان یابد، دانش مدیریت ما نیز دگرگون خواهد شد.
    نظر قرآن در مورد هستی این است که نظام تکوین با نظام تشریع کاملا هماهنگ است، لذا اگر کسی خلاف قوانین (تشریع و تکوین) عالم حرکت بکند، نظام هستی او را همراهی نمی کند. حال اگر یک سازمان با مدیریتی خاص بر خلاف قوانینی هستی حرکت کند، دچار مشکل خواهد شد. نظر قرآن نسبت به انسان این است که او اشرف مخلوقات و صاحب کرامت است و دو بعد مادی و معنوی دارد که، هر کدام نیازهای خاص خود را می طلبد و پاسخ دهی به نیازهای هر بخش، ما را از پاسخ دهی به بعد دیگر بی نیاز نمی کند.
    مدیر نیز برای مدیریت باید از قوانین هستی آگاهی داشته باشد و به وجود پیچیده انسان و نیازهایش نیز معرفت داشته باشد تا مدیریتش موفقیت آمیز باشد، زیرا اگر مدیر از قوانین هستی، استعدادها، نیازها و نیروهای نهفته در وجود انسان بی خبر باشد و راه متعادل کردن آن را نداند، فاجعه ای عظیم به بار می آورد چنان که در کشورهایی که از معارف انبیاء فاصله گرفته اند، این وضع آشفته را می بینیم.
    مدیریت امانتی است که باید به اهلش واگذار شود؛ از این رو مدیران به طور مستقیم از طرف خداوند حکیم معرفی می شوند یا خداوند ملاک های انتخاب آن ها را بیان می فرماید.
    کلید واژگان: قرآن, مدیریت, باورهای دینی, جهان بینی}
    Muhsin Mullah Kazimi
    Since compilation of human sciences has direct relation with the worldview of individuals and the schools of thought, everyone and the each of the schools of thought expanding a part of “management”, put their opinions and notions in that process. Hence if our worldview toward the existence, human beings and management is designed and labeled in accordance to the holy Quran, the management would be transformed and evolved. The Holy Quran’s standpoint in respect to the existence is that the creation and legislative orders are in a complete harmony. So if one moves against the regulations making no difference it should be of Takwin or legislative world, the existential order does not accompany him and he would encounter difficulties. Now if an organization with a particular management starts moving against the existential regulations, the result is something clear-cut and obvious. Human beings from the holy Quran’s perspective is of the best creatures and most dignified ones holding two material and spiritual aspects. Each of these two dimensions requires some certain needs that satisfying one of them do not make us needless of answering to other. The manager should also be aware of the existential rules and sophisticated existence of human being and his needs so that he has to have a successful management. For if he does not know the prevailing regulations of the existence and human characteristics and should be fully unaware of how to bring balance, then he has just brought catastrophe as we see in those countries that put aside the prophetic instructions. This management is a trust that should be bestowed upon whom he deserves; on that account the managers either directly is introduced by Allah, the wise, or the yardsticks of electing them is stated by Him.
    Keywords: Quran, management, religious beliefs, worldview}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال