به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « سندشناسی » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه «سندشناسی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • محمدحسین صالح آبادی

    زیارت آل یاسین در کتاب های الاحتجاج مرحوم طبرسی و المزار الکبیر ابن المشهدی از منابع سده ششم نقل شده و به ناحیه مقدسه منسوب است. این زیارت فقط در المزار الکبیر با سند آمده است. در دوران معاصر اشکالاتی به این سند وارد شده است. این نوشتار حاصل پژوهشی است با روش کتابخانه ای، درباره این سند. بحث از سند، در سه بخش کلی، ارائه شده است. در بخش نخست، از اعتبار کتاب المزار الکبیر به عنوان تنها کتابی که آن را با سند نقل کرده سخن به میان می آید. به باور نگارنده، تردیدها، درباره انتساب این کتاب به شخصیت موثق و شناخته شده سده ششم، جناب محمد بن جعفر المشهدی، درست نیست. در بخش دوم، تاکید شده که بنا بر مبنای رجالی محقق خویی، توثیقات نویسنده المزار الکبیر درباره معاصرانش یا همان راویان اول اسناد کتاب، معتبر است. در خصوص باقی افراد سند نیز توثیق او می تواند قرینه ای باشد بر اعتبار این راویان. در بخش سوم، افراد سند بررسی شده اند. از آن جا که سند پس از طبقه پنجم, به سه شاخه و طریق، منشعب شده، می توان زیارت را دارای سه سند دانست. بدین ترتیب، همگی افراد موجود در این اسناد، بررسی می شوند. افراد موجود در پنج طبقه اول یعنی «عربی بن مسافر»، «هبه الله ابن نماء»، «حسین بن احمد مقدادی»، «حسن بن محمد طوسی»، «شیخ طوسی» و «ابن اشناس» در منابع رجالی متاخر، دارای تجلیل هستند و شیخ طوسی و فرزندش توثیق دارند. راویان پس از طبقه پنجم در شاخه اول، «محمد بن احمد بن یحیی قمی»، «محمد بن علی بن زنجویه قمی» و «محمد بن عبد الله حمیری» هستند که راوی اول و سوم توثیق دارند، اما راوی دوم در منابع رجالی شرح حال ندارد و مجهول است و بدین جهت سند، ضعیف است. روایان شاخه دوم سند، «ابو مفضل محمد بن عبد الله الشیبانی» و «محمد بن عبد الله حمیری» هستند که ابو مفضل در منابع رجالی تضعیف شده، اما محمد بن عبد الله حمیری، توثیق دارد. پس شاخه دوم هم به دلیل تضعیف ابو مفضل، ضعیف است. راویان شاخه سوم، «عبد الله بن محمد دعلجی»، «حمزه بن محمد بن حسن بن شبیب» و «ابو عبد الله احمد بن ابراهیم» هستند. راوی اول توثیق دارد اما راوی دوم مجهول است. راوی سوم نیز با قرائنی می تواند «احمد بن ابراهیم بن ابی رافع» باشد که توثیق دارد، هرچند این سخن، قطعی نیست. بدین ترتیب، شاخه سوم نیز دست کم به خاطر مجهول بودن راوی دوم، ضعیف است. بنابراین، هر سه سند این زیارت، با رویکرد رجالی، ضعیف به شمار می آیند و دلیل ضعف، مجهول بودن برخی از راویان است. با این حال اموری می تواند در جبران ضعف سند، کمک کند که در طول مقاله به آن پرداخته می شود.

    کلید واژگان: زیارات صاحب الامر علیه السلام, توقیعات, المزار الکبیر, ابومفضل شیبانی, محمد بن عبد الله حمیری, سندشناسی, معارف حدیث}
  • مهدی غلامعلی

    نوشتار پیش‌رو با هدف «ارایه یک طرح کلی در سیر مطالعاتی کتاب‌های رجالی امامیه» در مقام پاسخ به این مساله است که علاقمندان به دانش رجال برای دستیابی به مباحث این دانش و نیل به مراحل کارشناسی و یا تسلط، باید چه سیر مطالعاتی را در این حوزه طی کنند؟ برای پاسخ به این پرسش افزون‌بر «سیر مطالعاتی پژوهش محور دانش رجال شیعه» که پیشتر ارایه شده، طرحی متفاوت با اهدافی جدید، نگاشته شده است. در این طرح، ضمن رعایت سیر منطقی منابع به نکاتی چون تنوع در نویسندگان و در نظر گرفتن سطح و جایگاه گوناگون کتاب‌ها، تالیفات رجالی برای مطالعه در دو سطح مقدماتی (آشنایی) و پیشرفته (تسلط و تخصص) با اهداف گوناگون معرفی شده‌اند. هر سطح نیز در پنج مرحله - شناخت تعاریف، شناخت منابع رجالی، شناخت الفاظ رجالیان، شناخت مبانی جرح و تعدیل و شناخت فرایند بررسی سند – دسته‌بندی شده است. بنابراین علاقمندان به این دانش در پنج گام نخست، با تمام مباحث این دانش آشنا و در پنج گام پسینی می‌توانند به تسلط در دانش رجال دست یازند.

    کلید واژگان: سیر مطالعاتی, منابع رجالی شیعه, الفاظ جرح و تعدیل, مبانی جرح و تعدیل, سندشناسی}
  • علی فرهمندیان *

    اسناد احادیث پیامبر در کتب اربعه، به شکل‌‌های گوناگونی ثبت شده است. یکی از این گونه‌ها، اسنادی است که راوی شیعی غیر معصوم و غیر معاصر آن حضرت، از ایشان حدیثی نقل کند؛ این نوع از احادیث، «مرسل» نام دارند. ضرورت پژوهش در این‌‌گونه اسناد بدین سبب است که بررسی و تحلیل چرایی ارسال موجب اعتماد پیداکردن به برخی از احادیث مرسل می‏شود و زمینه‌ساز برای پاسخ‌‌گویی به شبهه کم‌‌توجهی شیعه به اتصال سند است. ماموریت پژوهش حاضر، کشف چرایی اسناد مرسل شیعی احادیث پیامبر | در کتب اربعه و هدف آن، ارایه تحلیلی از چرایی ارسال این اسناد می‏باشد. بستر‌‌سازی برای رسیدن به برخی آثار علم‏الحدیثی مانند روش‌‌شناسی محدثان متقدم و اعتبارسنجی اسناد روایات از فواید این مقاله به ‌حساب می‌‌آید. این مقاله توانسته با بررسی طبقه روات، موضوع‌ و محتوای‌‌ روایات و ارایه نه دلیل و تحلیل آن، از چرایی ارسال اسناد شیعی روایات پیامبر | پرده‌‌برداری کند؛ احراز صحت متن و غیرفقهی بودن روایت نزد صاحبان کتب اربعه، ذکر سند در کتب دیگر مولف، اعتماد به کتاب راوی اول و... از نتایج این تحقیق است.

    کلید واژگان: احادیث نبوی, حدیث مرسل, راویان شیعه, اعتبارسنجی روایات, سندشناسی}
    Ali Farahmandian*

    The hadiths of the Prophet (PBUH) have been recorded in various forms in the four books (. One of these types of documents is that a non-infallible and non-contemporary Shiite narrator narrates a hadith from him; this type of hadith is called "Mursal". The necessity of researching such isnad is due to the fact that examining and analyzing the reason for this kind of isnad leads to gaining confidence in some of the Mursal hadiths and preparing the responding to the doubt of the Shiites' lack of attention to the cohesion of the isnad. The mission of the present study is to discover why the Shiites have quoted the hadiths of the Prophet (PBUH) in the four books as a mursal (munqati') and its purpose is to provide an analysis of why these hadiths were mursal (lacking the mention ofthe first narrator). L aying the groundwork for achieving some works of science of tradition, such as the methodology of earlier narrators and the validation of narration documents, is one of the benefits of this article. This article has been able to reveal the reason of Shiite narrations from the Holy Prophet (PBUH) in "four books" as mursal by examining the class of narrators and examining the subject and content of the narrations and presenting nine reasons and analyzing it. The verification of the text and the non-jurisprudential nature of the narration by the authors of the four books, ‌ mentioning the document in other books of the author, ‌ trusting the book of the first narrator, etc. are the results of this research.

    Keywords: Prophetic Hadiths, Mursal hadith, Shiite Narrators, Validation of Narrations, Documentary Studies}
  • علی فرهمندیان

    «اسناد شیعی و منقطع روایات پیامبرصلی الله علیه و آله» سندهای روایاتی است که راویان آن شیعه اند و با این که هم عصر پیامبرصلی الله علیه و آله نیستند، به صورت مستقیم از آن حضرت، حدیث نقل کرده اند. مقاله کنونی درصدد شناسایی این اسناد بوده و با توجه به راویان و طبقات آنها و نیز محتوای احادیث، تحلیلی کوتاه درباره آن ارایه می کند. دقت در این اسناد، افزون بر آگاهی از میزان کاربری روایات پیامبرصلی الله علیه و آله در کتب اربعه، زمینه شناخت چرایی انقطاع و آشنایی با برخی از مبانی صاحبان کتب اربعه در اعتماد به احادیث را فراهم می کند. دست یابی به 44 سند شیعی و منقطع روایات پیامبرصلی الله علیه و آله، تاثیر صاحب کتاب بودن و اصحاب اجماع بودن راوی در ارسال سند و نیز اثرگذاری موضوع و محتوای حدیث بر انقطاع سند، برخی از دستاوردهای تحلیلی این مقاله است.

    کلید واژگان: راویان شیعه, احادیث مرسل, احادیث نبوی, سندشناسی, رجال, علوم حدیث}
  • Mohammad Kazem Rahman Setayesh, Mahdi Qolamali
    Observing documentation of hadith (isnad), has witnessed ups and downs at different eras, among Shia and Sunni scholars. Over the past centuries some Sunni scholars such as Ibn Taymiyyah and Suyuti have accused Shia of neglecting isnad, and therefore condemning them for it. Contemporary Sunni scholars have further claimed that observing documentation (isnad) is specific to Sunnis from which the Shia have copied since the fourth century on. This article has rejected these accusations based on the following arguments, citing examples for each: 1) Ahl-ol-Bayt’s emphasis on documentation and the narrators’ qualities, 2) Ahl-ol-Bayt’s observance of documentation 3) compilation of documented (musnad) hadith and rijal works before the fourth century, 4) Shiite hadith scholars’ practical efforts in documentation, 5) and Shiite scholars’ views on documentation. These evidences shows that the origin of such an accusation is ignorance and bias on part of the opponents
    Keywords: Hadith chain of transmitters, isnad of Shia Hadith, isnad analysis, Shia rijal, background of documentation}
  • خاستگاه اسناد در روایات اسلامی و سنت شفاهی یهود / نقدی بر مقالات هوروویتس در موضوع اسناد
    مهدی غلامعلی
    یوزف هوروویتس _ حدیث پژوه غربی_ براین باور است که قدمت و خاستگاه اسناد در روایات اسلامی همان سنت شفاهی یهودیان است. او نظام سنددهی در احادیث را اقتباسی از آثار یهودیان می داند. در نوشتار حاضر، این اندیشه وی نقد شده است. در این پژوهش بیان شده که اساس خاستگاه اسناد همان سیره عقلایی است و ربطی به ادیان دیگر ندارد. همچنین به نظر می رسد که هوروویتس بین مفهوم اسناد (سند دهی نظام مند) و اسناد (سندهای موجود در روایات) نتوانسته تفاوتی قائل شود و این برداشت نادرست، در نتیجه گیری وی موثر بوده است.
    کلید واژگان: خاستگاه اسناد, اسناد در روایات, سندشناسی, رجال شیعه, اسناد در یهود}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال