به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « آرامش » در نشریات گروه « فلسفه و کلام »

تکرار جستجوی کلیدواژه «آرامش» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • محمدجواد پاشایی*، محمود خلیلیان شلمزاری

    نیاز به آرامش از اساسی ترین نیازهای انسانی به شمار می رود. از پیامدهای تحولات اجتماعی قرن اخیر، گرفتاری بشر به انواع بحران های روحی و اخلاقی و در پی آن از دست دادن آرامش واقعی خود است. تفسیر نامعلوم این مفهوم نیز در آتش این بحران ها دمیده است. پرسش اصلی نوشتار حاضر آن است که آرامش با نظر به حکمت صدرایی چه مختصاتی دارد و نسبتش با آرامش مطرح در روانشناسی معاصر به چه شکلی است؟ این تحقیق در روشی کیفی و با روی آوردی توصیفی تحلیلی و نیز با بهره مندی از تکنیک ها و ابزارهای موجود در روش های تحلیل اسنادی، آرامش را به دو قسم جسمانی و باطنی تقسیم نموده و لذات عقلی را از مراتب عالی آرامش در حکمت صدرایی قرار داده است. تبیین عوامل جلب و سلب آرامش از نگاه ملاصدرا نیز از دیگر یافته های پژوهش پیش رو به شمار می روند. در روانشناسی معاصر، مدل بهزیستی ذهنی (Swb) را می توان با انواع آرامش جسمی و مراتبی نازل از آرامش باطنی همسو دانست. همچنین مدل بهزیستی روانشناختی (pwb) را می توان با آرامش باطنی و مراتبی دیگر از آن همگرا دید.

    کلید واژگان: آرامش, ملاصدرا, سعادت, بهزیستی روانشناختی, بهزیستی ذهنی}
    Mohammad Javad Pashaei*, Mahmoud Khalilian Shalamzari

    Mulla Sadra considers the peak of human calm and happiness in the perfection of conceptual intellect and union with functional intellect, followed by the creation of intellectual forms. And in his final image of happiness, supreme perfection and calm of man, he considers the mortality of man in God on the one hand and the unification of conceptual and functional intellect with each other as a condition for the realization of annihilation, on the other hand. In contemporary psychology, the model of mental well-being (Swb) can be considered aligned with the types of physical relaxation and lower levels of inner relaxation. Also, the psychological well-being model (pwb) can be seen as converging with inner calm and other levels of it. However, the alignment of psychological well-being models with levels of relaxation is a dominant process and sometimes it may overlap with other levels of relaxation.

    Keywords: Calm, Mullah Sadra, Psychological Well-Being, Pwb Model, Swb Model}
  • نجمه رهنما فلاورجانی، محمدرضا حاجی اسماعیلی *، مهدی مطیع

    معناشناسی بر اساس مکتب بن با کشف ارتباط معنایی واژگان در یک شبکه معنایی گسترده به نظام معنایی قرآن دست می یابد. از آنجا که در این روش چهره روشنی از معانی به دست می آید که با روش معناشناسی کلاسیک قابل دستیابی نیست در این نوشتار از آن برای بررسی معنایی واژه «اطمینان» استفاده شده است. این واژه ارتباط وثیقی با مباحث کلامی مانند ایمان، توکل، توسل داشته و فهم درست آن برداشت های نادرست از این واژه را اصلاح می نماید. حال در این پژوهش نخست مفهوم واژه اطمینان در فرهنگ عرب جاهلی، سپس میدان های معناشناسی آن در قرآن بررسی و در نهایت شبکه معنایی و واژه های کلیدی و کانونی اطمینان در قرآن تبیین می گردد. نتیجه آن که با توجه به فرهنگ عصر جاهلی و خوی تند اعراب، این واژه در قرآن بیشتر در مفهوم امنیت جسمانی و آرامش مادی توسعه معنایی یافته و بر اساس جهان بینی اسلامی ارزش های دنیوی و اخروی برای آن ترسیم شده است.

    کلید واژگان: اطمینان, معناشناسی, مولفه های معنایی, آرامش}
    najmeh Rahnama falavarjani, Mohammadreza Hajiesmaili *, mehdi motia

    Semantics, which has become common in Quranic studies in recent years, has been remarkably effective in recognizing the concept of Quranic words in various methods based on the text itself. Examining the semantic components of words in text is one of the methods that can discover new and hidden dimensions of the words to the researcher. Synonyms and antonyms and semantic components of "iṭmīnān" are among those that are studied and extracted in the present article. In this study, first, the meaning of "iṭmīnān" in pre-Islamic Arabic culture is investigated, then its semantic components in the Qur'an are examined which led to the recognition of the meaning of this word. The result of the research demonstrates that due to the harshness of Arabs, the original meaning of "iṭmīnān" is more apparent relief and tranquility, but based on its relation with words such as faith, it is semantically developed in the sense of peace of heart which highly plays a role in human spiritual education.

    Keywords: Iṭmīnān, Semantics, Semantic components, Tranquility}
  • نرگس نظرنژاد، زینب میرزاپور*، فروزان راسخی
    رواقیان به عنوان فیلسوفان روان شناس و مولانا به عنوان روان شناس دین مدار به تقویت تاب آوری توجه کرده اند. مقاله حاضر، حاصل مطالعه ای میان رشته ای، در حوزه فلسفه کاربردی برای شرح، تبیین و مقایسه اندیشه رواقیان و مولانا در خصوص راه های تقویت تاب آوری در مواجهه با مشکلات روزمره زندگی است. اهمیت پژوهش حاضر در ارایه راهکارهای عملی برای تقویت تاب آوری در مقابل حوادث ناگوار است؛ با این اعتقاد که عمل به این راهکارها شادی و آرامش را به ارمغان می آورد. در پژوهش انجام شده از دیدگاه رواقیان و مولانا به موارد اشتراک و افتراق در مسیله راه های تقویت تاب آوری رسیده ایم؛ از جمله این که: رواقیان و مولانا ریشه و علت خیر و شر را به عوامل درونی مربوط می دانستند؛ طوری که خودشناسی و در نهایت خودشکوفایی، از مهم ترین عوامل تقویت تاب آوری در تعالیم این اندیشمندان بوده است. از سوی دیگر، رواقیان آرامش و سعادت را در فلسفه جستجو می کردند، حال آنکه مولانا سعادت را در ارتباط شهودی با خدا می داند.
    کلید واژگان: تاب آوری, خودشناسی, رواقیان, مولانا, آرامش}
    Narges Nazarnejad, Zeinab Mirzapour *, Forouzan Rasekhi
    The Stoics as psychological philosophers and Rumi as a religious psychologist, have paid close attention to enhancing resilience. The present paper is the result of an interdisciplinary study in the field of applied philosophy to describe, explain and compare the thought of the Stoics and Rumi regarding the ways resilience can be enhanced in dealing with the problems of everyday life. The significance of the current research is in providing practical solutions to enhance resilience against distressing events. The assumption is that following these solutions will bring happiness and peace. In the course of the research from the perspective of the Stoics and Rumi, we have identified points of similarity and difference in the of ways resilience can be enhanced. A point of similarity between the two is that both the Stoics and Rumi considered the origin and cause of good and evil to be internal; that is why self-knowledge and ultimately self-actualization are introduced as the most important elements in strengthening resilience in the teachings of these thinkers. On the other hand, the Stoics searched for peace and happiness in philosophy, while Rumi considers happiness in an intuitive connection with God.
    Keywords: Resilience, self-knowledge, The Stoics, Rumi, Peace}
  • زهرا حلیمی، صدیقه محمدی

    معنویت و آرامش، از جمله نیازهای اساسی انسان بشمار می آید که برآورده نمودن آن، ازکارکردهای اساسی دین محسوب می گردد. با توجه به اهمیت این موضوع، امروزه جریان های متعددی با عنوان معنویت های نوپدید، با ارایه راهکارهایی درصدد برطرف نمودن این نیاز برآمدند. از آنجایی که اکثر این جریانات با مبانی سکولاریستی و لیبرالیستی سازگار بوده اند، خود را در قید ایمان توجه به دنیای ماورای مادی ندانسته و دستورالعمل هایی منطبق با آن مبانی ارایه داده اند. دربرابر این مکاتب، دین اسلام بویژه نهج البلاغه، با محوریت خداباوری، آرامش حقیقی را در پرتوی ایمان به خدا، و توجه به فضایل و ارزش های اخلاقی و دستورات دینی دانسته و مخاطبان خود را به شناخت عرفان اصیل اسلامی، ترغیب می نمایند. پژوهش حاضر، بصورت توصیفی- تحلیلی به بررسی حقیقت و مولفه ها و راه های رسیدن به آرامش در معنویت های نوپدید و نقد آن در نهج البلاغه پرداخته و به این نتیجه رسیده در معنویتهای نوپدید راه های رسیده به آرامش شامل شادی، لذت طلبی، مکاشفه عرفانی، رقص، موسیقی، یوگا، مدیتیشن، عشق و سکس بوده، اما در نهج البلاغه امیرمومنان علیj  این شیوه ها و توجه به بعد حیوانی را نقد و آرامش حقیقی را امری فطری و تنها بر مبنای ایمان و با تکیه بر خداوند متعال متحقق ‏دانسته ‏است.

    کلید واژگان: آرامش, معنویت, معنویت نوپدید, انسان, نهج البلاغه}
  • صائمه هادی زاده*
    هدف از این نوشتار، نگاهی دوباره به طراحی بیمارستان های کودکان براساس مبانی معماری اسلامی می باشد؛ چرا که ساخت بناهای غنی و ارزشمند که علاوه بر رفع نیازهای انسان، بتواند آرامش را به او ارزانی دارد و تا سالیان سال با ارزش باقی بماند یک مبحث اساسی در فضای معماری است.در این مطالعه نخست به معماری، جایگاه هنر اسلامی و زیبایی، شخصیت انسان و نیاز او به راز و نیاز، پرداخته شد. با در نظر داشتن اینکه معماری سعی دارد به شکل نمادین جایگاه حقیقی انسان را در هستی به او یادآوری کند، به صورت میدانی فضاهای مراکز درمانی و تاثیر بصری رنگ و نگاره ها، بر آرامش بیمار و پزشک، مورد بررسی قرار گرفت و در قدم بعد، طراحی همراه با تصویر، نقوش و خطوطی که در معماری اسلامی بهره گرفته شده اند، پیشنهاد گردید و به صورت پرسشنامه تصویری در اختیار افراد قرار گرفت. نتایج در قسمت کیفی و کمی پژوهش نشان داد که افراد استفاده از فرهنگ و معماری اسلامی در بیمارستان و مراکز درمانی کودکان را مفید می دانند، همچنین طرح های مناسب تر و بهتر را نسبت به آنچه به صورت اتود اولیه در پرسشنامه ارایه شد، پیشنهاد می کنند.
    کلید واژگان: بیمارستان, معماری اسلامی, بیمار, آرامش, سلامت معنوی}
    Saemeh Hadizade *
    The purpose of this article is to look again at the design of children's hospitals based on the principles of Islamic architecture; Because the construction of rich and valuable buildings that, in addition to satisfying human needs, can give him peace and remain valuable for many years is a fundamental issue in the field of architecture. In this study, architecture, the place of Islamic art and beauty, human personality and his need for secrets and needs were discussed. Keeping in mind that architecture tries to symbolically remind him of the real place of man in existence, the spaces of medical centers and the visual effect of colors and pictures on the peace of the patient and the doctor were investigated in the field and in the next step , the design with images, motifs and lines used in Islamic architecture was suggested and given to people in the form of a visual questionnaire. The results in the qualitative and quantitative part of the research showed that people consider the use of Islamic culture and architecture in hospitals and children's treatment centers to be useful, and also suggest more suitable and better designs than what was presented in the initial study in the questionnaire.
    Keywords: Hospital, Islamic architecture, patient, Peace, spiritual health}
  • شهناز شایان فر*، سیده سمانه حسینی

    با توجه به اینکه مسیولیت پذیری در تمام ابعاد مختلف زندگی تاثیر بسزایی داشته و نگاه اندیشمندان و فلاسفه را نیز همواره در تمام ادوار زندگی به خود معطوف داشته است. نگاه پدیدارشناسانه به مساله مسیولیت پذیری به ما کمک میکند تا با تاریکسازی و بداهتزدایی از مسیولیت پذیری به چهره جدیدی از مساله و لوازم متفاوتی از آن دست یابیم و جهانی که در آن، مسیولیت پذیری شکل میگیرد ترسیم شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است و به دنبال پاسخ به این پرسش است که «مولفه های پسینی جهان مسیولیت پذیری در نهج البلاغه چیست؟» دستاوردهای این پژوهش عبارت است از: مسیولیت پذیری محفوف به دو نحوه وجود است؛ 1. وجود مولفه های پیشینی که پیش از مسیولیت پذیری و فارغ از آن حضور دارند همانند: خدا، سلامت روح، انسان کامل به مثابه الگو، و وحی؛ 2 وجود مولفه های پسینی که پس از مسیولیت پذیری و برآمده از آن هستند همانند وجود اصیل آدمی، آرامش وجودی، شادی وجودی، و تعامل وجودی. مسیولیت پذیری نه فضیلتی در ردیف فضایل و کمالات، بلکه کانون شکلگیری کمالات و فضایل دیگر است و ما برای دین ورزی اصیل، سخت به مسیولیت پذیری نیاز داریم.

    کلید واژگان: مسئولیت وجوداصیل, شادی, آرامش, تعامل, نهج البلاغه}
    Shahnaz Shayanfar*, Seyyedeh Samaneh Hoseini

    Considering that accountability has had a great impact on all different aspects of life and has always attracted the attention of thinkers and philosophers in all periods of life, a phenomenological view of it helps us to achieve a new understanding of the issue and get familiar with its different aspects to draw a world in which accountability is formed. The present descriptive-analytical study seeks to answer the question: "What are the posterior components of the world of accountability in Nahj al-Balaghah?" The findings of this study indicate that responsibility is limited in two ways: the existence of a-priori components that emerge before assigning a responsibility, such as belief in God, soul health, modeling a perfect man, and revelation; the existence of the posteriori components that arise from a responsibility, such as the original human existence, existential peace, existential happiness, and existential interaction. Responsibility is not a virtue along with other virtues and perfections, but the center of the formation of other perfections and virtues, and we desperately need responsibility for genuine religiosity.

    Keywords: responsibility, genuineexistence, happiness, tranquility, interaction, Nahjal-Balaghah}
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح

    این مقال شرحی است بر کلام امام محمدباقر علیه السلام در باب صفات شیعیان واقعی. حضرت می‌فرمایند: با تفویض صحیح (همه امور به خدا) به آسایش دل دست یاب و آسودگی تن را در آسایش دل جست‌وجو کن، و با کاهش خطا، آسودگی دل را به دست آور. روان‌شناسان و اگزیستانسیالیست‌ها معتقدند که انسان حیوان مضطرب است. اگر انسان اضطراب نداشته باشد، انسان نیست. راه‌حل روان‌شناسان برای درمان اضطراب این است که اصلا نباید به سختی‌ها و گرفتاری‌های زندگی اندیشید و باید به دنبال خوشی و سرگرمی بود. ولی انبیای الهی معتقدند که برای رهایی از اضطراب‌های دنیایی، باید ماهیت این عالم و دنیا را که گذرگاه و موقتی است، شناخت. کسی که سختی‌های این دنیا را تحمل کند و وظایفش را انجام می‌دهد، به آرامش و آسایش ابدی خواهد رسید. باید امور را به خدا واگذار کرد. لازمه واگذاری امور به خدا این است که انسان احساس آرامش کند و تنها نگرانی او انجام وظیفه به بهترین شکل باشد. واگذاری کارها به خدا و اعتماد به او درباره سرانجام امور، راهی است برای آرامش روح و ریشه‌کن کردن اضطراب،‌ ناراحتی و ترس‌های بی‌دلیل.

    کلید واژگان: فلسفه شرور, آرامش, تفویض, تمرکز حواس, اضطراب}
    Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Mesbah

    This paper is a commentary on the advices of Imam Mohammad Bagher (PBUH) regarding the characteristics of the real Shiites. Imam says: Achieve peace of heart by entrusting (all matters to God) and seek the comfort of the body in the peace of the heart, just as reducing errors can bring peace of mind to you. Psychologists and Existentialists believe that humans are anxious animals. If man is not anxious, he is not human. To treat anxiety, psychologists believe that one should not think about the difficulties and troubles of life and he should be looking for happiness and entertainment. But the divine prophets (PBUT) believe that in order to get rid of worldly anxieties, one must know the nature of the world, which is a passage and temporary place. One who endures the hardships of this world and performs his duties will attain eternal peace and comfort. One should not trust in God. The prerequisite for leaving matters to God is that man should feel calm and his only concern should be his duty. Trusting in God is a way to achieve peace of mind, which eradicates anxiety, unreasonable unhappiness and fears.

    Keywords: the philosophy of evil, peace, delegation, concentration, anxiety}
  • مجتبی ارشدی بهادر*، امیرخواص

    «آرامش» از نیازهای فطری و گمشده بشر امروز است؛ حالتی نفسانی همراه با آسودگی و ثبات که در آن اضطراب، نگرانی، خشم، درد و مانند آنها وجود ندارد. هدف از پژوهش، بررسی تحلیلی با رویکرد مقایسه ای از آرامش در معنویت اسلامی و معنویت های سکولار می باشد. یافته های به دست آمده نشان می دهد، معنویت های سکولار با نگاهی دنیاگرایانه، مدعی تامین این نیاز شده و با دستورالعمل های دنیوی، انسان ها را به سوی سرابی از آرامش های دنیوی پوچ، زودگذر و سلبی که صرفا نداشتن اضطراب است، راهنمایی می کنند که با آرامش الهی که آرامشی پایدار و ایجابی است، سنخیتی ندارد و راه کارهای بیان شده از سوی آنها یا ادعای توخالی است؛ یا تایید ضعیف اسلام می باشد. اما دین اسلام به عنوان دینی جامع و کامل و مطابق با فطرت انسان ها، تامین نیازهای بشری را در راستای هدف غایی یعنی قرب الهی می داند. ازاین رو، معنویت اسلامی، براساس آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیها السلام، عناصر و عوامل آرامش آفرین همسو با هدف غایی را مورد توجه قرار داده و به بیان آنها می پردازد.

    کلید واژگان: آرامش, دین, معنویت, اسلام, سکولار, روان شناسی}
    Mojtaba Arshadi Bahador *, Amir Khavas

    Peace  is one of the innate and lost needs of human beings in today’s world. A mental state with comfort and stability, where there is no anxiety, worry, anger, pain and the like. Using an analytical-comparative method, this paper seeks to study the peace in Islamic spirituality and secular spirituality. The findings show that, secular spiritualties, with their materialistic worldview, have claimed to meet human needs, but their teachings have nothing to do with their claims. The religion of Islam, on the contrary, as a comprehensive and complete religion and in accordance with the nature of human beings, considers human needs in line with the ultimate goal, which is nearness to God. Therefore, Islamic spirituality, based on the verses of the Holy Qur’an and the narrations of the Ahl al-Bayt (as), has explained the elements and factors of tranquility in line with the ultimate goal for man.

    Keywords: peace, religion, spirituality, Islam, secular, psychology}
  • مسعود میرزایی فیروزی، مینو حجت *، زهرا (میترا) پورسینا
    یکی از مسائلی که امروزه، محل توجه جدی فیلسوفانی است که بر اقتضائات «زندگی خوب» متمرکزند، این است که یک باور، فارغ از مطابقت آن با واقع، چه تاثیری بر زندگی شخص صاحب باور دارد. این نکته خصوصا در مورد باورهایی که احراز صدق و کذب آنها چندان آسان نمی نماید اهمیت بسزا یافته است. این مقاله صرفا از این منظر به مسئله ی معنایافتن زندگی نگاه می کند. اگر برای زندگی معنایی قائل باشیم،بنا بر مجموعه عواملی که آنها را معنابخش زندگی می دانیم، پیامدهای معناداری نیز متفاوت خواهد بود. این مقاله تاثیر معنایافتن زندگی به شیوه ی مورد نظر علامه، یعنی از طریق ارتباط خاصی با خدا، را بررسی می کند و امکان مقایسه ی آن را با نظریات دیگر فراهم می آورد. ارتباط مذکور با دیدی نسبت به جهان و انسان همراه است که،با پاسخ دادن به سوالات مهم زندگی انسان، و تفسیر درد و رنج ها به منزله ی زمینه ی تکامل، و مرگ به عنوان دریچه ای به روی زندگی جاودانه، برخورد مسئولانه و مجدانه ی انسان را با زندگی لازم می دارد؛ با این تفسیر، که مستلزم محزون نشدن از امور از دست رفته و مسرور نشدن از امور به دست آمده است،امکان آرامش و رضایت خاطر فراهم می آید. عشق نیز در این نوع زندگی جایگاه ویژه ای می یابد.
    کلید واژگان: پیامدهای معنایافتن زندگی, رهایی از حیرت, جدیت, آرامش, عاشقانه بودن, سرور, طباطبایی}
    Masoud Mirzaei Firoozi, Minoo Hojjat*, Zahra Poursina
    One of the issues having attracted the attention of those philosophers focusing the necessities of a “good life” is that how a belief, regardless of its correspondence to reality, affects one`s life. This issue has been assumed of greater importance in the case of those beliefs whose falsity and truth may not be easily perceieved. The paper views creating a life making sense only from this aspect. If we believe in a life making sense, depending on the factors which gives meaning to life, we will think of diverse consequences of this meaningfulness. The present study investigates the effect of human life`s taking meaning in the method of Allamah - i.e. through holding communication with God – from different perspectives and provides for comparing any positive effect of the methods taken by others. Such a communication is accompanied by a look toward world and human which answers the fundamental questions of human life, interprets sufferings and pains as groundwork of mental growth and sees death as an entrance to the eternal life and then leads human beings to encounter life responsibly and seriously; in this way, not becoming sorrowful and joyful of what missed and what attained respectively, one may arrive at mental peace and satisfaction. In addition, such a view brings about an indescribable bilateral love from which a joyful state originates. In the path toward absolute perfection, feeling love to others as the Divine manifestations would support one in the way.
    Keywords: Consequences of Creating a Life Making Sense_Deliverance from Perplexity_Seriousness_Being of Lovely State_Joy_Allamah Tabatabaei}
  • سید محمد قاضوی *
    این پژوهش به بررسی تطبیقی رضایت باطن در معنویت مدرن و معنویت دینی، پرداخته و نقاط اشتراک و افتراق آن دو را، با روش تحلیلی توصیفی و با استناد به آیات و روایات مورد بحث و بررسی قرار می دهد. این دو معنویت، بر چگونگی برخورد انسان با امور تغییرناپذیر در دنیا، به طور یکسان تاکید دارند. از نگاه این دو معنویت، تمام ساحت های انسان، باید در یک مسیر حرکت کرده، همه بر یکدیگر منطبق باشد. اساس پذیرش یک دین، بررسی عقلانی آن است. اما تفاوت این دو در این است که، معنویت مدرن، رضایت باطن و آرامش را مقصود و هدف نهایی همه ادیان می داند. رضایت باطن را بدون توجه به محوریت خداوند تبیین می کند. اما معنویت دینی، رضایت باطن را در پرتو خدا باوری و خداخواهی میسر می داند و سازوکارهایی نیز ارائه می دهد. در این معنویت، رضایت خداوند، هدف نهایی است. رنج در معنویت مدرن، غیرموجه و در معنویت دینی، وسیله تکامل است.
    کلید واژگان: رضایت باطن, آرامش, معنویت, معنویت مدرن, معنویت دینی}
    Seyyed Mohammad Qazavi *
    This paper is a comparative study of inner satisfaction in modern spirituality and religious spirituality, and discusses their common points and differences by using a descriptive-analytical method and referring to the Quranic verses and narratives. These two kinds of spirituality similarly emphasize how man deals with immutable things in the world. From the perspective of these two kinds of spirituality, all aspects of man must be in the same direction, and they all should be in accord with each other. The basis for accepting a religion is studying it rationally. But the difference between these two is that modern spirituality considers inner satisfaction and tranquility as the ultimate goal of all religions, and explains inner satisfaction regardless of the centrality of God. But religious spirituality regards that inner satisfaction is possible only in the light of believing in God and seeking Him, and provides some guidelines to achieve it. In this spirituality, God's satisfaction is the ultimate goal. In modern spirituality, suffering has no justification, and in religious spirituality, it is the means to perfection.
    Keywords: inner satisfaction, tranquility, spirituality, modern spirituality, religious spirituality}
  • یدالله ملکی *
    استعاذه یا به عبارت دیگر پناه بردن و پناه خواستن یکی از اذکار الهی است که در قرآن کریم به کار رفته و انسان مسلمان مومن، هنگام مواجهه با شیطان و وساوس او، از آن استفاده می کند. با بررسی آثار دانشمند بزرگی همچون ملاصدرا می بینیم که وی با توجه به روش و مشرب خویش به تبیین این ذکر پرداخته است. در کتاب تفسیر قرآن کریم ملاصدرا می توان مطالبی درباره حقیقت استعاذه، مستعیذ، مستعاذ به، مستعاذ منه، ما یستعاذ لاجله (مستعاذ له یا لاجله) و لزوم و وجوب دائمی استعاذه دریافت. از نظر ملاصدرا، استعاذه بر پنج رکن استوار است که عبارت اند از: استعاذه، مستعیذ، مستعاذ به، مستعاذ منه و ما یستعاذ لاجله. در این نوشتار به استعاذه و آثار آن در استکمال معنوی انسان با توجه به نگاه عقلانی و عرفانی ملاصدرا اشاره، و از آن بحث شده است.
    کلید واژگان: استعاذه, آرامش, کمال معنوی, ملاصدرا, آثار استعاذه, شرور}
    Yadollah Maleki *
    Esteazeh, seeking refuge in God is one of the divine prayers mentioned in the Holy Quran which Muslims resort to when being tempted by the devil. Investigating the woks of Molla Sadra, we can discover that he has approached this topic from his own special fashion. In his interpretation of Quran, we can find topics about isti`azih, musta`iz (the one seeking asylum to God), musta`azun bih (the one we seek asylum to), musta`azun minh (the one we seek asylum from), ma yasta`azu li ajlih (the thing for which we seek asylum to God), and the necessity of isti`azih. According to Mulla Sadra, isti`azih is based on five pillars which include: isti`azeh, musta`iz, musta`azun bih, musta`azun minh, ma yasta`azu li ajli. In this article ist`azih and its effects on human being’s spiritual perfection according to the rational and mystical viewpoint of Mulla Sadra has been studied.
    Keywords: Istiazih (Seeking Asylum to God), Relaxation, Spiritual Perfection, Mulla Sadra, Istiazih Effects, the Wicked}
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح
    این متن شرحی است بر دعای امام سجاد علیه السلام پیرامون آثار ذکر خدا. قلب و روح انسان مرکز عواطف و احساسات است، از جمله این احساسات، محبت است. آنچه با طبع انسان سازگار هست، معمولا انسان به آنها وابستگی و دلبستگی دارد. این محبت دارای سلسله مراتب طولی است. عالی ترین مرتبه آن «وله» و «هیام» است. «وله» حیرت از شدت محبت است و «هیام» مرتبه ای است که فرد از شدت عشق و محبت دیوانه و سرگشته کوی معشوق می گردد و همه توجهات او معطوف معشوق و همه هستی خود را فراموش می کند. مظهر تام عشق به خدا، حضرت ابراهیم علیه السلام است. مرتبه نازل تر چنین حالتی در ارتباط با دعا، خدا و ائمه اطهار علیهم السلام محقق می شود. برخی چنان عشقی به امام حسین علیه السلام و امیرمومنان علی علیه السلام دارند که حاضرند همه هستی خود را تقدیم ایشان کنند.
    کلید واژگان: عشق, محبت, وله, هیام, آرامش, ذکر خدا}
    Ayatollah Mohammad Taqi Misbah
    The present paper expounds one of the supplications of Imam Sajjad (peace be upon him) about the effects of remembering God. Man’s heart and soul are the center of emotions including love. Man is attached to and loves the things that appeal to him. This love has a longitudinal hierarchy. The highest stage is “Walah (love-madness)” and “Hiyam (wander lust)”. “Walah” is a kind of bewilderment resulting from extreme love and “Hiyam” is a state in which one goes mad, wanders around near the beloved's residence because of his overwhelming love, thinks of none but his beloved, and forgets all about his own existence. Prophet Ibrahim is a perfect example of how to love God. The lower stage is realized through supplication, seeking nearness to God and infallible Imams (peace be upon them). Some love Imam Hussein and Imam Ali (peace be upon them) so much that they are ready to sacrifice their lives for the love of them.
    Keywords: love, affection, valeh (love, mad), hiyam, tranquility, remembrance of God}
  • قربان علمی، حامد نظر پور نجف آبادی
    یکی از مسائل مهم ادیان ابراهیمی مسئله ایمان است. پولس رسول و فخر رازی، دو متفکر در دو حوزه دینی اسلام و مسیحیت، در این باره به تفصیل اظهار نظر کرده اند. پولس رسول در بحث از نتایج ایمان از نجات، عادل شمردگی، زندگی جدید، ایمنی از شرور و دشمنان، آرامش و دریافت وعده های خداوند سخن می گوید. فخر رازی نیز معتقد است ایمان عقاب کفر را از بین می برد. وی آمرزش گناهان، امنیت دنیا و آخرت، رزق کریم، بهشت و آسایش ابدی، عزت و محبت را از نتایج ایمان می داند. نظرات این دو متفکر درباره نتایج ایمان قابل مقایسه است؛ این مقاله، با روش توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای به بررسی دیدگاه های آن دو در باب نتایج ایمان می پردازد. این بررسی نشان می دهد که هر دو نجات، آرامش، امنیت، آمرزش گناهان و زندگی جدید را از نتایج ایمان می دانند. البته تفاوت هایی در نظرات آن ها نیز وجود دارد.
    کلید واژگان: ایمان, نتایج, پولس, فخر رازی, آمرزش, آرامش}
    Qurban Ali Ilmi, Hamid Nazarpur Najafabadi
    One of the most important issues of Abrahamic Religions is faith. Paul the Apostle and Fakhr Rāzī، two thinkers in two religious fields of Christianity and Islam، have expressed their opinions in details in this regard. In discussing the consequences of faith، Paul the Apostle talks about salvation، justness، new life، security from devils and enemies، calmness and reception of God’s promises. Fakhr Rāzī also believes that faith would remove the punishment of blasphemy. He views forgiveness of sins، safety in this world and the Hereafter، noble sustenance، Paradise and eternal well-being، dignity and affection as being among the consequences of faith. The views of these two thinkers concerning the consequences of faith are comparable. The present article addresses their viewpoints on the consequences of faith with a descriptive، analytical، and comparative method. This survey indicates that both consider salvation، calmness، security، forgiveness of sins، and a new life as the consequences of faith. However، there are some differences in their opinions as well.
    Keywords: faith, consequences, Paul, Fakhr Razi, forgiveness, calmness}
  • علی حسین زاده
    مسئله ای که در این تحقیق با آن روبه رو هستیم، معنای خلق نیکو، حد و مرز آن، بسترهای زمینه ساز خوش اخلاقی، آثار آن و مهارت هایی برای ایجاد و تقویت خلق نیکوست. هدف این پژوهش، یافتن بهترین راهکار برای ثبات و پایداری زندگی، آرامش و نشاط اعضای خانواده، تامین مطالبات اعضا، رفع نیازمندی های عاطفی و احساسی و پیدا کردن سعادت و خوشبختی است. روش تحقیق در این پژوهش، روشی تحلیلی توصیفی است که بر داده های دینی و روان شناختی مبتنی است. یافته های اصلی این تحقیق ضرورت توجه به شاخص های انتخاب همسر برای تامین خوش اخلاقی فرزندان، داشتن مهارت کافی برای مواجهه با طبع های مختلف در زندگی و بهادادن به خوش اخلاقی به عنوان مبنای اصلی برای موفقیت در زندگی است.
    کلید واژگان: خوش خلقی, خلق نیکو, سازگاری, شرافت خانوادگی, آرامش}
    Ali Husseinzadeh
    The present paper takes a probing look at the meaning of good character, its limits, the conditions which prepare the grounds for its, its effects, and the skills needed to create and strengthen it. This paper seeks to find the best modus operands for the stability and endurance of life, quiescence and happiness of the family members, satisfying their demands, meeting their affective and emotional needs and achieving felicity. An analytical-descriptive method is used in this research which is based on religious and psychological data. The main findings are: the necessity of taking into consideration the parameters of choosing a spouse in order to prepare the ground for children's good character, having enough skill to cope with various types of characters in life and placing value on good character as the main basis of success in life.
    Keywords: good temperedness, good character, adjustment, family nobility, quiescence}
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح
    محبت به خدا آثار و لوازمی دارد. دوستان خدا که سختی ها و گرفتاری های زندگی و دوری از محبوب آنان را آزرده خاطر ساخته، در جست وجوی جوار محبوب اند و کسب رضایت و تقرب به او. بدین سان به ساحل آرامش رسیده و زندگی پرتلاطم دنیا و دشواری های آن هرگز آنان را وامدار دنیا نمی کند. از بندگی، عبودیت خدا و نیایش و تضرع، درگاه او لذت می برند و این حالات معنوی را هرگز با هیچ چیز عوض نمی کنند. آه و ناله گاهی ناشی از مصیبت و گرفتاری های زندگی است و گاهی ناشی از سرور و شادمانی بندگان خالص خدا از شوق و شادمانی و دیدار محبوب، در آه و ناله و تضرع به سر می برند تا این حالت از آنان سلب نشود؛ چراکه قلب هایشان از محبت خدا سرشار و دل هایشان از جلال و هیبت او گسیخته است.
    کلید واژگان: محبت, محبت به خدا, آرامش, سرور و شادمانی, عبادت, بندگی}
    Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah
    "Love" for God has some effects and requirements. God's friends suffer discomfort who due to the problems and troubles of worldly life and distance from the beloved, eagerly seek for His neighborhood, good-pleasure and nearness. They, hereby, reach the shore of solace, and turbulent worldly life and the hardships they face in this world never make them attached to this world. They find joy in their obedience to God, invocation and calling upon God in meekness, and they give nothing in return for these spiritual states. Wailing and groaning are sometimes ascribed to the troubles of life and sometimes to joy and happiness. God's pure servants often groan and lament out of yearning to and happiness of meeting the beloved for fear of being bereft of this state, due to the fact that their hearts are replete with the love of God and lurch before His might and majesty.
    Keywords: love, love for God, solace, joy, happiness, worship, servitude}
  • محمدتقی فعالی
    دین به عنوان مجموعه ای از باورها، بینش ها و رفتارها بر اساس نیازهای فطری انسان شکل می گیرد. این باورها و نگرش ها می توانند به مثابه اصلی ترین عامل در تامین بهداشت روانی فرد نقش آفرینی می کنند که مهمترین آنها کسب آرامش روحی و روانی در ارتباط انسان با خداست. امر نزولی بودن آرامش، مسیر بودن آرامش برای نیل به هدف، و در مراتب بودن آرامش در دنیا و آخرت و اولویت بندی ارزشی آن به عنوان مشخصه هایی است که این مقاله برای آرامش بر می شمرد. توجه به تعالی ایمان از طریق جهان بینی ایمانی، یاد خدا، و انس با قرآن همچنین استفاده از ظرفیت اخلاق به ویژه صفاتی چون بخشش، خوش بینی، قناعت، صداقت، خوش خلقی، تنوع معقول در زندگی و بذله گویی از راهکارهای کسب آرامش است. توجه به رویدادهای طبیعی و استفاده صحیح از مواهب الهی مثل نعمت شب و روز، آسمان و زمین در این جهت موثر است.
    کلید واژگان: آرامش, بخشش, ایمان, نگرش مثبت, هدیه الهی, حیات دینی, اصول آرامش}
    Mohammadtaqi Faali
    :A religion, as a set of beliefs, views and actions, is established on the basis of human needs. The beliefs and attitudes can be viewed as the most effective agent for mental health, particularly when regarding human relation to God. Downgrading state of mental peace, its being the way for one`s goal, its ordinal state in the world and hereafter and its value gradation are counted by the paper as the parameters for it. Considering the transcendence of human faith through thoughtful sight of the universe, continuous mention of God, living with the Quran and using ethical opportunities, particularly such qualities as forgiveness, positive attitude, contentment, honesty, good humor, sane variety and pleasantry can be counted as agents for peace of mind. Paying attention to natural phenomena and correct usage of Divine gifts can also be of considerable effect in the field.
    Keywords: peace of mind, forgiveness, human faith, positive attitude, Divine gifts, Religious life, Principles of peace of mind}
  • ابراهیم کلانتری، لیلا جنتی
    نفس اماره با گرایش به خواسته های نفسانی، در تعارض با فطرت الهی آرامش خود را به چالش می کشاند. قناعت و پرهیز از زیاده خواهی از جمله عواملی است که انسان را از صفات رذیله ای چون حرص و طمع، دروغ، خودخواهی و دلبستگی به امور مادی مبرا ساخته و زندگی توام با آرامش روان را به ارمغان می آورد. در این نوشتار با استفاده از روش کتابخانه ای و استنادی، تحلیلی ابتدا عامل «قناعت» ونیز نقطه مقابل آن «حرص» را مورد تحقیق قرار داده و سپس همبستگی قناعت و آرامش روانی را بر مبنای سخنان امام علی× در نهج البلاغه و اصول روان شناسی به بحث گذاشته و بر این اساس همبستگی وثیق عامل اخلاقی قناعت و نیل به آرامش روانی اثبات شده است.
    کلید واژگان: قناعت, حرص, آرامش, امام علی, نهج البلاغه}
    Ebrahim Kalantari, Leila Jannati
    Human soul enjoining unto evil opposing God given nature of man challenges its peace. Contentment and avoiding extravagance can be considered as an agent against such vices as cupidity, avarice, lie, selfishness and dependence to earthly life and as a support for mental peace in life. In this paper, using library - based, analytic - descriptive method, contentment and cupidity have been studied firstly and, then, the correlation between contentment and mental peace has been proved on the basis of Imam Alis (a) speeches in Nahj al-Balaghah and psychological principles.
    Keywords: contentment, cupidity, peace, Imam Ali (a), Nahj al Balaghah}
  • پروین بابایی، هادی بصیری
    تامین سلامت روان و پیشگیری از بیماری های روانی، هدف دینی ارزشمندی است که زمینه سعادت انسان را فراهم می سازد.
    هدف
    هدف این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر کسب آرامش و سلامت روانی از منظر قرآن کریم است.
    روش
    روش تحقیق، تحلیلی- توصیفی با مراجعه به آیات قرآن کریم و تفاسیر المیزان و نمونه و نیز روایات مرتبط با آرامش و سلامت روانی بوده است.
    یافته ها
    به طور کلی اشارت طبی قرآن از نظر اثرگذاری بر سلامت روان، در سه حیطه شناختی، رفتاری و عاطفی تقسیم بندی شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کتاب آسمانی قرآن، حاوی آموزه های شناختی و عملی فراوانی است که عمل و توجه به آنها، هدفمندی، اعتماد به نفس، صبر، مثبت اندیشی و در مجموع، آرامش روان را به همراه خواهد داشت.
    کلید واژگان: روان, آرامش, قرآن, سلامت}
    Babaeip., Basiri, H
    Objectives
    This short piece of writing intends to elucidate the Effective factors on mental health from viewpoint of holly Quran.
    Method
    The method of the article is analysis-descriptive and referring to the verses of holly Quran and almizan and nemoneh interpretations and Islamic traditions relating to tranquility and health.
    Results
    The results of the survey indicate that verses relating to health of mind are categorized in three aspects: cognitive, behavioral and emotional.
    Conclusion
    The author of the article concludes that heavenly book of holly Quran includes cognitive and practical teachings which lead toward objective, self confidence, pationace, positive thinking and on the whole mental tranquility.
    Keywords: soul, tranquility, Quran, health}
  • ابوالفضل ساجدی
    اسلام در باب تسکین رنج و غم چه کارکردی دارد؟ مقاله پیش رو برخی از عوامل غم زا را بررسی می کند و کارکرد دین در درمان آن را آشکار می سازد. روش پژوهش در این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با رجوع به قرآن و روایات و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است. اسلام انواع چهارگانه احساس تنهایی و بستر افسردگی را با تغییر نوع نگاه به جهان و تقویت باور به حضور خدا به شیوه های مختلف، درمان می کند. تعمیق خداشناسی و عمل به آموزه های اجتماعی برای برون رفت از این مشکل نقشی موثر دارد. ریشه های ترس از مرگ عبارتند از: میل به بقای جاودانی و لذت مستمر، دلبستگی به دنیا، ضعف توشه اخروی و بار سنگین گناه. ایمان و عمل صالح به شیوه های گوناگونی هریک از این ریشه ها را سست و متزلزل می سازد.
    کلید واژگان: دین, کارکرد دین, بهداشت روان, آرامش, تنهایی, افسردگی, مرگ, ایمان دینی}
    Abolfazl Sajedi
    What is the function of Islam in relieving misery of loneliness and death? The present article investigates some of the factors which relieve miseries and shows the function of religion in treating them. The method of this research is descriptive-analytic by referring to the Holy Quran and the narrations, and the method of collecting information is library research. Islam treats the four kinds of feeling lonely and melancholia by changing human’s look to the world and strengthening his belief of the God’s presence. Reinforcing theism and practicing the social teachings of Islam helps to improve this problem. The roots of fear of death are as follows: the tendency to be eternal and have a permanent joy, being attached to this world, having little supply provided for the Hereafter and having a great number of sins. Having faith and good deeds helps to abolish these roots.
    Keywords: religion, the function of religion, the health of psych, relief, loneliness, melancholia, death, religious belief}
  • علی حسین زاده
    این تحقیق به بررسی معنای مدارا، شرایط لازم تحقق و موانع آن، نمونه ها و شیوه های مدارا نسبت به دیگران می پردازد. اهمیت مدارا و نقش آن در سلامت زندگی بسیار مهم است. هدف پژوهش، تبیین جایگاه مدارا، و حد و مرز آن و افزایش کارکردهای مثبت و کاهش آسیب های احتمالی آن است. این مهم ما را در یافتن یکی از بهترین راه کارها برای ثبات و پایداری در زندگی، آرامش و نشاط اعضای خانواده، تامین مطالبات اعضا، رفع نیازمندی ها و وصول به سعادت و خوشبختی کمک می کند.
    روش تحقیق، تحلیلی توصیفی است که بر داده های دینی و روان شناختی مبتنی است. یافته های اصلی این تحقیق خیر و برکت، امنیت، بهره مندی، خوشبختی، محبت، کینه زدایی، افزایش روزی، و موفقیت و پایداری در زندگی به عنوان پیامدهای مثبت مداراست. رفتارهایی همچون مرموزسازی، تبرئه، شوخی، رفتار نظیر به نظیر، تغییر مرتبه دوم، رفع تعارض، تمرکز بر نقاط قوت، ایفای نقش مقابل و خود آرام سازی نمونه هایی از مهارت های موجود برای دست یابی به مدارا به شمار می روند.
    کلید واژگان: مدارا, رضایت مندی, آرامش, موفقیت, تغافل, سعه صدر}
    Ali Husseinzade
    The present inquiry investigates the significance of tolerance, necessary conditions and obstacles of its realization. It also investigates the samples of tolerance and the ways in which we put up with others. Its significance and role in healthy life is very important. This paper aims at explaining the position of tolerance, its limits, and decreasing or increasing its potential damages. This aim helps us find one of the best techniques to create stability and persistence in life, to bring peace and joy for family members, to secure their demands, to meet their needs, and to achieve happiness and felicity.The research method is analytical-descriptive which is based on religious and psychological data. The main findings of the research show that goodness and blessing, security, enjoyment, happiness, love, purging rancour(resentment), increase in sustenance, and success and stability in life are the positive outcomes of tolerance. Such behaviors as being secretive, exculpating, joking, echoic behaving, changing second order, eliminating the conflict, focusing on merits, performing opposite role, and self-restraint are considered examples of existing skills to achieve tolerance.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال