جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "ائمه اطهار(ع)" در نشریات گروه "فلسفه و کلام"
تکرار جستجوی کلیدواژه «ائمه اطهار(ع)» در نشریات گروه «علوم انسانی»-
ایمه اطهار(ع) نهتنها در تبیین معارف الهی، بلکه در روشها الگو هستند. ازاینرو، شناخت راهبردهای آنان در مواجهه با شبهات اهمیت و اولویت دارد. مسیله پژوهش، کشف راهبردهای روشی معصومان در پاسخگویی به شبهات کلامی؛ و فرضیه تحقیق، «امکان دستیابی به راهبردهای یادشده است». با تبیین روشهای مواجهه معصومان با شبهات، افقها و راهبردهای جدیدی برای پاسخگویی کشف خواهد شد. روش پژوهش، کتابخانهای و مراجعه به مهمترین منابع روایی و استخراج روایات کلامی معصومان(ع) و تحلیل آنهاست. یافتهها نشان میدهد: مهمترین راهبرد ایمه اطهار(ع) هنگام پاسخگویی به شبهات، راهبرد برهانی است. آنان از حیث صورت برهان، در غالب موارد، هنگام مواجهه با افراد عادی از «برهان إنی» و در مواجهه با دانشمندان از «برهان لمی» استفاده کردهاند. از حیث مواد برهان، در پاسخهای مربوط به خداشناسی، از اولیات؛ در براهین اثبات وجود خدا، از محسوسات؛ در شبهات راهنماشناسی از تجربیات؛ در مباحث دروندینی از متواترات و در شبهات فقهی و روایی از حدسیات بهره بردهاند. استفاده معصومان(ع) از فطریات، در مباحث گرایشی بوده است.
کلید واژگان: ائمه اطهار(ع), شبهات, برهان لمی, برهان إنی -
سخن خوب از هر که باشد خوش تر است اما کلام وحیانی با رایحه اخلاقی و انسانی بر جان و نفس آدمی نشاط دیگری می بخشد.اگر چه کلام الهی ما فوق کلام بشری است ولی تجلی زیبای آن در کلام انبیاء عظام و ایمه اطهار (ع) به عنوان جانشینان خاص رسول ختمی مرتبت حضرت محمد (ص) تبلور یافته است.امر به معروف و نهی از منکر از اصول مسلم اعتقادی و اخلاقی در میان فرق اسلامی است و در میان سایر فرقه های دینی هم جایگاه خاص خود را دارد.این تمنای درونی مشترک در میان انسان ها نشانگر واحدیت فطرت آدمی است.نیک خواهی و نیک اندیشی و نیک اخلاقی رایحات خوشبویی هستند که از عطراگینی امر به معروف و نهی از منکر حاصل و در مشام انسان های سلیم القلب احساس می شوند.بر همین اساس است که آدمی از درون تمایل به امور خیر داشته و از امور زشت گریزان است.بر مبنای این میل درونی اجرای امر به معروف و نهی از منکر با شرایطی الزامی و اجباری به نظر می رسد.
کلید واژگان: آیات, روایات, امر به معروف, نهی از منکر, رسول اکرم(ص), ائمه اطهار(ع) -
The Hadith of Ghadir is handed down in numerous chains of authority (motawatir), mentioned in both Sunni and Shiite sources of Tradition and is clearly significant for arguing for the Imamate. Opponents of Imamate attempted in various ways to consign the great event of Ghadir to oblivion but Imam Ali, his infallible descendants (AS) and the Companions of the Prophet made reference to the event of Ghadir in different occasions. This article focused on collecting these references by consulting authentic and numerous sources of both Sunnis and Shiites up until the time of Imam Baqir (AS). Of these mention can be made of appeals to hadith Ghadir by Imam Ali during the first Caliphs, their apparent caliphate on the day of "Rahba and Rokban", as well as argumentations of Companions and later holy Imams.
-
مدارا یکی از اصول اخلاقی اسلام است که پیشوایان دین در تعامل با دیگران بر آن تاکید داشته اند. پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام که جانشینان به حق او بودند، در جایی که مدارا موجب آسیب به اساس اسلام یا مصالح جامعه اسلامی نمی شد، همواره در برخورد با مخالفانشان با مدارا رفتار می کردند. این تحقیق بر آن است اصل مزبور را در سیره پیشوایان اسلام بازکاوی کند تا هم پاسخی باشد به دشمنان اسلام که پیشوایان دین را خشونت گرا معرفی می کنند و هم الگویی باشد برای پیروان، تا از سیره این بزرگان برای تعامل با مخالفان سود بجویند. این پژوهش با رویکرد نظری و تحلیلی، مواردی را که پیشوایان دین در آن با مدارا و مواردی که با قاطعیت رفتار می نمودند، تحلیل و بازشناسی نموده است.
کلید واژگان: پیامبر (ص), ائمه اطهار (ع), مدارا, گذشت, مخالفانTolerance is one of the ethical principles of Islam. Prophet Mohammad and his successors (sa) have always emphasized on tolerance with their antagonists except where it was against the interest of basis of Islam and against public interest. In this research we try to discus on tolerance as a principle in the sireh of infallibles. This can be both answers to enemies of Islam who think that our infallibles want to behave violently, and be useful to followers who want to take interactions of infallibles their antagonists as a pattern. This research theoretical and analytical approach to some cases that our infallibles tolerated with their antagonists, and cases they behaved predominantly. -
در سیره ائمه اطهار علیهم السلام، به عنوان رهبران دینی سیاسی جامعه مسلمانان، چند اصل زیربنایی وجود دارد که به اندیشه و تفکرات آنان قوام بخشیده و عامل توسعه علمی فرهنگی حکومت و جامعه اسلامی است. یکی از این اصول، که در این پژوهش به آن پرداخته شده، اصل «تعلیم و تربیت» است. تشویق به یادگیری علم و دانش در تمام زمینه های عقلی، نقلی و تجربی، و نیز تربیت دینی از جمله مهم ترین تعالیم اسلام است و توجه هر مرد و زن مسلمانی به علم و ادب از ضروریات حرکت و رشد و تکامل به شمار می آید. این نوشتار کوشیده است تا با تحقیق در منابع کهن اسلامی و بخصوص شیعی روشن کند که ائمه اطهار علیهم السلام در این تلاش ارزشمند، از چه شیوه ها، ابزارها، و مواد آموزشی بهره برده اند و هدف اصلی و فرعی آنان در توجه به این اصل چه بوده است. روش پژوهشی در این مقاله، اسنادی، توصیفی و کتابخانه ای است.
کلید واژگان: تعلیم, تربیت, ائمه اطهار (ع), اهداف, ابزار, شیوه ها, مواد آموزشیThere are some fsundamental principles in the way of life of Impeccable Imams as religious-political leaders of the Muslim society; these principles reinforce Muslim's thoughts and ideas and culminate in scientific and cultural development of the Islamic government and society. One of these principles, dealt with in the present study, is the principle of "education and training". Encouraging people to acquire knowledge in all fields of intellectual, traditional and empirical matters as well as religious training is one of the major Islamic teachings, and every Muslim men and women's concern for acquiring knowledge and civility is among the necessary tools for movement, growth and perfection. This paper has tried to search in early Islamic sources, Shii's in particular, to delineate what methods, devices, and educational materials have been utilized by Imams, and what had been their primary and secondary goals in this invaluable effort. The research method in this paper is documentary, descriptive and library-based.
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.