به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "ذات اسمی" در نشریات گروه "فلسفه و کلام"

تکرار جستجوی کلیدواژه «ذات اسمی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی ذات اسمی در مقالات مجلات علمی
  • زهرا شاهبازی محمودآبادی*، مجید ملایوسفی

    مساله ی شناخت و میزان معرفت انسان به اشیاء از مسائل مهم تاریخ تفکر و فلسفه است. از جمله فلاسفه ای که به مبحث شناخت و میزان معرفت بشر پرداخته اند، حکیم ملاعبدالرزاق لاهیجی (م 1072 ه.ق) و جان لاک (1704-1632 م) هستند. محقق لاهیجی معتقد به نظریه ای است که در فلسفه ی اسلامی از آن به «شبح محاکی» یاد می کنند. وی در کتاب شوارق الإلهام بیان می کند که ما در هنگام علم به اشیاء به ذات و حقیقت آن ها دست نمی یابیم؛ بلکه به شبحی که از شیء خارجی حکایت می کند، نائل می شویم. جان لاک نیز در اثر ارزشمند خویش، جستار در فهم بشر، دو معنای متفاوت ذات را از هم باز می شناسد و میان ذات واقعی و ذات اسمی اشیاء تمایز قائل شده و علم ما به اشیاء را در حدود ذات اسمی آن ها می داند. شباهت نظر لاهیجی و لاک از این حیث است که هر دو توان بشر را محدودتر از آن می دانند که به حقیقت و ذات اشیاء دست یابد؛ اما در مورد ماهیت علم و ادراک با یکدیگر اختلاف دارند.

    کلید واژگان: جان لاک, محقق لاهیجی, ذات اسمی, شبح محاکی, معرفت شناسی
    Zahra Shahbazi Mahmouabadi*, Majid Mollayousefi

    The problem of knowledge and level of human knowledge of objects is one of the important issues of the history of thought and philosophy. Hakim Mulla'abdolrazzagh Lahiji (1072 AH) and John Locke (1632-1704) are among the philosophers who have investigated the subject of knowledge and level of human knowledge. Mohaghghegh e Lahiji believes in a theory that in Islamic philosophy refers to it as a "Phantasm of Representative" (Shabah e Mohaki).In his book, Shavaregh Al-Elham, he states that we when knowledge to objects do not achieve in the their essence and reality, but achieve the phantasm that represent from the outer object. John Locke, also, in his precious book, An Essay Concerning Human Understanding , recognizes two different meanings of essence and distinguishes between the real essence and the nominal essence of objects, and knows our knowledge of things about their nominal essence. The similarity between Lahiji and Locke is that both know power of human are more limited than they are to achieve the reality and the essence of objects, but they differ in the quiddity of knowledge and perception.

    Keywords: John Locke_Mohaghghegh e Lahiji_Nominal essence_Phantasm of Representative (Shabah e Mohaki)_Epistemology
  • قاسم کاکایی، علی موحدیان عطار
    این جستار در صدد آن است تا پاسخی برای دو پرسش مهم در باب مساله وجه مشترک در اموری مانند عرفان، که دچار تنوع مصداقی و مفهومی زیادی اند، بیابد: یکی این که آیا امکان معرفی وجه یا مفهوم مشترک معنادار 1 در این گونه امور هست یا نه؟ دوم این که اگر هست چگونه می توان به این مفهوم دست یافت؟ این امر می تواند مبنای مفاهمه بر سر این گونه موضوعات را فراهم آورد.
    برای این کار، عرفان را به عنوان یکی از بارزترین مصادیق این گونه امور برگزیده و هفت فرض در پاسخ به پرسش نخست مطرح و آن ها را با مدل هایی عینی توضیح داده و سپس نقادی کرده است. این هفت فرض، شامل طیفی است که از نظریه های اشتراک در ذات طبیعی شروع می شود و به نظریه اشتراک لفظی صرف ختم می گردد، این مقاله آن فرض را که به وجود نوعی اشتراک معنوی عرفان ها در ذات اسمی می انجامد تایید و با مدل معروف فیل شناسی در تاریکی، اما با ملاحظات و قیودی خاص، تبیین می کند. بر اساس همین مدل، در پاسخ به پرسش دوم، راه رسیدن به این مفهوم یا وجه مشترک را تحلیل پدیدارشناسانه توصیف ها و تنوعات عرفان با تکیه بر فهم اجمالی و بسیطی که از این گونه پدیده های تجربی مفروض کرده است می داند.
    کلید واژگان: عرفان, اشتراک معنوی, اشتراک لفظی, ذات طبیعی, ذات اسمی, پدیدارشناسی, شباهت خانوادگی, ذات گرایی
    Dr. Gh. Kakaie, A. Movahedian
    Some subjects, like mysticism, have very diverse meanings and applications. This article purposes to find a common meaning or sense for such subjects and to answer how we can reach this common meaning. Among these subjects, we have chosen mysticism and have found seven possible assumptions in answering whether we can find a common meaning for mysticism. Then we have discussed each of them. These assumptions make a spectrum from the theories that accept a natural essence for mysticism, to the theories that held that mysticism is a homonymous term. Finally we have preferred the famous model of elephantology but with some restrictions.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال