به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "توکل" در نشریات گروه "ادیان و عرفان"

تکرار جستجوی کلیدواژه «توکل» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • یوسف جعفرزاده*، نصرالله امین کلیبر

    یکی از باورهای اساسی در دین اسلام،اعتقاد به مشیت و تقدیر الهی است.بر اساس این باور ،خداوند دارای قدرت مطلق است و همه امور عالم به دست اوست و هیچ امری در این عالم حتی افتادن برگی از درخت جز به اذن وی رخ نمی دهد و قدر و اندازه همه امور در لوح ازلی مقدر شده و بر همین اساس در دنیا اتفاق می افتند. با این وصف، برای یک فرد مومن این پرسش اساسی مطرح می شود که در این صورت سعی و کوشش انسان چه جایگاهی پیدا می کند؟ و اگر همه چیز طبق تقدیر الهی در این عالم رخ می دهد پس ثواب و عقاب چه معنایی می تواند داشته باشد و معنای مسیولیت انسان چیست؟ نوع پاسخ به این پرسش اساسی تعیین کننده سبک زندگی دینی انسان در این عالم است. در تاریخ فرهنگ اسلامی پاسخ های متفاوتی به این پرسش داده شده است.در مقاله حاضر ابتدا با تکیه بر روایت ابن عربی، اعتقاد به تقدیر الهی مورد تبیین قرار گرفته و سپس با نگاهی کلی به برخی پاسخ ها به سوالات فوق ، بر مبنای آیات قرآنی ارتباط میان تقدیر الهی ، جهاد ، توکل ، صبر و رضا بررسی شده است و این نتیجه حاصل شده است که بر اساس اعتقاد به تقدیر الهی، نتیجه امور از ازل رقم خورده و چون ما از تقدیر الهی آگاهی نداریم لذا باید جهاد کنیم اما باید توکل کرده و نتیجه را به خداوند واگذار کنیم و در مسیر حرکت خود صبر کنیم و هر نتیجه ای که اعم از شکست و پیروزی حاصل شود رضا به تقدیر الهی داشته باشیم.مقاله حاضر به روش تحلیلی به بررسی این موضوع خواهد پرداخت

    کلید واژگان: تقدیر الهی, جهاد, توکل, صبر, رضا
    Yusof Jafarzadeh*, Nasrala Amin Kalibar

    One of the basic beliefs in Islam is the belief in divine providence and destiny. According to this belief, God has absolute power and all the affairs of the world are in his hands, and nothing in this world, even a leaf falling from a tree, happens without his permission. The value and size of all things are determined in the eternal tablet and according to this, they happen in the world. With this description, for a believer, this basic question arises, what is the position of human effort in this case? And if everything happens according to divine destiny in this world, then what is the meaning of reward and eagle and what is the meaning of human responsibility? The type of answer to this basic question determines the religious lifestyle of man in this world. In the history of Islamic culture, different answers have been given to this question. In this article, the belief in divine predestination has been explained first by relying on the narration of Ibn Arabi, and then with a general look at some of the answers to the above questions, based on the Quranic verses. The relationship between divine predestination, jihad, trust, patience and satisfaction has been investigated, and the conclusion has been reached that based on the belief in divine predestination, the outcome of affairs has been determined since eternity, and since we are not aware of divine predestination, we must strive, but we must trust. and leave the result to God and be patient in our journey and be satisfied with God's destiny whatever result is achieved, whether defeat or victory. This article will analyze this issue in an analytical way.

    Keywords: Divine Destiny, jihad, satisfaction
  • شهریار باقری، سعید بیگدلی*، نجادعلی الماسی
    تعریف و مبنای وکالت در دادگستری را بایستی در علوم پیشینی آن و در مباحث «فلسفه حقوق هنجاری»، جستجو نمود. در وکالت، نیابت و اجازه از دیگری اهمیت دارد که در تاریخ تمدن ملت ها بر اساس مبانی فکری و اخلاقی و اجتماعی آنها استوار است. در این مقاله تلاش می گردد تا یکی از این مبانی فلسفه حقوق هنجاری که به حوزه عرفان ارتباط می یابد و آن توکل و وکالت عرفانی است، ریشه یابی شود و جایگاه وکالت در مبانی فکری عرفانی و حقوقی مورد توجه قرار گیرد و در مقایسه با وکالت دادگستری، نقش زمینه های فکری و معنوی و اخلاقی در علوم قضایی کاوش گردد و با روش کتابخانه ای و با ارجاع به منابع اولیه این دو رشته، این نتیجه را روشن نماید که وکالت معنایی گسترده دارد که شاخه ای از آن در عرفان ریشه دارد و از توکل نیز مایه می گیرد. از نظر حقوقی نیز شرط اخلاقی، رعایت مصلحت موکل، امانتداری و حفظ اسرار در آن رعایت می شود.
    کلید واژگان: فلسفه حقوق, توکل, عرفان, وکالت دادگستری, حقوق طبیعی
    Sharyar Bagheri, Saeed Bigdeli *, Nejad Ali Almasi
    The definition and basis of legal representation in justice should be sought in its previous sciences and in the discussions of "normative legal philosophy". In proxy, proxy and permission from another is important, which is based on the intellectual, moral and social foundations of nations in the history of civilization. In this article, an attempt is made to find the roots of one of the foundations of normative legal philosophy that is related to the field of mysticism, which is trust and mystical representation, and the place of representation in mystical and legal intellectual foundations is taken into consideration and in comparison with legal representation, the role of intellectual, spiritual and moral fields in judicial sciences should be explored and with the library method and by referring to the primary sources of these two disciplines, to clarify the conclusion that representation has a wide meaning, a branch of which is rooted in mysticism and it is also based on trust. From the legal point of view, the ethical condition, respect for the client's interest, trustworthiness and keeping secrets are observed in it.
    Keywords: Philosophy of Law, Trust, mysticism, legal representation, Natural law
  • محمدجواد رودگر

    عرفان اجتماعی در منظومه فکری استاد شهید مطهری به‌مثابه دانشی است که اصول و مسایل عرفان اسلامی را در مبانی، مقولات و غایات علوم اجتماعی متناظر به ساحات بینشی، گرایشی و کنشی عارفان اصیل متجلی می‌سازد. بدین ‌جهت، بیان و تبیین عرفان اجتماعی از اهمیت، ضرورت و حساسیت خاصی در نظام اندیشه فردی و زیست اجتماعی و به‌ویژه تمدنی فرد و جامعه اسلامی برخوردار است که استاد شهید با نگاه فیلسوفانه، فلسفه مضافی و معرفت‌شناسی درجه دوم، به این امر اهتمام ورزیده و در این مسیر به نقد ایجابی عرفان موجود با رویکرد بازشناسی و بازسازی مفاهیم، مبانی و مقامات عرفانی و نقد سلبی عرفان و تصوف تاریخی با منطق قرآنی، سنت و سیره معصومان پرداخته‌اند. مسیله اصلی مقاله حاضر این است که آیا عرفان اجتماعی در منظومه فکری استاد شهید مطهری قابل بیان و تبیین است؟ پاسخ مسیله را می‌توان با روش توصیفی تحلیلی در اندیشه و آثار استاد اصطیاد کرد که برونداد آن عبارت است از: 1. ارایه قرایت درست و دقیق از آموزه‌ها، گزاره‌ها و معارف عرفانی با سویه اجتماعی؛ 2. تبیین مفهومی و تعیین مصداقی عرفان اجتماعی در شعاع اندیشه و زیست عارفان مسلمان؛ 3. بیان نمونه‌هایی از توصیف و توصیه‌های معطوف به عرفان اجتماعی در آثار گفتاری و نوشتاری استاد شهید؛ 4. ارایه نمونه بازشناسی و بازسازی مفاهیم و مقامات عرفانی، مثل توبه و توکل، تا ظرفیت عرفان اصیل و دانایی و توانایی عارفان مسلمان و شیعی در تکوین و تکامل تمدن نوین اسلامی روشن شود.

    کلید واژگان: عرفان, عرفان اجتماعی, توحید, انسان کامل, توبه, توکل, استاد شهید مطهری
  • نانسی ساکی*

    عرفان در لغت به معنای شناختن و دانستن بعد از نادانی و شناسایی و آگاهی و درایت است و دراصطلاح به مفهوم معرفت خدا و عبادت عاشقانه وی و دریافت شیوه های آن است. در میان تفاسیر قرآن کریم، به آثاری برمی خوریم که مفسر در آن ها رویکرد عرفانی داشته و آیات قران کریم را از منظر عرفانی تفسیر نموده است. یکی از این مفسران سیده نصرت بیگم امین است که در تفسیر قرآن کریم به جنبه های عرفانی توجه داشت. در مقاله حاضر تلاش شده است تا با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به ویژه آثاری که در زمینه عرفان و تفسیر قرآن کریم هستند، به بررسی دیدگاه های عرفانی بانو امین و ابن عربی پیرامون سه مقام عرفانی توکل، صبر و توبه در قرآن کریم بپردازیم تا جنبه عرفانی غالب بر شخصیت ایشان بیش ازپیش آشکارگردد. از بررسی دیدگاه های ایشان چنین استنتاج گردید که بانو امین به توکل عملی، صبر بر سختی ها و توبه ای که در راستای ایمان باشد بسیار اهتمام دارد و تفسیری که بر آیات مربوط به این مفاهیم ارایه کرده حاکی از صبغه عرفانی شخصیت و اثر وی می باشد.ابن عربی به عنوان موسس عرفان نظری بیشتر بر مسایل سلبی و ایجابی توکل، صبر و توبه تاکیددارد.

    کلید واژگان: ابن عربی, بانو امین, توکل, صبر, توبه
    Nancy Saki *

    Mysticism literally means knowing and knowing after ignorance, recognition, awareness and wisdom, and as a term it means knowing God and His loving worship and finding the path of it. Among the interpretations of The Holy Quran, we come across some works in which the commentator has a mystical perspective and approach to interpret the verses of The Holy Quran. One of these commentators is Seyyedeh Nusrat Beigom Amin, who paid attention to mystical aspects of interpreting The Holy Quran. In the present article, an attempt has been made to study the mystical views of Banu Amin and Ibn Al-Arabi about the three mystical positions of Tavakol(trust), Sabr(Patience), Tobah(Repentance) by descriptive-analytical method and using library resources, especially works in the field of mysticism and interpretation of The Holy Quran. Paying attention to patience and repentance in the Holy Quran leads to the mystical aspect and makes their characteristics more apparent. After examining her views, it was concluded that Banu Amin is very concerned with practical reliance, patience on hardships and repentance in the direction of faith, so she suggests a mystical interpretation of the verses related to these concepts. Ibn Al-Arabi, as the founder of theoretical mysticism, emphasizes more on the negative and positive issues of these three mystical terms.

    Keywords: Ibn Al-Arabi, Banu Amin, Tavakol, Sabr, Tobah, mysticism, Holy Quran
  • زهره قادری، مهراب صادق نیا*، الله کرم کرمی پور
    انسان در زندگی همواره با مسایلی مواجه است که ممکن است او را به رنج گرفتار، و در نتیجه ناامید کنند. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که می تواند به او کمک کرده، ادامه مسیر را بر او هموار کند «تاب آوری» است. روان شناسان برای این مفهوم شاخصه هایی را تعریف کرده اند که در این مقاله به توضیح برخی از آنها می پردازیم. مدعای این مقاله نشان دادن ظرفیت و امکان تحقق زیست مطلوب و تاب آوری روانی با توسل به تعالیم قرآنی است. صبر، توکل و امیدواری سه عنصر اصلی تاب آوری روانی هستند که فرد دیندار با توجه به آموزه های قرآن می کوشد آنها را در امور خود به کار گیرد و به این ترتیب در مواجهه با ناملایمات نه ناامید می شود و نه بی تابی می کند. با تحلیل این مفاهیم و بیان نمونه آیاتی از قرآن کریم در تعریف و تشریح این گزاره ها، به تعریفی از انسان رضایتمند می رسیم که در سلامت روانی به سر می برد و دارای زیست مطلوب روانی است. روش به کار گرفته شده در این مقاله تحلیل محتوای کیفی جهت دار است، به این معنا که آیات قرآن کریم بر اساس مفاهیم استفاده شده در علم روان شناسی فهم و تحلیل شده اند.
    کلید واژگان: تاب آوری, رضایتمندی, قرآن, صبر, توکل, امیدواری, رحمت الاهی
    Zohreh Ghaderi, Mehrab Sadeghnia *, Allahkarm Karamipur
    In life, man is always faced with issues that may cause him suffering, and as a result, frustration. Resilience is one of the most important traits that can help and pave the way for him to continue living. Psychologists have identified characteristics for this concept, some of which are explained in this article. The aim of the present study is to show the capacity and possibility to achieve optimal living and psychological resilience by resorting to Quranic teachings. Patience, trust in God, and hope are the three main elements of psychological resilience that a religious person tries to apply in his affairs according to the teachings of the Quran, and thus does not despair or become impatient in the face of adversity. By analyzing the mentioned concepts and expressing verses from the Holy Quran to define and explain the propositions, we come to a definition of a satisfied person who enjoys mental health and has a desirable mental life. The method used in this article is directional qualitative content analysis, which means that the verses of the Holy Quran are understood and analyzed based on the concepts used in psychology.
    Keywords: Resilience, Satisfaction, Quran, Patience, trust in God, hope, divine mercy
  • محسن مهرانی، منیر السادات پورطولمی*

    دعا کردن و  راز و نیاز با معبود از جمله آموزه های موکد دینی و عرفانی است. از طرف دیگر یکی از مراتب  و مقامات عرفانی  مقام رضا است، یعنی  سالک  باید رضایت  کامل  به  قضا و قدر الهی داشته  و همواره راضی  به رضای حق  باشد..  پرسش اینجاست  که  آیا منافاتی  بین  دعا کردن و مقام رضا وجود ندارد ؟آیا دعا کردن، اعتراض  به قضا و قدر الهی محسوب نمی شود؟ در این  تحقیق مطالبی دال بر ضرورت دعا و نیایش از قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) و سخنان اولیاء الله ذکر شده است و بیان شده  که دعا، مغز عبادت است ،دعا سلاح مومن است و اینکه ترک دعا، معصیت است و عاجزترین مردم کسانی هستند که توفیق دعا کردن ندارند. همچنین از عرفای بزرگ اسلامی مطالبی در باب رضا بیان شده که سالک  باید بر آنچه از دستش رفت غمناک نبوده و بر آنچه که بدست می آورد، خوشحال نشود و باید راضی به قضای حق باشد و  یقین داشته باشد که خداوند بهترین مقدرات را برای او در نظر گرفته است و  همه امور براساس حکمت الهی است، لذا بر حکم و قضای الهی اعتراضی نکند و شاکر باشد. از تحلیل این دو امر به ظاهر متقابل بر مبنای قرآن و عرفان این نتیجه حاصل شده که سالک می تواند در همان حالی که باید به قضای الهی راضی است، دست به دعا بردارد . اودعا کردن را امر الهی ،وسیله سخن گفتن با خداوند و وظیفه خود می داند و از طرفی  به هرچه در قضا و قدر برای انسان در نظر گرفته شده رضایت  کامل دارد و می پسندد هرآنچه را خداوند برای او پسندیده است.

    کلید واژگان: دعا, مقام رضا, قضای الهی, عرفان اسلامی, توحید, توکل
    Mohsen Mehrani, Monirossadat Pourtolami *

    Praying and expressing mystery and need with God are among the emphatic religious and mystical teachings. On the other hand, one of the mystical levels and authorities is the position of Reza, that is, the seeker must have complete satisfaction with the divine destiny and be always satisfied with the satisfaction of the truth. The question is whether there is a contradiction between praying and the status of satisfaction. In this research, there are a few things that have been indicated on the necessity of prayer and supplication from the Holy Quran and the hadiths of the Infallibles (AS) and the words of the saints of God, and it has been stated that prayer is the brain of worship, prayer is the weapon of the believer and There are those who do not succeed in praying. The great Islamic mystics also say about Reza that the seeker should not be sad about what he lost and should not be happy about what he achieves, and he should be satisfied with the judgment of truth and be sure that God has the best destinies for him in mind. Has taken and all things are based on divine wisdom, so do not object to the divine judgment and be thankful. From the analysis of these two seemingly reciprocal matters based on the Qur'an and mysticism, it has been concluded that the seeker can start praying while he must be satisfied with the divine judgment. He considers praying as a divine command, a means of talking to God and his duty, and on the other hand, he is completely satisfied with everything that is intended for man in fate and destiny, and he likes whatever God has pleased for him.

    Keywords: prayer, status of satisfaction, divine judgment, Islamic Mysticism, monotheism, Trust
  • فاطمه ثواب *، مریم شعبانزاده
    عرفا به منظور وصول به حقیقت، همواره در جستجوی درک تازه ای از قرآن و مفاهیم دینی بودند. آن ها در مسیر دریافت یک معنا، قطعا از پیش فرض هایی چون مفهوم آیات قرآنی، بهره می گرفتند. یکی از مفاهیم قرآنی که در میان عرفا، به خصوص عرفای قرن سوم و چهارم مطرح شد و هر کدام در مورد آن، با تدبر و تفکر خاص خود دست به تاویلاتی زده و مفهوم تازه ای از آن درک کرد، اصطلاح عرفانی «توکل» است. توکل با مفاهیم گسترده خویش، از چنان اهمیتی برخوردار است که برخی عرفا، با توجه به گستره مفهوم حال و مقام، آن را بالاترین مقام عرفانی شمرده اند. این تحقیق به دنبال بررسی دگرگونی مفهوم قرآنی توکل و چگونگی خلق مفاهیم عرفانی تازه از آن نزد عرفا است. محدوده تحقیق بر مبنای اقوال مشایخ اولیه مندرج در متون معتبر صوفیان، با تاکید بر رساله قشیریه نهاده شده است و فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه صوفیان براساس موقعیت تاریخی و فرهنگی، حالات و مقامات متفاوت خویش، برداشتی متفاوت از مفهوم توکل داشته اند؛ از رهگذر روش تحقیق براساس دیدگاه معرفت شناختی و هرمنوتیک سنت گرای گادامر، آزموده می گردد تا ماهیت تفاوت برداشت های عرفا و پیش داوری های آنان، از تاویل آیات قرآنی در باب مقام توکل، تبیین و بازشناسی شود. بررسی این تفاوت نگرش، می تواند در شناخت دلایل اختلاف نظر صوفیان در تعاریف یک اصطلاح و گوناگونی برداشت آن ها کارآمد باشد.
    کلید واژگان: گادامر, هرمنوتیک, تاویل, توکل, عرفا, رساله قشیریه
    Muslim Mystics were always seeking for a new understanding of the Qurān and religious concepts in order to achieve the truth. They are certainly benefiting from the assumptions such as the meaning of the Qurānic verses for discovering significance. One of the proposed Qurānic concepts among the mystics، especially in mystics of the third and fourth centuries، was the mystical term “Tawakkol”. This term was paraphrased by different mystics with variety of thought and contemplation. Tawakkol، with its broad concepts، is very important doctrines among the mystics. This study examines the transformation of the Qurānic concept of Tawakkol and making of new concepts in the literature of the Sufis، with an emphasis on Resāleh Qoshayrieh is founded and research hypothesis based on that Sufis according to historical and cultural position. Their different scenarios and authorities، had a different take on the concept of Tawakkol; is tested through research method according to Gadamer''s epistemology and traditionalist hermeneutics in order that the nature of the difference of mystics'' perceptions and their prejudices، from interpretation of Qurānic verses about Tawakkol، is explained and recognized. Examination of these attitudes، can be effective to understand the reasons of disagreement Sufis for the definition of a term and the diversity of their perceptions.
  • قدمعلی سرامی*، بهروز خیریه
    باباطاهر همدانی عارف روشن ضمیر و نام آشنای سده پنجم هجری است که دوبیتی های آبدار و پرمعنای او در زمره برجسته ترین دوبیتی های تاریخ ادبیات ایران به شمار می آید. اشعار دلنشین و موزونش نشانگر آگاهی وی از مبانی دینی و ظرائف عرفانی است. اما به دلیل اینکه اشعارش در گذر ایام دچار تغییر و تحول شده و آنچه در کتب مختلف در مورد شرح حال وی ثبت شده افسانه آمیز و گوناگون است، شخصیت و طرز اندیشه وی در هاله ای از ابهام فرو رفته است.
    در این پژوهش تلاش نموده ایم با بررسی اشعار بر جای مانده از او و برخی جملات قصارش، همچنین با استناد به دیدگاه نویسندگان و پژوهشگران مختلف، نظرگاه و اندیشه وی را در باب مسائل عرفانی مورد بررسی قرار دهیم. امید که در این زمینه گامی به پیش برداریم.
    کلید واژگان: باباطاهر, عرفان, توبه, زهد, فقر, توکل, مراقبه, قرب, خوف و رجا, محبت
    Ghadamali Sarami*, Behrooz Kheiriyeh
    Baba Taher Hamadani and the enlightened mystic known fifth century AD, which is juicy and meaningful couplet couplet him among the most prominent Iranian literary history is considered. Demonstrates knowledge of the principles of his religious poems harmonic pleasant and mystical delicacy. But because his lyrics have changed over time and what was recorded in the books about the history of various mythical is idea the character and the way in an aura of ambiguity has gone down. Therefore, in this study we have attempted to examine the remains of his poems and some brief sentences also citing the opinions of the authors and researchers, and thought his perspective on things mystical to examine. Hoping to take a step forward in this field.
    Keywords: Baba Taher, mysticism, repentance asceticism, poverty, reliance, meditation, closeness, fear, hope, love
  • ایوب هاشمی
    حافظ چه در عرفان عملی، سیر و سلوک و تهذیب نفس، چه در عرفان فلسفه آمیز نظری، و چه در مکتب عاشقانه عرفای فارسی و یا عربی مقام ممتازی دارد. نکته سنجی های او در ادبیات فارسی کم نظیراند عبدالرحمن جامی می فرماید: «سخنان حافظ چنان بر مشرب طبقات واقع شده است که هیچکس را آن اتفاق نیفتاده...». فلسفه دعا و نیایش او نه به زهد و ترس و تعصب بلکه به اخلاق عارفانه و رندانه متعلق است یعنی آزادگی از ریا، حرص، و دروغ. حافظ از دعا و راز و نیاز استفاده کرده، دعا و نیایش مختص به زمان خاصی نیست چه انسان در قرن هفتم زندگی کند چه در قرن چهاردهم به خلوت کردن با معبودش نیاز دارد واین کار در زمان جاریست. پس در می یابیم که حافظ به دلیل استفاده از مضامینی نو که تاریخ مصرف ندارد وهم به دلیل عاشقانه بودن اشعارش هر روز متولد می شود و می توان گفت حافظ زنده است. نوشته حاضر کند و کاوی است درباره یکی از دغدغه های مهم حافظ؛ یعنی دعا.
    کلید واژگان: دعا, توکل, اخلاص, صدق و زاهد
    Dr. Ayyub Hashimi
    Hafiz has a special position both in practical mysticism and spiritual journey; and soul purification; and mystical theory of philosophy; and love school of Persian or Arabian mystics. His points in Persian literature are unique. Abdorrahman Jaami in his book 'Nafahaatol Ons', page 614, has mentioned that "the words of Hafiz has so much dominant over various levels that no one has ever experience that….". His philosophy of prayer is related neither to the fright and bias nor to mystical and insolent behavior that is exemption from pretense, greed, and lying. Hafiz has utilized invocation and worshiping with praying, having nothing to do with any special time. Whether living in seventh century or fourteenth, he needs to keep his privacy with his creature so that this is possible in the present time. Thus we find that Hafiz is born again everyday because of the new incidents without any expiry as well as his poems being lovely. One can say that Hafiz is alive. The current paper is an investigation over one of the significant concerns of Hafiz: prayer.
  • یدالله بهمنی مطلق، محمد خدادادی
    احمد جام از عارفان بنام قرن پنجم و ششم هجری (440536) صاحب آثار متعدد و اندیشه های ژرف و عمیق عرفانی است که پایه بسیاری از سخنان صوفیانه است. آثاری چون: رساله سمرقندیه، سراج السائرین، روضه المذنبین، مفتاح النجات، بحار الحقیقه، انس التائبین، کنوز الحکمه، فتوح الروح، اعتقادنامه، زهدیات، تذکیرات و دیوان اشعار؛ و اندیشه های عارفانه ای که در این مقاله از رهگذر اصطلاحات عرفانی شیخ دنبال شده اند. اصطلاحاتی چون: اخلاص، توبه، توحید، تقوا، توکل، سماع، شکر، صبر، عشق، عقل، فقر، معرفت که بیشترین تکیه گاه فکری شیخ هستند. او توحید را اصل همه اعمال و توبه را بر همگان واجب، و شرط پذیرش اعمال را اخلاص می داند. برای اتقیا دو مقام قائل است و از توکل به عنوان مخ اخلاص و ستون ایمان و پل یقین یاد می کند. سماع را به استناد آیات قرآن جایز می شمارد. در باب شکر و صبر، شکر را بر صبر فضل می نهد. در باب عقل و عشق، آن دو را در ارتباط با یکدیگر می داند و معتقد است هر که عقل او اندک تر باشد زودتر عاشق می شود. سرانجام در باب فقر «نیستی را در هستی می داند» و معرفت را به دو نوع خاص و عام منقسم می کند.
    کلید واژگان: احمد جام, عقل, عشق, فقر, توبه, توکل, صبر و شکر
    Dr. Yadollah Bahmani Motlagh, Mohammad Khodadadi
    Ahmad Jaam was a prominent mystic during fifth and sixth centuries HD having multitude works and profound mystical beliefs which was the basis of a lot of sufi speeches,works such as Resalah Samarghandieh, Serajossaerin, Rozatolmoznebin, Meftahannejat, baharolhaghighah, Ensottaebin, Konoozalhekmah, Fotooharrooh, Letter of belief, Purified, Tazkiraat, and collection of poems, as well as mystical beliefs that this paper is skimming through the mystical expression of Sheikh, including Ikhlas, penitence, monotheism, reliance, samaa', appreciation, patience, love, wisdom, poverty, awareness which are the intellectual reliance of Sheikh. He deemed monotheism as the origin of any activity and penitence as essential for everyone, and the requirement of accepting deeds to be ikhlas. He assumes purified people to have two positions and thinks of reliance to be the kernel of ikhlas and pillar to faith and a bridge to conviction. He approves with samaa' through the Koranic verses and believes that the less wisdom anyone has, the sooner he will fall in love. At last, in terms of poverty "he deems absence in presence" and has divided understanding into public and particular kinds.
  • سوسن آل رسول
    توکل از واژه های قرآنی است که در عرفان به عنوان یکی از منازل سالکین معرفی شده است. در این تحقیق پس از بررسی برروی این واژه از نظر لغت عربی به کار برد و معنای آن در قرآن پرداخته شده است. سپس به سراغ متون عرفانی رفته و محتوای کاملا قرآنی این مقام عارفان را اثبات نموده ایم. در ادامه درباره ارکان توکل و مراتب درجات آن به بحث نشسته ایم.
    کلید واژگان: توکل, وکیل, عرفان, قرآن, کفایت, ایمان
    Dr. Susan Al-E-Rasoul
    Reliance on God is one the Quranic words that is used to mean as one of the devotee's destinations. This paper deals with the word through its application and meaning as used in the Quran after the examination of the word in Arabic language. Then, it mystical contexts are dealt to prove the fully quranic content of this mystical position. As continued, the principles of reliance and its ranking degrees are discussed.
  • حسین آریان
    توکل یکی از مفاهیمی است که هم در قرآن، این کلام آسمانی خداوند، هم در سنت پیامبر(ص) و کلام بزرگان دین و همچنین بزرگان و مشایخ تصوف و عرفان در طول تاریخ ساری و جاری بوده است، بلکه همواره انسان یکتاپرست با این مفهوم سر و کار داشته است. گروهی به بهانه اینکه در کلام خود خدا بیان شده است به آن استناد کردند و دست از تلاش و کسب برداشتند و راه خطا رفتند و گروهی در عین واگذاری خود و امور زندگی شان به آن صاحب مطلق، دست از تلاش نیز برنداشتند و انسان را صاحب اراده و اختیار دانسته که با آن در معرض آزمایش الهی قرار می گیرد و در عین حال باید با عشق و اتکا به حق همه کارهای خود را به او واگذار نماید.
    کلید واژگان: توکل, سلوک, طریقت, توحید, عرفان, تصوف
    Hossein Aryan
    Reliance on God is one of the concepts that has been streaming in the heavenly speech of God in Quran, in the Prophet tradition, speeches by religion leaders, and what mystical and sufi leaders have told in their talks. The monistic human being has always been involved in the concept. A group of people have put aside their jobs using the excuse that God Himself has mentioned that in His words, thus going astray, while there are some group that though they have left the destiny of their jobs and life to the Almighty, they have never sat still because they deemed a sort of authority for themselves and the ability that God has bestowed them for their more faithful and brighter lives, per se depicting monotheism.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال