به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « مطلق فایده » در نشریات گروه « فقه و حقوق »

تکرار جستجوی کلیدواژه «مطلق فایده» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • محمدصادق فیاض*، محمدعلی نجیبی

    از جمله موضوعاتی که در داخل گفتمان فقه امامیه معرکه آرا بوده شناخت موضوع خمس درآمدها و شرایط آن است. البته در دوره های نخست به دلیل نص گرایی و تسلط شیوه فتوایی بر آثار فقه، تلاشی از سوی فقیهان در این جهت دیده نمی شود و تنها می توان از خلال آن برخی نشانه ها و شاخصه ها را در این خصوص، دریافت. بنابراین، دست یافتن به ابعاد کاملا متمایز این مسئله تا عصر مرحوم شیخ انصاری، به تاخیر افتاد. با ظهور شیخ و تحول در اجتهاد، ادبیات شناخت موضوع خمس درآمدها و طبقه بندی دیدگاه ها، کم کم در منابع راه پیدا کرده که تا دوران معاصر، ادامه پیدا نموده است.  تلاش های مرحوم شیخ و تداوم تراث اجتهادی او اگرچه توانست برخی آشفتگی ها را مهار نماید ولی هاله از نقض و ابرام ها، همچنان بر متن اصلی، سنگینی می کند به گونه ای که شیخ نیز از جمع بندی شفاف، خودداری کرد و در هرحال، اکنون سه رویکرد مهم در موضوع خمس درآمدها، مطرح است: تقلیل آن به درآمدهای حاصل از حرفه های معین؛ تعمیم آن به مطلق درآمد و تقید آن به درآمدهای حاصل از کسب و کار. از این میان، به نظر می رسد دیدگاه اخیر که مشهور هم هست به لحاظ استدلالی، متقن و موجه تر از دیگران باشد و نتیجه ملموس آن، عدم تعلق خمس بر اموالی است که از طریق ارث و هدیه و مانند آن، عاید می گردد.

    کلید واژگان: خمس, موضوع خمس, فقه, درآمد, حرفه ها و مشاغل, اکتساب, مطلق فایده}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال