به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "نماء" در نشریات گروه "فقه و حقوق"

تکرار جستجوی کلیدواژه «نماء» در نشریات گروه «علوم انسانی»
جستجوی نماء در مقالات مجلات علمی
  • دکتر مریم احمدی

    نماء به مالی گویند که به تدریج از اعیان اموال به دست می آید، بی آنکه از عین مال به گونه ای محسوس بکاهد، خواه این ثمره مثل میوه ی درختان، عین مادی باشد یا وصفی که عین مال از آن جهت قابل انتفاع است. این عین، تازمانی که وابسته به پایه ی اصلی است وبر آن پرورده می شود،به طوری که هر کس در این زمان خرید و فروشی دارد و نماء و ثمره را در بیع متعلق به مشتری می دانند و لازمه این نظریه تحقق مالکیت مشتری است، در مبیع تلف شده بدون تصور مالکیت مبیع نمی توان قایل به مالکیت نماء و ثمره حاصله برای مشتری گردید. برخی، غاصب را ضامن منافع مال مغصوب نمی دانند اعم از اینکه این منافع متصل یا منفصل باشد.برخی دیگر، غاصب را ضامن منافع منفصل می دانند نه متصل که در بین فقها در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. این پژوهش کاوشی در تبیین مفهوم «بیع» و «نماء و منافع» در فقه اسلامی و حقوق مدنی ایران می باشد. هدف مورد مطالعه در این پژوهش بررسی احکام نمایات و منافع آن در فقه اسلامی و حقوق ایران پرداخته شده است.

    کلید واژگان: نماء, خرید و فروش, منافع, ثمره, بیع
  • سید رحمت الله دانش میرکهن، محمدحسن حایری *، احمدعلی یوسفی
    پول های نقدی که خمس آنها پرداخت شده است، گاهی با افزایش در قدرت خرید مواجه می شوند. نظریات علمی و فقهی پذیرفتنی در مورد کاهش ارزش پول مطرح شده، اما در زمینه افزایش ارزش پول هیچ گونه تحقیقی انجام نگرفته است. سوال این خواهد بود که آیا بر میزان افزایش یافته در قدرت خرید پول، خمس تعلق می گیرد؟ به عبارت دیگر آیا افزایش در ارزش پول مصداق فایده، نماء و کسب محسوب می شود تا متعلق خمس باشد؟ با توجه به عرفی بودن عناوین مذکور برای تعلق خمس، در صورتی که عرف آن افزایش را مصداق فایده، نماء و کسب، محسوب کند، بر این افزایش خمس تعلق می گیرد و اگر قضاوت عرف بر عدم انطباق افزایش قدرت خرید بر عناوین مذکور باشد، آن افزایش متعلق خمس نخواهد بود. در صورت عدم تشخیص با ادله اجتهادی بر افزایش قدرت خرید پول، اصل عملی برائت و استصحاب، بیانگر عدم تعلق خمس بر افزایش قدرت خرید پول است. اثبات فرضیه تحقیق، به روش توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای صورت می پذیرد. نتیجه تحقیق این است که با توجه به اینکه مقوم ماهیت پول، قدرت خرید آن است، بر افزایش قدرت خرید (به دلیل آنکه عنوان فایده، نماء و کسب صدق می کند) خمس تعلق می گیرد.
    کلید واژگان: افزایش قدرت خرید پول, خمس, فایده, نماء
    Sayyed Rahmatullah Danesh Mirkohan Mohammad-Hasan Haeri *, Ahmadali Yousefi
    Cash that its Khums has been paid and is stored in banks in order for business or savings is sometimes faced with an increase in the purchasing power. Some acceptable scientific and jurisprudential comments have been made on the devaluation but no research has been conducted on revaluation. The question is whether Khums is belonged to the increase in the purchasing power. In other words, is the revaluation considered as the quintessence of interest, *, and business so that Khums is belonged to? Given the aforementioned titles being customary in order for Khums belonging, if custom regards the increase as the quintessence of interest, *, and business, Khums is belonged to and if the custom judgment is on non-compliance of the purchasing power increase, Khums is not belonged to that increase. In case of lack of recognition with Ijtihad reasons on the increase in the purchasing power of money, principles of acquittal and presumption explain that Khums is not belonged to the increase in the purchasing power of money. The research assumption is proved in a descriptive-analytical way, by collecting library data, and by utilizing rational methods. The result of the present study is that, considering the fact that the purchasing power of money is the valuation of its nature, Khums is belonged to the increase in the purchasing power because the titles interest, and business are true.
    Keywords: Khums, Increase in Purchasing Power of Money, Interest, accretion
  • سید علی علوی قزوینی*، سید ذبیح الله منصوریان زاده
    خسارات متنوع دنیای معاصر ارجاع اجمالی حقوقدانان به یک پیشینه بومی را به دنبال داشته است؛ «من له الغنم فعلیه الغرم»، یعنی هرکس که غنم و منفعت برای اوست، غرم و خسارت نیز بر عهده او خواهد بود. بررسی ادله نشان می دهد که متن چنین قاعده ای نه در مصادر حدیثی عامه وارد شده است و نه در مصادر حدیثی امامیه. با این حال ارجاع به قاعده مذکور در مبحث ملازمه بین نماء و درک اموال در کلام برخی از بزرگان فقه یافت می شود. استناد به قاعده مذکور در جهت مسئولیت مدنی شخص منتفع نیز، البته در شرائط خاص، نهایتا به عنوان تائید و یا تعاضد ادله مسئولیت می تواند مورد پذیرش قرار گیرد. در غیر این دو مورد، اگر ارجاعی به قاعده صورت گیرد، تنها از باب ارجاع به یک مشهور و یا مثل عرفی می تواند توجیه گردد.
    کلید واژگان: غنم, نماء, غرم, ضمان, درک
  • حجت الاسلام حسن قلی پور
    معاملات و داد و ستد از زمان های بسیار دور بلکه از خلقت انسان بین مردم انجام می گرفته و یک امر اجتناب ناپذیر می باشد و از طرفی معامله معاطات یکی از مسائل مهم فقهی و ضروری است که بین مردم متداول بوده و آشنایی با آن و رعایت احکام فقهی در آن گامی به سوی اقتصاد جامعه برداشته می شود لذا بر آن شدم معامله معاطات را در دنباله بحث متاجر ادامه دهم تا بحث معاملات بازرگانی کامل شود امید است مورد استفاده قرار گیرد. آنچه در این مقاله بحث می شود بررسی ماهیت و مشروعیت معاطات، لزوم یا عدم لزوم آن و حکم نماء عین در معاطات است.
    کلید واژگان: معاطات, ایجاب وقبول, عقد جایز, عقد لازم, اباحه تصرف, رجوع, نماء
    Hassan Gholipour
    From early to now, people trade between themselves. Moatat trade is one important and necessary part in the jurisprudence. If people know it, they can help to improve economics.Hence, the author tries to analyze Moatat trade and complete commerce trade part.He also describes nature and legitimization of Moatat and analyses its necessity.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال