به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « خلیج فارس » در نشریات گروه « میان رشته ای »

تکرار جستجوی کلیدواژه «خلیج فارس» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • بابک قدس، عباسقلی غفاری فرد*، علی بیگدلی
    هدف این پژوهش تحلیل استراتژی تجارت استعماری هلند با ایران در دوره صفویه در خلیج فارس است. در این نوشتار کوشش بر آن است تا استراتژی و نحوه تجارت بازرگانان هلندی و به ویژه کمپانی هند شرقی با تجار حوزه خلیج فارس و دولت صفویه مورد ارزیابی و مطالعه قرار گیرد و به این پرسش پاسخ داده شود که استراتژی هلندی ها در تجارت با دولت صفوی و تجار حوزه خلیج فارس چه بود و این استراتژی چه پیامدهایی برای کمپانی هند شرقی هلند و دولت صفویه به دنبال داشت؟ روش تحقیق در این مقاله روش تحقیق توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات در آن، کتابخانه ای است. اگر اسپانیا و پرتغال را در قرون شانزدهم و هفدهم پیشگامان استعمار کلاسیک بدانیم، بی شک هلند با تاسیس کمپانی هند شرقی هلند پیشتاز استعمار تجاری سرزمین های شرقی است.کمپانی هند شرقی هلند با استفاده از ناوگان دریایی خود و با پیمودن عرصه دریاها به دنبال کالاهای پرسود به ویژه ادویه هند و ابریشم ایران و دیگر کالاهای مشرق زمین بود. در این میان حوزه خلیج فارس و دریای عمان که پیوستگی استراتژیک با دریای هند داشت از نظر سوداگران هلندی اهمیت سوق الجیشی داشت؛ لذا تجار و دریانوردان هلندی بیش ترین تمرکز خود را در تجارت بر روی این مناطق نهادند و با در پیش گرفتن استراتژی انحصار تجاری و حذف رقبا مجموعه متنوعی از تاکتیک ها را برای تجارت با بازرگانان و دولت صفوی و حکومت های محلی این مناطق به کار بستند. در همین راستا کمپانی هند شرقی با انعطاف پذیری و رویکری کاملا سوداگرانه و سودجویانه در قبال دولت ایران و تجار ایرانی طیفی از تاکتیک ها همچو قراردادهای ناعادلانه، تبانی، مبادله پایاپای، حمل کالا و مسافر و قاچاق سکه و کالا،... را به کار بست و با همین استراتژی توانست سهمی بیشتری از تجارت خلیج فارس را در مقایسه با دیگر رقبای استعمارگر مانند انگلستان به خود اختصاص دهد.
    کلید واژگان: خلیج فارس, صفویه, هلند, کمپانی هند شرقی, استراتژی تجاری}
    Babak Ghods, Abbasgholi Ghafarifard *, Ali Bigdeli
    The aim of this research is to analyze the colonial trade strategy of the Netherlands with Iran during the Safavid period in the Persian Gulf. This paper attempts to evaluate and study the strategy and manner of trade of Dutch merchants, particularly the Dutch East India Company, with the traders of the Persian Gulf region and the Safavid government. It seeks to answer the question: What was the strategy of the Dutch in trading with the Safavid government and the traders of the Persian Gulf region, and what consequences did this strategy have for the Dutch East India Company and the Safavid government? The research method in this article is descriptive-analytical, and the information gathering method is library research. If we consider Spain and Portugal as pioneers of classical colonialism in the 16th and 17th centuries, undoubtedly the Netherlands, with the establishment of the Dutch East India Company, was a forerunner in commercial colonization of the Eastern lands. The Dutch East India Company, utilizing its naval fleet and traversing the seas, sought highly profitable goods, particularly Indian spices and Iranian silk, along with other commodities of the East. In this context, the Persian Gulf and the Sea of Oman, which had strategic connections with the Indian Ocean, held geostrategic importance for Dutch merchants; therefore, Dutch traders and sailors focused their trade predominantly on these areas. By adopting a strategy of trade monopoly and eliminating competitors, they employed a diverse set of tactics for trading with the merchants and the Safavid government, as well as the local governments of these regions. In line with this, the Dutch East India Company, with a flexible and thoroughly profit-driven approach towards the Iranian government and Iranian traders, utilized a range of tactics such as unfair contracts, collusion, barter trade, transport of goods and passengers, and smuggling of coins and goods. With this strategy, it was able to secure a larger share of Persian Gulf trade compared to other colonial competitors like England.
    Keywords: Persian Gulf, Safavid, Netherlands, Dutch East India Company, Trade, Trade Strategy}
  • فاطمه نصرالهی*

    در زمان جنگ جهانی اول اوضاع داخلی ایران بسیار آشفته بود و از لحاظ سیاسی ، اقتصادی بی اندازه ناتوان به نظر می رسید. انگلیس امتیاز بهره برداری از منابع نفتی جنوب ایران خطوط تلگرافی، کشتی رانی در رود کارون و خلیج فارس را در دست داشت و سرمایه بریتانیایی به وسیله بانک شاهنشاهی تمام حیات مالی مملکت را کنترل می کرد. در جنوب ناامنی به حدی رسیده بود که سرانجام دولت بریتانیا بر آن شد تا از طریق کمک مالی به دولت ایران جهت سامان دهی نیروهای ژاندارمری تحت تعلیم افسران سوئدی امکان حمایت از اقدامات سازنده حکومت فارس را مورد بررسی قرار دهد.این پژوهش بر آن است تا با استفاده از روش تحلیلی توصیفی به بررسی جایگاه نیروی نظامی ایران در زمان جنگ جهانی اول بپردازد. دستاوردهای این پژوهش نشان می دهد که دولت بریتانیا در پی تشکیل یک مستعمره ی بزرگ از ایران تا عراق بوده و برای رسیدن به این هدف سعی در به کنترل در آوردن اوضاع نظامی ایران داشته است و نیروی نظامی ایران علی رغم اصلاحات نظامی که از دوره ی عباس میرزا شروع شده بود از انسجام و توان کافی برخوردار نبود.

    کلید واژگان: نیروی نظامی, بریتانیا, ایران, خلیج فارس, جنگ جهانی اول}
  • جبار شرفی، حمیدرضا سعیدی نژاد*، سیامک بهرامی
    روابط ایران و عربستان قبل و بعد از انقلاب اسلامی بین رقابت و همکاری در نوسان بوده است که از عوامل مختلف ژیوپلیتیکی، ژیوکالچر، ژیواکونومیک و ژیواستراتژیک در سه سطح دولتی، میان دولتی و ساختاری نشات می گیرد و این اختلافات باعث شده است که مذاکرات آن ها به بن بست برسد یا نتایج طولانی مدتی برای همکاری به دنبال نداشته باشد. این پژوهش به دنبال آن است با بررسی دو بازیگر مجموعه امنیتی خاورمیانه و خلیج فارس یعنی ایران و عربستان، تاثیر نفوذ و اقدامات ایالات متحده بر تنش سیاسی و اقتصادی میان این دو بازیگر را مورد واکاوی قرار دهد. روش این پژوهش کتابخانه و مرور پیشینه موضوع و از نظر هدف کاربردی است. سوال اصلی که مطرح می شود این است که: ایالات متحده چه تاثیری بر تشدید اختلافات، منازعه و رقابت های ایران و عربستان در مجموعه امنیتی خاورمیانه داشته است؟ برای پاسخ به سوال فوق در چارچوب مجموعه امنیت منطقه ای و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، این فرضیه به سنجش گذاشته می شود که: منافع سیاسی- اقتصادی منطقه ای ایالات متحده در خاورمیانه و خلیج فارس از طریق نگه داشتن روابط ایران و عربستان در حالت تنش و منازعه تامین می شود؛ به همین دلیل از طریق نفوذ و تاثیرگذاری بر عربستان و ایجاد تنش های منطقه ای مانع ایجاد روابط مبتنی بر همکاری طولانی مدت میان آن ها می شود.
    کلید واژگان: ایالات متحده, ایران, عربستان, خاورمیانه, خلیج فارس}
    Jabar Sharafi, Hamidreza Saeedinezhad *, Siamak Bahrami
    The relations between Iran and Saudi Arabia, both before and after the Islamic Revolution, have fluctuated between competition and cooperation, stemming from various geopolitical, geocultural, geoeconomic, and geostrategic factors at the state, inter-state, and structural levels. These differences have led to their negotiations reaching an impasse or not resulting in long-term outcomes for cooperation. This study aims to analyze the impact of the United States' influence and actions on the political and economic tensions between these two actors in the Middle East and Persian Gulf security complex. The research method is library-based and reviews the subject's history with a practical purpose. The main question posed is: What impact has the United States had on exacerbating the disputes, conflicts, and competitions between Iran and Saudi Arabia in the Middle East security complex? To answer the above question, within the framework of regional security, and using a descriptive-analytical method, this hypothesis is tested: The United States' regional political-economic interests in the Middle East and the Persian Gulf are secured through maintaining the state of tension and conflict between Iran and Saudi Arabia; therefore, by influencing and affecting Saudi Arabia and creating regional tensions, it prevents the establishment of long-term cooperative relations between them.
    Keywords: United States, Iran, Saudi Arabia, Middle East, Persian Gulf, Regional Security Complex}
  • مهدی صباغی *

    امروزه به دلایل متعدد روابط اشخاص با یکدیگر توسعه یافته به فراسوی مرزها کشیده شده است . به تبع این امر، اعمال مجرمانه نیز اشکال نوینی به خود گرفته ، بیش از پیش در بردارنده یک یا چند عنصر خارجی است . برای مبارزه با این گونه جرایم ، دولت ها تدابیری چند از جمله تعقیب و مجازات مرتکبین آنها را اتخاذ نموده اند. بررسی اجمالی صلاحیت کیفری دولت ها در رسیدگی به این جرایم و اصول حاکم بر آن موضوع مقاله حاضر را تشکیل می دهد.\" آبهای داخلی دارای دو مفهوم حقوقی و جغرافیایی می باشند اما ما تنها به توضیح مفهوم حقوقی آن در این مقاله اکتفا می نماییم که در قسمت ذیل به شما درباره ی آن توضیحات کافی را ارایه می دهیم. بهتر است بدانید از دید حقوقی آبهای داخلی به آبهایی اطلاق می شود که میان ساحل یک کشور و خط مبدا دریای سرزمینی واقع گشته است . در نتیجه بنادر ، لنگرگاه های مجاور وسواحل یا مصب رودخانه های بزرگی که به دریا می ریزند و به طور کلی تالابهایی که متصل به دریاها و پشت خط مبدا مستقیم دریای سرزمینی قرار می گیرند در زمره ی آبهای داخلی می باشند. لازم به ذکر است تعریفی که در متون معاهداتی مربوط به حقوق دریاها از آبهای داخلی ذکر شده تقریبا همان تعریف مذکور می باشد.

    کلید واژگان: توقیف کشتی, کره جنوبی, خلیج فارس, حقوق جزای بین الملل}
  • محمدرضا مجیدی *، سعید جمشیدی

    درعرصه بین المللی کشور و یا کشورهایی تنش و اختلافاتی با همدیگر دارند و یکی از این اختلافات اختلافات مرزی میباشد و با بررسی و پی بردن به آغاز اختلافات میان کشورها و با بررسی فراوان می‌توان دریافت که یکی از این علت‌ها عوامل ژیوپلیتیکی می‌باشد که دربحث جغرافیای سیاسی که ثبات سیاست کشورها را به چالش می‌کشد و دولتمردان را وادارمی‌کند تا بتوانند راه حلی برای رهایی ازمنابع کمیاب از جمله شکل و موقعیت سرزمین و منابع سرزمینی شرایط آب و هوایی موقعیت جغرافیایی و محیط آن پیدا کنند، که در کنار عوامل ژیوپلیتیکی، نظام بین‌الملل نیز دخیل می‌باشد. ساختار قدرت در نظام بین الملل برای حفظ و کسب منافع خود شاهد رقابت قدرت‌ها برای کسب هر چه بیشتر آن با روش‌ها و ابزارهای خود را شاهد هستیم و اگر منافع متعارض قدرت‌ها باهم دریک نقطه ویک منطقه رودرروی هم قرار گیرند اختلافات هم درسطح منطقه‌ای و هم در سطح بین‌المللی را شاهد هستیم، و به همین جهت درمنطقه خلیج فارس شاهد اختلافات مرزی میان کشورها با همدیگرهستیم که دراینجا باتوجه به اهمیت ژیوپلیتیکی منطقه خلیج فارس و حضور دیرباز قدرت‌های خارجی دراین منطقه برای کسب منافع بیشتر وتسلط بر قدرت رقیب خود در این پژوهش،مورد تحلیل قرار گرفته است، اقدامات وعملکردی که کشورها در جریان اختلافات دو کشور قطر وعربستان را داشته‌اند،به خوبی بیان شده است.

    کلید واژگان: اختلافات مرزی, ژئوپلتیک, نظام بین الملل, قطر, عربستان, خلیج فارس}
  • لادن رنجبر حقیقی *

    در سال‌های اخیر، حجم تجارت بین چین و شش کشور شورای همکاری خلیج‌فارس به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته ‌است و با این روابط تجاری، چین به یک شریک اقتصادی عمده برای شورای همکاری خلیج‌فارس تبدیل شده ‌است و با توجه به گسترش روابط چین و شورای همکاری خلیج فارس در سال‌های اخیر، این پرسش مطرح می‌شود که روابط اقتصادی چین و خلیج فارس تحت ابتکار کمربند و جاده چگونه است و هدف از این پژوهش نیز بررسی روابط اقتصادی چین و شورای همکاری خلیج است. این پژوهش به صورت توصیفی، تحلیلی در سال 1399 انجام شده است. بنابراین این مقاله به تجزیه و تحلیل وابستگی اقتصادی چین و شورای همکاری خلیج‌فارس می‌پردازد. این کار بعد از بررسی مبانی نظری پژوهش (اهمیت ژیوپلیتیک انرژی، شورای همکاری خلیج فارس، همکاری و همگرایی - اقتصادی در زیست بوم منطقه‌ای و امنیت انرژی) با تجزیه و تحلیل رشد ‌اقتصادی ‌و‌ صنعتی ‌چین ‌و ‌نیاز ‌روزافزون ‌آن‌ به ‌منابع‌ نفتی، وابستگی چین به خلیج فارس، روابط اقتصادی، سیاسی، با تمرکز بر انرژی، تجارت، سرمایه‌گذاری و پروژه‌های زیربنایی و ساختمانی چین و شورای همکاری خلیج‌فارس آغاز می‌شود، سپس در مورد پروژه «کمربند و جاده» بحث می‌شود و در انتها به موانع تحقق این پروژه از چشم‏انداز نظریه همگرایی پرداخته می‌شود. نتایج نشان می‌دهد روابط اقتصادی بین چین و شورای همکاری خلیج‌فارس در سال‌های آتی، می‌تواند تشدید شود. ایده چین تحت پروژه «کمربند و جاده» نقش مهمی در گسترش حضور منطقه‌ای آن در خلیج فارس دارد و فرصت‌های همکاری برای چین و شورای همکاری خلیج‌فارس را افزایش می‌دهد. اما این پروژه با موانع متعددی روبه‌رو می‌باشد که تا زمانی که این موانع در میان کشورهای عضو این پروژه مرتفع نگردد امکان تحقق بهینه این طرح مشکل می‌باشد.

    کلید واژگان: روابط اقتصادی, کمربند و جاده, چین, خلیج فارس, شورای همکاری خلیج فارس}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال