به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « کامپیوتر » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • مصطفی موسوی*
    اخیرا برخی از دانشگاهیان در نام گذاری رشته ای دانشگاهی، عنوان «زبان شناسی رایانشی» را به کار برده اند. پیش از آن، این ترکیب در فرهنگستان زبان و ادب فارسی ساخته و منتشر شده است. در این مقاله درباره طرز ساخته شدن جزء دوم این نام، یعنی «رایانشی» و ریشه و ماخذ آن بحث شده و نشان داده شده است ساخت این کلمه که از زبان پهلوی گرفته شده، با قواعد زبان، دستور زبان فارسی و نیز الگوهای زبانی فارسی امروز در تعارض بوده و غلط است؛ همچنان که کلمه رایانه که ساخته فرهنگستان زبان ایران (فرهنگستان دوم) در برابر کامپیوتر بوده، بنا بر قواعد زبان فارسی، غلط است و اگرچه مشکلات کمتری از «رایانشی» دارد، به دلیل کثرت کاربرد، می شود آن را پذیرفت. البته کلمه کامپیوتر در زبان فارسی جاافتاده و رایج بود و نیازی به ساخت معادل برای آن نبود و امروز نیز از رایانه رایج تر است. در این مقاله نشان داده شده که کاربرد کلمه اخیر، یعنی «رایانشی» به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.
    کلید واژگان: کامپیوتر, رایانه, رایانشی, فرهنگستان زبان ایران, دستور زبان فارسی}
    Mostafa Mousavi *
    Recently, some academics have used the title "zabānshenāsi ye rāyāneshi" in the naming of academic fields. Before that, this combination was created and published in the Academy of Persian Language and Literature. In this article, the method of making the second part of this name, "Rāyāneshi", its origin and source is discussed and it is shown that this word, which is made from the Pahlavi language, Its construction is in conflict with the language rules, Persian grammar, and Persian language patterns is wrong, just as the word "rāyāne", which was created by the Academy of Iranian Language (Farhangestān II) equivalent to "computer", is wrong according to the rules of the Persian language, and although it has fewer problems than "rāyāneshi" It is acceptable due to high usage.Of course, the word "computer" was established and common in the Persian language, and there was no need to create an equivalent for it, and today it is more common than "rāyāne". In this article, it is shown that the use of "rāyāneshi" is not acceptable in any way.
    Keywords: computer, rāyāne, rāyāneshi, Academy of Iranian language, Persian grammar}
  • امیرحسین صفدری *، هانیه بابائی پور

    سایبر در لغت به معنی غیرواقعی و مجازی می باشد؛ و فعالیت های سایبری یا همان رایانه ای به زبان ساده یعنی: مجموعه ای از ارتباطات درونی انسان‌ها از طریق کامپیوتر و دستگاه های مخابراتی که بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیکی آن انجام می شود. این روزها فعالیت های رایانه ای جزء اصلی و جدا نشدنی از زندگی افراد در جهان محسوب می شود، و بدیهی است که با پیشرفت روز افزون دانش فناوری اطلاعات و پا گذاشتن اینترنت به زندگی بشر از اینگونه فعالیت ها سوءاستفاده هایی هم بشود، که آسیب هایی را هم به دنبال داشته باشد. در جرایم سنتی و قدیمی جرم عموما بر روی اشخاص، اموال، امنیت و... واقع می گردید، ولی در جرایم رایانه ای نوع آلت جرم به نوعی ماشین (کامپیوتر) تبدیل شده است. در ایران جرایم رایانه ای جرم انگاری شده است و قانونی تحت عنوان قانون جرایم رایانه ای در سال 1388 تصویب شده که امروزه نیاز به اصلاح آن شدیدا احساس می شود. بطور کلی جرایم سایبری را می توان به سه دسته تقسیم کرد، دسته اول: جرایمی است که رایانه و تجهیزات جانبی آن موضوع جرم واقع می‌شود مانند سرقت، تخریب و نظایر آن؛ دسته دوم: جرایمی است که در آن رایانه به عنوان ابزار و وسیله توسط مجرم برای ارتکاب به جرم از آن استفاده می‌شود؛ و دسته سوم: جرایمی است که می‌توان آن‌ها را جرایم محض رایانه‌ای نامید. در این مقاله علمی سعی شده است تا نگاهی هر چند مختصر به چگونگی پیدایش جرایم رایانه ای داشته باشیم و برخی از جرایم مهم در این حوزه را هم به شما معرفی کنیم تا نسبت به این جرایم آگاه شوید؛ روش تحقیق در این مقاله بر اساس تحقیقات کتابخانه ای و میدانی در جامعه می باشد.

    کلید واژگان: جرایم رایانه ای, کامپیوتر, اینترنت, جامعه, حقوق}
  • مسعود خیاط زاده، دیوید بریتون اسکاتسدیل

    زیرساخت اطلاعات ملی دسترسی از شبکه های ارتباطی در سطح جهانی به وسیله، کامپیوتر، پایگاه داده و لوازم الکترونیکی مصرفی مقادیر زیادی اطلاعات در دسترس کاربران قرار می دهد. زیرساخت اطلاعات ملی نیز شامل زیرساخت های حیاتی است که به دلیل ناتوانی و یا تاثیر تخریب در امنیت ملی و رفاه اقتصادی و اجتماعی ملی مهم تلقی می شود. تاریخ امنیت اطلاعات با امنیت کامپیوتر آغاز می شود. نیاز به امنیت کامپیوتر نیاز به ایمن سازی مکان های فیزیکی، سخت افزار و نرم افزاری از تهدیدات را دارد. در غیاب تکنولوژی و پرسنل آموزش دیده برای مقابله با این تهدید جدید و شناخته شده به عنوان جرایم اینترنتی و جدا از مدیریت و ورود غیرمجاز به وب سایت های نهادهای دولتی قادر به دسترسی غیر مجاز به اطلاعات طبقه بندی شده مخفی و محرمانه دولت، سازمان های امنیتی با چالش مجرمان سایبری تخصصی که به عنوان هکرها شناخته شده اند روبرو هستند. در این مقاله، همکاری بانک ها در آماده سازی فضای جدید تهدیدات به منظور رهبری تشخیص کلاهبرداری و پیشگیری سایبری را با ذکر 5 روش از جرایم اینترنتی گرداوری شده ارایه می نمایم.

    کلید واژگان: اطلاعات, امنیت, تهدید, کامپیوتر, جرایم اینترنتی}
    Masoud Khayatzadeh, David Britton Scottsdale

    The National Information Infrastructure is the nationwide interconnection of communications networks, computers, databases and consumer electronics that make vast amounts of information available to users. The national information infrastructure also comprises the critical infrastructure, which is deemed critical because its incapacitation or destruction would have a debilitating impact on the national security, and the economic and social welfare of the nation. The history of information security begins with computer security. The need for computer security is the need to secure physical locations, hardware and software from threats. In absence of technology and trained personnel to deal with this new threat known as cyber crime, the security agencies are challenged by specialized cyber offenders which are known as hackers because apart from managing to break into state institution websites they are able to have unauthorized access to information classified as state secret and top-secret. In this paper, I will present the To assist banks in preparing for the new threat environment the leader in cyber fraud detection and prevention, has compiled this report of the top five cyber crime trends.

    Keywords: Information, Security, Threat, computer, Cyber Crime}
  • فاطمه فهیم نیا، پروین گودرزیان
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه رابط کاربر این پایگاه ها از دیدگاه کاربران دانشگاه تهران و ارتباط آن با رضایت کاربران است.
    روش
    در این پژوهش از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. جامعه مورد پژوهش دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه تهران است که از میان آن ها با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند طبقه ای دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده شیمی و زیست شناسی از پردیس علوم به عنوان نمونه موردمطالعه انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس مولفه های ده گانه نیلسن و پرسشنامه رضایت کاربر QUIS تنظیم شده است جمع آوری شد. رابط کاربر هر پایگاه در 5 شاخص شامل خصیصه های کلی، خصیصه های جستجو،خصیصه های بازیابی، خصیصه های نمایش و خصیصه های کاربرپسندی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که پایگاه Elsevier با میانگین 88/3 از امتیاز بیشتری نسبت به پایگاه های دیگر برخوردار است. ازنظر کاربران مورد مطالعه، کیفیت رابط کاربر این پایگاه نسبت به پایگاه های دیگر در وضعیت بهتری قرار دارد. باید توجه داشت که این برتری نشان دهنده کیفیت پایگاه اطلاعاتی نیست و تعامل نسبتا خوب کاربران می تواند به دلیل آشنایی کاربران با این پایگاه و فرآیند جستجو و بازیابی منابع باشد.
    نتیجه گیری
    رضایت کاربران از پایگاه اطلاعاتی و فرآیند جستجو و بازیابی هدف اصلی در طراحی و توسعه پایگاه است. رضایت کاربران به صورت مستقیم تحت تاثیر ویژگی های رابط کاربر است، بررسی نقاط قوت و ضعف یک پایگاه و آشنا نمودن کاربران با این نقاط در تسهیل دستیابی به منابع موردنیازشان ضروری است.
    کلید واژگان: رابط کاربر, کاربر, پایگاه اطلاعاتی, ارزیابی رابط کاربر, تعامل کاربر, کامپیوتر, رضایت کاربر}
    Fatima Fahimnia, Parvin Goodarzian
    Background And Aim
    The present investigation intends to compare and review various user interfaces from user standpoint and to ascertain its linkage with user satisfaction.
    Method
    The research incorporated a descriptive survey of University of Tehran graduate student body. Using a targeted sampling، graduate students from the faculties of chemistry and Biology were selected. The instruments used were: A researcher-constructed questionnaire based on Nielsen’s 10 component model; and QUIS user satisfaction questionnaire. Each database UI were evaluated based on five indicators of general features، search features، retrieval features، display features and user-friendliness.
    Results
    Findings indicated that with an average of 3. 88 the Elsevier database had the highest score. Users surveyed believed that the quality of user interface was in better shape than other UI. One should note that this advantage is not indicative of overall database quality and the relatively better interaction on the part of users could be ascribed to their familiarity with the said database and its resource location process.
    Conclusion
    the main purpose of designing and developing a database is to accruing user satisfaction in search and retrieval process. Hence User satisfaction directly connected to user interface.
    Keywords: User interface, ISI, Springer, Elsevier, Ebsco, Ovid, WOS, University of Tehran}
  • عباس حاجیها
    در مقاله حاضر درباره مواد غیرکتابی به خصوص فناوری های جدید قابل استفاده در کتابداری و کتابخانه بحث می گردد. بی شک، عصر اطلاعات به دلیل همین فناوری ها نظیر کامپیوتر و لوح های فشرده عصر اطلاعات نام گرفته است. همین ابزار و آلات غیرکتابی ظهور انفجار اطلاعات را خبر داده اند. اکنون با این سوال مواجهیم که خودکارسازی کتابخانه ها و استفاده از فناوری های الکترونیکی و اثربخشی های آنها بر اطلاع رسانی و تاثیر آنها در امر اطلاع رسانی چالش است یا فرصت؟ راه های مواجهه با تنش های روان شناختی در مسیر کامپیوتری کردن کتابخانه نیز بررسی گردیده و با بررسی مراکزی که قابلیت خدمات سخت افزاری و نرم افزاری دارند برخی از فواید این فناوری های جدید را مورد بحث قرار داده ایم. در ادامه به این نتیجه رسیده ایم که باید به سوی این فناوری ها رفت و از ظرفیت های عمده آنها بهره برد؛ لذا درباره خرید و تهیه آنها، نیازها، حمایت، و پشتیبانی و قسمت های مهم این وسایل هم بحث نموده ایم. درهمین زمینه، فاکتورهای خرید و انتخاب نرم افزارهای کتابخانه ای و اجرای نرم افزارها و ملاک های آنها نیز بحث گردیده و در نهایت بحث از شبکه های رایانه ای و بزرگراه های اطلاعاتی نیز انجام مقاله حاضر را رقم زده است.
    کلید واژگان: مواد غیرکتابی, کامپیوتر, اثربخشی, نیازها, کتابخانه, کارکنان}
    A. Hajiha
    Today, two new technologies have mostly influenced libraries and information centers: information technology and communication technology. The most important characteristic of information technology is the application of computers and library software in libraries. In this research the advantages and disadvantages of library automation, the influence of electronic technologies on information, measurement criteria for library software and the method of selecting and purchasing them have been debated and evaluated. Themost significant measurement criteria for library software are the capability of applying Persian script and language, security system, the capability of using library software, reliability, preservation and development of the software, along with flexibility and cost.
    Keywords: information technology, communication technology, library automation, library soft ware}
  • مهدی مشهدی، احمد رضوانفر، مهندس جعفر یعقوبی
    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات توسط اعضای هیات علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران است. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شده و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه مورد مطالعه 200 نفر بود. به منظور جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای آنلاین طراحی و به آدرس الکترونیکی تمام پاسخگویان فرستاده شد. برای تعیین روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب از نظر متخصصان و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان می دهد که سن، سابقه شغلی، راهنمایی پایان نامه، مهارت در استفاده از کامپیوتر و اینترنت، مهارت در زبان انگلیسی، تعداد آثار علمی و نگرش افراد به فناوری اطلاعات با استفاده از فناوری اطلاعات رابطه معنی داری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که مهارت در استفاده از کامپیوتر، نگرش افراد به فناوری اطلاعات، مهارت در استفاده از اینترنت و سن، 63.5 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند
    کلید واژگان: فناوری اطلاعات, اینترنت, کامپیوتر, آموزش عالی و اعضای هیئت علمی}
    Mehdi Mashhadi, Dr. Ahmad Rezvanfar, Jafar Yaghoubi
    The purpose of this study is to determine effective factors on IT application by faculty members. A descriptive-correlative research survey method was used. A total of 200 people had chance to participate in this investigation. For data collection an on-line questionnaire was designed and sent to participants’ e-mail addresses. Reliability and validity of instrument were respectively determined via opinions of specialists and application of Cronbach's Alpha. Findings show that there is significant correlation between IT application and age, years of services, number of dissertations supervised, computer and internet skills, English language skills, number of scientific publications and environmental, economic, technical and motive factors. Stepwise Regression Analysis showed that computer skills, motive factors, technical factors, internet skills and age predict 63.5 percent of variations of IT application by faculty members.
  • محمدعلی زکی
    اهمیت نقش فناوری اطلاعات(IT) در جامعه موجب افزایش تمایل محققان اجتماعی به فعالیت علمی شده است. محققان برای تجزیه و تحلیل مکانیسم و چگونگی استفاده از فناوری اطلاعات و هم چنین عوامل مؤثر برآن از مدل پذیرش فناوری دیویس(TAM،1985،1989،2000) استفاده می کنند.
    نگرش به کامپیوتر، یکی از متغیرهای مدل مذکور است. مقاله حاضر سعی در بررسی مؤلفه های نگرش نسبت به کامپیوتر و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن دارد. بر این اساس، نتایج گزارشی علمی ارائه می شودکه با استفاده از روش تحقیق پیمایشی Survey Research))انجام شده و اطلاعات آن از بین 300 دانشبر دختر و پسرآموزشگاه های کامپیوتر شهر اصفهان(1384) جمع آوری گردیده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه نگرش به کامپیوتر لویدوگریسارد(1984و1985) می باشدکه به سنجش چهار مؤلفه حس اطمینان، احساس نسبت به برقراری ارتباط، اضطراب و حس سودمندی درباره کامپیوتر می پردازد. پس از جمع آوری داده های پژوهش، جهت انجام تحلیل های توصیفی (یک متغیره و دومتغیره) تحلیل استنباطی (دومتغیره:آزمون T و ضرایب همبستگی R پیرسون و تحلیل چندمتغیره: تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر) از برنامه آماری SPSS. 11 استفاده خواهد شد.
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که نگرش آزمودنی به کامپیوتر در سطح زیاد ابراز و ارزیابی شده و تفاوت معناداری در نگرش به کامپیوتردر بین مردان و زنان و هم چنین بین مجردان و متاهلان مشاهده نگردیده است. رابطه معناداری بین سن، کار با کامپیوتر در خانه و تجربه استفاده ازکامپیوتر با نگرش به کامپیوتر وجود داشته و لیکن رابطه معناداری بین شغل و تحصیلات با نگرش به کامپیوتر وجود نداشته است. تحلیل رگرسیون معرف آن بوده که چهار متغیر کار با کامپیوتر در خانه، تجربه کار با کامپیوتر، سن و جنس در مدل وارد می شوند. بیشترین تغییرات نگرش به کامپیوتر با چهار متغیر مذکور قابل تبیین است.
    کلید واژگان: فناوری اطلاعات, کامپیوتر, نگرش}
    Mohammad Ali Dr.Zaki
    The progress made in the field of Information Technology has increasingly encouraged social researchers to conduct social studies. Researchers employ Technology Acceptance Model (TAM, Davis, 1984, 1985.2000) to analyze the mechanism and the use IT and the social factors affecting it. The attitude towards the computer is one of the variables of TAM. The purpose of the present paper is to study the subscales of the attitudes towards the computer and the social effects of these attitudes. This study is based on the information obtained from 300 computer trainees studying in computer institutes of Isfahan. The research instrument used was Attitudes Toward Computer Scale (Loyal and Greesard, 1984, 1985). It is to be noted that the questionnaire has four subscales: Computer Confidence, Computer Linking, Computer Anxiety and Computer Usefulness. To analyze the data, we used SPSS.11. The types of analysis are the following: descriptive statistics (one variable, bivariable), inferential statistics (t-test, correction, factor analysis, multivariable regression analysis, path analysis). The results showed that the level of attitudes toward the computer was very high. There was not a significant difference between the attitude of the male and the female toward the computer, or between the attitude of the married and the unmarried. There was a significant correlation between the three variables (age, use of computer at home and computer experience) with attitudes toward the computer. Also, there was not a significant correlation between the two variables (job and education) with the attitude towards the computer. The analysis of the regression indicated that the factors such as age, sex, use of computer at home and computer experience are more predictive of the attitudes toward the computer. Most of the changes in the attitudes toward the computer are determined through these four variables.
  • هلن نیسن بام
    مترجم: عباس ایمانی

    حق خلوت آدمیان، و یا به تعبیری دیگر حرمت حریم خصوصی افراد، در زمره یکی از مصادیق حقوق اساسی بشر به شمار می رود که اسناد بین المللی و قوانین ملی در مورد آن سخن ها گفته اند. با وجود این توسعه تکنولوژی های نوین جمع آوری، ذخیره سازی، پردازش، و انتقال اطلاعات باعث شده که این حق به انگیزه های مختلف مورد تعرض قرار گیرد، تعرضی آن چنان سخت و بی محابا که اگر تمهیدی موثر جهت مبارزه با آن اندیشیده نشود، بقاء «حق خلوت آدمیان» مردد می نماید.

    کلید واژگان: حق خلوت, کامپیوتر, اینترنت, تکنولوژی اطلاعات, حوزه عمومی, حریم خصوصی}
    Helen Nissenbaum
    Translator: Abbas Imani

    Privacy right of people is one of the basic human rights which reflected in international documents and national laws. However the new technological developments regarding to collecting, processing, and transformation of information have caused some to offend this right, which is being done so by different motivations. If there wouldn't be an effective solution to keep the right safe, the survival of "human privacy rights" is in danger.

نمایش نتایج بیشتر...
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال