جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "مخازن گاز میعانی" در نشریات گروه "زمین شناسی"
تکرار جستجوی کلیدواژه «مخازن گاز میعانی» در نشریات گروه «علوم پایه»-
در مخازن گاز میعانی، با تولید از مخزن و کاهش فشار به زیر فشار نقطه شبنم، میعانات تشکیل می شوند و در اطراف دهانه چاه تجمع می کنند. تجمع میعانات باعث انسداد مسیر عبور سیال تولیدی و کاهش بهره دهی چاه می شود. تزریق گاز با هدف جلوگیری از تشکیل میعانات در مخزن و بازیافت میعانات تشکیل شده ، کاربرد فراوانی دارد. در این مقاله، آزمایش سیلاب زنی مغزه به منظور بررسی تاثیر تزریق گاز کربن دی اکسید و آب به صورت متناوب بر ضریب بازیافت یک نمونه سنگ کربناته انجام گردیده است. همچنین از فناوری امواج الکترومغناطیس به عنوان یکی از روش های نوین در بهبود ضریب بازیافت استفاده شده است. نتایج نشان داد، میزان بازیابی میعانات از مغزه در عدم حضور و حضور امواج الکترومغناطیس به ترتیب از % 44/9 به % 03/12 افزایش یافته است.در مخازن گاز میعانی، با تولید از مخزن و کاهش فشار به زیر فشار نقطه شبنم، میعانات تشکیل می شوند و در اطراف دهانه چاه تجمع می کنند. تجمع میعانات باعث انسداد مسیر عبور سیال تولیدی و کاهش بهره دهی چاه می شود. تزریق گاز با هدف جلوگیری از تشکیل میعانات در مخزن و بازیافت میعانات تشکیل شده ، کاربرد فراوانی دارد. در این مقاله، آزمایش سیلاب زنی مغزهبه منظور بررسی تاثیر تزریق گاز کربن دی اکسید و آب به صورت متناوب بر ضریب بازیافت یک نمونه سنگ کربناته انجام گردیده است. همچنین از فناوری امواج الکترومغناطیس به عنوان یکی از روش های نوین در بهبود ضریب بازیافت استفاده شده است. نتایج نشان داد، میزان بازیابی میعانات از مغزه در عدم حضور و حضور امواج الکترومغناطیس به ترتیب از % 44/9 به % 03/12 افزایش یافته است.
کلید واژگان: فناوری مغناطیس, امواج الکترومغناطیس, ازدیاد برداشت, سیلاب زنی, مخازن گاز میعانی -
مخازن گاز میعانی یکی از مهم ترین و با ارزش ترین و پیچیده ترین نوع مخازن هیدروکربوری هستند. پیچیدگی آن ها از این نظر است که رفتاری خلاف رفتار ترمودینامیکی سیالات هیدروکربوری دارند و آن هم به علت وجود ترکیبات میانی[1] می باشد که در این گونه مخازن وجود دارد و باعث ارزشمند شدن این مخازن شده است. با رسیدن فشار مخزن به نقطه شبنم، ترکیبات میانی به صورت میعان در مخزن شکل گرفته که علاوه بر کاهش بهره دهی این مخازن، موجب از دست رفتن این بخش از سیال هیدروکربوری می شود. از چالش های مهم این گونه مخازن، نگه داشتن فشار در بالای فشار نقطه شبنم جهت جلوگیری از میعان شدن ترکیبات میانی است که از دیر باز، مهم ترین دغدغه مهندسین مخازن است. همچنین به کار بردن روش های مختلف و به روز به منظور حذف میعانات به دام افتاده در مخزن به خصوص نواحی اطراف چاه تولیدی و نیز تولید آن ها در سطح از دیگر چالش مطرح در این گونه مخازن است. در این مطالعه، ابتدا به توصیف مخازن گاز میعانی پرداخته شده است و سپس مروری بر روش های جلوگیری از تشکیل میعانات در داخل مخزن و نواحی اطراف چاه تولیدی در مخازن گاز میعانی انجام شده است.
کلید واژگان: مخازن گاز میعانی, ازدیاد و برداشت, انسداد میعانی, تزریق گاز, تغییر ترشوندگی -
یکی از محصوالت ارزشمند تولیدی از مخازن گاز میعانی که در مراحل فرآورش گاز غنی در پالایش گاه های گازی 2 مشهور بوده و ارزش حرارتی مناسبی جهت قابلتولید است مخلوطی از پروپان و بوتان مایع است که به LPG گاز غنی تولیدی عالوه بر برشهای هیدروکربنی مختلف، حاوی برخی ناخالصیها از تامین سوخت دارد. معموال جمله آب، هیدروژن سولفوره، نیتروژن و... است و یکی از اهداف فرآوری گاز تولیدی و محصوالت جانبی آن حذف ناخالصیه ای مذکور مطابق نیاز مصرفک ننده خواهد بود. مثال LPG و میعانات تولیدی از هر نوع گاز ترش نیز باید توسط عاری از ناخالصیهایی مانند مرکاپتانها و هیدروژن سولفوره شوند. حذف مرکاپتانها از پروپان و بوتان معموال 3 انجام میشود و احیای سود مصرفی در خالصسازی LPG در بسرهای کاتالیزوری صورت میگیرد سود سوزآور]1 .]این پژوهش به شرح فرآیند احیای سود مصرفی در واحد شیرین سازی LPG بهعنوان یکی از محصوالت جانبی فرآوری گاز غنی ترش یکی از میادین گاز میعانی حوزهی خلیج فارس میپردازد و بر عملکرد کاتالیزور بهکار رفته در این واحد تمرکز دارد. در آخر با توجه به مزایا و معایب کاتالیست ها روش های جدید در این زمینه معرفی خواهند شد.
کلید واژگان: LPG, شیرین سازی, میعانات هیدروکربنی, مخازن گاز میعانی, کاتالیزور, کاتالیست -
چاه مایل حالتی از چاه غیرعمودی است که برای استخراج نفت یا گاز در مکان هایی مثل سکوهای دریایی که امکان دسترسی به منابع از طریق حفر چاه عمودی امکان پذیر نباشد، استفاده می گردد. انحنا در چاه های مایل نسبت به چاه عمودی سبب ایجاد عامل ضریب پوسته ی هندسی و در نتیجه باعث افزایش ضریب بهره دهی چاه می شود. از طرفی پیش بینی دقیق بهره دهی چاه در مخازن گازمیعانی نیازمند شبیه سازی عددی ریزدانه برای مدل سازی تشکیل توده ی میعانات و اثرات سرعت زیاد مانند جریان غیردارسی و تغییرات نفوذپذیری نسبی در اعداد موئینگی بالاست که نیازمند اطلاعات ورودی زیادی از خصوصیات سنگ و سیال مخزن است. بنابراین با توجه به محدودیت اطلاعات در ابتدای عمر مخزن، استفاده از محاسبات تحلیلی برای پیش بینی بهره دهی چاه نسبت به شبیه ساز عددی منجر به نتایج بهتری خواهد شد. در این پژوهش، توسعه ی مدلی تحلیلی برای محاسبه ی ضریب بهره دهی چاه های مایل در مخازن گازمیعانی با درنظر گرفتن وابستگی تراوایی نسبی به سرعت و کشش سطحی در ناحیه ی نزدیک چاه مورد نظر است. مدل تحلیلی توسعه یافته در این مطالعه شامل معادله ی موازنه ی مواد برای تخلیه ی مخزن و انتگرال شبه فشاری دوفازی برای عملکرد جریانی است. در هر بازه ی فشاری، ضریب پوسته ی هندسی چاه مایل برای محاسبه ی شعاع موثر، نحوه ی تغییر شکل خطوط افت فشار در اطراف چاه مایل برای محاسبه ی حجم سیال و همچنین مساحت سطح مقطع و سرعت جریان توسعه داده شده، توسط مدل تحلیلی گازمیعانی تلفیق گردیده است. در نهایت مدل تحلیلی توسعه داده شده با شبیه سازی دانه ریز چاه مایل برای نمونه ی سنگ و سیالات و زاویه های انحراف مختلف اعتبارسنجی شده است. استفاده از مدل تحلیلی به همراه نرم افزارهای آنالیز عدم قطعیت، ابزار مهندسی مناسبی برای یافتن عوامل موثر بر نتایج ضریب بهره دهی چاه مایل در مخزن گازمیعانی را فراهم می نماید.کلید واژگان: چاه مایل, مخازن گاز میعانی, مدل تحلیلی, ضریب بهره دهی
-
مخازن گاز میعانی به واسطه رفتار فازی متفاوتی که از خود نشان می دهند، به مطالعات گسترده و ویژه ای نیاز دارند. در این گونه مخازن، با افت فشار مخزن بر اثر تولید، اجزای سنگین موجود در گاز جدا شده و اطراف دهانه چاه به شکل مایع تجمع پیدا می کنند. تجمع میعانات در اطراف چاه، باعث کاهش شدید تراوایی گاز و بالطبع کاهش تولید گاز خواهد شد. علاوه بر این، بخش اعظمی از میعانات گازی باارزش، درون مخزن حبس می شوند. تثبیت فشار از مهم ترین روش هایی است که تاکنون برای کاهش تشکیل میعانات درون مخزن استفاده شده است. گاز تولیدی از مخزن، نیتروژن، دی اکسیدکربن و متان از پرکاربردترین گازهای استفاده شده در تزریق به میادین گاز میعانی هستند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. میدان پارس جنوبی قسمتی از بزرگ ترین میدان گاز میعانی جهان است که با برداشتی که در چند سال اخیر از این میدان صورت گرفته، فشار مخزن به نزدیک فشار نقطه شبنم رسیده است و بررسی سناریوهای مختلف تثبیت فشار در این میدان اهمیت به سزائی دارد. با توجه به این مسئله که میدان پارس جنوبی با قطر مشترک است، برای حفظ منافع ملی، استفاده از روش های تثبیت فشار از حساسیت های خاص خود را دارد که نیازمند مطالعه ای جامع و دقیق است. در این مقاله به بررسی روش های تثبیت فشار به کار رفته در میادین میعانات گازی مشابه در کشورهای دیگر پرداخته می شود و پیشنهاد اولیه ای درباره انتخاب روش مناسب تر برای اجرا روی میدان پارس جنوبی ارائه می دهد.
کلید واژگان: مخازن گاز میعانی, بازگردانی گاز, تزریق نیتروژن, تزریق دی اکسید کربن, مدیریت مخزن
- نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شدهاند.
- کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شدهاست. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
- در صورتی که میخواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.