به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "آبیاری" در نشریات گروه "علوم ترویج"

تکرار جستجوی کلیدواژه «آبیاری» در نشریات گروه «کشاورزی»
جستجوی آبیاری در مقالات مجلات علمی
  • پریسا نجفلو*، جعفر یعقوبی، جعفر نیکبخت

    هدف این تحقیق بررسی نظام بهره برداری مشاعی از چاه های آب و چالش های این نظام در شهرستان سلطانیه بود. تحقیق کیفی حاضر، از نوع مطالعات موردی است که به روش رویکرد اکتشافی با استفاده از روش تحقیق نظریه مبنایی در شهرستان سلطانیه انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، ذینفعان 533 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق مجاز در نظام بهره برداری مشاعی از چاه ها در شهرستان سلطانیه بود. در این تحقیق از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و جمع آوری داده ها، با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار مند تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه وتحلیل داده ها در روش نظریه مبنایی صورت گرفت. نتایج نشان داد در مرحله کدگذاری باز 57 مفهوم استخراج شد که طی کد گذاری محوری 20 گزاره ی مقوله ای ایجاد شد. با توجه به نتایج کدگذاری انتخابی، نظام بهره برداری مشاعی موجود از چاه ها با چالش هایی شامل مشکلات اجتماعی، ضعف دانشی و نگرشی، موانع مالی، ضعف تصدی گیری دولت و کاهش ذخایر آبی مواجه هستند. پیامدهای ملموس این چالش ها، عدم تجهیز مزرعه به آبیاری تحت فشار، تمایل به حفر چاه غیر مجاز و پیشبرد کار های اداری با رشوه می باشند که باعث خسارت فزاینده به منابع آبی در منطقه می شوند.

    کلید واژگان: آبیاری, بحران آب, مدیریت آب, مشارکت, نظام بهره برداری
    Jafar Yaghoubi, Jaefar Nikbahkht

    The purpose of this study was to analayze the collective management of wells and its challenges in Soltanieh County. Grounded theory methodology was used in this study.The study population consisted of activists of 533 public wells in Soltanieh county. Data in this study was collected by using semi-structured interviews with a sample of activists in the collective management of wells in Soltanieh County. Content analysis of interviews showed 57 open coding and 20 subcategoris in connection with challenges of participatory management of wells. Finally, two thematic categories were identified including procedural challenges and outcomes. The procedural challenges are the five axes of social barriers, knowledge and attitude weakness, financial barriers, reduced water reserves and weaknesses in government implementation. These challenges also have negative consequences for agriculture and the rural community. These are unwilling to equipping the farm with pressurized irrigation, willingness to dig an illegal well and doing office work with bribes.

    Keywords: irrigation, Water Crisis, Water management, participation, Farming system
  • سید ابوالحسن ساداتی، علیرضا انصاری اردلی، مرتضی اکبری

    بخش کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور بوده و این در حالی است که کمبود آب اصلی ترین عامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی و غذایی می باشد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و با هدف بررسی اهمیت خدمات مشاوره ای آبیاری بر کاهش میزان تلفات آب، ضمن تبیین چالش های موجود منابع آب کشاورزی کشور، به تجربیات کشورهای مختلف در زمینه بهره گیری از خدمات مشاوره آبیاری به عنوان راهکار اساسی حل چالش های موجود در اتلاف منابع آب کشور پرداخته است. در حدود 93 درصد (80 بیلیون متر مکعب) منابع آب تجدیدشونده کشور در کشاورزی فاریاب مصرف می گردد و این در حالی است که تولیدات کشاورزی حاصل از آن (حدود 70 میلیون تن) تقاضای نیاز غذایی کشور را تامین نمی نماید. نتایج تحقیقات و مطالعات مختلف بیانگر آن است که در بخش کشاورزی، آب به شکل های مختلف و به میزان زیادی تلف می شود، به نحوی که بازده کل آبیاری 7/0 کیلو گرم بر متر مکعب می باشد که برای تامین غذای جمعیت رو به رشد کشور در سال 1400، باید این مقدار به 6/1 کیلوگرم افزایش یابد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده این است که یکی از راهکارهای اصلی و اساسی در زمینه استفاده بهینه از منابع آب و کاهش ضایعات و تلفات آن، استفاده از خدمات مشاوره آبیاری می باشد که این خدمات می تواند افزایش درآمد بهره برداران، کاهش فقر، افزایش تراکم کشت، کاهش ریسک به جهت فراهم بودن آب و کاهش اختلافات بین کشاورزان بر سر تقسیم آب را در دراز مدت در پی داشته باشد.

    کلید واژگان: آبیاری, تشکل آب بران, منابع آب کشاورزی
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال