به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « پسته » در نشریات گروه « منابع طبیعی »

تکرار جستجوی کلیدواژه «پسته» در نشریات گروه «کشاورزی»
  • جواد اکبری، زهرا پاک کیش، سهیلا محمدرضاخانی*

    استفاده از راهکارهای مدیریتی مناسب به منظور به حداقل رساندن عوامل محدود کننده کشت پسته، زمینه را برای افزایش تشکیل میوه و در نتیجه افزایش عملکرد و حفظ کیفیت مطلوب فراهم می نماید. به همین منظور، جهت بررسی اثر محلول پاشی قند مالتوز بر برخی خصوصیات رویشی و زایشی درختان پسته رقم احمد آقایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل مالتوز در  غلظت های صفر (شاهد)، 10 و 20 درصد و محلول پاشی در دو مرحله زمانی، 45 روز بعد از تمام گل (20 فروردین) و 75 روز بعد از تمام گل (20 اردیبهشت) صورت گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل: سطح برگ، شاخص کلروفیل برگ، درصد میوه های خندان، درصد میوه های ناخندان، درصد میوه های پوک، درصد میوه های بدشکل، وزن میوه تازه، وزن خشک میوه، وزن مغز، وزن تر کل خوشه، تعداد میوه در خوشه، انس پسته، عملکرد پسته بودند. نتایج نشان دادند که در هر دو مرحله محلول پاشی، افزایش غلظت مالتوز، باعث افزایش در سطح برگ و شاخص کلروفیل و تعداد میوه در خوشه، درصد خندانی، عملکرد، وزن میوه و خوشه و همچنین سبب کاهش درصد ناخندانی، درصد پوکی و میوه های بدشکل نسبت به میوه های شاهد شد. بطورکلی، تیمار مالتوز با غلظت 20 درصد در مرحله زمانی 45 روز بعد از تمام گل بیشترین تاثیر را روی بهبود صفات رویشی و زایشی پسته رقم احمدآقایی داشت.

    کلید واژگان: پسته, شاخص کلروفیل, عملکرد, کیفیت}
  • سهیل رادیوم*

    پیشینه و هدف:

     طی صدسال گذشته، حدود 90 درصد از سرانه آب تجدید پذیر کشور کاهش یافته است. از منابع آب تجدیدشونده کشور حدود 90 درصد آن به بخش کشاورزی اختصاص دارد. با افزایش سطح زیر کشت باغات پسته و افزایش تقاضا برای آب ازیک طرف و محدودتر شدن منابع آبی در منطقه، عدم تعادل بین عرضه و تقاضای آب به شدت در حال افزایش است. در این راستا، مهم ترین گام پیشگیری از هدر رفت آب، توزیع یکنواخت آب در سطح مزرعه، آبیاری بهینه و متناسب با نیاز آبی گیاه در هر مرحله از رشد است. حدود 99 درصد آب جذب شده توسط گیاه صرف پدیده تبخیر و تعرق می گردد. لذا، شناخت این پدیده و برآورد دقیق آن می تواند در تعیین نیاز آبی گیاهان نقش بسزایی داشته باشد. اندازه گیری تبخیر تعرق واقعی پوشش گیاهی، خارج از شرایط آزمایشگاهی دشوار است. روش های تجربی زیادی برای برآورد تبخیر تعرق واقعی و پتانسیل با استفاده از داده های هواشناسی و اقلیمی به وجود آمده است. اما اکثر این روش ها تنها قادر به برآورد تبخیر تعرق پتانسیل می باشند و مقدار واقعی تبخیر تعرق را برآورد نمی نمایند. در مقابل، روش های مبتنی بر سنجش ازدور ایجاد شده است که راه حل مناسبی برای برآورد تبخیر تعرق واقعی در سطح پوشش گیاهی می باشند. تصاویر ماهواره ای با قابلیت پوشش سراسری و دید تکراری، امکان پایش تبخیر تعرق را در سطح مزارع و در طول دوره رویش گیاه فراهم آورده اند. تحقیقات مختلفی در داخل و خارج از کشور در زمینه برآورد تبخیر تعرق واقعی اراضی کشاورزی با استفاده از تصاویر ماهواره ای انجام شده است، که حاکی از دقت قابل قبول این روش بوده است. اما عمده این تحقیقات در مربوط به مزارع کشاورزی است و تحقیقات قابل توجهی در زمینه برآورد تبخیر تعرق در سطح باغ انجام نشده است. پوشش گیاهی در سطح مزارع در مقایسه با باغات یکدست و همگن است، بنابراین برآورد شاخص پوشش گیاهی که از ورودی های مدل سبال است در مزارع کشاورزی ساده تر از باغات انجام می گیرد که می تواند بر دقت نهایی تاثیر گذار باشد. بنابراین هدف اصلی این تحقیق برآورد مقدار تبخیر تعرق در سطح باغات با استفاده از الگوریتم سبال و ارزیابی دقت برآورد است. علاوه بر این در این تحقیق، از اندازه گیری روش مستقیم بیلان آبی با استفاده از داده های سنسورهای رطوبت خاک موجود در قسمت های مختلف باغ، برای ارزیابی دقت استفاده شده است. استفاده از این روش قابلیت اطمینان به نتایج و ارزیابی دقت انجام شده را افزایش می دهد.

    مواد و روش ها:

    تحقیق حاضر در باغات پسته شهرستان زرندیه استان مرکزی انجام شده است. باغ ها دارای سیستم های آبیاری غرقابی، قطره ای رو سطحی و قطره ای زیرسطحی بوده اند.  تبخیر و تعرق واقعی با استفاده از دو روش بیلان آبی و الگوریتم سبال برآورد شده است. از داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک فرودگاه امام او تصاویر ماهواره ای لندست 8 برای برآورد تبخیر تعرق به کمک الگوریتم سبال استفاده شده است. تبخیر و تعرق واقعی در زمان های گذر ماهواره در طول فصل رشد برآورد شده است. برای انتخاب پیکسل های سرد و گرم در الگوریتم سبال، از روش نیمه اتوماتیک پیشنهادشده توسط اولمدو استفاده شد که استفاده از نظر کاربر را در انتخاب پیکسل های سرد و گرم به حداقل می رساند. برای ارزیابی دقت نتایج برآورد تبخیر و تعرق، از اطلاعات سنسورهای رطوبت خاک موجود در سطح باغ استفاده شده است. تعداد 28 سنسور رطوبت خاک را در بخش های مختلف باغ اندازه گیری می نمایند. با استفاده از مقادیر رطوبت خاک سنسورها، مقدار تبخیر تعرق واقعی با استفاده از روش بیلان آبی برآورد شد و به عنوان مقدار مرجع مورداستفاده قرار گرفت.

    نتایج و بحث :

    مقایسه نتایج حاصل از الگوریتم سبال و روش بیلان آبی نشان داد که الگوریتم سبال توانسته است با خطای RMS 0.57 مقدار تبخیر تعرق واقعی را در قسمت های مختلف باغ برآورد نماید. علاوه بر این همبستگی بین مقادیر برآورد شده توسط دو روش برابر 0.82 بوده است که نشان دهنده قابلیت مناسب الگوریتم سبال در برآورد مقادیر تبخیر و تعرق است. همبستگی بین مقدار تبخیر و تعرق واقعی برآورد شده از مدل سبال و تبخیر و تعرق مرجع برابر 0.76 به دست آمده است. تغییرات مقدار تبخیر و تعرق در قسمت های مختلف باغ و نیز باغ های دارای سیستم های آبیاری مختلف غرقابی، قطره ای رو سطحی و قطره ای زیرسطحی بررسی شده است. نتایج نشان داده است، باغ دارای آبیاری زیرسطحی به طور متوسط کمترین میزان تبخیر تعرق را در تاریخ های مختلف از خود نشان داده است. با توجه به آنکه تبخیر تعرق معادل مجموع مقدار تبخیر از سطح خاک و تعرق از سطح گیاه است می توان، این مقدار کاهش را به کاهش تبخیر از سطح خاک نسبت داد. علاوه بر این، در همه تاریخ ها ناهمسانی تبخیر تعرق در قسمت های مختلف باغ های دارای سیستم آبیاری یکسان قابل مشاهده است. به عنوان نمونه در باغ با روش آبیاری غرقابی، بخش هایی از باغ تبخیر تعرق پایینی نشان می دهند که می تواند ناشی از عدم تسطیح سطح باغ و عدم دریافت رطوبت مناسب در این نواحی باشد. بدیهی است همین مقدار رطوبت در سایر بخش های باغ تجمع نموده و از طریق نفوذ عمقی از دسترس خارج می گردد. این توزیع غیریکنواخت در باغ با روش آبیاری رو سطحی نیز مشاهده می شود. به عنوان نمونه بخش میانی باغ دارای آبیاری رو سطحی همواره مقدار تبخیر تعرق بالاتری را نشان می دهد که می تواند نشان دهنده هدر رفت آب در این بخش از باغ، ناشی از عملکرد بیش از نیاز نازل های رطوبت باشد. برای ارزیابی بهتر اختلاف تبخیر تعرق در روش های مختلف آبیاری، مقدار متوسط، حداقل، حداکثر و انحراف معیار مقادیر تبخیر تعرق در باغ های مربوط به سه سیستم آبیاری مختلف محاسبه شده است. نتایج نشان داد در تمام تاریخ ها مقادیر دامنه تغییرات و انحراف معیار تبخیر تعرق در سیستم آبیاری غرقابی بیشتر از سایر روش ها بوده است که به خوبی نشان دهنده عدم آبیاری یکنواخت در سطح باغ است.

    نتیجه گیری :

    نتایج تحقیق حاکی از دقت مناسب الگوریتم سبال در برآورد تبخیر تعرق واقعی باغات بوده است. به طوری که در مقایسه با روش بیلان آبی همبستگی 0.82 و خطای 0.57 داشته است. علاوه بر این، مقایسه وضعیت رطوبت در قسمت های مختلف باغ و نیز باغ های دارای سیستم آبیاری مختلف نشان داده است که با استفاده از برآورد تبخیر و تعرق به کمک تصاویر ماهواره ای می توان اطلاعات مناسبی از نحوه توزیع رطوبت در سطح باغ دست یافت. این داده ها، اطلاعات ارزشمندی در خصوص مدیریت بهینه منابع آب و افزایش کارایی آبیاری فراهم می نماید. با استفاده از روش های آبیاری زیرسطحی می توان به صورت موثری هدر رفت آب آبیاری ناشی از تبخیر از سطح خاک را کاهش داد. نتایج تحقیق نشان داده است که در مناطقی که دسترسی به اطلاعات سنسورهای رطوبت خاک و یا روش های اندازه گیری مستقیم تبخیر و تعرق وجود ندارد، استفاده از الگوریتم سبال و روش های سنجش از دور می تواند اطلاعات مناسبی را جهت مدیریت بهینه منابع آبی فراهم نماید.

    کلید واژگان: پسته, تبخیر تعرق, سنجش ازدور, سنسور خاک, کشاورزی دقیق}
    Soheil Radiom *

    Background and Objective:

    Over the past 100 years, the country has lost about 90 percent of its per capita renewable water. About 90% of the country's renewable water resources are allocated to the agricultural sector. With the increase in the area of pistachio orchards and the increase in demand for water on the one hand and the limited water resources in the region, on the other hand, the imbalance between supply and demand for water is sharply increasing. In this regard, the most important step to prevent water loss is the uniform distribution of water on the field, optimal at each stage of growth. About 99% of the water absorbed by the plant is used for evapotranspiration. Therefore, studying this phenomenon can play an important role in determining the water needs of plants. It is difficult to measure the actual evapotranspiration outside the laboratory. Many experimental methods have been developed to estimate actual and potential evapotranspiration using meteorological and climatic data. But most of these methods are only able to estimate potential evapotranspiration and do not estimate the actual amount of it.  In contrast, remote sensing methods have been developed that are a good solution for estimating the actual evapotranspiration. Satellite imagery with global coverage and repetitive Acquisition has made it possible to monitor evapotranspiration at the field level and during plant growth. Various studies have been conducted to estimate the actual evapotranspiration of agricultural areas using satellite images, which indicate the acceptable accuracy of these methods. However, most of this research is related to agricultural fields and no significant research has been done to estimate evapotranspiration at the orchards. Vegetation at the farms is uniform and homogeneous compared to orchards, so the estimation of vegetation index, which is one of the inputs of the SEBAL model in orchards is more difficult than agricultural fields, which can affect the final accuracy. Therefore, the main purpose of this study is to estimate the amount of evapotranspiration in the pistachio orchard using the SEBAL algorithm and evaluate the accuracy of estimation. Also, this research has been

    Materials and Methods :

    The present research has been carried out in pistachio orchards in Zarandieh city of Markazi province. The gardens had three different irrigation systems including flood irrigation systems, surface, and subsurface drip irrigation systems. Actual evapotranspiration is estimated using water balance and SEBAL algorithm. Meteorological data from Imam Airport Synoptic Station and Landsat8 satellite imagery has been used to estimate evapotranspiration using the SEBAL algorithm. Actual evapotranspiration is estimated at satellite overpass times during the growing season. To select hot and cold pixels in the SEBAL algorithm, the semi-automatic method proposed by Oldmo is used, which minimizes user participation in the selection of hot and cold pixels. To evaluate the accuracy of evapotranspiration estimation, the information of soil moisture sensors in the orchard has been used. 28 sensors measure soil moisture in different parts of the orchard. Using the soil moisture values, the actual evapotranspiration was estimated using the water balance method and used as a reference value.

    Results and Discussion:

     A comparison of the results of the SEBAL algorithm and water balance method showed that the SEBAl algorithm was able to estimate the actual evapotranspiration in different parts of the orchard with an RMS error of 0.57. In addition, the correlation between the values estimated by the two methods was equal to 0.82, which indicates the appropriate capability of the SEBAL algorithm in estimating evapotranspiration values. The correlation between the actual evapotranspiration estimated from the SEBAL model and the reference evapotranspiration is 0.76. In addition, in the research, changes in the evapotranspiration in different parts of the garden and also gardens with different irrigation systems including flood, surface, and subsurface drips have been investigated. The results show that the orchard with subsurface irrigation had the lowest average of evapotranspiration on different dates. Considering that evapotranspiration is equal to the sum of evaporation from the soil surface and transpiration from the plant, this decrease can be attributed to the decrease in evaporation from the soil surface. In addition, evapotranspiration heterogeneity can be observed in all parts of orchards with the same irrigation system on all dates. For example, in the orchard with a flood irrigation system, parts of the garden show low evapotranspiration, which can be due to the lack of smoothing of the surface and lack of proper moisture in these areas. Obviously, the same amount of moisture accumulates in other parts of the garden and is inaccessible through deep percolation. This uneven distribution is also observed in the garden with a surface drip irrigation system. For example, the middle part of the garden with surface drip irrigation always shows a higher amount of evapotranspiration, which can indicate the loss of water in this part, due to the miss-operation of the dripper. To evaluate the difference in evapotranspiration in different irrigation systems, the average, minimum, maximum, and standard deviation values of evapotranspiration in orchards related to three different irrigation systems have been calculated. The results showed that in all dates, the ranges and standard deviation of evapotranspiration in the flood irrigation system were higher than in other systems, which indicates the lack of uniform irrigation in the orchard. Also, on all dates, the average amount of evapotranspiration in the orchard with a surface drip irrigation system has been more than flood irrigation system. Vegetation in orchards with drip irrigation systems (surface and subsurface) was denser compared to the flood irrigation systems.

    Conclusion:

     In this study, the actual evapotranspiration of pistachio orchards has been estimated using satellite imagery and the SEBAL algorithm. The results of the study indicate the appropriate accuracy of the SEBAL algorithm in estimating the actual evapotranspiration of the orchards. Compared with the water balance method, the correlation coefficient was 0.82 and the root means the square error was 0.57. In addition, comparing the moisture situation in different parts of the orchard and in orchards with different irrigation systems has shown that by estimating the actual evapotranspiration using satellite imagery, appropriate information can be obtained on how to distribute moisture in the garden. This information provides valuable information on the optimal management of water resources and increases irrigation efficiency. Other results of this research include the significant difference between surface and subsurface drip irrigation methods. The results show that using subsurface irrigation methods can effectively reduce irrigation water loss due to evaporation from the soil surface. The results show that in areas where there is no access to information from soil moisture sensors or direct measurements of evapotranspiration, the use of the SEBAL algorithm and remote sensing methods can provide appropriate information for optimal water management.

    Keywords: Pistachio, evapotranspiration, remote sensing, Soil Moisture Sensor, precision agriculture}
  • یوسف رفیعی، حسینعلی اسدی قارنه*، مصطفی قاسمی

    پژوهش حاضر طی سال های 1395-1394، به منظور مقایسه اثر پایه و میان پایه بر میزان عناصر معدنی در برگ برخی ارقام تجاری پسته انجام گرفت. در این آزمایش اثر وجود میان پایه رقم کله قوچی بر میزان عناصر روی، مس، منگنز و آهن برگ ارقام مختلف پسته به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل یک درخت) و هر تکرار شامل 4 شاخه مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتور اول شامل وجود یا عدم وجود میان پایه و فاکتور دوم شامل 4 رقم اوحدی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی بود. نتایج نشان داد که اثر رقم بر عناصر آهن، روی، مس و منگنز در سطح احتمال 01/0 معنی دار گردید. اثر میان پایه نیز بر عناصر بررسی شده به جز عنصر روی معنی دار بود. همچنین اثر برهمکنش رقم و میان پایه بر میزان عنصر منگنز و مس به ترتیب در سطح احتمال 01/0 و 05/0 معنی دار گردید، در حالی که بر میزان آهن و روی معنی دار نبود. بین ارقام اوحدی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی، رقم اوحدی بیشترین مقدار آهن و رقم کله قوچی از بیشترین مقدار مس برخوردار بودند. بیشترین مقدار روی در برگ ارقام احمدآقایی و اکبری و بیشترین مقدار منگنز در رقم اکبری مشاهده شد. بر اساس نتایج، پیوند ارقام پسته روی میان پایه کله قوچی سبب افزایش مقدار مس و منگنز برگ گردید. بیشترین مقدار مس برگ در رقم کله قوچی که روی میان پایه پیوند زده شده بودند و کم ترین مقدار مس برگ در رقم اکبری در شرایط عدم استفاده از میان پایه مشاهده گردید. بیشترین مقدار منگنز برگ در رقم اکبری که روی میان پایه کله قوچی پیوند زده شده بودند، مشاهده گردید. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان بیان کرد که در ارقام پسته مورد مطالعه، مقدار عناصر غذایی برگ تحت تاثیر رقم پیوندی و وجود میان پایه قرار می گیرد.

    کلید واژگان: ارقام, پسته, پیوند, سرشاخه کاری, عناصر معدنی}
    Yusuf Rafiei, Hossein Ali Asadi-Gharneh *, Mostafa Ghasemi

    The present study was carried out during the years 2015-2016 to investigate the effects of rootstock and interstock on the amount of microelements in the leaves of some commercial pistachio cultivars. The experiment was performed in a 21-year-old pistachio orchard of Kaleghoochi cultivar with Owhadi rootstock in Anar city of Kerman province. The effect of interstock on the amount of zinc, copper, manganese and iron of the leaves in different pistachio cultivars was evaluated in a factorial randomized complete block design. The first factor included the presence or absence of interstock and the second factor included 4 cultivars Owhadi, Kaleghoochi, Akbari and Ahmad Aghaei. Each treatment consisted of three replications (or three trees) and each replication consisted of 4 branches. For budding, trees were first head cut in February 2014, and 12 trees were head cut from below the scion site (no interstock treatment) and 12 trees were head cut from above the scion (interstock treatment). In June 2015, budding was carried out on four shoots per replicate or trees. The effect of cultivar was significant on iron, zinc, copper and manganese content (p≤0.1). Interstock effect was also significant on investigated elements except the zinc. The interaction effect of cultivar and interstock on manganese and copper content was significant at 1 and 5%, respectively. While the interaction effect of cultivar and interstock was not significant on the content of iron and zinc elements. Among the different pistachio cultivars, Owhadi had the highest amount of Fe and Kaleghoochi had the highest amount of Cu. The highest amount of zinc was observed in leaves of Ahmad Aghaei and Akbari cultivars. The highest amount of Mn was observed in Akbari cultivar. Based on the results, budding of pistachio cultivars on the interstock of Kaleghoochi enhanced the Cu and Mn contents. The highest amount of leaf copper was observed in Kaleghoochi cultivar which had been budded on the interstock, and the lowest amount of copper was recorded in Akbari cultivar in the absence of interstock. The highest amount of leaf manganese was observed in Akbari budded on Kaleghoochi interstock. Therefore, it can be stated that the amount of leaf nutrients in pistachio are affected by cultivar and interstock.

    Keywords: Budding, Cultivars, Minerals, Pistachio, Top working}
  • مسعود یزدان پناه *، فاطمه سالاری
    پسته از محصولات ارزشمند صادراتی ایران می باشد که در چند سال اخیر به علت آلوده بودن به سم آفلاتوکسین صادرات آن با مشکل مواجه شده است. با توجه به نقش مهم و تاثیرگذار پسته کاران در زمینه پیشگیری از تولید آفلاتوکسین در پسته، هدف این مقاله شناسایی عوامل موثر بر نیت پسته کاران در زمینه پیشگیری از تولید آفلاتوکسین بر اساس مدل اعتقاد سلامت بود. جامعه آماری این تحقیق را تعداد 330 نفر از پسته کاران شهرستان سیرجان در استان کرمان تشکیل دادند که 120 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از پانل اعضای هیات علمی و انجام اصلاحات مورد نظر آن ها تایید شد. پایایی ابزار سنجش، با استفاده از پیش آزمون و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا تایید شد (92/0-70/0). نتایج تحلیل رگرسیون عوامل موثر بر نیت پسته کاران نشان داد، متغیرهای راهنمای عمل، موانع درک شده و خودکارآمدی تاثیر قابل توجهی بر نیت پسته کاران در خصوص پیشگیری از تولید آفلاتوکسین دارد و می تواند 36 درصد از واریانس نیت پسته کاران در مقابله با آفلاتوکسین را تبیین نماید. هم چنین متغیر راهنمای عمل، قوی ترین متغیر پیش بینی کننده نیت پیشگیری از تولید آفلاتوکسین بوده است. در نهایت نتایج حاصل از تحقیق می تواند در سیاست ها و برنامه ریزی های مرتبط با استراتژی های پیشگیری از تولید آفلاتوکسین در پسته بسیار مهم باشد.
    کلید واژگان: آفلاتوکسین, پسته, مدل اعتقاد سلامت, نیت پسته کاران}
    Masoud Yazdanpanah*, Fatemeh Salari
    Pistachio is a valuable export product, but its export is faced with serious challenges due to aflatoxin. Given the importance of growers’ role in the prevention of aflatoxin in pistachio, the aim of this article is investigating pistachio growers’ intention regarding prevention of aflatoxin through the health belief model. The research population consists of 330 of pistachio growers in the Sirjan city in the Kerman province. Amongst the 330 samples, 120 of them were selected through simple random sampling. A questionnaire was the research tool and its validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. Its reliability was confirmed by Cronbach alpha reliability coefficients (0.7 to 0.9). Also, the results of regression analysis revealed that the variables showing guide to action were the main predictor of growers’ intention. In addition to self-efficacy and perceived barriers, this variable can predict nearly 36% of the variance of pistachio growers’ intention regarding the prevention of aflatoxin. The results could be used for policy making and planning in relation to strategies to prevent the production of aflatoxin in pistachios.
    Keywords: Pistachio, Aflatoxin Toxicant, Health Belief Model, Growers Intention}
  • سارا نوروزی، علی اصغر اسماعیل زاده
    استان قزوین یکی از مناطق مهم کشت پسته در ایران می باشد. از مشکلات باغات پسته در قزوین عملکرد پایین، درصد پایین تشکیل میوه و درصد پوکی می باشد. بور و اسید جیبرلیک از عوامل موثر در تشکیل میوه و نیز کاهش درصد پوکی پسته می باشند؛ بنابراین، پروژه حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل 1- محلول پاشی بور در سطوح (0، 3 و 5 در هزار) 2- محلول پاشی اسید جیبرلیک در سطوح (0، 2500 و 5000 میلی گرم در لیتر) و 3- رقم در دو سطح (فندقی و کله بزی) با 18 تیمار و در سه تکرار، در یکی از باغات پسته بوئین زهرا از سال 87 تا 89 به مدت سه سال به مرحله اجرا درآمد. نتایج نشان داد که اثر اصلی بور و اسید جیبرلیک و اثرات متقابل آن ها تاثیر معنی داری در کاهش درصد پوکی پسته داشتند و کمترین درصد پوکی به میزان 21/15 درصد مربوط به تیمار محلول پاشی 5000 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک و 5 در هزار بور در سطح یک درصد به دست آمد.
    کلید واژگان: اسید جیبرلیک, بور, پسته, درصد پوکی}
    Sara Norouzi, Ali Asghar Esmailzade
    Qazvin is one of the most important areas of pistachio production in Iran. The high percentage of fruit loss per pistachio trees is one of major problems in pistachio trees. Boron is a nutrient that improves pollen germination and the development of the pollen tube. Gibberellic acid is a hormone that improves fruit growthand percentage. A complete randomized block factorial expriment with three replication and three factors including two different cultivars (Fandogi and Qazvini), three amounts of foliar application of boron fertilizer (0, 3 and 5 per thousand) and three amounts of foliar application of gibberellic acid hormone (0, 2500 and 5000 mg/l) was carried out in one of the pistachio orchards of Boinzahra city of Qazvin. Foliar application of boron and gibberellic acid in two times (bud swelling and after harvesting) was carried out. The percentage of fruit loss after harvesting was determined.The results showed that foliar application of boron reduced percentage of fruit loss at% 1 level of significance. As well as foliar application of gibberellic acid reduced percentage of fruit loss at% 1 level of significance. The intraction effect of boron and gibberellic acid reduced significantly percentage of fruit loss at% 1 level.
    Keywords: Boron, Cultivar, gibberellic acid, percentage of fruit loss, Pistachio}
  • عباس داودی، منصوره میرابوالفتحی، سعید کاشانی زاده
    بیماری پوسیدگی طوقه یا گموز پسته یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری ها در مناطق پسته کاری کشور منجمله استان قزوین می باشد. به منظور تعیین گونه های قارچ Phytophthora عامل بیماری، بررسی پراکندگی و میزان خسارت آن ها در مناطق پسته کاری استان قزوین (منطقه بوئین زهرا) نمونه هایی از بافت طوقه و خاک اطراف درختان پسته مبتلا به گموز جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. در آزمایشگاه عملیات جداسازی قارچ با استفاده از محیط کشت انتخابی PARPH و CMAPV انجام شد. پس از جداسازی قارچ، جدایه های بدست آمده به طریقه نوک ریسه خالص گردیده و از نظر خصوصیات مهم در تعیین گونه، مطالعه و بررسی شد. بر اساس آزمایش های فوق گونه های عامل بیماری گموز در منطقه بوئین زهرا P. Citrophthora و P. nicotianae شناسایی گردید و بیماری زایی آن ها به اثبات رسید. با بازدیدهای مکرر از باغات پسته استان در فصول بهار، تابستان و پائیز با مشاهده علائم بیماری و جداسازی قارچ عامل از خاک و یا نسوج درختان بیمار، پراکندگی بیماری در مناطق مختلف روستاهای حسین آباد، ولدآباد، آراسنج، خونان، جهان آباد و عشرت آباد در منطقه بوئین زهرا محرز گردید. به منظور تعیین خسارت بیماری نیز پس از مشاهده نشانه های بیماری و جداسازی قارچ عامل آن، تعداد درختان بیمار مبتلا به گموز در یک صد عدد درخت واقع در جهات مختلف باغ شمارش و درصد درختان آلوده شمارش گردید. با تعیین درصد آلودگی باغات، میزان مرگ و میر این بیماری در مناطق پسته کاری بوئین زهرا در حد 3-2 درصد برآورد گردید.
    کلید واژگان: گموز, پسته, Phytophthora, قزوین}
    Abas Davoodi, Mansoreh Mir Abolfathi, Saeed Kashani Zadeh
    Crown rot or gummosis is one of the most important diseases of pistachio trees in Qazvin province. For determination of Phytophthora species, their distribution and rate of damage in Qazvin province (Boeen Zahra region), samples from Crown tissue and soil were collected. In laboratory, isolation of fungus was performed by selective media (CMAPV and PARPH). The isolates were purificated by culturing tip of hypha and important morphological charactristics were studied to identify species. Two fungi, P. citrophthora and P. nicotianae were recognized as causal agents of gumosis in Boeen Zahra region and proved their pathogenecity. With repeated surveys from pistachio orchards in spring, summer and fall, observation of disease symptons and isolation of fungus from soil or tissue of infected trees, distribution of disease was determined in different area of Hosein Abad, Valad Abad, Arasang, Khonan, Jahan Abad and Eshrat Abad in Boeen Zahra region. Based on infection percentage of orchards, rate of gummosis damage in Boeen Zahra region was estimated very low and approximately 2-3 percent.
    Keywords: Gummosis, Pistachio, Phytophthora, Qazvin}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال