تاثیر اجرای برنامه آموزشی- حمایتی تغذیه کمکی به مادران بر شاخص های تن سنجی شیرخوران

پیام:
چکیده:
مقدمه
در 6 ماهه دوم زندگی تا 18 ماهگی، شاخص وزن با سن، قد به سن و وزن به قد کاهش می یابد. حساسیت دوران شیرخوارگی و اهمیت پیشگیری در سطح اولیه، آموزش و حمایت از مادران، به عنوان اولین و تاثیرگذارترین مراقبان کودکان، اهمیت بسیاری دارد.
هدف
تعیین تاثیر اجرای برنامه آموزشی –حمایتی در مورد تغذیه کمکی برای مادران، بر شاخص های تن سنجی شیرخواران 12-6 ماهه مراجعه کننده به مرکز بهداشت دانش آموز مشهد
روش
این مطالعه شبه تجربی درباره 72 شیرخوار 12- 6 ماهه و مادران آنها، در مشهد، در سال 1390، انجام شد. نمونه پ‍ژوهش با روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات عمومی و جمعیت شناسی والدین و شیرخوار و شاخص های تن سنجی بود. برای بررسی روایی ابزار، از روش سنجش محتوا و برای پایایی، از آزمون هم ارز استفاده شد. برنامه آموزشی-حمایتی با همکاری اعضای تیم حمایتی تغذیه کمکی، به مدت 5/3 ماه برای گروه آزمون اجرا شد و گروه شاهد از روند جاری مرکز برخوردار بودند. شاخص های تن سنجی شیرخواران، قبل و بعد از مداخله سنجیده و به نرم افزار WHO-Anthro داده شد. امتیاز Z هر کدام از شاخص های تن سنجی محاسبه و وارد نرم افزارSPSS، ویرایش 16، شد و با آزمونهای تی زوجی و مستقل و مجذورکای تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها
میانگین شاخص وزن به سن و وزن به قد براساس امتیازZ در گروه آزمون (57/0 و 90/0) بیشتر از گروه شاهد (05/0 و 041/0) بود (03/0P<). اختلاف معناداری در شاخص قد به سن دیده نشد.
نتیجه گیری
اجرای این برنامه در مراکزبهداشتی، بیمارستانها و مهدکودکها می تواند به ارتقای شاخص های تن سنجی شیرخوران کمک کند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
57
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1029055