مقایسه کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 با افراد غیردیابتی
کیفیت زندگی بیانگر مقیاسی از فعالیت فیزیکی و اجتماعی و همچنین سلامت روانی است و به عنوان یکی از شاخص ها و مولفه های مهم سلامت محسوب می شود. کیفیت زندگی و مهار سوخت وساز قند خون دو شاخص مهم در درمان بیماری دیابت محسوب می شوند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی در بیماران دیابتی و غیر دیابتی انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 100 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با سن 20 سال به شیوه نمونه گیری تصادفی سیستماتیک از بین بیماران مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان ولی عصر (عج) انتخاب شدند و کیفیت زندگی آنان با کیفیت زندگی 100 فرد غیردیابتی که از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه مورد همسان بودند، با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی SF36 مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 15) و آزمون های آماری خی دو، من ویتنی یو و کروسکال والیس در سطح معنی داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.
از نظر متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت به طور معنی داری در تمامی ابعاد کمتر از افراد سالم بود. زنان به طور کلی در هر دو گروه از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند (05/0 P<). بیماران با سطح تحصیلات دیپلم و فوق دیپلم نسبت به سایر گروه های تحصیلی کیفیت زندگی بالاتری داشتند (05/0 P<). نمره کیفیت زندگی در افراد مجرد نسبت به متاهلین بیشتر بود (05/0 P<). با افزایش سن، کیفیت زندگی در بیماران دیابتی کاهش نشان داد (001/0 P<).
بر اساس نتایج این تحقیق، برنامه ریزی به منظور مداخلات درمانی و مراقبتی کامل تر و دقیق تر برای مهار بهتر بیماری و عوارض ناشی از آن و در نتیجه ارتقای کیفیت زندگی افراد متبلا به دیابت پیشنهاد می شود.