تحلیل چالش های پیوسته نویسی و جدا نویسی واژگان فارسی در ذخیره و بازیابی اطلاعات در پایگاه های اطلاعاتی
نویسنده:
چکیده:
مقدمه
ویژگی های خاص دستوری و نگارشی زبان و خط فارسی، دشواری هایی را در ذخیره و بازیابی اطلاعات در محیط رایانهای پدید آورده است. رسم الخط فارسی نیز از یک سو به علت اختلاف نظر پدیدآورندگان متون و از سوی دیگر پیچیدگی های ذاتی خود، بههنگام ذخیره، جستجو و بازیابی چالش های متعددی را برای طراحان و نمایهسازان پایگاه ها، کاربران و پدیدآورندگان منابع به وجود آورده است.روش بررسی
این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شد.100 عنوان از پایاننامه های موجود رشته کتابداری و اطلاع رسانی به منزله نمونه ای از متون فارسی در پایگاه های اطلاعاتی پژوهشگاه های علوم و فناوری اطلاعات ایران و مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری و از هر پایگاه 50 عنوان بهصورت تصادفی انتخاب شد. با استفاده از دستور خط فارسی مصوب فرهنگستان زبان، کلماتی که درست یا نادرست نوشته شده بود، از یکدیگر تفکیک و در مرحله بعد، عنوانهای مورد نظر در هر دو پایگاه و با حالتهای متفاوت کلمات مرکب، جستجو گردید و در نهایت، نتایج بازیابی در پایگاه ها، ارزیابی و مقایسه شد.یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد 2/71% از کلمات عنوانها به صورت درست و 8/28% نادرست نگارش شدهاند. همچنین، مشخص شد 6/51% این کلمات، دو جزئی و 5/47% سه جزئی هستند و اغلب نویسندگان پایاننامه ها، در مورد نحوه نگارش کلماتی که 2 جزئی و مشتق میباشند، دچار خطا شدهاند. در پایگاه اطلاعاتی مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری، تنها حالت ثبت شده عنوانها به بازیابی عنوان مورد نظر انجامید و در پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، تنها 58% عنوانها با تغییر رسم الخط همچنان بازیابی شدند.
نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران نسبت به پایگاه اطلاعاتی مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری، در بازیابی عنوان پایان نامه ها در حالتهای مختلف پیوسته و جدا نوشته شده، بهتر عمل میکند. همچنین، باید به نویسندگان پایان نامه ها، استفاده از قواعد یکدست ملی بویژه در نگارش کلمات 2 جزئی و مشتق تاکید شود.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
9
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1033972
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
خدمت در دوره چالش: تحلیلی بر خدمات و فعالیت های کتابخانه های دانشگاهی در رویارویی با کووید 19
رضا رجبعلی بگلو *، ، ناهید رستمی
نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، پاییز 1401 -
ارائه و ارزیابی مدل پیاده سازی مدیریت دانش برای شرکت بیمه دانا
شبنم رفوآ*، نصرت ریاحی نیا، عبدالحسین فرج پهلو، حسن محمودی توپکانلو،
فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی، تابستان 1401