مقایسه دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران در زمینه عوامل مرتبط با اختلال خواب بیماران
عوامل متعددی بر خواب بیماران بستری تاثیر می گذارند که شناخت این عوامل می تواند در برنامه ریزی و ارائه مراقبت های پرستاری تاثیر بسزایی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران در زمینه عوامل مرتبط با اختلال خواب بیماران انجام شده است.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقایسه ای است که بر روی 530 نفر از پزشکان، پرستاران و بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. روش نمونه گیری در دو مرحله و به صورت سهمیه ای و متوالی صورت گرفت. داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته «عوامل مرتبط با خواب بیماران» مشتمل بر 58 سوال در حیطه های عوامل محیطی، فردی-جسمی، فردی-روانی، مراقبتی، عادات قبل از خواب، به روش مصاحبه جمع آوری شدند. روایی محتوای پرسشنامه با 96/0 و پایایی با ضریب آلفاکرونباخ 86/0 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آمار توصیفی و آزمون های تی، آنوا و post hoc انجام شد.
نتایح نشان داد که عوامل موثر در بهداشت خواب از دیدگاه پزشکان، پرستاران و بیماران متفاوت بود. بیشترین عامل موثر محیطی، خوابیدن بر روی تخت بیمارستان و تغییر بستر، عوامل جسمی مانند درد، عوامل روانی مانند نگرانی از خانواده و دور شدن از آنها بود. بیشترین عادت قبل از خواب، صحبت کردن با دیگران و بیشترین عامل مراقبتی موثر براختلال خواب، بیدار کردن بیمار جهت انجام مراقبت های پرستاری معمول عنوان شد)05/0 (P<.
عوامل متعددی بر خواب بیماران در بخش ها و بخصوص بخش جراحی تاثیر می گذارد. پرستاران می توانند با رفع مشکلات، خواب بیمار را بهبود بخشند. شرایطی نظیر فراهم ساختن محیط های آرام، تلاش جهت رفع مشکلات جسمی، ارتباط و صحبت با بیمار جهت کاهش اضطراب، می تواند سبب سلامت خواب و در نتیجه سلامت جسمی و روانی شود.