ارزیابی وضعیت ارجاع سطح 1 به 2 برنامه پزشک خانواده با استفاده از نمودار قیفی در استان مرکزی در سال 1390
نویسنده:
چکیده:
زمینه و هدف
نمودار قیفی ابزاری ترسیمی برای بررسی سوگیری انتشار در مطالعات متا آنالیز است. هدف مقاله حاضر معرفی کاربردی دیگر از این نمودار به عنوان وسیلهای برای پایش یکی از شاخصهای اجرایی برنامه پزشک خانواده و مشخص کردن وضعیت هر یک از مراکز بهداشت شهرستانهای تابعه استان مرکزی از نظر وضعیت ارجاع بیماران از سطح اول به سطح تخصصی و مقایسهی آن با دو نمودار دیگر میلهای و کاترپیلار از این نظر میباشد.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی برای رسم نمودار قیفی، درصد ارجاعات هر شهرستان با توجه به متوسط ماهانه ویزیت و ارجاع انجام شده، محاسبه گردید. بر اساس دستورالعمل کشوری برنامه پزشک خانواده، مقدار استاندارد ارجاع، حد 10 درصد در نظر گرفته شد. برای هر شهرستان یک حدود اطمینان 99 درصد با در نظر گرفتن سه انحراف معیار نسبت به عدد 10 درصد بر مبنای متوسط کل ویزیت ماهیانه هر شهرستان محاسبه شد.
یافته ها: بر اساس نمودار قیفی شهرستانهای آشتیان، ساوه، تفرش، کمیجان و خمین، در حد انتظار ارجاع قرار داشتند. این در حالی است که شهرستانهای اراک، شازند، زرندیه، دلیجان و محلات دارای ارجاع بیش از حد انتظار بودند که در این میان ارجاع به سطح تخصصی در محلات بیش از سایر شهرستانها بود.
نتیجه گیری: نمودار قیفی توانست بهتر از دو نمودار دیگر وضعیت ارجاع به سطح تخصصی را برای مراکز بهداشت شهرستانها نشان دهد، از این رو میتواند در پایش برنامه های سلامت کشورابزاری مفید واقع شود.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
45
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1150814
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
برآورد مستقیم و غیر مستقیم شیوع قلیان و سیگار در بالغین شهر اراک: یک رویکرد مبتنی بر بسط شبکه ای
، رحمت الله مرادزاده*
مجله اپیدمیولوژی ایران، بهار 1403 -
Family clustering of SARS-CoV-2 in Qazvin, Northwest of Iran
Zahra Hosseinkhani*, Zohreh Foroozanfar, , Rahmatollah Moradzadeh, Ali Ghandian, Hamidreza Najari, Kazhal Mobaraki, Jamal Ahmadzadeh, Hadi Bagheri
Medical Journal Of the Islamic Republic of Iran, Winter 2022