مقایسه اثربخشی مداخله رفتاری- تغذیه ای با مداخله شناختی بک در ترکیب با تجویز رژیم غذایی- فعالیت بدنی درکاهش اضافه وزن و بهبود نیمرخ چربی زنان

پیام:
چکیده:
مقدمه و هدف
یکی از پیامدهای اضافه وزن و چاقی؛ بدکارکردی چربی های خون است که امروزه متخصصین سلامت برای اصلاح آنها روی رویکردهای چند وجهی (زیستی- روانی- اجتماعی) متمرکز شده اند. از این رو، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله رفتاری- تغذیه ای و مداخله شناختی بک در کنار تجویز رژیم غذایی- فعالیت بدنی برای کاهش اضافه وزن و بهبود نیمرخ چربی زنان دارای اضافه وزن و چاقی انجام شد.
مواد و روش ها
با استفاده از طرح نیمه آزمایشی و روش نمونه گیری در دسترس 32 زن با 25≥ BMI که واجد معیارهای ورود- خروج بودند در دو گروه آزمایش (گروه مداخله رفتاری – تغدیه ای و گروه مداخله شناختی بک) به طور تصادفی (هر گروه شامل 16 نفر) جایگزین شدند. وزن، قد و نیمرخ چربی کلیه آزمودنی ها قبل، بعد و سه ماه پس از پایان مداخله ها اندازه گیری شدند
نتایج
تحلیل داده ها با نسخه شانزدهم SPSS و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد هر دو مداخله باعث کاهش معنادار وزن، TG و TC شدند (05/0p<). همچنین، HDL در هر دو گروه افزایش معنادار داشت (05/0p<). اما میان دو مداخله در تغییر این مولفه ها به جز LDL تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0p >).
نتیجه گیری
به نظر می رسد انواع مداخله های روان شناختی در کنار مداخله های تغذیه ای و فعالیت بدنی، با استفاده از روش های خاص خود به واسطه کنترل به راه اندازنده های پرخوری و اصلاح رفتارها و باورهای مخرب غذاخوردن به یک اندازه باعث بهبود نیمرخ چربی و کاهش وزن آزمودنی ها می شوند.
زبان:
فارسی
صفحات:
51 تا 60
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1166306 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)