برهان لطف و غیبت

نویسنده:
چکیده:
برهان لطف، به سبب اهمیت جایگاه آن، به قاعده لطف مشهور است. این قاعده، میان متکلمان و اندیشمندان اسلامی از دیر باز مطرح بوده و خاستگاه بسیاری از باورهای و گزینه های اعتقادی است که که بعثت، نصب، وعده، وعید، بهشت، جهنم و تکالیف اعم از تکالیف شرعی و عقلی با آن توجیه و تثبیت می شود. لطف، به لطف مقرب و لطف محصل تقسیم می شود.
از جمله باورهایی که از طریق این قاعده قابل پی گیری است، مساله امامت می باشد که تعیین و نصب و اثبات آن بر اساس قاعده لطف انجام می شود. اما وقتی این مساله را در دوران غیبت و پنهان زیستی امام مطرح می کنیم، با یک سری پرسش های اساسی رو به رو می شویم که به نوعی تعارض را به نمایش می گذارد، مثلا: از طرفی گفته می شود وجود و ظهور اما در هر زمان لطف است و از طرف دیگر گفته می شود غیبت نیز لطف است، زیرا مردم در دوران غیبت به واسطه غیبت، مورد امتحان الهی قرار می گیرند و امتحان نیز زمینه تکامل و ترقی بشر را فراهم می کند. پس با این نگاه، هم غیبت لطف است و هم ظهور و این، به نوعی تعارض و تهافت میان آن دو را به نمایش می گذارد. در پاسخ پرسش بالا گفته می شود اگر بحث را با نگرش عمیق تر و با دقت بیشتر مورد توجه قرار دهیم، نه تنها میان غیبت و ظهور، تعارضی نمی بینیم، بلکه به نوعی میان آن دو رابطه اقل و اکثر، را خواهیم دید؛ زیرا اولا بر اساس لطف محصل که اصل وجود امام برای بشر لطف بوده و بشر در آفرینش خویش، مدیون وجود امام می باشد این امر، با اصل غیبت هیچ گونه تعارضی ندارد. ثانیا، در لطف مقرب نیز هیچ گونه تعارضی میان غیبت و ظهور نیست؛ زیرا امام در دوران غیبت دست بسته نیست، بلکه ار شادها و تصرفات امام در قالب تعیین نایب خاص و عام تبلور پیدا می کند و به این صورت به رتق و فتق امور مردم می پردازد، پس امام چه در غیبت و پنهان زیستی به سر ببرد و چه در ظهور، در این که مردم می توانند از الطاف او بهره مند شوند، هیچ تفاوتی وجود ندارد. تنها تفاوت در اقل و اکثر است که در دوران ظهور، به سبب حضور عادی امام در میان مردم، بهره مندی جامعه از او بیشتر است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
99
لینک کوتاه:
magiran.com/p1238323 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!