معیارهای تشخیص و محدوده امور تقنینی و اجرایی در آراء شورای نگهبان
نویسنده:
چکیده:
موضوع تمایز تقنین از اجرا و لزوم وجود نهادهای مشخص برای انجام هر کدام از آن ها همواره مورد توجه حکومت ها بوده است. در جمهوری اسلامی ایران نیز برداشت های متفاوت از اصول قانون اساسی در خصوص تقنین و اجرا، ضرورت تبیین معیار های تشخیص این دو حیطه از یکدیگر را پیش از پیش مشخص می نماید. در این بین پی بردن به معیارهای مد نظر شورای نگهبان در تفکیک تقنین از اجرا به عنوان مرجع صالح تفسیر قانون اساسی راهگشا به نظر می رسد. بنابراین طبق رویه اظهارنظر شورای نگهبان از مجلس اول تا انتهای مجلس هشتم مواردی مانند تضییق و یا توسعه موضوع حکم، تعیین ضوابط و حدود قانون، تعیین میزان معافیت و استثناء قوانین، تصمیم گیری در خصوص حقوق و آزادی های شهروندان، تهیه، تدوین و تعریف اصطلاحات، تعیین میزان جرایم و مجازات ها و... را می توان به عنوان معیار های امور تقنینی شناخت و مواردی نظیر نصب و عزل مقامات اجرایی، تخصیص و مصرف بودجه، تهیه آیین نامه اجرایی، تقدیم لایحه به مجلس، برگزاری انتخابات، تعیین جزئیات امور اجرایی و... را می توان به عنوان معیار های امور اجرایی استنباط کرد. البته در این میان مواردی که شورا بر خلاف رویه خود نظر داده باشد نیز قابل مشاهده است.
کلیدواژگان:
تقنین ، اجرا ، صلاحیت ، شورای نگهبان ، قانون اساسی
زبان:
فارسی
صفحات:
99 تا 123
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1287565
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
الگوی تنظیمگری فضای مجازی با تمرکز بر رمزارزش ها؛ مطالعه تطبیقی شورای عالی فضای مجازی با شورای عالی امنیت فضای مجازی چین
مهدی ساقی*، ، محسن رضایی صدرآبادی
نشریه حقوق فناوری های نوین، پاییز و زمستان 1403 -
مواضع فقها در قبال تصویب و اجرای قانون خدمت نظام اجباری (با تاکید بر مواضع شهید مدرس و حاج آقا نورالله اصفهانی) (1294-1320ش)
*، حسین احمدی
پژوهشنامه حقوق اسلامی، پاییز و زمستان 1399