رابطه حاکمیت شرکتی با شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای

نویسنده:
پیام:
چکیده:
زمینه
در پی رسوای هایی اخیر، برخی قوانین از قبیل ساربنز آکسلی بر نقشی که هیات مدیره می تواند در برنامه ریزی و نظارت بر اخلاق حرفه ای داشته باشد، تمرکز نموده اند. اعضای غیرموظف هیات مدیره بیشتر از اعضای موظف به دلیل درک بهتر از تعهدهای اخلاقی و قانونی به پاسداشت از منافع برخورداران اهتمام می ورزند. از طرفی پژوهش های پیشین این گونه نشان می دهند که؛ زنان به علت سازگاری بیشتر در اجتماع و همچنین استفاده از چارچوب متفاوت اخلاقی نسبت به مردان، تصمیم های اخلاقی تری اتخاذ می نمایند. از این رو، انتظار می رود اعضای زن هیات مدیره نسبت به مسائل اخلاقی و اصول اخلاق حرفه ای حساس تر باشند. هدف این مقاله؛ بررسی رابطه ویژگی های حاکمیت شرکتی با شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای می باشد.
روش
روش پژوهش حاضر، توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش؛ کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. از این جامعه آماری با استفاده از نمونه گیری تصادفی، تعداد 202 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. داده های مورد نیاز جهت ساختار حاکمیت شرکتی از سایت کدال استخراج گردید. سپس، شکل گیری یا عدم شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای در شرکت های نمونه مورد بررسی قرار گرفت. از تابع لوجیت جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
یافته ها
یافته های این پژوهش نشان می دهد که نسبت بیشتر اعضای غیرموظف در ترکیب هیات مدیره منجر به شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای می گردد. همچنین، وجود اعضای زن در هیات مدیره با تاکید بر شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای منجر به شرکت های اخلاق مدارانه تر می گردد. این در حالی است که، مالکیت سهام توسط اعضای هیات مدیره تاثیری بر ایجاد اصول اخلاق حرفه ای در سازمان ها ندارد.
نتیجه گیری
با توجه به ترکیب اعضای هیات مدیره و تاثیر آن بر حاکمیت شرکت ها ضروری است که نهادهای حرفهای و مراجع مسئول در جهت الزامی نمودن شرکت ها به ایجاد اصول اخلاق حرفه ای مبادرت ورزند. همچنین شرکت ها در ترکیب هیات مدیره خود لزوم افزایش تعداد اعضای غیرموظف هیات مدیره و لزوم به کارگیری اعضای زن را مدنظر قرار دهند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
50
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1296129 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)