تاثیر آموزش خود مراقبتی بر کنترل عوارض عمل جراحی تانسیلکتومی در کودکان 6 تا 12 سال

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
خودمراقبتی به عنوان یکی از مفاهیم مهم پرستاری کودکان، خانواده و کودک را در مدیریت عوارض پس از تانسیلکتومی توانمند می سازد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر کنترل عوارض تانسیلکتومی در کودکان سن مدرسه پس از ترخیص از بیمارستان های شهر همدان بود.
روش بررسی
در این کارآزمایی بالینی، 68 کودک 6 تا 12 سال بستری در دو بیمارستان بعثت و شهید مطهری شهر همدان جهت تانسیلکتومی به همراه والد مراقب به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون (هر گروه 34 زوج) تقسیم شدند. برای گروه آزمون مداخله شامل آموزش فردی کودک و والد شب قبل از عمل صورت گرفت و پیگیری تلفنی در سه روز اول پس از ترخیص انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، چک لیست سنجش شدت درد شامل مقیاس نمره دهی عددی و صورتک های ونگ- بکر و پرسشنامه ثبت وقایع منزل بود. داده ها توسط SPSS نسخه 16، با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، آزمون های تعقیبی، تی مستقل و کای دو تحلیل شدند.
یافته ها
بین میانگین نمرات شدت درد (0/01>p) و درد بعد از بلع (0/01 >p)، دفعات مصرف مایعات (0/05> p)، دفعات مصرف مسکن (0/001 >p) و به کارگیری روش های غیردارویی کاهش درد (0/001>p) پس از ترخیص کودکان گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی دار آماری وجود داشت. به جز اشتها (0/05> p) بین کودکان دو گروه از نظر سایر تغییرات رفتاری، عوارض داروهای ضددرد، درجه حرارت بدن و کیفیت خواب شبانه تفاوت معنی دار آماری دیده نشد.
نتیجه گیری کلی: آموزش خودمراقبتی به کودک و والدین بر کنترل عوارض شایع ناشی از عمل جراحی تانسیلکتومی کودکان در منزل موثر بود. بر این اساس پیشنهاد می گردد تا در مطالعات بعدی به بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر بروز عوارض دراز مدت تانسیلکتومی در کودکان و توانمند سازی والدین در کنترل درد و عوارض پس از سایر جراحی های سرپایی پرداخته شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
34 تا 45
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1347781