بررسی مقایسه ای سطح سرمی ویتامین D در زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی شدید و زنان باردار سالم
شواهد اپیدمیولوژیک نشان می دهد که کمبود ویتامین D با افزایش خطر فشار خون، بیماری های قلبی عروقی و برخی سرطان ها همراه است. ویتامین D به عنوان یکی از مولکول های مسیر پاتوژنز پره اکلامپسی شناخته می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح سرمی 1 و 25 دی هیدروکسی ویتامین D مادران و ارتباط آن با بروز پره اکلامپسی انجام شد.
این مطالعه مورد شاهدی بین سال های 93-1392 بر روی 160 مادر مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاهی مشهد انجام شد. مطالعه بر روی دو گروه از زنان مبتلا به پره اکلامپسی شدید و زنان با بارداری نرمال انجام شد. نمونه خون افراد مورد مطالعه از نظر ویتامین D ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو و تی دانشجویی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
میانگین میزان ویتامین D مادران در گروه مورد 32/3±5/5 (بازه 23-3) و در گروه شاهد 81/4±05/8 (بازه 37-3) بود. بر اساس آزمون تی تست، دو گروه از نظر میانگین میزان ویتامین D مادران تفاوت آماری معناداری داشتند (001/0>p).
بر اساس یافته های این مطالعه در هر دو گروه کمبود ویتامین D وجود داشت که در گروه مورد، شدت کمبود ویتامین D به حدی است که اختلاف شدیدا واضح ایجاد کرده است. تجویز کافی ویتامین D ممکن است در پیشگیری از ایجاد پره اکلامپسی موثر باشد.