شیوع زایمان زودرس در ایران: مرور ساختاریافته و متاآنالیز
هدف این مطالعه تعیین شیوع زایمان زودرس در ایران بر اساس یک مطالعه متاآنالیز می باشد تا بتواند به عنوان یک معیار نهایی راهنمای سیاستگذاران در این زمینه باشد.
زایمان زودرس که به تولد نوزاد زنده کمتر از 37 هفته بارداری اطلاق می شود، یکی از عوامل مهم تعیین کننده ابتلا و میرایی حول زایمان در سراسر جهان می باشد.
در این متاآنالیز بانک های اطلاعاتی Thomson database (Web of Knowledge)، PubMed، Science Direct، Scopus، Google Scholar، Scientific Information Database (SID)، Magiran و Medlib برای مقالات منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی، از سال 1374 تا 1393 مورد بازبینی قرار گرفت. از بین تعداد 1370 مطالعه انجام شده با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج تعداد 14 مطالعه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Stata نسخه 11 انجام گرفت. از آزمون Q و شاخص I2 جهت بررسی عدم تجانس استفاده شد.
آزمون کوکران و شاخص I2 نشان دهنده عدم تجانس بین نمونه های مورد مطالعه بود (0/001>Q=2505/12, P و99/5% =I2)، بنابراین از مدل تصادفی جهت متاآنالیز استفاده شد. شیوع کلی زایمان زودرس در ایران بر مبنای این مدل 2/9 درصد با فاصله اطمینان 95% (10/7 – 7/6) برآورد گردید.
مطالعه حاضر نتایج مطالعات قبلی را خلاصه کرده و یک دید جامع در مورد زایمان زودرس در ایران ارایه داد. به منظور رسیدن به حد مطلوب تر و کاهش آن در سال های آتی، تشخیص عوامل تاثیر گذار با کمک مطالعات آینده نگر و اقدامات مداخله ای و پیشگیرانه ضروری به نظر می رسد.