تحلیلی بر سیاست خارجی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و رویکردهای متعارض شورای همکاری خلیج فارس در قبال آن؛ ریشه ها و پیامدهای متفاوت

چکیده:

روابط تعارض گونه میان شورای همکاری خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از مشکلات منطقه خلیج فارس محسوب می شود و از موانع عمده همکاری های درون منطقه ای در زمینه ها و ابعاد مختلف امنیتی، اقتصادی، سیاسی و... می باشد. شورای همکاری خلیج فارس با رویکرد امنیت محور در بحبوحه جنگ ایران و عراق در سال 1981 میان شش کشور عرب حوزه خلیج فارس شکل گرفت. گرچه طرح ها و برنامه های این سازمان بر پایه امنیت اجتماعی و فردی، تکامل اقتصادی، وحدت جوامع و ایجاد صلح و ثبات در کشورهای منطقه ذکر شده، ولی شورای همکاری خلیج فارس در اصل، به ابتکار عربستان سعودی برای مقابله با پیامدهای انقلاب اسلامی ایران و جلوگیری از قدرت یابی بیش از پیش جمهوری اسلامی ایران در منطقه شکل گرفته است. در این میان، رویکردهای تعارض آمیز شورای همکاری خلیج فارس در طول سه دهه گذشته در قبال ایران، بستر ایجاد تعارضات میان دو طرف را شکل داده است. این مقاله تلاش دارد تا با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی، ضمن ریشه یابی این قبیل تعارضات، پیامدهای عمده این قبیل تنش ها را در منطقه خلیج فارس مورد بررسی قرار دهد.

زبان:
فارسی
صفحات:
219 تا 241
لینک کوتاه:
magiran.com/p1609781 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!