الگوی دستیابی و بهره برداری از اطلاعات الکترونیکی در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی
نویسنده:
چکیده:
زمینه و هدف
بررسی رفتارهای اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و منابع اطلاعاتی الکترونیکی و همچنین استفاده آمان از موتورهای جستجو و پایگاه های اطلاعاتی مخصوصا در برنامه ریزی های مالی و پژوهشی حائز اهمیت است. این پژوهش این رفتارها را باهدف ارائه الگوی متناسب بررسی می کند.روش پژوهش: پژوهش با استفاده از دو روش کتابخانه ای و پیمایشی به وسیله پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. با نمونه گیری تصادفی بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها به روش خوشه ایو طبقه ای به 1149 دانشجوی تحصیلات تکمیلی پرسشنامه ارسال گردید. تعداد 837 پرسشنامه تکمیل شده عودت و مورد تحلیل قرار گرفت. در کنار آمار توصیفی از آزمون Tمستقل برای فهم تفاوت بین گروه های دوگانه و برای بررسی وجود همبستگی نیز از آزمون پیرسون استفاده شد.
یافته ها
بیش از 60 درصد دانشجویان از فرمول بندی جستجو استفاده نمی کنند یا به آزمون وخطا روی می آورند،کمتر از 40 درصد دانشجویان پایگاه های اطلاعاتی اشتراکی دانشگاه خود را ترجیح می دهند، در بین انواع منابع اطلاعاتی الکترونیکی، مقالات الکترونیکی، بیشترین طرفدار را در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دارد. انجام تکالیف، نوشتن مقاله، یادگیری مطالب تخصصی ازجمله مهترین هدف دستیابی به اطلاعات بوده است. طبق نظر 70 درصد دانشجویان درصورت عدم دستیابی به منابع اطلاعاتی الکترونیکی فعالیت پژوهشی آن ها مختل خواهد شد. تنها 18 درصد دانشجویان حاضر به پرداخت در قبال دستیابی به منابع اطلاعاتی بودند و بیشتر دانشجویان گفتند که در صورت قطعی دسترسی به منابع اطلاعاتی الکترونیکی تلاش خواهند کرد به روش های مختلف به آن ها دسترسی داشته باشند.نتیجه گیری
با توجه به جایگاه کشور به عنوان یکی از قطب های تولید علم دنیا که نزدیک 2 برابر سهم جمعیتی خود در تولید علم جهانی مشارکت دارد، با تاکید و تمرکز بر این توانمندی باید بسترسازی های مناسبی برای ارتقای دسترسی به منابع اطلاعاتی و بهبود بهره برداری از آن ها در راستای سیاست های علمی از فناوری اطلاعات و ارتباط به گونه موثری در راستای چشم اندازهای کلان ملی استفاده شودکلیدواژگان:
زبان:
فارسی
در صفحه:
1
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1619117
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
اشاعه دانش مبتنی بر شبکه های اجتماعی: یک مرور نظام مند
لیلا جباری، *، فاطمه زندیان، عاطفه شریف
فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی، پاییز 1403 -
مدیریت هوشمند پسماند بر پایه ی اینترنت اشیاء: گامی در مسیر شهر دانش
میلا ملک الکلامی*،
نشریه پژوهش های نوین در شهر هوشمند، پاییز 1401