تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نمادها بر روی آگاهی، نگرش، رفتار خودمراقبتی، میزان قند خون ناشتا و HbA1c در بیماران دیابتی نوع 2 در شهر کرمان

چکیده:
زمینه و
مقدمه
آموزش می تواند نقش مهمی در کنترل بیماری های مزمن ازجمله دیابت داشته باشد. این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نمادها بر میزان آگاهی، نگرش، رفتار خودمراقبتی بیماران مبتلابه دیابت نوع 2 و نیز شاخص های گلیسمیک آن ها صورت گرفت.
مواد و روش ها
این مطالعه از نوع کارآزمایی بود که بر روی 100 نفر از افراد مبتلابه دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر کرمان صورت گرفت. افراد به طور تصادفی به دو گروه 50 نفره مداخله و شاهد تقسیم شدند. در گروه مداخله آموزش مبتنی بر نمادها به شکل اسلاید و پوستر همراه با سخنرانی ارائه شد؛ ولی در گروه شاهد سخنرانی و اسلاید فاقد نماد ارائه شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های کای اسکوئر، تی زوجی، ویلکاکسون، من ویتنی یو و تی مستقل از طریق SPSS16 تجزیه وتحلیل شدند.
یافته ها
میانگین نمره خودمراقبتی کلی در گروه مداخله افزایش معنا داری پیدا کرد (0001/0p<) و اجزاء خودمراقبتی پایش قند خون و مراقبت از پا هم به طور معنا داری در گروه مداخله بهبود یافت. قند ناشتا و HbA1c در هر دو گروه کاهش یافت و نمره آگاهی نیز در هر دو گروه پس از مداخله بهبود یافت؛ ولی نمره نگرش فقط در گروه مداخله افزایش پیدا کرد.
نتیجه گیری
با توجه به نقش موثر نمادها در یادگیری دستورالعمل های بهداشتی، به نظر می رسد آموزش با استفاده از نمادها در ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی در افراد مبتلا به دیابت که اغلب مسن و دارای سطح سواد پایین هستند، تاثیرگذار است.
زبان:
فارسی
صفحات:
194 تا 204
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1637856