ارزیابی نتایج سونوگرافی تکمیلی بعد از غربالگری پستان های متراکم با ماموگرافی در تشخیص زودرس سرطان پستان

پیام:
چکیده:
مقدمه

نسج متراکم پستان به عنوان محدودیتی برای میزان حساسیت ماموگرافی محسوب می‏شود. این مطالعه به بررسی نقش سونوگرافی تکمیلی پستان جهت غربالگری در زنان با پستان متراکم در ماموگرافی می‏پردازد.

روش بررسی

این مطالعه مقطعی، در بازه زمانی یک‏ساله از دی ماه 94 تا پایان آذرماه 95 در بیمارستان الزهرا در تبریز انجام گرفت. در این مطالعه تمامی خانم‏های بدون علامت جهت غربالگری به این بیمارستان مراجعه کرده بودند ابتدا تحت ماموگرافی قرار گرفتند و از بین آنها کسانی که طبق طبقه‏بندی ACR III and IV بودند، تحت سونوگرافی قرار گرفتند. ارزیابی یافته های ماموگرافی و سونوگرافی بر اساس سیستم نمره‏دهی، به نام BI-RADS (Breast imaging-reporting and data system) انجام گرفت و نتایج ماموگرافی و سونوگرافی با یکدیگر مقایسه گردیدند.
یافته ها: در این مطالعه 330 خانم با میانگین سنی 6/47 سال وارد مطالعه شدند. با توجه به گزارش ماموگرافی، 65 ، 161 نفر، 102 و دو نفر به ترتیب در BIRADS CATEGORY صفر، 1، 2 و 4 قرار گرفتند. نتایج سونوگرافی در BIRADS CATEGORY 1،2 مشابه با ماموگرافی بود. از 65 موردی که در BIRADS CATEGORY 0 قرار گرفتند، 10 مورد مشکوک به بدخیمی شناخته شدند. نتایج نهایی بیوپسی نشان داد که 30% از 10 مورد توده بدخیم هستند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می‏دهد که در زنان با نسج متراکم پستان، سونوگرافی تکمیلی در تشخیص زودرس ضایعاتی که در BIRADS CATEGORY 0 ماموگرافی قرار می‏‏گیرند، می‏تواند مفید باشد. هرچند، انجام مطالعه‏ای در مقیاس وسیع‏تر، برای ارزیابی نقش سونوگرافی در پروگنوز طولانی مدت سرطان پستان لازم است.

زبان:
فارسی
صفحات:
7 تا 19
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1715513