بررسی اثربخشی مداخلهٔ آموزشی روان شناختی ذهن آگاهی کودکان بر کاهش اضطراب آزمون کودکان دبستانی ایرانی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
در سال های اخیر، مداخلهٔ آموزشی ذهن آگاهی به عنوان مداخلهٔ آموزشی ای برای کاهش اختلالات روان شناختی استفاده شده توسط پژوهشگران و روان شناسان بالینی در حوزهٔ بزرگسالان و نوجوانان در ایران و کودکان در کشورهای دیگر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی این مداخلهٔ آموزشی با تمریناتی ویژهٔ کودکان بر کاهش اضطراب آزمون کودکان ایرانی انجام گرفته است.
روش بررسی
جامعهٔ آماری پژوهش، شامل دانش آموزان دبستانی (کودکان 9 تا 12 سالهٔ) ایرانی در سال 94 بود. به همین منظور، به شیوهٔ نمونه گیری در دسترس، 234 کودک از دو استان تهران و مرکزی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (117 نفر) و گواه (117 نفر) قرار گرفتند. مداخلهٔ آموزشی به مدت 9 هفته (8 جلسه) بر روی کودکان گروه آزمایشی صورت گرفت. طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و ابزار سنجش متغیر وابستهٔ پرسشنامهٔ اضطراب آزمون (TAI) بود. داده های به دست آمده با روش آماری آزمون تحلیل کوواریانس و نیز آزمون t تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها
نتایج پژوهش نشان داد که مداخلهٔ آموزشی ذهن آگاهی کودکان منجر به کاهش نمرهٔ اضطراب آزمون کودکان گروه مداخلهٔ آموزشی در مقایسه با گروه گواه شد(0٫001> و 10٫645=F).
نتیجه گیری
مداخلهٔ آموزشی ذهن آگاهی با افزایش مهارت های ذهن آگاهانه کودک می تواند اضطراب آزمون در کودکان دبستانی را کاهش داده و بنابراین به کارگیری آن به عنوان ابزاری برای کاهش اضطراب آزمون به روان شناسان، معلمان و پژوهشگران حیطهٔ کودک معرفی می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
7
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1740970