تاثیر درمان شناختی رفتاری بر افسردگی، رعایت توصیه های پزشکی و ادراک های منفی از بیماری در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید: یک کارآزمایی بالینی تصادفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه
آرتریت روماتوئید نوعی پلی آرتریت التهابی مزمن است و با علایم بالینی متعدد و عوارض روان شناختی مانند افسردگی همراه است. لذا درمان های پزشکی به تنهایی جوابگوی نیازهای بیماران نیست. روان درمانی می تواند نقش مهمی در دستیابی به اهداف درمانی ایفا کند.
هدف
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر درمان شناختی رفتاری افسردگی و رعایت توصیه های پزشکی (Cognitive-behavioral therapy for adherence and depression؛ CBT-AD) بر سرپیچی از درمان، افسردگی و بازنمایی های ادراکی منفی از بیماری در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید انجام شد.
مواد و روش ها
کارآزمایی بالینی حاضر در بیمارستان شریعتی تهران طی سال های 1395 تا 96 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی از بین 151 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید 28 نفر انتخاب و سپس نیمی از آن ها (14 نفر) در گروه درمان CBT-AD و نیمی دیگر (14 نفر) در گروه شاهد به صورت تصادفی قرار داده شدند. از پرسش نامه های روان شناختی شامل؛ پرسش نامه ادراک از بیماری (IPQ-R)، پرسش نامه افسردگی بک (BDI-II) و مقیاس پیروی کلی (GAS) استفاده شد. تمامی داده ها با آزمون های تی مستقل، کای دو و تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
نتایج نشان داد که تفاوت نمره پس آزمون بین دو گروه مداخله و شاهد در سه حیطه ادراک از بیماری (0/001>P)، افسردگی (0/001
نتیجه گیری
درمان CBT-AD یک رویکرد بالقوه موثر برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید و همزمان افسرده است که به کاهش افسردگی، افزایش تبعیت و تعدیل بازنمایی های ادراکی منفی منجر می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
48 تا 62
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1865453 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)