اثربخشی آموزش مشارکتی زایمان ایمن بر اساس الگوی باور بهداشتی بر تمایل خانم های نخست باردار به انتخاب روش زایمان طبیعی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

اهداف: این مطالعه با هدف اثربخشی آموزش مشارکتی زایمان ایمن بر اساس الگوی باور بهداشتی برتمایل خانم های نخست باردار به انتخاب روش زایمان طبیعی انجام شد.

مواد و روش ها

در این کارآزمایی در عرصه با استفاده از نمونه گیری خوشه ای100 نفر از زنان نخست باردار واجد شرایط از بین دو مرکز سلامت جامعه ی شهر گناباد انتخاب و بطور تصادفی به یکی از دو گروه آزمون و شاهد تخصیص یافتند. گروه آزمون یک برنامه ی آموزشی در مورد زایمان ایمن که بر اساس الگوی باور بهداشتی تدوین شده بود را دریافت نمودند و گروه شاهد آموزش های روتین مراکز سلامت جامعه را دریافت کردند. پرسشنامه ی سنجش سازه های الگوی باور بهداشتی و خودکارآمدی زایمان و روش زایمان انتخابی، قبل و یکماه پس از مداخله ی آموزشی توسط آزمودنی ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و در نظر گرفتن سطح اطمینان 95% تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن واحدهای پژوهش 35/4 ± 26/24 سال و میانگین و انحراف معیار سن بارداری در زمان مطالعه32/3 ± 38/27 هفته بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که پس از مداخله ی آموزشی دو گروه از نظر میانگین نمره آگاهی از روش های زایمان (0. 0001>p) ، خودکارآمدی ادراک شده (0. 047=p) و سازه های حساسیت درک شده (0. 001=p) ، شدت درک شده (0. 0001>p) و منافع درک شده (0. 010 =p) اختلاف آماری معنی دار داشتند، اما نتایج این آزمون اختلاف معنی داری را در میانگین نمره ی موانع درک شده پس از مداخله بین دو گروه نشان نداد (0. 404=p). آزمودنی ها در گروه آزمون بطور معنی داری زایمان طبیعی را بیشتر از سزارین انتخاب کرده بودند (0. 003=p).

نتیجه گیری

نتایج کلی این مطالعه نشان داد که آموزش مشارکتی زایمان ایمن بر اساس الگوی باور بهداشتی باعث افزایش معنی داری در انتخاب روش زایمان طبیعی می شود. لذا پیشنهاد می شود که در دوره های آموزشی دوران بارداری از این الگوی آموزش بهداشت جهت ترویج زایمان طبیعی استفاده شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
255 تا 262
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1896525