بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان موشکورک (Oliveria decumbens) و پونه سای بینالودی (Nepeta binaludensis) روی اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس در دوغ
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
استفاده از عصاره و اسانس های گیاهی در بازدارندگی رشد و تکثیر باکتری ها در دوغ های سنتی و صنعتی خصوصا در دهه اخیر افزایش یافته است.
هدف
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات مهارکنندگی اسانس گیاهان موشکورک و پونه سای بینالودی روی رشد باکتری های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس در دوغ بوده است.
روش بررسی
دو گیاه موشکورک و پونه سای بینالودی به ترتیب از لرستان و خراسان شمالی جمع آوری و پس از اخذ کد هرباریومی، اسانس آنها به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شدند. غلظت های مختلف از اسانس ها (5/12، 25، 50، 100 و 200 میکرولیتر در میلی لیتر) به دوغ اضافه شده و باکتری های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس به میزان 106 در نمونه های دوغ تلقیح شدند. درنهایت جمعیت باکتری ها در طی نگهداری به مدت 5 روز شمارش شدند.
نتایج
اسانس گیاهان موشکورک و پونه سای بینالودی اضافه شده به دوغ توانسته اند در مدت زمان حداکثر 5 روز با حداقل غلظت 50 میکرولیتر در میلی لیتر روی اشرشیاکلای و در حداقل غلظت 100 میکرولیتر در میلی لیتر روی استافیلوکوکوس اورئوس اثرات بازدارندگی معنی داری (05/0 > P). در مقایسه با شاهد را داشته باشند و در این میان اسانس موشکورک اثرات بازدارندگی بیشتری داشته است.
نتیجه گیری
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است که اسانس حاصل از دو گیاه موشکورک و پونه سای بینالودی دارای اثر مهاری جالب توجهی بر باکتری های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس داشته اند و اثرات بازدارندگی بیشتر موشکورک به دلیل وجود ترکیبات فنلی بیشتر در مقایسه با پونه سای بینالودی در اسانس آن بوده است. بدین جهت این اسانس ها را می توان برای کنترل باکتری های بیماریزای فوق الذکر در تولید صنعتی و سنتی دوغ استفاده نمود.کلیدواژگان:
پونه سای بینالودی ، اثرات ضدباکتریایی ، اسانس ، استافیلوکوکوس ، اشریشیاکلی ، دوغ ، موشکورک
زبان:
فارسی
انتشار در:
صفحات:
134 تا 142
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1905811