بررسی تاثیر بسته آموزشی رسانه ای پیشگیری از کم خونی فقر آهن بر سواد سلامت دختران دبیرستانی شهرستان چابهار
فقر آهن یکی از عمده ترین علل کم خونی، بخصوص در دختران نوجوان است. تقریبا بیش از 30 درصد مردم دنیا مبتلا به کم خونی هستند. این مسئله بیان گر سوءتغذیه و کمبود ناکافی آهن در رژیم غذایی می باشد.
این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش از طریق رسانه های تصویری بر آگاهی، نگرش و عملکرد دختران دبیرستانی شهرستان چابهار در خصوص کم خونی فقر آهن انجام شد.
پژوهش حاضر در زمره تحقیقات نیمه تجربی (آزمون - شاهد) است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به روش روایی محتوا و پایایی آن از طریق آزمون مجدد تائید شد. جامعه آماری تحقیق را 140 دانش آموز دبیرستانی شهرستان چابهار در سال تحصیلی 93-92 تشکیل می دادند که به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. در این پژوهش مداخله ای بسته آموزشی حاوی فیلم رسانه ای 15 دقیقه ای، متناسب با گروه سنی 19-14 سال تهیه و پرسشنامه ای برای گروه سنی جامعه پژوهش با توجه به محتوی فیلم آموزشی تهیه شد. سپس طی سه مرحله قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله پرسشنامه ها در اختیار شرکت کنندگان گذاشته شد و اطلاعات با استفاده از آزمون-های توصیفی و اندازه گیری مکرر آنوا (RM ANOVA) در سطح آلفای 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
به طور کلی 140 دانش آموز در دو گروه مورد و شاهد وارد مطالعه شدند. میانگین آگاهی، نگرش و عملکرد در دو گروه آزمون و شاهد قبل از آموزش تفاوت معناداری نداشت اما بعد از آموزش میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد در هر دو مرحله پس از مداخله در گروه مورد نسبت به گروه شاهد تفاوت معناداری پیدا کرد (0/05 P<). کلیه دانش آموزان قبل از مطالعه ادعا کردند که مهم ترین منبع کسب اطلاعات در خصوص آنمی فقر آهن به ترتیب معلمان (27/8%) ، تیم پزشکی و بهداشت (20%) و دوستان (19/2%) هستند. بحث و نتیجه گیری: نتایج این تحقیق بیان گر تاثیر آموزش بر اساس رسانه های تصویری بر آگاهی ، نگرش و عملکرد کوتاه مدت دانش آموزان در زمینه فقر آهن بود. لذا، پیشنهاد می شود برنامه آموزشی بر این اساس با توجه به الگوهای آموزشی تغییر رفتار برای دانش آموزان دختر در ابعاد وسیع تری توسط کارکنان بهداشتی به اجرا درآید.
-
Determine Facilitators, Barriers and Structural Factors of Physical Activity in Nulliparous Pregnant Women: A Qualitative Study Using Maxqda
Leila Kianfard, Sh.Shamsoddin Niknami*, Farkhondeh Amin Shokravi, Sakineh Rakhshanderou
Health Education and Health Promotion, Summer 2022 -
Type 2 Diabetes Health Literacy Assessment Tool: Translation and Psychometric Evaluation of the Iranian Version
Ali Ahmadi, *, Mohtasham Ghaffari
International Journal of Endocrinology and Metabolism, Apr 2022