مدل یابی سرمایه روان شناختی نوجوانان پسر در خانواده های نظامی با طلاق عاطفی بر پایه ویژگی های شخصیتی: نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
خانواده تاثیرگذارترین قسمت جامعه بوده و جامعه سالم، نیازمند خانواده سالم است، بنابراین هر گونه آسیبی که به خانواده و کارکردهایش وارد شود بسیار مهم و قابل بررسی است. طلاق عاطفی یکی از این آسیب ها است که برخی خانواده ها با آن مواجه هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف مدل یابی سرمایه روان شناختی نوجوانان پسر در خانواده های نظامی با طلاق عاطفی بر پایه ویژگی های شخصیتی: نقش واسطه ای راهبردهای مقابله ای صورت گرفته است.
مواد و روش ها
طرح پژوهش حاضر کاربردی و از نوع پژوهش های همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. از کلیه نوجوانان پسر 13 تا 18 ساله خانواده های کارکنان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که به کلینیک ها و مراکز مشاوره این سازمان مراجعه نموده و دچار طلاق عاطفی تشخیص داده شدند، تعداد 300 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های سرمایه های روان شناختی، ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSSV19 و LISRELV8. 80 استفاده شده است.
یافته ها
نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای با سرمایه روان شناختی رابطه معنی داری دارند. همچنین نتایج مدل نشان داد که ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای اثر مستقیمی بر سرمایه روان شناختی دارند. افزون بر آن ویژگی های شخصیتی به واسطه راهبردهای مقابله ای بر سرمایه روان شناختی اثر غیرمستقیمی داشته است.
نتیجه گیری
در نهایت نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است متغیرهای روان رنجوری، انعطاف پذیری، توافق پذیری، باوجدان بودن و راهبردهای مقابله ای می توانند اثر مثبت و معنی داری بر سرمایه روان شناختی داشته باشند و از آن ها جهت تقویت سرمایه های روان شناختی نوجوانان خانواده های نظامی با طلاق عاطفی بهره برد.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
33 تا 40
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1923873