فهرست مطالب

نشریه طب انتظامی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/05
  • تعداد عناوین: 28
|
  • سپیده فرهنگ*، پرستو شهبازی صفحه 1

    دوره یازدهم نشریه طب انتظامی از ابتدای سال میلادی 2022 آغاز شد و در این دوره 40 مقاله از 90 مقاله دریافتی، منتشر شدند. تمام این مقالات در DOAJ,  IMEMR, Google Scholar ,Copernicusو چند پایگاه داده دیگر نمایه شدند. در این دوره بیش از 140 محقق از دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی سراسر ایران با نشریه طب انتظامی همکاری داشتند که بیشترین مقالات از شهرهای تهران، اردبیل، مشهد و تبریز بودند و دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله بالاترین درصد مقالات ارسال شده و پذیرفته شده را داشت. نرخ پذیرش و رد مقالات نشریه طب انتظامی در سال 2022 به ترتیب 44/4 درصد و 55/6 درصد بود. به طور میانگین، مدت زمان دریافت تا پذیرش مقالات 84 روز محاسبه شد؛ هرچند که در 24 الی 72 ساعت اولیه از زمان دریافت مقاله، ورود به فرآیند داوری یا رد سریع مقاله به نویسندگان اطلاع داده شده بود و 37 مقاله رد سریع شده بودند. میانگین مدت زمان پذیرش تا انتشار مقاله نیز 18 روز محاسبه شد. زمان های به دست آمده مطابق با فلودیاگرام دریافت تا انتشار مقالات در نشریه طب انتظامی و با توجه به حداکثر دفعات مجاز برای ویرایش مقالات توسط نویسندگان، قابل توجیه است (نمودار 1). از 40 مقاله چاپ شده، 37 مقاله (92/5 درصد) از نوع اصیل و 3 مقاله (7/5 درصد)، از نوع مروری بودند. تمام مقالات چاپ شده با حیطه های نشریه مطابقت داشتند و درصد بیشتر مقالات به ترتیب مربوط به دو حیطه روان شناسی انتظامی و بهداشت انتظامی بود اما در حیطه های معافیت های پزشکی، طب ترور و اخلاق طب انتظامی مقاله ای در سال 2022 منتشر نشد. در تمام مقالات منتشرشده، ملاحظات اخلاقی رعایت شد.

    کلیدواژگان: کارایی، نشریه، پلیس
  • محمد غلامزاده، اعظم ساعی*، شهنام صدیق معروفی، طاهره سادات خوب بین خوش نظر، رضوان رجب زاده صفحه 2
    اهداف

    انتقال صحیح مراقبت های بعد از عمل از واحد مراقبت های پس از بیهوشی (PACU) به بخش عادی یا حتی ترخیص به منزل، مرحله مهمی از تحویل بیماران جراحی است. مطالعه حاضر، باهدف روان سنجی و بومی سازی نسخه فارسی چک لیست ارزیابی و ترخیص بیمار در واحد مراقبت های پس از بیهوشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1401 در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. در این مطالعه روان سنجی و بومی سازی نسخه فارسی چک لیست ارزیابی و ترخیص بیمار در واحد مراقبت های پس از بیهوشی (SAMPE checklist) مورد ارزیابی قرار گرفت. به این صورت که ترجمه ابزار به روش forward-backward اجرا گردید و اعتباریابی بالینی ابزار با استفاده از تعیین روایی صوری (کیفی) و روایی محتوا (شاخص روایی محتوا) صورت گرفت. همچنین به منظور بررسی پایایی ابزار از روش پایایی بین ارزیابان با استفاده از ضریب کاپا انجام شد. جهت تحلیل آماری از نرم افزار SPSS 26 استفاده شد.

    یافته ها

    پژوهش حاضر بر روی 80 بیمار واحد مراقبت های پس از بیهوشی با میانگین سنی 6.16±0.45 انجام شد. بیماران به صورت غیرتصادفی (نمونه های در دسترس) از واحد مراقبت های پس از بیهوشی انتخاب شدند. طبق یافته ها در بررسی روایی صوری به روش کیفی، تمام آیتم های ابزار ترجمه شده به صورت ظاهری با هدف مطالعه مرتبط بود. شاخص روایی محتوایی 0.94 گزارش شد که طبق نتایج، تمام آیتم های ابزار دارای روایی محتوای بالایی بودند. پایایی چک لیست توسط ضریب کاپا(1-0.31) اندازه گیری شد که نشان دهنده بالا بودن میزان توافق بین ارزیابان بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان دهنده روایی صوری، روایی محتوا و پایایی مناسب ابزار است. بر همین اساس، چک لیست ارزیابی و ترخیص بیمار در واحد مراقبت های پس از بیهوشی (SAMPE checklist) روان سنجی و بومی سازی شده در این پژوهش می تواند در تعیین آمادگی بیماران برای ترخیص از محیط PACU استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیهوشی، چک لیست، ریکاوری، روان سنجی، ترخیص بیمار
  • علی رضایی شریف، سارا تقی زاده هیر*، قاسم فتاح زاده اردلانی صفحه 3
    اهداف

    بهبود توانایی های شناختی در ورزشکاران ممکن است عملکرد آنها را افزایش داده و موفقیت در مسابقات را پیش بینی کند. لذا بررسی روش هایی همچون تحریک الکتریکی مغز که ساختارهای مغزی را مورد هدف قرار می دهد، می تواند حائز اهمیت باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز بر بهبود توانایی های شناختی ورزشکاران رزمی کار انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که بر روی تمامی ورزشکاران رزمی کار شهر اردبیل در سال 1401 انجام شد. 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس، از ورزشکاران رزمی کار شهر اردبیل و عضو باشگاه ورزشی شهید عباسی، انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه 20دقیقه ای تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز قرار گرفتند. گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. از پرسش نامه توانایی های شناختی نجاتی (1392) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار  SPSS 23انجام شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 30 نفر شرکت کردند و تمام افراد شرکت کننده مرد بودند. میانگین سن شرکت کنندگان در گروه آزمایش 4/53±25/33 سال و در گروه کنترل 4/97±24/26 سال بود. میانگین نمرات گروه آزمایش در مرحله پس آزمون در حافظه کاری (8/23=F؛ 0/01=p)، توجه انتخابی (45/73=F؛ 0/00=p)، تصمیم گیری (25/06=F؛ 0/03=p)، برنامه ریزی (338/08=F؛ 0/00=p)، توجه پایدار (24/27=F؛ 0/00=p)، شناخت اجتماعی (54/76=F؛ 0/01=p) و انعطاف پذیری شناختی (11/07=F؛ 60/00=p) نسبت به گروه کنترل بهبود یافت که این تفاوت بر خلاف مرحله پیش آزمون، از نظر آماری معنادار بود (0/05>p). با توجه به مقادیر F برای پس آزمون و سطح معناداری آنها (0/05>p)، مشاهده شد که تحریک الکتریکی مغز به طور معناداری می تواند توانایی های شناختی ورزشکاران را بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز روشی موثر برای بهبود توانایی های شناختی ورزشکاران رزمی کار است. بنابراین متخصصان و روان شناسان می توانند از این روش غیرتهاجمی به عنوان روشی کم هزینه و در دسترس به منظور ارتقای توانایی های شناختی این افراد در کنار سایر مداخلات استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، جنبه شناختی، ورزشکاران
  • سارا بهزاد، یحیی یاراحمدی*، فرشاد بهاری، حمزه احمدیان صفحه 4
    اهداف

    درد سرطان، افکار و باورهای منفی در بیماران ایجاد می کند که می تواند سطح کارکرد و تحمل درد را در این بیماران تحت تاثیر قرار دهد. در چند دهه اخیر، مصرف مواد مخدر برای تسکین درد در بیماران دارای سرطان به طور چشمگیری بالا رفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی پذیرش درد و خودکارآمدی درد در ارتباط بین ادراک حمایت اجتماعی و آمادگی به اعتیاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش توصیفی-همبستگی، زنان و مردان دارای سرطان شهر اراک در سال 1400-1399 بود. 201 بیمار دارای سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های شهر اراک به روش نمونه گیری در دسترس (97 زن و 104 مرد) انتخاب شدند. تمامی نمونه ها مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده Zimet و همکاران (1988)، پرسش نامه خودکارآمدی درد Nicholas (1980)، پرسش نامه درد مزمن vowels و همکاران (2004) و پرسش نامه آمادگی اعتیاد Wade و Butcher (1992) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارSPSS 25  و Amos 24 استفاده شد.

    یافته ها

    201 بیمار با میانگین سنی 10/38±53/46 سال در این پژوهش شرکت کردند. نتایج حاکی از برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که میان ادراک حمایت اجتماعی، پذیرش درد و خودکارآمدی درد با آمادگی به اعتیاد همبستگی منفی معنادار (0/001p<) و میان ادراک حمایت اجتماعی با پذیرش درد و خودکارآمدی درد همبستگی مثبت معنادار (0/001p<) وجود داشت. در مسیر غیرمستقیم، مدل میانجی ادراک حمایت اجتماعی میان خودکارآمدی درد و پذیرش درد با آمادگی اعتیاد در سطح معناداری 0/001 و ضریب استاندارد (0/30-) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    تقویت شبکه حمایت اجتماعی افراد، در کنار توسعه احساس خودکارآمدی و پذیرش جنبه های غیرقابل کنترل، می تواند به عنوان اهداف و برنامه های درمانی پیشگیرانه از حرکت بیماران به سوی مصرف مواد مخدر برای تسکین درد مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، درد سرطان، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، درد
  • اصغر افتخاری، اکرم عاملی*، بابایی محسن صفحه 5
    اهداف

    در سال های اخیر، پژوهش در زمینه شناسایی و تعیین سریع مقدار مواد مخدر ازجمله مرفین رشد چشمگیری یافته است. هدف از این تحقیق، ارائه یک روش ارزان، ساده و سریع برای شناسایی کمی مرفین در نمونه های خیابانی و نمونه های زیستی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش تجربی در بهار و تابستان سال 1400 در آزمایشگاه گروه مواد مخدر دانشگاه علوم انتظامی انجام شد. در این مطالعه، نمونه های پودری و نمونه های ادرار حاوی مرفین برای اندازه گیری میزان مرفین با روش اسکن دانسیتومتری صفحات TLC مورد آزمایش قرار گرفت. صفحات کروماتوگرافی لایه نازک سیلیکا 60G F254 (مرک) و فاز متحرک شامل استونیتریل، متانول و آمونیاک (1:2:17) جهت انجام آزمایشهای  TLC، کلروفرم و 2-پروپانول با نسبت 9 به 1 جهت استخراج، دستگاه Camag TLC Scanner 3با نرم افزار WinCATS 1.4.2.8121 جهت آنالیز کیفی و کمی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    این روش باند مشخص و تفکیک شده ای برای مرفین در RF برابر با 16/2 میلی متر نشان داد. منحنی کالیبراسیون با ضریب همبستگی 0/9887 رابطه خطی مطلوبی را بین مساحت زیر پیک مرفین و غلظت لکه ها در محدوده µg/spot 6-1 نشان داد. این روش، حد تشخیص، دقت و صحت قابل قبولی برای اندازه گیری مرفین در نمونه های خیابانی و همچنین نمونه های ادرار نشان داد.

    نتیجه گیری

    اسکن دانسیتومتری کروماتوگرافی لایه نازک، یک روش غربالگری سریع و ارزان برای آنالیز کیفی و کمی مرفین در نمونه های خیابانی و ادرار است.

    کلیدواژگان: کروماتوگرافی لایه نازک، مرفین، دانسیتومتری
  • محمدعلی آدیش، روح الله علیخان گرگانی*، کریم کیاکجوری صفحه 6
    اهداف

     پایش عملکرد سیستم های مراقبت بهداشتی، الزام حیاتی برای بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی است. در این پژوهش مروری بر نتایج مطالعات اخیر در حوزه تعالی سازمانی در بیمارستان های ایران که با مدل EFQM انجام شده بودند، صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر در سال 1401 برای مرور مقالات چاپ شده در مجلات فارسی و انگلیسی موجود در پایگاه های SID، Google Scholar، ProQuest، PubMed، Elsevier، ISI، Scopus، IranMedex، Science Direct، Spring و CIVILICA مرتبط با 15 سال اخیر انجام شد. جستجوی مقالات با بهره گیری از واژگان کلیدی سرآمدی، تعالی سازمانی، ارزیابی یا ارزشیابی عملکرد، مدل تعالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، بیمارستان، نظام سلامت یا معادل انگلیسی آنها یعنی Organizational Excellence، Performance Assessment or Evaluation، EFQM، Hospital و Health system انجام شد. تحلیل منابع اطلاعاتی بر مبنای تحلیل کیفی و متاآنالیز با استفاده از پکیج های “Metafor version 3.8-1” و“Meta version 6.1-0” در زبان برنامه نویسی R انجام شد.

    یافته ها

     در دوره مورد بررسی، 14 مقاله به مطالعه مقوله تعالی سازمانی (کیفی و کمی) در بیمارستان های ایران پرداخته بودند که 13 مورد آنها به ارزیابی کمی مولفه های تعالی سازمانی اختصاص داشتند. در این مطالعات، شاخص توانمندسازی برای 16 بیمارستان و شاخص نتایج برای 13 بیمارستان گزارش شده بود. برآورد کلی شاخص تعالی سازمانی برای مطالعات صورت گرفته برابر با 533 در بازه اطمینان 95 درصد (602-464) به دست آمد. شاخص تعالی سازمانی در مطالعات بین 367 الی 700 متغیر بود که این ناهمگونی به لحاظ آماری معنادار بود (Q=37.5, p-value<0.001, I2=62.6% ). مقدار برآورد کل برای توانمندسازها و نتایج به ترتیب برابر با 276 و 246 به دست آمد. همچنین مقدار ناهمگونی در گزارش این شاخص ها به ترتیب برابر با 78 درصد و 59 درصد بود که از نظر آماری معنادار بود.

    نتیجه گیری

     وضعیت تعالی سازمانی در بیمارستان ها، حاکی از لزوم بازنگری در الزامات استقرار سیستم های حاکمیت بالینی و اعتباربخشی با محوریت ابعاد تعالی سازمانی، در راستای بهبود کیفیت خدمات بهداشتی درمانی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان، متاآنالیز
  • سولماز رسول زاده نمینی، جمال صادقی* صفحه 7
    اهداف

    مطابق رویکردهای شناختی-رفتاری در مسائل مرتبط با خانواده، عوامل شخصیتی و عاطفی در نوع گرایش به خیانت زوجین نقش بسزایی دارند. این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای ابرازگری عاطفی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی هگزاکو با خیانت اینترنتی در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی 324 دانشجوی دختر متاهل در دانشکده پرستاری دانشگاه بابل در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. 250 نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسش نامه خیانت اینترنتی (IIQ)، پرسش نامه ویژگی های شخصیتی هگزاکو (HEXACO) و پرسش نامه ابرازگری عاطفی کینگ و امونز (EEQ) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جهت تحلیل نتایج از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS 18 و AMOS 23 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ویژگی های شخصیتی هگزاکو و ابرازگری عاطفی بر خیانت اینترنتی به ترتیب دارای اثر مستقیم 0/309- و 0/265- بودند. اثرغیرمستقیم ویژگی های شخصیتی هگزاکو با نقش واسطه ای ابرازگری عاطفی بر خیانت اینترنتی برابر با 0/46- بود. با توجه به مقادیر به دست آمده از شاخص های برازش، مدل پژوهش تایید شد و در مجموع 39 درصد از خیانت اینترنتی توسط متغیرهای ویژگی های شخصیتی هگزاکو و ابرازگری عاطفی قابل تبیین بود.

    نتیجه گیری

    ابرازگری عاطفی می تواند در رابطه بین ویژگی های شخصیتی هگزاکو با خیانت اینترنتی در دانشجویان به صورت منفی و معنا داری واسطه باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت، عاطفه، خیانت
  • پریسا مرادی مجد*، شقایق تقی زاده، شهنام صدیق معروفی، اعظم ساعی، جمیله ابوالقاسمی صفحه 8
    اهداف

    ثبت و برچسب گذاری صحیح داروهای بیهوشی در اتاق عمل از اصول اساسی و مهم در جهت حفظ ایمنی بیمار، کاهش اتلاف داروها و هزینه های متعاقب آن و کاهش آلودگی محیط زیست به شمار می روند. از این رو مطالعه حاضر با هدف طراحی و روانسنجی چک لیست ارزیابی دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی در اتاق عمل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی_تحلیلی در سال 1401 در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. جهت طراحی چک لیست، جدیدترین و معتبرترین منابع علمی در حیطه بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت و از نظرات خبرگان گروه هوشبری دانشگاه استفاده شد. جهت تعیین روایی چک لیست، روایی صوری و محتوایی (شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی) محاسبه شد. به منظور تعیین پایایی چک لیست از دو روش اعتبار بازآزمایی و توافق بین ارزیابان استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    چک لیست اولیه با 19 گویه طراحی شد. در بررسی روایی صوری تمامی آیتم ها با دارا بودن حد مطلوب 1/5 در چک لیست باقی ماندند. در بررسی روایی محتوایی سه گویه با نسبت روایی محتوایی کمتر از 0/62 و شاخص روایی محتوایی کمتر از 0/79 از چک لیست حذف شدند. ضریب همبستگی درون رده ای در پایایی به روش اعتبار بازآزمایی 0/992 و در روش توافق بین ارزیابان 0/987 محاسبه شد که نشان دهنده پایایی مطلوب چک لیست بود.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان دهنده روایی صوری و محتوایی و پایایی مطلوب چک لیست است. بنابراین می توان از آن برای ارزیابی میزان رعایت دستورالعمل های ثبت و برچسب گذاری داروهای بیهوشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان سنجی، چک لیست، ثبت، برچسب گذاری، داروهای بیهوشی
  • سمانه فتح اللهی ارانی، مهدی زین الدینی* صفحه 9
    اهداف

    ویرایش ژنی به عنوان چاقوی مولکولی، ابزاری قدرتمند برای ویرایش ژنوم در درون بدن موجودات زنده فراهم نموده است. با وجود تمام مزایا، این فناوری نگرانی های زیادی را نیز از نظر امنیت زیستی به همراه دارد که جامعه جهانی رابه فکر تهیه دستورالعمل های اجرایی خاص کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی مخاطرات فناوری ویرایش ژنی از منظر امنیت زیستی و تعیین راهکارهای پدافندی آن بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری در پاییز و زمستان 1401 انجام شد. روش انجام مطالعه براساس رصد و تفسیر داده های حاصل از مقالات و کتب علمی مربوطه بود. کتب و مقالات علمی با جستجوی کلیدواژه های Germline Gene Editing،CRISPR ، Biosecurity،CRISPR War ،Biohacking ،CRISPR babies ،Do It Yourself ،Islamic Bioethics  در پایگاه داده های PubMed،Scopus ، Researchgate و همچنین موتور جستجوی Google به زبان انگلیسی جستجو و بررسی شدند.

    یافته ها

    ظهور فناوری ویرایش ژنوم، پارادایمی جدیدی را ایجاد کرده است که در آن توالی ژنوم انسان می تواند دقیقا برای دستیابی به یک اثر درمانی دستکاری شود. با این حال، ویرایش جنینی و طراحی انسان های برنامه ریزی شده (ابر-انسان) به عنوان یکی از چالش ها و مخاطرات امنیت زیستی ویرایش ژنی مطرح است. همچنین از این فناوری به عنوان ابزار خطرناکی برای هک زیستی و بیوتروریسم در طراحی سلاح های زیستی شخصی سازی شده و عوامل نوپدید نام برده می شود.

    نتیجه گیری

    سلاح های زیستی مبتنی بر کریسپر، توازن منطقی و استراتژیک قدرت که جهان را از بکارگیری تسلیحات کشتار جمعی، مصون نگه داشته است را از بین برده و جهان با فناوری بالقوه خطرناک تر از سلاح های هسته ای روبه رو است. درنتیجه نیاز به قوانین بین المللی و اخلاقی مناسب جهت جلوگیری از خطرات بالقوه این فناوری و مقابله با آن ضروری است.

    کلیدواژگان: کریسپر، ژنوم، امنیت زیستی، سلاح، تروریسم، تروریسم زیستی
  • محمدرضا ایزدی*، احمدرضا یوسف پور دهاقانی، مرتضی ناجی، بهروز جعفری صفحه 10
    اهداف

    آزمون های استاندارد غربالگری عملکردی-حرکتی می تواند یکی از عوامل پیش بینی کننده بروز آسیب های اسکلتی-عضلانی در نیروهای نظامی باشد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین نمرات آزمون غربالگری عملکردی-حرکتی با ناهنجاری ها و عملکرد اندام فوقانی نظامیان بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق تمامی پرسنل نظامی شاغل در یکی از مراکز نظامی ستادی در سال 1401 بود. 40 نفر پس از فراخوان عمومی به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای سنجش ناهنجاری های قامتی بالاتنه از صفحه شطرنجی و پرسش نامه آزمون نیویورک و پرسش نامه ناتوانی عملکردی شانه و دست (DASH) استفاده شد. سپس تمامی آزمودنی ها به انجام آزمون های حرکتی عملکردی هفت گانه (FMS) پرداختند. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم افزار  SPSS 22تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده 47/4±30/30 سال و شاخص توده بدنی ایشان 12/6±80/23 بود. بین امتیاز به دست آمده از آزمون FMS و بروز ناهنجاری های قامتی پشت گرد (001/0=p؛ 624/0-=r) و سر به جلو (001/0؛ 588/0-=(r ارتباط منفی و نسبتا قوی وجود داشت. بین امتیاز به دست آمده از آزمون FMS و آزمون پرسش نامه سنجش ناتوانی دست و بازو (DASH) ارتباط معنادار و منفی و متوسطی وجود داشت (003/0=p؛ 358/0-=r).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر بین نمره کل آزمون FMS با برخی از ناهنجاری های قامتی بالاتنه، ارتباط و همبستگی منفی قوی و متوسطی وجود داشت. به نظر می رسد که نمرات آزمون FMS متاثر از عارضه های ساختاری-قامتی در اندام های بالاتنه است و از طرف دیگر، بر اساس نمرات FMS و DASH می توان چنین استدلال کرد که ناهنجاری های قامتی بالاتنه، فرد را بیشتر در معرض آسیب قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اندام فوقانی، قامت، نظامی، عملکرد جسمی
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی صفحه 11
    اهداف

    اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بدرفتاری روانی با افکار خودکشی در نوجوانان مرتبط است. با این حال نقش واسطه ای ذهن آگاهی در این ارتباط نامشخص است. مطالعه حاضر با هدف بررسی مدل ساختاری ایده پردازی خودکشی بر اساس اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بدرفتاری روانی با میانجی گری ذهن آگاهی در نوجوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400 تشکیل دادند. از این جامعه نمونه ای به حجم 170 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های ایده پردازی خودکشی Beck، اعتیاد به شبکه های اجتماعی Turel، ذهن آگاهی Brown و بدرفتاری روانی Nash پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 و smartpls.4 استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 170 آزمودنی با میانگین سنی 29/1±19/15 سال در این پژوهش شرکت داشتند. نتایج مربوط به آزمون معادلات ساختاری نشان داد که ضرایب مسیر مستقیم بدرفتاری روانی بر ایده پردازی خودکشی (001/0=p؛ 31/0=β) و ضرایب مسیر اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر ایده پردازی خودکشی (001/0=p؛ 54/0=β) معنادار بود. آزمون معناداری بوت استراپ نشان داد که بدرفتاری روانی (003/0=p؛ 26/0=β) و اعتیاد به شبکه های اجتماعی (005/0=p؛ 11/0=β) با میانجیگری ذهن آگاهی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که علاوه بر اثر مستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بدرفتاری روانی بر ایده پردازی خودکشی، ذهن آگاهی نیز به عنوان متغیر میانجی بر اثرات غیرمستقیم اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بدرفتاری روانی بر ایده پردازی خودکشی عمل می کند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، ذهن آگاهی، ایده پردازی خودکشی
  • مجتبی احمدی فارسانی*، سید علی مرعشی، کیومرث بشلیده صفحه 12
    اهداف

    سوءمصرف مواد آسیب های بسیاری را در حوزه های مختلف منجر می شود. بنابراین اقدامات لازم جهت پیشگیری از ابتلا، ترک و جلوگیری از بازگشت آن باید صورت گیرد. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای توام با توان بخشی شناختی بر کاهش ولع مصرف و بهبود کنترل مهاری نوجوانان وابسته به ترامادول انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش تمامی نوجوانان دختر و پسر (14 تا 18ساله) وابسته به ترامادول شهر شهرکرد در سال 1401 بود که از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر (12 دختر و 18 پسر) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ولع مصرف لحظه ای Franken و همکاران و آزمون برو/ نرو Hoffman بود. درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای توام با توان بخشی شناختی در 10 جلسه و هر جلسه به مدت 20 دقیقه، روی گروه آزمایش اجرا شد ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) در نرم افزار SPSS 21 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی آزمودنی های موردمطالعه در در پژوهش حاضر 1/35±16/70 سال بود. تحلیل داده ها نشان داد، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای توام با توان بخشی شناختی در گروه آزمایش توانست 65 درصد از واریانس متغیرهای وابسته را در مرحله پس آزمون و 61 درصد از این واریانس را در مرحله پیگیری تبیین کند. همچنین با توجه به مقادیر F برای پس آزمون ولع مصرف (39/396)، پس آزمون کنترل مهاری (15/677)، پیگیری ولع مصرف (24/404) و پیگیری کنترل مهاری (13/840) و سطح معناداری آنها که کمتر از 0/05 بود، مشاهده شد که تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای توام با توانبخشی شناختی در کاهش ولع مصرف و بهبود کنترل مهاری، در مرحله پس آزمون و پیگیری اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای توام با توان بخشی شناختی در کاهش ولع مصرف و بهبود کنترل مهاری در نوجوانان وابسته به مصرف ترامادول اثرگذار است و می تواند به عنوان یک درمان موثر در این زمینه مورد استفاده متخصصین مربوطه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات مرتبط با سوء مصرف مواد، ترامادول، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، توان بخشی شناختی، ولع مصرف، مهار (روان شناختی)
  • ساینا حدادگر، جاوید پیمانی*، پیمان حسنی ابهریان، مریم مشایخ، پریسا پیوندی، رضا فکرآزاد صفحه 13
    اهداف

    خطرپذیری رفتاری است که سلامت فرد را به مخاطره می اندازد و زمینه ابتلای فرد به بیماری های جسمانی و روان شناختی را فراهم می کند. اختلال وابستگی به مواد شامل نشانگان شناختی، رفتاری و روان شناختی به همراه الگویی از تکرار و بروز پیامدهای تحمل ترک است. هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی توان بخشی شناختی و فتوتراپی بر خطرپذیری افراد دارای اختلال وابستگی به مواد بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی مراجعین کلینیک های درمان سوء مصرف مواد مخدر اوپیوئیدی نیک طب، گلریزان و حامی شهر تهران در سال 1399 بود. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس با توجه به 0/05=α، اندازه اثر 85 درصد و سه گروه مساوی، با استفاده از نرم افزار Gpower 63 نفر تعیین شد، این افراد از میان کسانی که در آزمون خطرپذیری نمره بالاتر از خط برش دریافت کرده بودند انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش (21 نفر گروه توان بخشی شناختی و 21 نفر گروه فتوتراپی) و یک گروه کنترل (21 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول تحت 12 جلسه توان بخشی شناختی و گروه آزمایش دوم تحت 12 جلسه فتوتراپی قرار گرفتند؛ اما افراد گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماندند.

    یافته ها

    میانگین سن گروه توان بخشی شناختی 8/27±34/19، گروه فتوتراپی 7/68±32/76 و گروه کنترل 7/73±33/33 سال بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس آمیخته نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر کاهش خطرپذیری داشت (0/05>p). افزون بر این، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که فتوتراپی اثربخشی بیشتری بر کاهش خطرپذیری داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    توان بخشی شناختی و فتوتراپی می تواند به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش مشکلات ناشی از خطرپذیری مراجعین کلینیک های ترک اعتیاد مواد مخدر به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، فتوتراپی، خطرپذیری، اعتیاد مواد مخدر
  • محمود صادقیان بخی، حسین صمدی*، حمید عباسی بافقی، سعید عابدین زاده ماسوله صفحه 14
    اهداف

    توجه به عوامل موثر بر بهداشت روان در نیروهای نظامی می تواند موجب کنترل اختلالات روانی و در نتیجه حفظ سلامت کارکنان و افزایش کارایی آنها شود. هدف این پژوهش، بررسی نقش پیش بینی کنندگی فعالیت بدنی بر واکنش پذیری نسبت به استرس ادراک شده و استحکام روانی کارکنان مرد فراجا بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان مرد فراجا در شهرستان یزد در سال 1401 تشکیل دادند که از بین ایشان، 174 نفر به صورت در دسترس در پژوهش شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش، پرسش نامه فعالیت بدنی شارکی (1997)، پرسش نامه واکنش پذیری نسبت به استرس شولتز و همکاران (2011) و پرسش نامه استحکام روانی کلاف (2002) بود. داده ها با روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و با استفاده از نرم افزار SPSS 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    174 شرکت کننده مرد با میانگین سنی 8/37±35/87 سال و سابقه 7/57±14/24 سال در پژوهش شرکت کردند. میانگین نمرات متغیرهای میزان فعالیت بدنی 4/55±13/17، واکنش پذیری به استرس 7/63± 22/05 و استحکام روانی 19/07±155/12 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین فعالیت بدنی و واکنش پذیری نسبت به استرس (0/01>p؛ 0/343 -=r) و بین فعالیت بدنی و استحکام روانی (0/01>p؛ 0/336=r) رابطه معنادار وجود داشت. همچنین نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد که نمرات فعالیت بدنی به طور معناداری قابلیت پیش بینی متغیرهای واکنش پذیری نسبت به استرس (12 درصد) و استحکام روانی (11 درصد) در کارکنان مرد فراجا دارا بود (0/01p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، سطح فعالیت بدنی کارکنان مرد فراجا توانایی پیش بینی واکنش پذیری نسبت به استرس و استحکام روانی آنها را دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، واکنش پذیری نسبت به استرس، نیروهای نظامی
  • بهنام درستکار یاقوتی، کامبیز رهبر*، فاطمه طاهری صفحه 15
    اهداف

    ارزیابی سن استخوان اغلب برای ارزیابی رشد و برای تشخیص بسیاری از اختلالات غدد درون ریز انجام می شود. سن استخوان نشان دهنده یک شاخص رایج برای تعریف بلوغ اسکلتی است. استفاده از عکس اشعه ایکس دست رایج ترین روش ارزیابی سن استخوان است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تخمین سن استخوانی به کمک بازیابی تصویر مبتنی بر محتوا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مشاهده ای، در سال 1402 بر روی مجموعه «اطلس تصاویر دیجیتال دست» شامل 1389 تصویر اشعه ایکس استخوان دست انجام شد. تصاویر این مجموعه شامل چهار نژاد آسیایی، سیاه پوست، قفقازی و اسپانیایی است و نمونه ها از هر دو جنسیت زن و مرد انتخاب شدند. تعداد نمونه ها برای هر فرد زیر 10 سال، پنج نمونه و برای افراد بالای 10 سال، 10 نمونه تصویر بود. سن هر نمونه تصویر استخوانی توسط دو رادیولوژیست حرفه ای از قبل مشخص شده بود. در این روش، ارزیابی سن استخوان به کمک سیستم بازیابی تصویر و با استفاده از شبکه عصبی عمیق انجام شد. با هدف کاهش زمان جستجو، کاهش ابعاد بردار ویژگی به کمک تحلیل مولفه های اصلی انجام شد. نتایج رویکرد پیشنهادی به صورت کمی و با محاسبه میانگین وزنی خطای مطلق صورت گرفت. پیاده سازی و تحلیل آماری روش پیشنهادی نیز با نرم افزار متلب نسخه 2022a انجام شد.

    یافته ها

    مجموعه داده مورد استفاده، شامل تصاویر اشعه ایکس استخوان افراد 1 تا 18ساله بود. ارزیابی سن استخوانی به کمک بازیابی نمونه های مشابه و با محاسبه میانگین وزنی خطای مطلق انجام شد. نتایج ارزیابی، نرخ خطای 0.29 سال معادل 3.5 ماه را برای نمونه های ارزیابی شده در مجموعه داده نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این پژوهش، ارزیابی سن استخوانی به کمک بازیابی تصویر، روشی موثر در تخمین سن استخوانی است. بنابراین متخصصان این حوزه می توانند از این روش برای تایید و تشخیص سن افراد بدون مدارک هویتی و سایر موارد مرتبط استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اندازه گیری سن استخوان، رشد استخوان، استخوان دست، استخوان مچ دست
  • عبدالحسن همتی مقدم، ماریا رحمانی قبادی*، حسن صفی خانی صفحه 16
    اهداف

    آسپروسین یک آدیپوکین با اثرات گلوکونئوژنیکی و متابوتروپیکی است که در ارتباط با دیابت نوع دو است. هدف تحقیق حاضر، تعیین اثر شش هفته تمرینات کراس فیت شدت بالا (HICFT) بر آسپروسین سرمی در مردان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر که در تابستان 1401 روی بیماران عضو انجمن دیابت دزفول انجام شد، 30 مرد چاق و مبتلا به دیابت نوع دو ساکن شهرستان دزفول به صورت تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15نفره HICFT و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه تمرین، شش هفته تمرین HICFT با شدت 85-80 درصد ضربان قلب ذخیره در سه جلسه تمرین در هفته انجام دادند. متغیرهای خونی و آنتروپومتریک، 48 ساعت قبل و پس از مداخله به صورت ناشتا بررسی شدند. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی وابسته و تحلیل کواریانس در قالب نرم افزار SPSS 26 استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش در نهایت 22 نفر (10 نفر گروه HICFT با میانگین سنی 3/08± 43/80 سال و 12 نفر با میانگین سنی 3/09 ± 44/58 سال در گروه کنترل) در پژوهش باقی ماندند. میانگین سابقه دیابت در گروه آزمایش 0/45±3/24 سال و در گروه کنترل 0/42±3/23 سال بود. نتایج نشان داد که کاهش معناداری در آسپروسین سرمی (1/65 نانوگرم بر میلی لیتر)، چربی بدن (2/45 درصد) و مقاومت به انسولین (0/94 واحد) در گروه HICFT نسبت به کنترل مشاهده شد (0/001>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که HICFT با بهبود ترکیب بدن و کاهش ترشح آسپروسین نقش مثبتی در کاهش مقاومت به انسولین و کنترل قند خون در دیابت نوع دو دارد. به نظر می رسد که تعدیل آسپروسین ناشتا به درصد چربی بدن از مکانیسم های موثر بر کاهش مقاومت به انسولین در دیابت نوع دو در سازگاری به تمرینات شدت بالا باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تمرین ورزشی، آسپروسین، ترکیب بدن، مقاومت به انسولین
  • رسول نصیری*، فرهاد رحمانی نیا، بهمن میرزایی، محمد فرامرزی، فرزاد شیرازیان صفحه 17
    اهداف

    امروزه بیماری های قلبی-عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر افراد سالمند محسوب می شود. این مطالعه به منظور مقایسه اثر تمرینات مقاومتی و استقامتی بر عوامل پیش بینی کننده بروز بیماری های قلبی-عروقی و تصلب شرایین در موش های سالمند نر انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع تحقیقات تجربی و بنیادی همراه با گروه کنترل است که در سال 1400 در آزمایشگاه علوم پایه دانشگاه شهرکرد انجام شد. 50 سر موش صحرایی نر سالمند نژاد ویستار با میانگین وزن 4/4±7/432 گرم و سن 2±23 ماه به صورت تصادفی، به پنج گروه؛ گروه کنترل، دو گروه تمرین مقاومتی (بالا رفتن از نردبان مخصوص) و دو گروه تمرین هوازی (دویدن بر روی تردمیل) تقسیم شدند و به مدت هشت هفته و هر هفته پنج جلسه، پروتکل های تمرینی را انجام دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرم افزار SPSS 22 در سطح 05/0p≤ انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد سطح HDL در هر چهار گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p≤). سطح LDL و نسبت LDL/HDL در هر چهار گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p≤). سطح TC فقط در گروه تمرینی هوازی با شدت بالا به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p≤). با وجود اینکه هر دو روش تمرینی منجر به تغییر در سطوح TG، VLDL، ApoA1، ApoB و نسبت ApoB/ApoA1 شدند، اما مقدار این تغییرات از نظر آماری معنی دار نشد (05/0p>). اختلاف بین دو روش تمرینی نیز از نظر آماری معنی دار نبود (05/0p>).

    نتیجه گیری

    هر دو روش تمرینی باعث ایجاد تغییرات مثبت در فاکتورهای HDL، LDL و نسبت LDL/HDL شدند. انجام هر دو روش تمرینی به سالمندان و افراد در معرض خطر به ویژه نظامیان توصیه می شود؛ هر چند تمرینات استقامتی اثر بیشتر و خطرات کمتری به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: سالمندی، بیماری های قلبی-عروقی، آترواسکلروز، تمرینات ورزشی، تمرین مقاومتی، تمرین استقاومتی، موش
  • سید تیمور حسینی*، حسین ولی تویسرکانی، امیر ایمانی صفحه 18
    اهداف

    کارکنان ستاد پلیس راهور فراجا به دلیل کم تحرکی، نشستن طولانی مدت و اعزام به ماموریت های طاقت فرسای برون استانی جهت حل مشکلات ترافیکی کشور، دچار دردهای اسکلتی-عضلانی می شوند. لذا این پژوهش، با هدف بررسی شیوع نقاط متمرکز درد در کارکنان ستاد پلیس راهور فراجا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1401 در محل ستاد پلیس راهور فراجا با جامعه آماری موجود که تعداد 200 نفر از کارکنان بودند، انجام شد. بعد از مصاحبه چهره به چهره و بررسی نقاط درد با استفاده از پرسش نامه نوردیک و نقشه بدن زیر نظر متخصص مربوطه در مرکز تندرستی ستاد پلیس راهور فراجا، داده های مورد نظر جمع آوری شدند. داده ها با اعمال آزمون آماری کای دو در سطح معناداری 0/05>p تجزیه و تحلیل شدند، همچنین جهت بررسی داده های مورد نظر از نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 160 نفر از کارکنان ستادی با میانگین سنی 31.3±00.39 سال، میانگین وزنی 87.4±84.98 کیلوگرم و میانگین قدی 98.2±174.98 سانتی متر و 40 نفر از کارکنان ستادی-عملیاتی با میانگین سنی 3.60±39.00 سال، میانگین وزنی 51.2±89.98 کیلوگرم و میانگین قدی 71.3±172.86 سانتی متر مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج در کل نمونه های مورد مطالعه به این شرح بود که بیشترین گزارش درد به ترتیب در نواحی کمر (58/00 درصد)، گردن (44/50 درصد)، پشت (39/00 درصد)، زانوی راست (37/50 درصد) و زانوی چپ (37/50 درصد) و کم ترین گزارش درد نمونه ها به ترتیب در نواحی مچ پای چپ (9/00 درصد)، مچ پای راست (13/50 درصد) و مچ دست چپ (20/00 درصد) بود. نتایج آزمون کای دو نشان داد که اختلاف درد در نقاط شانه، مچ دست، ران، زانو، ساق پا و مچ پا در سمت راست بدن بین گروه ستادی و ستادی-عملیاتی معنادار بود (0/05>p) اما این اختلاف در نقاط مچ دست چپ، گردن، پشت و کمر از لحاظ آماری معنادار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت های شغلی کارکنان ستادی و ستادی-عملیاتی، نقاط متمرکز درد در این دو گروه با یکدیگر تفاوت هایی دارند. درد در مفاصل زانو، شانه، مچ پا، نواحی ساق و ران پا در گروه کارکنان ستادی-عملیاتی در هر دو طرف بدن نسبت به گروه کارکنان ستادی شیوع بالاتری دارد. از طرفی درد در مفاصل مچ دست و ناحیه ساعد در کارکنان گروه ستادی بیشتر از گروه ستادی-عملیاتی است اما تقریبا در هر دو گروه شیوع درد در ناحیه کمر، گردن و پشت برابر است.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، پلیس، نیروی انسانی، آسیب های شغلی
  • مریم صالحی*، فهیمه اسفرجانی، ستار گرگانی فیروزجایی صفحه 19
    اهداف

    آسپروسین و لپتین دو آدیپوکین مرتبط با اشتها و اختلالات متابولیک هستند. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر ده هفته تمرینات تداومی با شدت متوسط بر شاخص توده بدن و سطوح سرمی لپتین، آسپروسین، انسولین و قند خون ناشتا در زنان چاق غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر که در سال 1402 در شهر تهران روی زنان چاق انجام شد، 24 زن چاق کم تحرک به صورت هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 12نفره شامل گروه های تمرین و کنترل تقسیم شدند. در گروه تمرین، مداخله ورزشی به مدت 10 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد و در طول دوره تحقیق، گروه کنترل مداخله ورزشی دریافت نکردند. به منظور ارزیابی متغیرهای مورد بررسی در دو نوبت، 24 ساعت قبل از شروع مداخلات تمرین و 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، خونگیری به صورت ناشتا انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی وابسته و تحلیل کواریانس استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS 26 و سطح معناداری (0/05>p) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن و شاخص توده بدن در گروه تمرین به ترتیب 2/74±41/33 سال و 2/53±32/46 کیلوگرم بر متر مربع و در گروه کنترل به ترتیب 3/19±41/0 سال و 3/48±32/21 کیلوگرم بر متر مربع بود. پس از دوره مداخلات، کاهش معناداری در شاخص توده بدنی (0/951 کیلوگرم بر متر مربع)، آسپروسین (0/116 نانوگرم بر میلی لیتر)، لپتین (2/816 نانوگرم بر میلی لیتر) و انسولین (14/34 واحد بر لیتر) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (0/05>p). ولی تفاوت معناداری در FBS مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که تمرینات تداومی با شدت متوسط با تعدیل آسپروسین و لپتین ناشتا، اثرات مثبتی بر وضعیت متابولیکی زنان چاق غیرفعال دارد.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین ورزشی، لپتین، انسولین
  • داریوش نصیری، محمدرضا ایزدی*، احمدرضا یوسف پور دهاقانی، مرتضی ناجی صفحه 20
    اهداف

    ماهیت فعالیت نظامی ایجاب می کند تا فرد نظامی همواره از آمادگی قلبی-تنفسی و توان کافی برخوردار باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر تمرینات مقاومتی دایره ای و تمرینات عملکردی شدید بر عملکرد جسمانی کارکنان نظامی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون، از بین تمامی کارکنان نظامی مرد یک مرکز نظامی عملیاتی در شهر اهواز، 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه تمرینات عملکردی شدید، تمرینات مقاومتی دایره ای و گروه کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون اندازه گیری های قد، وزن، اکسیژن مصرفی بیشینه و توان بی هوازی انجام شد. در ادامه، مرحله تمرینی آغاز شد. پروتکل تمرینی شامل هشت هفته و هر هفته سه جلسه تمرین بود. در نهایت، 24 ساعت بعد از اتمام مرحله تمرینی، در مرحله پس آزمون، اندازه گیری های مورد نظر مجددا انجام شد. داده ها به روش تی وابسته، کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS 19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بین گروه ها در متغیرهای سن، قد و وزن تفاوت معنا داری وجود نداشت و گروه ها در این سه متغیر همگن بودند. تمرینات عملکردی شدید و تمرینات مقاومتی دایره ای در افزایش توان هوازی (0/05>p) و افزایش توان بی هوازی (0/05>p) تاثیر معنا داری داشت. نتایج حاکی از بهبود معنادار شاخص های توان هوازی و توان بی هوازی در اثر تمرینات HIFT در مقایسه با تمرینات مقاومتی دایره ای بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد هر دو نوع تمرین HIFT و مقاومتی دایره ای موجب افزایش توان هوازی، بهبود ظرفیت بی هوازی و نیز بهبود استقامت کارکنان نظامی می شود. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت تمرینات HIFT در مقایسه با تمرینات مقاومتی دایره ای بر عملکرد جسمانی کارکنان نظامی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، آمادگی جسمانی-عملکردی، نیروی نظامیان
  • سعید آهار*، حسین برزگری مروست، حسین صمدی صفحه 21
    اهداف

    توجه به فعالیت بدنی و ورزش منظم در نیروهای نظامی می تواند موجب کنترل اختلالات جسمانی و روانی و در نتیجه حفظ سلامت کارکنان و افزایش کارایی آنها شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تمرینات پیلاتس بر خودکارآمدی و بهزیستی روان شناختی کارکنان نیروهای مسلح مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که در یک طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. بر اساس هدف، 40 نفز از کارکنان نیروهای مسلح مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، به صورت هدفمند و در دسترس در سال 1400 انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخلات پیلاتس و کنترل (هر گروه 20 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات ورزشی پیلاتس را به مدت 8 هفته (3 جلسه یک ساعتی در هفته) انجام داد، درحالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. از پرسش نامه های استاندارد خودکارآمدی Sherer (1982) و بهزیستی روان شناختی Ryff (1989) در دو نوبت پیش و پس آزمون استفاده شد. یافته های حاصل از طریق آزمون های تی وابسته و کوواریانس تحلیل گردید. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 25 انجام و سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این پژوهش، 20 نفر در گروه آزمایش با میانگین سن 5/37±45/11 سال و سابقه ابتلا به اختلال 5/3±26/0 سال و 20 نفر در گروه کنترل با میانگین سن 5/09±43/32 سال و سابقه ابتلا به اختلال 9/2±23/0 سال، در پژوهش شرکت کردند. نتایج پژوهش نشان داد، هشت هفته تمرینات ورزشی پیلاتس به طور معنی داری منجر به بهبود نمرات هر دو مولفه خودکارآمدی (0/02=p) و بهزیستی روان شناختی (0/01=p) در گروه تجربی کارمندان نیروهای مسلح مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده مبنی بر اثرگذاری تمرینات پیلاتس بر متغیرهای بهزیستی روان شناختی و خودکارآمدی، این تمرینات به عنوان برنامه ای مقرون به صرفه، در دسترس و موثر جهت بهبود فاکتورهای روان شناختی کارکنان مرد نیروی مسلح پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، بهزیستی روان شناختی، خودکارآمدی، پیلاتس، نیروهای نظامی
  • لیلا کلهر، عباس عبادی، جمیله مختاری نوری، بتول نحریر * صفحه 22
    اهداف

    اساس مراقبت خانواده محور، مشارکت بیمار و خانواده های آنها در تصمیم گیری های بهداشتی است. علی رغم مزیت های مشارکت خانواده در بخش مراقبت ویژه، این روش با موانع بسیاری همراه است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تبیین موانع و راهکارهای پیشنهادشده جهت مشارکت خانواده در بخش مراقبت ویژه بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی است که در سال 1402 در شهر تهران انجام شد. ابزار جمع آوری تجارب، سئوالات باز و مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود. به منظور شناسایی مشارکت کنندگان از نمونه گیری هدفمند استفاده شد. انتخاب نمونه ها با رعایت اصل حداکثر تنوع برای دستیابی به طیف متنوعی از تجارب صورت گرفت. نمونه گیری تا اشباع اطلاعات، یعنی عدم تشکیل طبقات و زیرطبقات و اطلاعات جدید ادامه یافت. تحلیل کیفی داده ها با استفاده از چهار مرحله تحلیل محتوای Elo و Kyngäs (2008) انجام شد. از چهار معیار مقبولیت لینکلن و گوبا برای استحکام بخشیدن به نتایج استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 15 مشارکت کننده شامل 4 نفر از اعضای خانواده بیماران، 4 نفر پرستار و 7 نفر از مدیران بیمارستان مورد مطالعه با میانگین سنی 12/09±49/53سال و میانگین سنوات خدمت 10/22±16/73 سال شرکت کردند. نتایج از چهار طبقه: موانع مربوط به خانواده، موانع مربوط به تیم درمان، موانع مربوط به ساختار فیزیکی بخش و موانع سازمانی، 13 زیر طبقه و 21 کد تشکیل شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از راهکارهایی مانند برگزاری کارگاه های آموزشی مهارت های ارتباطی با بیماران و خانواده، روش های کنترل خشم و تخصیص دادن بودجه جهت ایجاد تغییرات مطلوب در فضای فیزیکی بخش مراقبت ویژه و تامین نیروهای پرستار می تواند به اجرای موثر این رویکرد کمک نماید.

    کلیدواژگان: خانواده، بخش مراقبت ویژه، مشارکت، مراقبت خانواده محور
  • پریسا مرادی مجد، راحله چرمچی*، اعظم ساعی، رضا پایدار، جمیله ابوالقاسمی صفحه 23
    اهداف

    آموزش و ارتقای آگاهی کارکنان اتاق عمل در حوزه حفاظت پرتوی به جهت پیشگیری از آسیب های جدی و جبران ناپذیر آن، امری ضروری است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تدوین و روان سنجی (روایی محتوایی و صوری) کتابچه آموزشی اصول حفاظت پرتوی جهت ارتقای آگاهی و فرهنگ ایمنی پرتوی کارکنان اتاق عمل و جلوگیری از آسیب های وارده بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع روش شناسی است که در دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1402-1401 در سه مرحله انجام شد: ابتدا انتخاب محتوای کتابچه آموزشی بر اساس نیاز مخاطبان هدف و بررسی مقالات و منابع مرتبط انجام شد. سپس طراحی و تهیه پیش نویس اولیه کتابچه آموزشی انجام شد و بعد از آن، روایی صوری و محتوایی کتابچه توسط داوران متخصص حوزه های مرتبط و نیز کارشناسان هوشبری و اتاق عمل سنجیده شد. شاخص روایی محتوا در سطح آیتم (I-CVI) و شاخص روایی محتوا در سطح مقیاس (S-CVI) به ترتیب برابر یا بیشتر از 0/78 و 0/9، ملاک روایی کتابچه در نظر گرفته شد. از آزمون دوجمله ای جهت بررسی پایایی شاخص روایی محتوای آیتم ها، استفاده شد به نحوی که سطح معناداری 0/5 و نسبت توافق مورد انتظار 0/8 لحاظ شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این پژوهش، 22 داور متخصص سلامت در حوزه های مرتبط و نیز 22 داور کارشناس با میانگین سابقه کاری به ترتیب -4/3±13/8 و 6/3±15/6 سال مشارکت داشتند. پس از ارسال و دریافت نسخه پیش نویس کتابچه به همراه مقیاس ارزیابی آن به متخصصان و کارشناسان شرکت کننده در مطالعه به عنوان داور، حداقل مقادیر I-CVI و مقدار S-CVI برای آیتم های مقیاس مورد نظر جهت بررسی روایی صوری و محتوای کتابچه، از نظر متخصصان به ترتیب برابر با 0/9 و 0/97 بود. حداقل نسبت توافق مشاهده شده آزمون دوجمله ای 0/9 بود که بیشتر از نسبت توافق مورد انتظار (0/8) بود. مقادیر I-CVI، مقدار S-CVI و نسبت توافق بین کارشناسان نیز همگی برابر با یک بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش کتابچه آموزشی حاضر، از روایی صوری و محتوایی قابل قبولی برخوردار است. بنابراین می توان آن را به عنوان ابزاری ساده جهت ارتقای فرهنگ ایمنی پرتوی و جلوگیری از آسیب های پرتو در اتاق های عمل مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: حفاظت پرتوی، فرهنگ ایمنی، کتابچه، اتاق عمل، روان سنجی
  • محمدجواد حسین زاده سلجوقی*، احسان نامدار جویمی صفحه 24
    اهداف

    هدف اصلی حرفه پرستاری، تامین بهبودی و سلامت افراد تحت مراقبت است. در سال های اخیر، مفهوم مسئولیت اجتماعی سازمان ها به عنوان موضوعی حساسیت برانگیز و نیازمند توجه در حوزه مدیریت مطرح شده است. هدف از این پژوهش، تبیین تجربه زیسته پرستاران از مسئولیت پذیری اجتماعی در بخش مراقبت های ویژه کووید-19 بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکرد کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی است که در سال 1401 در بین پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه کووید-19 بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. مصاحبه های نیمه ساختاریافته تا مرحله رسیدن به اشباع ادامه داشت. تمام مصاحبه ها بر روی کاغذ نوشته شد و به صورت مکرر مرور شدند. با 22 پرستار بخش مراقبت های ویژه کووید-19 به مدت 30 تا 70 دقیقه مصاحبه شد. سپس داده های کیفی از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با مشارکت کنندگان به دست آمد. متن ها بازخوانی شدند و کدهای مرتبط با سوالات استخراج شدند و کد اولیه مربوط به آن به دست آمد. پس از انجام مصاحبه و مرتب سازی آنها در مرحله بعد، کدگذاری باز صورت گرفت که طی این فرآیند، جملات کلیدی و مرتبط با پدیده مورد نظر که از خلال مصاحبه ها بیرون کشیده شدند، کدگذاری و کد اولیه به دست آمد. سپس کدهای مشترک در کنار هم قرار داده شد و مضامین فرعی و مضامین اصلی را ایجاد کردند. . داده های این مطالعه کیفی به روش تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 22 مشارکت کننده، 19 نفر آنها زن و 3 نفر مرد بودند. میانگین سنی پاسخ دهندگان بین 35 تا 45 سال بود و از نظر تجربه کاری اکثرا بالای ده سال سابقه داشتند. از حیث تحصیلات دانشگاهی نیز 16 نفر دارای مدرک کارشناسی و 6 نفر دارای مدرک کارشناسی ارشد بودند. در این پژوهش برای مضمون مسئولیت پذیری اجتماعی 6 مضمون اصلی ساختار اجتماعی، اصول حاکم و قانونی، عوامل زمینه ای، ارزش و اخلاق، هم دلی، جو فرهنگی و محیطی سازمان و 37 مضمون فرعی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مضامین اصلی و فرعی به دست آمده در این پژوهش همگی دلایل شکل گیری و پرداخت پرستاران بخش مراقبت های ویژه بیماران کووید-19 به مفهوم مسئولیت اجتماعی هستند. این مضامین سه پیامد مثبت فردی، اجتماعی و سازمانی را به دنبال دارند. با افزایش و ارتقای کمی و کیفی این عوامل می توان مسئولیت پذیری اجتماعی در بین پرستاران را به عنوان مهم ترین سرمایه بیمارستان، ارتقا و توسعه داد که در نهایت موجب افزایش بهره وری خواهد شد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، کووید-19، بیمار، پرستار
  • سید محمد حسینی*، محمدحسین علیزاده، مهرعلی باران چشمه صفحه 25
    اهداف

    تصویر بدن سازه ای چندوجهی است که افکار، احساس و رفتار فرد را نسبت به شکل بدن، ظاهر و جذابیت خود نشان می دهد. هدف از این تحقیق بررسی تصویر بدنی و خرده مقیاس های آن در کارکنان یکی از رده های فرماندهی انتظامی بود که فعالیت ورزشی منظم و نامنظم داشتند.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع مقطعی و مقایسه ای دوگروهی است. 172 نفر از کارکنان مرد یکی از رده های فرماندهی انتظامی شهر تهران در سال 1401 به روش نمونه گیری در دسترس، در این تحقیق شرکت کردند. این افراد به دو گروه دارای تمرین منظم (94 نفر) و تمرین نامنظم (78 نفر) بر اساس پرسش نامه فعالیت بدنی Baecke تقسیم شدند. به منظور ارزیابی تصویر بدنی از پرسش نامه خودتوصیفی بدنی Marsh استفاده شد. تفاوت گروه ها با استفاده از آزمون تی مستقل به وسیله نرم افزار SPSS 21 در سطح معنی داری 0/05 =p بررسی شد.

    یافته ها

    نمونه ها 172 نفر با میانگین سنی 6/5±35/2 سال بودند. شاخص تصویر بدنی کلی، خرده مقیاس سلامتی، خرده مقیاس فعالیت بدنی، خرده مقیاس لیاقت ورزشی، خرده مقیاس قدرت، خرده مقیاس استقامت و خرده مقیاس عزت نفس، تفاوت معنی دار در دو گروه داشتند (0/05>p). نتایج مقایسه خرده مقیاس هماهنگی (0/26=p)، مقیاس چربی (0/10=p)، مقیاس ظاهر (0/16=p)، مقیاس انعطاف پذیری بدنی (0/10=p) در دو گروه، نشان دهنده عدم تفاوت معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که شرکت در فعالیت های بدنی منظم موجب افزایش سطح توانایی های بدنی و آمادگی بدنی فرد شده که این مورد موجب تغییر نوع ارزیابی و برآورد فرد از قابلیت های خویشتن و درنهایت بهبود آن می گردد.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، پرسنل نظامیان، فعالیت بدنی
  • مریم مهرزادیان، مرتضی عندلیب کورایم*، الهام ضرقامی صفحه 27
    اهداف

    پرستاران گروهی هستند که دائما در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند، به ویژه در دوران همه گیری کووید-19 افزایش فرسودگی شغلی در این گروه با تهدید جدی مواجه شد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی برازش روابط علی-ساختاری کیفیت زندگی شغلی و خودکنترلی با فرسودگی شغلی با میانجی گری شفقت به خود و راهبردهای تنظیم هیجان در پرستاران بخش کووید-19 در دو بیمارستان فرماندهی انتظامی تهران بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهشی حاضر کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی پرستاران شاغل در بخش عفونی (کووید-19)، در دو بیمارستان فرماندهی انتظامی تهران در زمستان سال 1400 بود (321 نفر). از بین جامعه آماری فوق، 300 نفر بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از سیاهه فرسودگی شغلی Maslach و همکاران (1986)، پرسش نامه کیفیت زندگی کاری Walton (1973)، مقیاس خودکنترلی فرم کوتاه Tangney و همکاران (2004)، فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود Raes و همکاران (2011) و پرسش نامه تنظیم شناختی هیجانی Garnefski و Kraaij (2007) استفاده شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و AMOS 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    155 نفر از شرکت کنندگان (51/7 درصد) مرد و 145 نفر (48/3 درصد) زن بودند. میانگین سن آزمودنی ها 2/97±29/32 سال بود. آزمون مدل پژوهش نشان داد که بین کیفیت زندگی شغلی، خودکنترلی، شفقت به خود و راهبردهای تنظیم هیجان با فرسودگی کاری، رابطه معنادار وجود داشت (0/01>p). همچنین بر اساس نتایج مدل ساختاری، مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شد و مسیرهای غیرمستقیم کیفیت زندگی شغلی و خودکنترلی از طریق نقش میانجی شفقت به خود و راهبردهای تنظیم بر فرسودگی شغلی معنادار بود و دارای برازش مطلوب بود (0/016=RMSEA؛ 0/05>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، هرکدام از مولفه ها به صورت مستقیم بر فرسودگی شغلی اثرگذار است و مولفه های کیفیت زندگی شغلی و خودکنترلی با میانجی گری راهبردهای تنظیم هیجان و شفقت به خود، به صورت غیرمستقیم روی فرسودگی شغلی پرستاران تاثیر دارد. افزایش مهارت راهبردهای تنظیم هیجان و شفقت به خود و شناخت عوامل موثر بر خودشفقتی در پرستاران، گام مهمی در کاهش فرسودگی شغلی و بهبود کیفیت زندگی شغلی و بهره وری در پرستاران است.

    کلیدواژگان: پرستاران، تنظیم هیجان، خودکنترلی، شفقت به خود، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی
  • سید تیمور حسینی، حسین ولی تویسرکانی، امیر ایمانی* صفحه 28
    اهداف

    شیوع عارضه های قامتی و اسکلتی-عضلانی عواقبی نظیر کاهش توان و کیفیت کار، افزایش هزینه های درمانی و از کارافتادگی زودرس را در پی خواهد داشت. لذا این پژوهش، با هدف بررسی شیوع عارضه های قامتی و ارتباط آن با نقاط متمرکز درد در کارکنان ستاد پلیس راهور انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعه مقطعی است که در سال 1402 در محل ستاد پلیس راهور فراجا انجام شد. 200 نمونه در دسترس با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دستگاه آنالیز بدن، گونیامتر فلزی، دستگاه انحراف سنج، صفحه شطرنجی به همراه خط شاقول، پرسش نامه استاندارد نوردیک جمع آوری شدند سپس با اعمال آزمون آماری کای اسکوئر در سطح معناداری 0/05>p با استفاده از نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این تحقیق که با حضور 200 نفر از کارکنان مرد ستاد پلیس راهور فراجا با میانگین سنی 3.31±39.00 سال، میانگین وزنی 4.27±98/84 کیلوگرم و میانگین قدی 31.2±174/98 سانتی متر انجام شد، مشخص گردید، بیشترین شیوع عارضه های قامتی به ترتیب، عارضه زانوی خم (49/5 درصد)، کمر گود (49 درصد)، کج گردنی (47/5 درصد)، سر به جلو (44 درصد)، گرد پشتی (42/5 درصد) و شانه نابرابر (42/5 درصد) و کمترین شیوع عارضه های موصوف، ناهنجاری زانوی عقب رفته (5/3 درصد)، زانوی ضربدر (5/4 درصد) و زانوی پرانتز (5 درصد) بود. رابطه معناداری میان عارضه زانوی خم و درد در زانوی پای راست (0/05>p) و پای چپ (0/001>p) وجود داشت اما بین درد در ناحیه گردن، پشت و کمر و عارضه های کج گردنی، سر به جلو، گردپشتی، شانه نابرابر و کمر گود رابطه معنادار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بیشترین شیوع عارضه های قامتی در کارکنان ستاد پلیس راهور به ترتیب، عارضه زانوی خم و کمر گود است. ارتباطی بین درد در ناحیه های گردن، پشت و کمر این افراد با عارضه های کج گردنی، سر به جلو، گردپشتی، شانه نابرابر و کمر گود وجود ندارد اما، عارضه زانوی خم و درد در ناحیه زانو بهم مرتبط هستند.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، پلیس، آسیب های شغلی
|
  • Sepide Farhang*, Parastoo Shahbazi Page 1
  • Mohammad Gholamzadeh, Azam Saei*, Shanam Sedigh Maroufi, Tahereh Alsadat Khobbin Khoshnazar, Rezvan Rajabzadeh Page 2
    AIMS

    The correct transition in postoperative care, from the post-anesthesia care unit (PACU) to the general ward or even home discharge, is an essential step in the discharge of surgical patients. The present study was conducted with the aim of psychometrics and localization of the Persian version of the patient evaluation and discharge checklist in the post-anesthesia care unit.

    MATERIALS AND METHODS

    This cross-sectional study was conducted in the paramedical faculty of Iran University of Medical Sciences in 2022. In this study, the psychometrics and localization of the Persian version of the patient assessment and discharge checklist in the post-anesthesia care unit (SAMPE checklist) were evaluated. The translation tool was implemented using the forward-backward method, and the clinical validation of the tool was done by determining face validity (qualitative) and content validity (content validity index). Also, to check the tool’s reliability, the inter-rater reliability method was performed using the Kappa coefficient. SPSS version 26 software was used for statistical analysis .

    FINDINGS

    The present study was conducted on 80 patients of the post-anesthesia care unit with an average age of 0.45±6.16 years. Patients were selected non-randomly (available samples) from the post-anesthesia care unit. According to the findings in the qualitative face validity review, all the items of the translated tool were apparently related to the purpose of the study. The content validity index was reported as 0.94, and according to the results, all the tool items had high content validity. The reliability of the checklist was measured as 0.31-1 by the Kappa coefficient, which indicated the high level of agreement between the evaluators.

    CONCLUSION

    The research findings show the tool’s face validity, content validity, and appropriate reliability. Based on this, the psychometric and localized patient evaluation and discharge checklist in the post-anesthesia care unit (SAMPE checklist) in this research can be used to determine the readiness of patients for discharge from the PACU.

    Keywords: Anesthesia, Checklist, Recovery Room, Psychometrics, Patient Discharge
  • Ali Rezaei Sharif, Sara Taghizadeh Hir*, Ghasem Fattahzadeh Ardalani Page 3
    AIMS

    Improving cognitive abilities in athletes may increase their performance and predict success in competitions. Therefore, investigating methods such as Transcranial Direct Current Stimulation that targets brain structures can be important. This study aimed to investigate the effectiveness of Transcranial Direct Current Stimulation in improving cognitive abilities in Martial Athletes.

    MATERIALS AND METHODS

    The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design and control group, conducted on all martial athletes of Ardabil in Iran in 2022. Thirty people were selected from the martial athletes of Ardabil city who were members of Shahid Abbasi sports club using available sampling method and randomly assigned to the experimental and control group (15 people in each group). The experimental group received 10 sessions of 20-minute Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), but the control group received no training. Nejati Cognitive Abilities Questionnaire (2013) was used in two stages, pre-test and post-test, to collect data. Data analysis was done using multivariate covariance analysis in SPSS 23 software.

    FINDINGS

    Thirty people participated in this research all of whom were men. The average age of the participants in the experimental group was 25.33± 4.53 years, and in the control group was 24.26± 4.97 years. The average scores of the experimental group in the post-test in working memory (F=8.23; p=0.01), selective attention (F=45.73; p=0.00), decision making (F=25.60; p =0.03), planning (F= 38.08; p = 0.00), sustained attention (F= 24.27; p =0.00), social cognition (F= 54.76; p=0.01) and cognitive flexibility (F=11.07; p=60.00) has improved compared to the control group, which difference was statistically significant (P<0.05) unlike the pre-test stage. According to the F values for the post-test and their significance level (P<0.05), it was observed that electrical stimulation of the brain could significantly improve the cognitive abilities of athletes.

    CONCLUSION

    According to the results of this study, Transcranial Direct Current Stimulation is an effective method for improving the cognitive abilities of martial artists. Therefore, specialists and psychologists, along with other interventions, can use this non-invasive method as a low-cost and accessible method to improve the cognitive abilities of these people.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Cognitive Aspects, Athletes
  • Sarah Behzad, Yahya Yarahmadi*, Farshad Bahari, Hamzeh Ahmadian Page 4
    AIMS

    Cancer pain creates negative thoughts and beliefs in patients, which can affect the level of functioning and pain tolerance in these patients. In recent decades, the use of drugs for pain relief in cancer patients has increased dramatically. The present study investigated the mediating role of pain acceptance and pain self-efficacy in the relationship between the perception of social support and readiness for addiction.

    MATERIALS AND METHODS

    The statistical population of this descriptive-correlation study was men and women with cancer in Arak city in 2020-2021. A total of 201 cancer patients referred to Arak hospitals were selected by available sampling method (97 women and 104 men). Perceived Social Support Questionnaire of Zimet et al. (1988), Pain Self-Efficacy Questionnaire of Nicholas (1980), Chronic Pain Questionnaire of Vowels et al. (2004) and Addiction Readiness Questionnaire by Wade and Butcher (1992) were completed by all the samples. For data analysis, path analysis method was used using SPSS 25 and Amos 24 software.

    FINDINGS

    Two hundred and one patients with an average age of 53.46 ± 10.38 years participated in this research. The results indicated the optimal fit of research model. The results showed that there is a significant negative correlation between the perception of social support, pain acceptance and pain self-efficacy with readiness for addiction (p<0.001) and there is a significant positive correlation between the perception of social support with pain acceptance and pain self-efficacy (p<0.001). In the indirect path, the mediation model of social support perception between pain self-efficacy and pain acceptance with addiction readiness was significant witg the significant level of 0.001 and the standard coefficient (- 0/30).

    CONCLUSION

    Strengthening the social support network of individuals, along with developing a sense of self-efficacy and acceptance of uncontrollable aspects, can be considered as preventive treatment goals and plans for patients’ tendency to use drugs for pain relief.

    Keywords: Addiction, Cancer Pain, Social Support, Self-Efficacy, Pain
  • Asghar Eftekhari, Akram Ameli*, Mohsen Babaei Page 5
    AIMS

    In recent years, the field of identifying and quickly determining the number of narcotics, including morphine, has grown significantly. This research aimed to provide a cheap, simple, and fast method for the quantitative identification of morphine in street samples and biological samples.

    MATERIALS AND METHODS

    This experimental research was conducted in the laboratory of the Narcotics Department of the University of Police Sciences in the spring and summer of 2021. In this study, powder samples and urine samples containing morphine were tested to measure the amount of morphine by scanning the densitometry of TLC plates. Silica thin layer chromatography plates 60G F254 (Merck) and mobile phase including acetonitrile, methanol, and ammonia (1:2:17) for performing TLC tests, chloroform, and -2 propanol with a ratio of 9:1 for extraction, Camag TLC Scanner 3 device with software WinCATS 1.4.2.8121 was used for qualitative and quantitative analysis .

    FINDINGS

    This method showed a distinct and separated band for morphine at RF equal to 16.2 mm. The calibration curve with a correlation coefficient of 0.9887 showed a favorable linear relationship between the area under the peak of morphine and the concentration of spots in the range of 1-6 µg/spot. This method showed an acceptable detection limit, precision, and accuracy for measuring morphine in street and urine samples.

    CONCLUSION

    Scanning densitometry thin layer chromatography is a rapid and inexpensive screening method for the qualitative and quantitative analysis of morphine in the street and urine samples.

    Keywords: Thin Layer Chromatography, Morphine, Densitometry
  • Mohammad Ali Adish, Ruhollah Alikhan Gorgani*, Karim Kiakojouri Page 6
    AIMS

    Monitoring the performance of health care systems is a vital requirement for improving the quality of health care services. This review research was conducted on the results of recent studies in the field of organizational excellence in Iranian hospitals that were conducted with the EFQM model.

    MATERIALS AND METHODS

    The current research was conducted in 2022 to review the articles published in Persian and English journals available in SID, Google Scholar, ProQuest, PubMed, Elsevier, ISI, Scopus, IranMedex, Science Direct, Spring, and CIVILICA related to the last 15 years. Articles were searched using the keywords of organizational excellence, performance assessment or evaluation, EFQM, hospital, and health system or their Persian equivalent. Information sources were analyzed based on qualitative analysis and meta-analysis using “Metafor version 3.8-1” and “Meta version 6.1-0” packages in the R programming language .

    FINDINGS

    Fourteen articles studied the category of organizational excellence (qualitative and quantitative) in Iranian hospitals in the review, 13 of which were dedicated to the quantitative evaluation of the components of organizational excellence. In these studies, the empowerment index was reported for 16 hospitals, and the results index for 13 hospitals. The overall estimate of the organizational excellence index for the conducted studies was equal to 533 in the 95% confidence interval (464-602). The organizational excellence index in the studies varied between 367 and 700, and this heterogeneity was statistically significant (Q=37.5, p-value<0.001, I²=62.6%). The total estimation value for enablers and results was obtained as 276 and 246, respectively. Also, the amount of heterogeneity in the report of these indicators was equal to 78% and 59%, respectively, which was statistically significant.

    CONCLUSION

    The state of organizational excellence in hospitals indicates the need to review the requirements for establishing clinical governance and accreditation systems, focusing on the dimensions of organizational excellence to improve the quality of healthcare services.

    Keywords: Quality Of Health Care, Hospital, Meta-Analysis
  • Solmaz Rasulzadeh Nemini, Jamal Sadeghi* Page 7
    AIMS

    According to the cognitive-behavioral approaches in family-related issues, personality and emotional factors play a significant role in the type of tendency of couples to infidelity. This research was conducted to investigate the mediating role of emotional expressivity in the relationship between HEXACO personality traits and internet infidelity in college students.

    MATERIALS AND METHODS

    This descriptive research is a correlational type based on structural modeling. The statistical population of this research was all 324 married female students in the nursing faculty of Babol University in the academic year of 2021-2022. Two hundred and fifty samples were selected via simple random method. Internet Infidelity Questionnaire (IIQ), HEXACO Personality Traits Questionnaire (HEXACO), and King and Emmons Emotional Expressivity Questionnaire (EEQ) were used to collect data. To analyze the results, the Pearson correlation method and structural equations were used with SPSS 18 and AMOS 23 software .

    FINDINGS

    The findings showed that HEXACO personality traits and emotional expressivity had a direct effect of -0.309 and -0.265 on internet infidelity, respectively. The indirect effect of HEXACO personality traits with the mediating role of emotional expressivity on internet infidelity was equal to -0.46. According to the values obtained from the fit indices, the research model was confirmed and a total of 39% of internet infidelity could be explained by the variables of HEXACO personality traits and emotional expressivity.

    CONCLUSION

    Emotional expressivity can be a negative and significant mediator in the relationship between HEXACO personality traits and internet infidelity in college students.

    Keywords: Personality, Emotion, Betrayal
  • Parisa Moradimajd*, Shaqayeq Taghizadeh, Shahnam Sedigh Maroufi Page 8
    AIMS

    The correct registration and labeling of anesthetic drugs in the operating room are the basic and important principles in order to maintain patient safety, reduce the wastage of drugs and their subsequent costs, and reduce environmental pollution. Therefore, the present study was conducted with the aim of designing and psychometry of evaluation checklist for the registration and labeling guidelines of anesthetic drugs in the operating room.

    MATERIALS AND METHODS

    This descriptive-analytical research was conducted in 2022 in the Iran University of Medical Sciences. In order to design the checklist, the latest and most reliable scientific sources in the field of anesthesia were examined and the opinions of experts of the university’s Department of Anesthesia were used. To determine the validity of the checklist, face and content validity (content validity index and content validity ratio) were calculated. In order to determine the reliability of the checklist, two methods of test-retest reliability and inter-rater reliability were used. The research results were analyzed using SPSS 22 software.

    FINDINGS

    An initial checklist was designed with 19 items. In the face validity check, all the items remained on the checklist with the optimal level of 1.5. In the content validity check, three items with a content validity ratio of less than 0.62 and a content validity index of less than 0.79 were removed from the checklist. The intraclass correlation coefficient was calculated as 0.992 in reliability by the test-retest method and 0.987 in the inter-rater method, which indicates the good reliability of the checklist.

    CONCLUSION

    The research findings show the checklist’s face and content validity and good reliability. Therefore, it can be used to evaluate the level of observance of the guidelines for registering and labeling anesthetic drugs.

    Keywords: Psychometrics, Checklist, Registration, Labeling, Anesthetic Drugs
  • Samaneh Fatollahi Arani, Mehdi Zeinoddini* Page 9
    AIMS

    Gene editing as a molecular knife has provided a powerful tool to edit the genome inside living organisms’ bodies. Despite all the benefits, this technology has many biosecurity concerns that have prompted the international community to develop specific implementation guidelines. This study aimed to investigate the risks of gene editing technology from the point of view of biosecurity and to determine its defense strategies.

    MATERIALS AND METHODS

    This review was conducted in the fall and winter of 2022-23. The study’s method was based on the observation and interpretation of the data obtained from relevant scientific articles and books. Scientific books and articles were searched by searching the keywords Germline Gene Editing, CRISPR, Biosecurity, CRISPR War, Biohacking, CRISPR babies, Do It Yourself, Islamic Bioethics in PubMed, Scopus, Researchgate databases and also the Google search engine was searched and checked in English .

    FINDINGS

    The advent of genome editing technology has created a new paradigm in which the human genome sequence can be precisely manipulated to achieve a therapeutic effect. However, embryo editing and the design of programmed humans (super-humans) are considered one of the challenges and risks of gene editing biosecurity. Also, this technology is mentioned as a dangerous tool for biohacking and bioterrorism in the design of personalized bioweapons and emerging agents.

    CONCLUSION

    CRISPR-based bioweapons have destroyed the logical and strategic balance of power that has kept the world immune from using weapons of mass destruction. The world is facing a potentially more dangerous technology than nuclear weapons. As a result, establishing appropriate international and ethical laws is necessary to prevent the potential dangers of this technology and to deal with it.

    Keywords: CRISPR, Genome, Biosecurity, Weapons, Terrorism, Bioterrorism
  • Mohammad Reza Izadi*, Ahmad Reza Yousefpour Dehaghani, Morteza Naji, Behrooz Jafari Page 10
    AIMS

    Standard functional-movement screening tests can be one of the predictors of musculoskeletal injuries in military forces. This study aimed to investigate the relationship between functional-movement screening test scores and abnormalities and function of the upper limbs of military personnel.

    MATERIALS AND METHODS

    The present study is correlational. The statistical population of this research was all military personnel working in one of the headquarters military centers in 2022. Forty people were selected purposefully after a public call. Checkerboard, New York Test Questionnaire and Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand Questionnaire (DASH) were used to measure upper body stature abnormalities. Then, all subjects performed seven Functional Movement Screen (FMS) test. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient test by SPSS 22 software.

    FINDINGS

    The average age of the participants was 30.30±4.47 years, and their body mass index was 23.80±6.12. There was a relatively strong negative relationship between the score obtained from the FMS test and the occurrence of the hump (p=0.001; r=-0.624) and head forward (r=-0.588; p=0.001) posture abnormalities. There was a significant, negative, and moderate correlation between the score obtained from the FMS test and the disabilities of the arm, shoulder, and hand (DASH) questionnaire (p=0.003; r=-0.358).

    CONCLUSION

    In the present study, there was a strong and moderate negative correlation between the total score of the FMS test and some of the upper body posture abnormalities. It seems that the scores of the FMS test are affected by structural-stature complications in the upper body organs. On the other hand, based on the FMS and DASH scores, it can be argued that upper body stature abnormalities make a person more vulnerable to injury.

    Keywords: Upper Limb, Postural, Military, Physical Functional Performance
  • Sajjad Basharpoor*, Shirin Ahmadi Page 11
    AIMS

    Addiction to social networks and mental maltreatment are related to suicidal thoughts in adolescents. However, the mediating role of mindfulness in this relationship is unclear. The present study investigated the structural model of suicidal ideation based on addiction to social networks and psychological maltreatment with mindfulness mediation in adolescents.

    MATERIALS AND METHODS

    The present research method is descriptive and correlation type (structural equations). The statistical population of this research consisted of all male students in the second grade of high school studying in public schools in Ardabil City in 2021. From this population, a sample of 170 people was selected using the available sampling method and responded to Beck’s suicidal ideation, Turel’s social network addiction, Brown’s mindfulness and Nash’s psychological maltreatment questionnaires. To analyze the data, structural equation modelling was used using SPSS 25 and smartpls.4 software.

    FINDINGS

    One hundred and seventy subjects with an average age of 15.19±1.29 years participated in this research. The results of the structural equation test showed that the coefficients of the direct path of psychological maltreatment on suicidal ideation (p=0.001; β=0.31) and the coefficients of the path of addiction to social networks on suicidal ideation (p=0.001; β= 0.54) were significant. The Bootstrap significance test showed that mental maltreatment (p=0.003; β=0.26) and addiction to social networks (p=0.005; β=0.11) were significantly mediated by mindfulness.

    CONCLUSION

    The results of this study show that in addition to the direct effect of addiction to social networks and psychological maltreatment on suicidal ideation, mindfulness also acts as a mediating variable on the indirect effects of addiction to social networks and psychological maltreatment on suicidal ideation.

    Keywords: Social Media, Mindfulness, Suicidal Ideation
  • Mojtaba Ahmadi Farsani*, Sayed Ali Marashi, Kioumars Beshlideh Page 12
    AIMS

    Abuse of substances leads to much damage in different fields. Therefore, necessary measures should be taken to prevent infection, withdrawal and prevent return. The present study was conducted to investigate the effectiveness of transcranial Direct Current Stimulation combined with cognitive rehabilitation in reducing cravings and improving inhibitory control in adolescents dependent on tramadol.

    MATERIALS AND METHODS

    This research is semi-experimental with a pre-test-post-test design and followup with a control group. The statistical population of this research was all boys and girls (14 to 18 years old) dependent on tramadol in Shahrekord in Iran in 2022. 30 people (12 girls and 18 boys) were selected by the available sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups with 15 people. The research tool included Franken et al.’s Desires for Drug Questionnaire and Hoffman’s Go/ No Go Test. Transcranial Direct Current Stimulation treatment combined with cognitive rehabilitation in 10 sessions and each session for 20 minutes was performed on the experimental group, but the control group did not receive any intervention. Data analysis was done using descriptive methods and multivariate covariance analysis (MANCOVA) in SPSS 21 software.

    FINDINGS

    The average age of the subjects studied in the present study was 16.70±1.35 years. Data analysis showed that transcranial Direct Current Stimulation combined with cognitive rehabilitation in the experimental group could explain 65% of the variance of dependent variables in the post-test phase and 61% of this variance in the follow-up phase. Also, according to the F values for the craving post-test (39.396), inhibitory control post-test (15.677), craving follow-up (24.404) and inhibitory control follow-up (13.840) and their significance level which is less than 0.05, it was observed that transcranial Direct Current Stimulation combined with cognitive rehabilitation was effective in reducing cravings and improving inhibitory control in the post-test and follow-up phase.

    CONCLUSION

    Transcranial Direct Current Stimulation treatment combined with cognitive rehabilitation is effective in reducing cravings and improving inhibitory control in adolescents addicted to tramadol and can be used by relevant experts as an effective treatment in this field.

    Keywords: Substance-Related Disorders, Tramadol, Transcranial Direct Current Stimulation, Cognitive Training, Craving, Inhibition
  • Sayena Hadadgar, Javid Peymani*, Peyman Hasani Abharian, Maryam Mashayekh, Parisa Peivandi, Reza Fekr Azad Page 13
    AIMS

    Risk-taking is a behavior that endangers a person’s health and provides the basis for a person to suffer from physical and psychological diseases. Substance dependence disorder includes cognitive, behavioral, and psychological symptoms along with a pattern of repetition and withdrawal tolerance consequences. The aim of the current research was the effectiveness of cognitive rehabilitation and phototherapy on the risk-taking of people with substance dependence disorder.

    MATERIALS AND METHODS

    The current study is an experiment with a pre-test, post-test, and control group design with a 2-month follow-up level. The statistical population of this research was all the clients of opioid drug abuse treatment clinics of Nikteb, Golrizan, and Hami in Tehran in 2020. In the first level, using the available sampling method, according to α=0.05, the effect size of 85%, and three equal groups, using Gpower software, 63 people were determined. These people were selected among those who had received a score higher than the cut-off line in the risk test and then were replaced by a simple random method in 2 experimental groups (21 people in the cognitive rehabilitation group and 21 people in the phototherapy group) and a control group (21 people). The first experimental group received 12 cognitive rehabilitation sessions and the second experimental group received 12 phototherapy sessions, but the people in the control group did not receive any intervention and remained on the waiting list.

    FINDINGS

    The average age of the cognitive rehabilitation group was 34.19±8.27, the phototherapy group was 32.76±7.68, and the control group was 33.33±7.73. The results of the mixed variance analysis test showed that both interventions in the post-test and follow-up level had a significant effect on reducing risk-taking compared to the control group (p<0.05). In addition, the results of the Bonferroni post hoc test showed that phototherapy was more effective in reducing risk-taking (p<0.05).

    CONCLUSION

    Cognitive rehabilitation and phototherapy can be used as treatment methods to reduce the problems caused by the riskiness of clients of drug addiction clinics.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Phototherapy, Risk-Taking, Drug Addiction
  • Mahmood Sadeghian Bakhi, Hossein Samadi*, Hamid Abbasibafghi, Saeed Abedinzaadh Masoole Page 14
    AIMS

    Paying attention to factors affecting mental health in military forces can control mental disorders, maintain the health of employees, and increase their efficiency. This study aimed to investigate the predictive role of physical activity on reactivity to perceived stress and mental toughness of male police officers.

    MATERIALS AND METHODS

    The research method is descriptive-correlation type. The statistical population of this research was formed by all the male employees of police in Yazd City in Iran in 2022, of which 174 people participated in the research as available. The research data collection tool was Sharkey’s Physical Activity Questionnaire (1997), Scholtz et al.’s Stress Reactivity Questionnaire (2011), and Clough’s Mental Toughness Questionnaire (2002). Data were analyzed by Pearson correlation and linear regression using SPSS 25 software.

    FINDINGS

    174 male participants with an average age of 35.87±8.37 years and experience of 14.24±7.57 years participated in the research. The mean scores of physical activity variables were 13.17±4.55, reactivity to stress was 22.05±7.63, and mental toughness was 155.12±19.70. The results of Pearson’s correlation test showed that there was a significant relationship between physical activity and reactivity to stress (p< 0.01; r=- 0.343) and between physical activity and mental toughness (p< 0.01; r= 0.336). Also, the results of the linear regression test showed that physical activity scores could significantly predict variables of reactivity to stress (12%) and mental toughness (11%) in male police officers (p<0.01).

    CONCLUSION

    Based on the results, the physical activity level of police male employees can predict their reactivity to stress and their mental toughness.

    Keywords: Physical Activity, Reactivity To Stress, Military Personnel
  • Behnam Dorostkar Yaghouti, Kambiz Rahbar*, Fatemeh Taheri Page 15
    AIMS

    Bone age assessment is often performed to assess growth and to diagnose many endocrine disorders. Bone age represents a common index to define skeletal maturity. X-ray of the hand is the most common way to assess bone age. The current research was conducted to evaluate and estimate bone age using content-based image recovery.

    MATERIALS AND METHODS

    This observational study was conducted in 2023 on the collection of “Atlas of digital images of the hand” including 1389 x-ray images of the bones of the hand. The images of this collection include four races of Asian, Black, Caucasian, and Spanish, and the samples were selected from both male and female genders. The number of samples for each person under 10 years old was five samples and for people over 10 years old was 10 image samples. The age of each bone image sample was pre-determined by two professional radiologists. In this method, bone age assessment was done with the help of an image retrieval system and using a deep neural network. To reduce the search time, reducing the dimensions of the feature vector was done with the help of principal components analysis. The results of the proposed approach were quantitatively calculated by calculating the weighted average of the absolute error. The implementation and statistical analysis of the proposed method were also done with MATLAB version 2022a software.

    FINDINGS

    The data set used included bone X-ray images of people aged 1 to 18 years. Bone age assessment was done by recovering similar samples and calculating the weighted average of the absolute error. The evaluation results showed an error rate of 0.29 years equivalent to 3.5 months for the samples evaluated in the dataset.

    CONCLUSION

    Based on this research, bone age assessment with the help of image recovery is an effective method for estimating bone age. Therefore, experts in this field can use this method to verify and detect the age of people without identity documents and other related matters.

    Keywords: Bone Age Measurement, Bone Growth, Hand Bone, Wrist Bone
  • Abdolhasan Hemmati Moghadam, Marya Rahmani Ghobadi*, Hassan Safikhani Page 16
    Aims

    Asprosin is an adipokine with gluconeogenic and metabotropic effects, which is related to type 2 diabetes. The present study aimed to determine the effect of six weeks of high-intensity CrossFit training (HICFT) on serum asprosin in men with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

     In the current semi-experimental research that was conducted in the summer of 2022 on patients who are members of the Dezful Diabetes Association, 30 obese men with type 2 diabetes living in Dezful city in Iran were selected and randomly divided into two groups of 15 HICFT and control. People in the training group did six weeks of HICFT training with an intensity of 80-85% of the reserve heart rate in three training sessions per week. Blood and anthropometric variables were examined 48 hours before and after the intervention in a fasting state. For statistical analysis, dependent t-tests and analysis of covariance were used in SPSS 26 software.

    Findings

    In this study, 22 people (10 people in the HICFT group with an average age of 43.80±3.08 years and 12 people with an average age of 44.58±3.09 years in the control group) remained in the study. The average history of diabetes was 3.24±0.45 years in the experimental group and 3.23±0.42 years in the control group. The results showed that a significant decrease in serum asprosin (1.65 ng/ml), body fat (2.45%), and insulin resistance (0.94 units) was observed in the HICFT group compared to the control (p<0.001).).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that HICFT has a positive role in reducing insulin resistance and blood sugar control in type 2 diabetes by improving body composition and reducing asprosin secretion. It seems that adjustment of fasting asprosin to body fat percentage is one of the effective mechanisms to reduce insulin resistance in type 2 diabetes in adaptation to high-intensity exercises.

    Keywords: Type 2 Diabetes Mellitus, Exercise Training, Asprosin, Body Composition, Insulin Resistance
  • Rasoul Nasiri*, Farhad Rahmani Nia, Bahman Mirzaei, Mohammad Faramarzi, Farzad Shirazian Page 17
    AIMS

    Today, cardiovascular diseases are one of the main causes of death. This study was conducted to compare the effect of resistance and endurance training on predictors of cardiovascular diseases and arteriosclerosis in aged male rats.

    MATERIALS AND METHODS

    The present study is an experimental and fundamental research with a control group conducted in 2021 in the basic science laboratory of Shahrekord University in Iran. Fifty elderly male Wistar rats with an average weight of 432.7±4.4 grams and an age of 23±2 months were randomly divided into five groups. The control group was divided into two resistance training groups (climbing a special ladder) and two continuous training groups (running on a treadmill), and they did the training protocols for eight weeks and five sessions every week. Data analysis was performed using a one-way analysis of variance and Bonferroni post hoc test with SPSS 22 software at p≤0.05 level.

    FINDINGS

    The results of the present study showed that the level of HDL increased significantly in all four training groups compared to the control group (p≤0.05). LDL level and LDL/HDL ratio decreased significantly in all four training groups compared to the control group (p≤0.05). The level of TC decreased significantly only in the high-intensity resistance training group (p≤0.05). Even though both training methods led to changes in the levels of TG, VLDL, ApoA1, ApoB, and ApoB/ ApoA1 ratio, these changes were not statistically significant (p>0.05). The difference between the two training methods was insignificant (p>0.05).

    CONCLUSION

    Both training methods caused positive changes in HDL, LDL factors, and LDL/ HDL ratio. Performing both training methods is recommended for older adults and people at risk, especially the military, although endurance training has more effect and fewer risks.

    Keywords: Aging, Cardiovascular Diseases, Atherosclerosis, Exercise, Resistance Training, Wistar Rats
  • Seyed Teymour Hosseini*, Hossein Vali Tuiserkani Page 18
    AIMS

    Employees of Traffic Police Headquarters suffer from musculoskeletal pain due to inactivity, sitting for a long time, and being sent to exhausting missions outside the province to solve the country’s traffic problems. Therefore, this study was conducted to investigate the prevalence of focal points of pain in the employees of traffic police headquarters.

    MATERIALS AND METHODS

    This descriptive-analytical research was conducted in 2022 at traffic police headquarters with an available statistical population of 200 employees. After a face-to-face interview and examination of pain points using a Nordic questionnaire and a body map under the supervision of a relevant specialist at the health center of traffic police headquarters, the desired data were collected. The data were analyzed by applying Pearson’s chi-square statistical test at a significance level of p<0.05, and SPSS 16 software was used to analyze the desired data.

    FINDINGS

    In this research, 160 staff members with an average age of 39.00±3.31 years, average weight of 84.98±4.87 kg, and average height of 174.98±2.98 cm and 40 staff members with an average age of 39.00±3.60 years, average weight 89.98±2.51 kg and average height 172.86±3.71 cm were studied. The results in all the studied samples were as follows: the most reports of pain were in the back (58.00%), neck (44.50%), back (39.00%), and right knee (37.50%), respectively. Moreover, the left knee (37.50%) and the least reported pain were in the left ankle (9.00%), right ankle (13.50%) and left wrist (20.00%), respectively. The chi-square test results showed a significant difference in pain in the shoulder, wrist, thigh, knee, leg, and ankle on the right side of the body between the official and official operational groups (p<0.05). However, this difference in the left wrist, neck, back, and waist points was not statistically significant (p<0.05).

    CONCLUSION

    According to the job differences between official and official-operational staff, the focal points of pain in these two groups differ. Pain in the knee, shoulder, ankle, leg, and thigh joints is more prevalent in the official operational staff group than in the official group. On the other hand, pain in the wrist and forearm joints is more common in the official group than in the official operational group, but the prevalence of pain in the back, neck, and back is almost the same in both groups.

    Keywords: Musculoskeletal Diseases, Police, Workforce, Occupational Injuries
  • Fahimeh Maryam Salehi*, Fahimeh Esfarjani, Sattar Gorgani Firoozjaei Page 19
    Aims

    Asprosin and leptin are two adipokines related to appetite and metabolic disorders. The present study aimed to determine the effect of ten weeks of moderate-intensity continuous training on body mass index and serum levels of leptin, asprosin, insulin, and fasting blood sugar in sedentary obese women.

    Materials and Methods

    In the current semi-experimental research that was conducted on obese women in 2023 in Tehran, Iran, 24 sedentary obese women were purposefully selected and randomly divided into two groups of 12, including training and control groups. In the training group, sports intervention was performed for ten weeks and three sessions per week, and during the research, the control group did not receive sports intervention. To evaluate the investigated variables on two occasions, 24 hours before the start of training interventions and 72 hours after the last training session, fasting blood was taken. For statistical analysis, dependent t-tests and covariance analysis were used. Statistical analysis was done with SPSS 26 software and significance level (p<0.05).

    Findings

    The average age and body mass index in the training group were 41.33±2.74 years and 32.46±2.53 kg/m2, and in the control group, was 41.0±3.19 years and 32.21±3.48 kg/m2, respectively. After the intervention period, a significant decrease in body mass index (0.951 kg/m2), asprosin (0.116 ng/ml), leptin (2.816 ng/ml), and insulin (14.34 units/l) was observed in the training group compared to the control group (p<0.05). However, no significant difference was observed in FBS (p>0.05).

    Conclusion

    According to the results, moderate-intensity continuous training with asprosin and fasting leptin modulation has positive effects on the metabolic status of sedentary obese women.

    Keywords: Obesity, Exercise Training, Leptin, Insulin
  • Dariush Nasiri, Mohammad Reza Izadi*, Ahmad Reza Yousefpour Dehaqani, Morteza Naji Page 20
    Aims

    The nature of military activity requires that a military person always have cardio-respiratory fitness and sufficient strength. The present study was conducted to compare the effect of circular resistance and intense functional training on the physical performance of military forces.

    Materials and Methods

     In this semi-experimental study with a pre-test-post-test design, among all the male military forces of an operational military center in Ahvaz, Iran 45 people were selected as available and were randomly assigned to three groups: intense functional training, circuit resistance training, and the control group. In the pre-test level, measurements of height, weight, maximum oxygen consumption, and anaerobic power were performed and then the training level began. The training protocol consisted of eight weeks and three training sessions each week. Finally, 24 hours after the end of the training phase, at the post-test level, the desired measurements were performed again. Data were analyzed by dependent t, covariance, and Bonferroni post hoc test using SPSS 19 software.

    Findings

    The results showed that there was no significant difference between the groups in the variables of age, height, and weight, and the groups were homogeneous in these three variables. Intense functional training and circular resistance training had a significant effect on increasing aerobic power (p<0.05) and increasing anaerobic power (p<0.05). The results indicated a significant improvement in aerobic and anaerobic power indices due to HIFT training compared to circular resistance training (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that both types of HIFT and circular resistance training increase aerobic capacity, improve anaerobic capacity, and improve the endurance of military forces. In general, the results of the present study emphasize the importance of HIFT training compared to circular resistance training on the physical performance of military forces.

    Keywords: Resistance Training, Physical-Functional Fitness, Military Personnel
  • Saeid Ahar*, Hossein Barzegari Marvast, Hossein Samadi Page 21
    Aims

    Paying attention to physical activity and regular exercise in the military forces can control physical and mental disorders and thus maintain the health of personnel and increase efficiency. The present study was conducted to determine the effectiveness of Pilates exercises on self-efficacy and psychological well-being of armed forces personnel suffering from post-traumatic stress disorder.

    Materials and Methods

     The research was semi-experimental in a pre-test and post-test design with a control group. Based on the objective, 40 armed forces personnel suffering from post-traumatic stress disorder were selected purposefully and available in 2021 and were randomly divided into two groups of Pilates interventions and control (20 people in each group). The experimental group performed Pilates exercises for eight weeks (3 one-hour sessions per week), while the control group received no intervention. Sherer's (1982) standard self-efficacy and Ryff's (1989) psychological well-being questionnaires were used in both pre-and post-tests. The findings were analyzed through dependent and covariance t-tests. Statistical analysis was done using SPSS 25 software, and a significance level 0.05 was considered.

    Findings

    In this research, 20 people in the experimental group with an average age of 45.11±5.37 and a history of suffering from 26.0±5.3 disorders, and 20 people in the control group with an average age of 43.32±5.09 and a history of suffering from disorder 23.0±9.2 were participated. The results of the research showed that eight weeks of Pilates exercises significantly improved the scores of both self-efficacy (p=0.02) and psychological well-being (p=0.01) in the experimental group of armed forces personnel suffering from post-traumatic stress disorder.

    Conclusion

    According to the results obtained regarding the effect of Pilates exercises on psychological well-being variables and self-efficacy, these exercises are suggested as a cost-effective, accessible, and practical program to improve the psychological factors of male personnel of the armed forces.

    Keywords: Stress Disorders, Post-Traumatic, Psychological Well-Being, Self-Efficacy, Pilates, Military Personnel
  • Leila Kalhor*, Abbas Ebadi, Jamileh Mokhtari Nouri, Batool Nehrir Page 22
    Aims

    The basis of family-centered care is the participation of patients and their families in health decisions. Despite the advantages of family involvement in intensive care, this method is associated with many obstacles. Therefore, the present study aimed to explain the obstacles and suggested solutions for family participation in the ICU.

    Materials and Methods

    This qualitative study of contract content analysis was conducted in Tehran in 1402. The tools for collecting experiences were open questions and semi-structured interviews. Purposive sampling was used to identify the participants. The selection of samples was done by observing the principle of maximum diversity to achieve a diverse range of experiences. Sampling continued until information saturation, with no formation of classes and subclasses and new information. Qualitative data analysis was performed using the four stages of content analysis of Elo and Kyngäs (2008). Lincoln and Guba's four acceptability criteria were used to strengthen the results.

    Findings

    In this study, 15 participants, including four family members of patients, four nurses, and seven managers of the studied hospital with an average age of 49.53±12.09 years and an average years of service of 16.73±10.22 years participated. The results consisted of four classes: barriers related to the family, barriers related to the treatment team, barriers related to the physical structure of the department, and organizational barriers; 13 subclasses and 21 codes were formed.

    Conclusion

    Using solutions such as holding training workshops on communication skills with patients and families, anger control methods, and allocating funds to create favorable changes in the physical space of the ICU and providing nurses can help effectively implement this approach

    Keywords: Family, Intensive Care Unit, Participate, Family Center Care
  • Parisa Moradimajd, Raheleh Charmchi*, Azam Saei, Reza Paydar, Jamile Abolghasemi Page 23
    Aims

    Training and improving the surgical team's awareness of radiation protection is necessary to prevent severe and irreparable damage. Therefore, the purpose of the present study was to compile and psychometrically evaluate (content and face validity) the educational booklet on the principles of radiation protection to promote the knowledge and culture of radiation safety of the operating room staff and prevent injuries.

    Materials and Methods

     The current research is a methodology carried out in Iran University of Medical Sciences in 2022-2023 in three stages: first, the content of the educational booklet was selected based on the needs of the target audience, and the related articles and sources were reviewed. Then, the initial draft of the educational manual was designed and prepared. After that, expert judges in related fields as well as anesthesia and operating room technologists evaluated the formal and content validity of the manual. The content validity index at the item level (I-CVI) and the content validity index at the scale level (S-CVI) equal to or greater than 0.78 and 0.9, respectively, were considered as criteria for validity of the booklet. The binomial test was used to check the reliability of the content validity index of the items so that the significance level was 0.05 and the expected agreement ratio was 0.8. Data were analyzed using SPSS 26 software.

    Findings

    In this research, 22 experts in related fields and 22 anesthesia and operating room technologists with an average work experience of 13.8±4.3 years and 15.6±6.3 years participated, respectively. After sending and receiving the draft version of the booklet along with its evaluation scale, the specialists and experts participating in the study were given the minimum values of I-CVI and S-CVI values for the desired scale items to check the face validity and content of the booklet. According to experts, it was equal to 0.9 and 0.97, respectively. The minimum observed agreement ratio of the binomial test was 0.9, which was more than the expected agreement ratio (0.8). The values of I-CVI, S-CVI, and agreement ratio between anesthesia and operating room technologists were all equal to 1.

    Conclusion

    The present educational booklet has an acceptable form and content validity based on the research findings. Therefore, it can be used as a simple tool to promote radiation safety culture and prevent radiation damage in operating rooms.

    Keywords: Radiation Protection, Safety Culture, Booklet, Operating Room, Psychometrics
  • Mohammad Javad Hosseinzade Saljoghi*, Ehsan Namdar Jovimi Page 24
    Aims

    The main goal of the nursing profession is to ensure the recovery and health of the people under care. In recent years, the concept of social responsibility in organizations has been raised as a sensitive issue that needs attention in management. This research aimed to explain the nurses' lived experience of social responsibility in the intensive care unit (ICU) of Covid-19.

    Materials and Methods

    This research is a qualitative and descriptive phenomenological approach that was conducted in 2022 among nurses working in the ICU for COVID-19 in hospitals affiliated with Zahedan University of Medical Sciences. Semi-structured interviews continued until reaching saturation. All interviews were written on paper and reviewed repeatedly. Twenty-two Covid-19 intensive care unit nurses were interviewed for 30 to 70 minutes. Qualitative data were then obtained from in-depth and semi-structured interviews with the participants. The texts were re-read, the codes related to the questions were extracted, and the corresponding primary code was obtained. Open coding was done after conducting the interviews and sorting them into the next step. During this process, the critical sentences related to the desired phenomenon extracted from the interviews were coded, and the initial code was obtained. Standard codes were then grouped to create subthemes and main themes. The data of this qualitative study were analyzed using the thematic analysis method.

    Findings

    Of the 22 participants, 19 were women, and three were men. The average age of the respondents was between 35 and 45 years old, and in terms of work experience, most of them had more than ten years of experience. Regarding university education, 16 people had a bachelor's degree, and six had a master's degree. In this research, 6 main themes of social structure, governing and legal principles, contextual factors, value and ethics, empathy, Cultural and environmental space of the organization, and 37 sub-themes were obtained for the theme of social responsibility.

    Conclusion

    The primary and secondary themes obtained in this research are all the reasons for the formation and payment of nurses in the ICU of COVID-19 patients with the concept of social responsibility. These themes have three positive personal, social, and organizational consequences. By increasing and improving the quality and quantity of these factors, social responsibility among nurses can be developed as the most important capital of the hospital, which will increase productivity.

    Keywords: Social Responsibility, Covid-19, Patient, Nurse
  • Seyed Mohammad Hosseini*, Mohammad Hossein Alizadeh, Mehrali Baran Cheshmeh Page 25
    Aims

    Body image is a multifaceted construct that shows a person's thoughts, feelings, and behavior toward their body shape, appearance, and attractiveness. The purpose of this research was to investigate the body image and its subscales in the employees of one of the ranks of the police who had regular and irregular sports activities.

    Materials and Methods

    The current research is cross-sectional and comparative of two groups. In 2022, 172 male employees of one of the ranks of the police of Tehran City participated in this research using the available sampling method. These people were divided into two groups with regular exercise (94 people) and irregular exercise (78 people) based on the Baecke physical activity questionnaire. To evaluate body image, Marsh's body self-description questionnaire was used. The difference between the groups was analyzed using an independent t-test using SPSS 21 software at a significance level of p= 0.05.

    Findings

    The samples were 172 people with an average age of 35.2±6.5 years. The overall body image index, health subscale, physical activity subscale, sports fitness subscale, strength subscale, endurance subscale, and self-esteem subscale had significant differences in the two groups (p<0.05). The comparison results of the coordination subscale (p=0.26), fat scale (p=0.10), appearance scale (p=0.16), and physical flexibility scale (p=0.10) in the two groups show no significant difference.

    Conclusion

    It seems that participating in regular physical activities increases the level of physical abilities and physical fitness of a person, which changes the type of assessment and estimation of one's capabilities and ultimately improves it.

    Keywords: Body Image, Military Personnel, Physical Activity
  • Hadi Shirzad*, Omid Shirzad, Hamed Aghdam Page 26
  • Maryam Mehrzadian, Morteza Andalib Koraim*, Elham Zarghami Page 27

    The purpose of this study was to fitness of causal-structural relationships of quality of work life and self- control with job burnout by mediating self-compassion and emotional regulation strategies in Faraja Corona nurses.

    Materials and methods

    The current research project is applied and descriptive-correlative in nature and structural equation modeling. The statistical population of this research was all the nurses working in the infectious disease (Covid-19) department of two military hospitals in Tehran in the winter of 1400. 300 nurses working in the Covid-19 wards were selected from the above statistical population based on available sampling. To measure the variables, burnout inventory of Maslach and et al (1986), quality of work life questionnaire of Walton and et al (1973), self-control scale of Tangney and et al (2004), short form of the self-compassion scale of Raes and et al (2011), cognitive emotion rregulation questionnaire of Garnefski and Kraaij (2007) were used. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modelling with using SPSS-24 and AMOS software was investigated.

    FINDINGS

    The results showed that there is a positive and significant relationship between personality types and adaptive cognitive emotional regulation with job burnout (P <0.01). Also, based on the results of the structural model, the direct paths of this research were significant, and the indirect paths of the quality of work life and self-control through the mediating role of self-compassion and adjustment strategies on job burnout were significant and had a good fit (RMSEA=0/016, P-value<0/05).

    Conclusion

    Based on the results, each of the components has a direct effect on job burnout, and the quality of work life and self-control components have an indirect effect on nurses' job burnout through the mediation of emotion regulation strategies and self-compassion. Increasing the skill of emotion regulation strategies and self-compassion and knowing the factors affecting self- compassion in nurses is an important step in reducing job burnout and improving the quality of work life and productivity in nurses

    Keywords: Emotional Regulation, Professional Burnout, Nurses, Quality Of Life, Self-Control, Self-Compassion
  • Seyed Teymour Hosseini, Hossein Vali Tuiserkani, Amir Imani* Page 28
    Aims

    Prevalence of posture and skeletal-muscular disorder will result in consequences such as reduction of power and quality of work, increase in treatment costs, and premature disability. Therefore, this study was conducted to investigate the prevalence of postural disorders and their relationship with focal points of pain in traffic police employees.

    Materials and Methods

     This research is a cross-sectional study that was conducted in 2022 at the traffic police station. 200 available samples were selected according to the entry criteria. The data were collected using a body analysis device, a metal goniometer, a deviation measuring device, a checkerboard with a vertical line, and a standard Nordic questionnaire, and then analyzed by applying the chi-square statistical test at a significance level of p < 0.05 using SPSS 16 software.

    Findings

    In this research, which was conducted with the presence of 200 male employees of traffic Police with an average age of 39.00 ± 3.31 years, an average weight of 84.98 ± 4.27 kg, and an average height of 174.98 ± 2.31 cm, it was determined that the highest prevalence of posture disorders. In order, the bent knee (49.5%), hyperlordosis (49%), torticollis (47.5%), forward head (44%), kyphosis (42.5%) and uneven shoulder (42.5%), and the lowest prevalence of the described disorders was Genu recurvatum (3.5%), Genu valgum (4.5%) and Genu varum (5%). There was a significant relationship between bent knee syndrome and pain in the knee of the right leg (p<0.05) and left leg (p<001), but between pain in the neck, back, and torticollis, head forward, kyphosis, uneven shoulder, and lordosis were no significant.

    Conclusion

    The highest prevalence of posture disorders among traffic police officers is bent knee and lordosis, respectively. There is no connection between pain in the neck, back, torticollis, forward head, scoliosis, uneven shoulders, and hyperlordosis, but bent knee and pain in the knee are related.

    Keywords: Musculoskeletal Diseases, Police, Occupational Injuries