بیوکنترل باکتری اشریشیا از طریق تثبیت باکتریوفاژ لیتیک اختصاصی آن بر فیلم زیست تخریب پذیر استات سلولز در شرایط آزمایشگاهی
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
باکتریوفاژها انگل های اجباری باکتریایی و بی خطر برای انسان و حیوان هستند که با روش های غوطه وری یا اسپری به عنوان عوامل ضدمیکروبی طبیعی در مواد غذایی به کار می روند. استفاده از این روش ها موجب هدررفتن و یا به دام افتادن فاژ در مواد غذایی می شود؛ اما تثبیت آن بر سطح پلیمر، تماس فاژ با سلول میزبان در سطح مواد غذایی را تسهیل می کند. لذا هدف این مطالعه، تثبیت فاژ لیتیک اشریشیا بر فیلم استات سلولز و بررسی اثر ضدمیکروبی آن بود.
مواد و روش کار
باکتری اشریشیا به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سلسیوس گرم خانه گذاری و اثر ضدمیکروبی فاژها از طریق تشکیل پلاک ارزیابی شد. فیلم استات سلولز به روش قالب ریزی تهیه و سپس تحت تیمار پلاسما اصلاح و در سوسپانسیونی از محلول فاژ ( PFU/mL1010) غوطه ور و به مدت 24 ساعت با لرزش آرام در دمای 37 درجه سلسیوس گرم خانه گذاری شد. سپس تعداد فاژهای تثبیت شده تخمین زده شد. برای تایید تثبیت فاژها، تصویربرداری FESEM انجام گرفت و اثر ضدمیکروبی فیلم فعال با روش انتشار دیسک ارزیابی و میزان انتشار و فعالیت ضدمیکروبی فاژهای تثبیت شده طی 14 روز بررسی شد.
یافته ها
فاژها پلاک های واضحی علیه باکتری اشریشیا تشکیل دادند. اصلاح فیلم از طریق پلاسما منجر به تثبیت یکنواخت PFU/mL 108 فاژ شد که تصاویر FESEM آن را تایید کرد. فیلم فعال (با قطر هاله 12 میلی متر) نسبت به آنتی بیوتیک آمپی سیلین (نمونه کنترل مثبت با قطر هاله 8 میلی متر) اثر ضدمیکروبی قوی تری داشت. پس از گذشت 11 روز، تعداد فاژهای تثبیت شده از 108 به 106 (PFU/ml) کاهش و از سطح فیلم انتشار یافتند و پس از آن انتشاری صورت نگرفت. فعالیت ضدمیکروبی فیلم فعال طی 15 روز، به علت حضورنداشتن مداوم باکتری میزبان کاهش یافت؛ به نحوی که جمعیت باکتری میزبان از 3 به LOG CFU/mL 3/5 افزایش یافت.
نتیجه گیری
علی رغم کاهش فعالیت ضدمیکروبی فیلم فعال استات سلولز طی زمان، به علت حضور باکتری میزبان در سطح مواد غذایی و پتانسیل بالای فیلم فعال در نابودی باکتری میزبان، می توان از آن به منظور افزایش ایمنی غذا در بسته بندی مواد غذایی استفاده کرد.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
399 تا 408
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1966935
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده کنجاله کنجد تولیدی با تخمیر توسط گونه های باسیلوس
پریسا راعی، *، علیرضا صادقی ماهونک، علی مویدی، محبوبه کشیری
مجله علوم و صنایع غذایی ایران، بهمن 1403 -
تاثیر ریزپوشانی باکتری های استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ماست
فاطمه آدینه پور*، سید مهدی جعفری، علیرضا صادقی، ، سودابه خلیلی
مجله علوم و صنایع غذایی ایران، بهمن 1403 -
مقایسه روش اولتراسوند و خیساندن برای استخراج رنگدانه آستاگزانتین از میگوی موزی (Fenneropenaeus merguiensis) و سخت پوست گاماروس (Pontogammarus maeoticus) به کمک میکروامولسیون مایع یونی در آب
پریسا فیضی*، ، هدی شهیری طبرستانی، سید مهدی جعفری، امیر هوشنگ بحری
نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی، تابستان 1403 -
فرآیند انجمادزدایی ترکیبی اشعه مادون قرمز- هوای گرم بر خواص کیفی نمونه های هویج پخته شده منجمد
راشین شهسوار، مهدی کاشانی نژاد*، امان محمد ضیائی فر،
نشریه فناوری های جدید در صنعت غذا، زمستان 1402