بررسی توزیع فراوانی و شدت اختلال استرس پس از سانحه و همراهی آن با مولفه های جمعیت شناختی و شغلی درپرسنل فوریت های پزشکی شهرستان جهرم
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، نوعی اختلال اضطرابی است که بعد از حوادث استرس زای شدید همچون جنگ، زلزله، سیل، تجاوز، تصادف و همچنین درمشاغلی که در آن ها ارتباط انسانی، پزشکی و اموزشی مطرح است و تنیدگی بیشتری وجود دارد، دیده می شود. از آنجایی که پرسنل فوریت پزشکی در بیشتر موارد به عنوان اولین خط ارائه دهنده خدمات پزشکی به بیماران و حادثه دیدگان در معرض استرس و ترومای روحی می باشند، ما بر آن شدیم که پژوهشی را در زمینه بررسی شیوع PTSD و عوامل دخیل در آن در پرسنل فوریت های پزشکی شهرستان جهرم انجام دهیم.
روش کار
دریک مطالعه توصیفی مقطعی 100 نفرازپرسنل فوریت های پزشکی شهرستان جهرم که به عنوان تکنسین و راننده در این واحدها کارمی کنند، وارد تحقیق شدند و پرسشنامه پس از جلب رضایت افراد تحت مطالعه، به آنها ارایه شد. ابزار کار، پرسش نامه اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک به ترتیب برای بررسی تشخیص PTSD و جمع اوری اطلاعات فردی استفاده شد. در پایان داده ها پس از جمع اوری با استفاده از نرم افزار اماری SPSS و امار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
میانگین سنی افراد تحت مطالعه 8/4±1/32 سال و اکثرا لیسانس بودند. از بین افراد تحت مطالعه 4/2 % از افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه خفیف و مابقی یعنی 6/97 % مبتلا به اختلال متوسط استرس پس از سانحه بودند و هیچ کس به اختلال نوع شدید مبتلا نبود. در بین ابعاد چهارگانه پرسش نامه اختلال استرس پس از سانحه، بیشترین امتیاز کسب شده در بعد اختلال در کنترل عواطف مشاهده شد و پس از آن بیشترین امتیاز را بعد اختلال در روابط شخصی به خود اختصاص داد. هیچ ارتباط معنی داری بین اختلال استرس پس از سانحه با سن، سطح تحصیلات، ساعات کاری، وضعیت تاهل، محل ماموریت و سابقه کاری مشاهده نشد (P>0/05).
نتیجه گیری
بر اساس نتایج بدست امده از مطالعه بیشتر افراد شاغل در فوریت پزشکی شهرستان جهرم به اختلال استرس پس از سانحه متوسط مبتلا هستند که با توجه به اهمیت شغلی ایشان، توصیه می شود آموزش های لازم در زمینه خودکارآمدی هیجانی و مهارت های مقابله ای و سایر آمادگی های هیجانی به آنها ارایه گردد.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
44 تا 52
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1980655