بررسی تاثیر خستگی در زمان های مختلف پروتکل شبیه سازی شده(FIRP) بر متغیرهای منتخب کینماتیکی و فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی بازیکنان فوتسال

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و اهداف
 خستگی یکی از متغیرهای مهمی است که می تواند روی عملکرد در طول رقابت تاثیر بگذارد. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر خستگی در زمان های مختلف پروتکل شبیه سازی شده بر هماهنگی مفاصل اندام تحتانی بازیکنان فوتسال بود.
مواد و روش ها
روش این تحقیق نیمه تجربی با مدل تاثیرسنجی است که در آن 12 نفر بازیکنان فوتسال نیمه حرفه ای بدون ناهنجاری یا سابقه آسیبی شرکت کردند. اطلاعات کینماتیکی با سیستم مایوموشن (200 هرتز) و اطلاعات الکترومایوگرافی با سیستم مایو ماسل (1000 هرتز) نوراکسون اندازه گیری شد. آزمودنی ها تست دوی سرعت ده متر را سه بار قبل از پروتکل، حین پروتکل و پس از پروتکل مخصوص خستگی فوتسال (FIRP) انجام دادند و هم زمان اطلاعات کینماتیکی و الکترومایوگرافی توسط سیستم ثبت شد. در مرحله پردازش فاز نسبی پیوسته (CRP) و سطح زیر نمودار (RMS) در چهار فاز با فاصله 25 درصدی طی چرخه دویدن مورد محاسبه قرار گرفت. از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی به منظور شناسایی تفاوت معنادار بین اثر خستگی در متغیرهای مختلف استفاده شد (P≤0.05).
یافته ها
نتایج تحقیق حاضر نشان داد در هماهنگی مفاصل ران و زانو در صفحه ساجیتال در فاز سوم دویدن (قبل و حین خستگی)، مفاصل زانو و مچ پا در صفحه ساجیتال در هر چهار فاز (قبل و حین خستگی؛ قبل و بعد خستگی) و مفاصل ران و مچ پا در صفحه ساجیتال در فاز دوم و چهارم (قبل و حین؛ قبل و بعد خستگی) تفاوت معناداری وجود دارد (P<0.05). همچنین یافته ها نشان داد بین فعالیت عضلات دوقلو در فاز سوم قبل و بعد از خستگی و عضلات دوسر رانی در فاز سوم قبل و بعد از خستگی تفاوت معناداری وجود دارد (P<0.05).
نتیجه گیری
به طور کلی به نظر می رسد خستگی اختصاصی فوتسال تاثیر زیادی خصوصا بر تعامل عضلات و مفاصل اندام تحتانی در صفحه ساجیتال داشته باشد، با این حال نقش و تاثیرپذیری مفصل و عضلات زانو خصوصا همسترینگ پس از خستگی به مراتب بیشتر در دویدن سرعتی آشکار می شود، تاثیری که هم از جنبه نقش تعاملی با سایر مفاصل و هم از جنبه تولید نیرو می تواند مهم باشد. به مربیان و مسئولین مسئول آمادگی جسمانی ورزشکار تاکید می شود به منظور حذف اثرات خستگی تاکید بیشتری بر تمرین مخصوص افزایش استقامت و حفظ تنش عضلات اندام تحتانی خصوصا همسترینگ و دوقلو نمایند.
زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 79
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2002589