بررسی رابطه گرد و غبار با سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
پدیده ی گرد و غبار، یکی از زیان بارترین بلایایی است که مشکلات عدیده ای را در مناطق مختلف جهان به وجود آورده است. در ایران، منطقه ی زابل به شدت تحت تاثیر این پدیده قرار دارد. بنابراین لزوم انجام تحقیقی در زمینه ی بررسی این اثرات بر روی سلامت افراد ضروری به نظر می رسد، لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثرات گرد و غبار بر سلامت روان دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی زابل می باشد.

شیوه مطالعه
 پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی در دانشگاه علوم پزشکی زابل در سال 1397-1398 انجام گردید. در این مطالعه، نمونه ای 320 نفری از دانشجویان به روش تصادفی انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده های مربوط به اثرات گرد و غبار بر سلامت روان دانشجویان، از پرسش نامه ای محقق ساخته با تعداد 27 سوال و به روش طیف لیکرت استفاده شد. تایید روایی پرسش نامه با اعمال نظر چند متخصص انجام گرفت و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 92 درصد محاسبه گردید.

یافته ها
 حدود 82 درصد شرکت کنندگان را افراد بومی شهرستان زابل و 17/8 درصد را افراد غیربومی تشکیل دادند. میانگین و انحراف معیار نمره ی سلامت روان در دختران شرکت کننده، 12/44 ± 70/89 و در پسران، 12/54 ± 72/38 به دست آمد. حدود 73 درصد افراد، دارای سلامت روان متوسط و 6/6 درصد افراد، سلامت خفیف و حدود 20 درصد افراد از سلامت روان برخوردار نبودند. سلامت روان در مقطع کارشناسی بهتر از سایر مقاطع بود، اما بین سایر متغیرها با سلامت روان رابطه ای یافت نشد.

نتیجه گیری
 مسایل روان شناختی، عواملی هستند که با بروز پی در پی گرد و غبار ممکن است بیشتر شود. در هنگام پدیده ی گرد و غبار، افراد احساس خطر کرده و دچار استرس می شوند، همچنین آستانه ی تحمل افراد ممکن است پایین بیاید و موجب ایجاد پرخاشگری و عصبانیت گردد، بنابراین مسوولین باید جهت رفاه حال دانشجویان در هنگام مواجهه با گرد و غبار، امکاناتی را فراهم نمایند و آموزش های لازم را در خصوص رعایت مسایل ایمنی و بهداشت برای حفظ سلامت به دانشجویان ارائه دهند.
زبان:
فارسی
صفحات:
30 تا 36
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2013715