بررسی ارتباط عوامل موثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان نخست زا
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
تغذیه انحصاری به معنی تغذیه شیرخوار فقط با شیر مادر و بدون دریافت مایع و مواد غذایی جامد است. امروزه شیردهی انحصاری به عنوان یک راهبرد اساسی در تامین رشد و بقای کودک مورد توجه است. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل موثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران است.
روش کار
در این مطالعه تحلیلی، نمونه ای از زنان نخست زای واقع در سنین باروری و دارای کودک دو سال تمام تا پنج سال گرفته شد که در سال های 1394 و 1395 به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند. برای اندازه گیری سواد سلامت از پرسشنامه ی سنجش سطح سواد سلامت جمعیت شهری ایران و به روش مصاحبه ای ساختاریافته استفاده شد که سواد سلامت را با 33 گویه 5 گزینه ای می سنجد. داده ها با مدل رگرسیون دو حالتی بیزی (Bayesian) و با استفاده از نرم افزار OpenBUGS تحلیل شدند.
یافته ها
تغذیه انحصاری با شیر مادر 5/50 درصد گزارش شد. متغیرهای سن مادر (OR=0.87, CI: (0.80, 0.97))و نمره سواد سلامت (OR=1.11, CI: (1.16, 2.01)) رابطه معنی دار آماری با تغذیه انحصاری با شیر مادر داشتند. روش زایمان با تغذیه انحصاری با شیر مادر تاثیر معنی داری نداشت.
نتیجه گیری
نتایج نشان داد علاوه بر سن مادر، نمره سواد سلامت نقش مهمی در تغذیه انحصاری با شیر مادر دارد. بنابراین با توجه به اهمیت تاثیر سواد سلامت مادران در تغذیه انحصاری با شیر مادر پیشنهاد می شود که مادران قبل از بارداری توانایی کسب سطح بالای سواد سلامت مناسب را داشته باشند.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
51 تا 57
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2019500