سیاست های مشوق باروری و نقش آن در الگوی استفاده از روش های پیشگیری از بارداری در زنان سنین باروری شهر سنندج، سال 1395

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
در پاسخ به روند سریع کاهش باروری در ایران در دهه های اخیر، سیاست های مشوق باروری در اردیبهشت ماه سال 1393 ابلاغ گردید و تغییرات مهمی در محدود کردن برنامه های تنظیم خانواده در کشور رخ داده است، در حالی که مشخص نیست این سیاست ها چه تاثیری در الگوی استفاده از روش های پیشگیری از بارداری داشته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سیاست های مشوق باروری در الگوی استفاده از روش های پیشگیری از بارداری و همچنین نگرش زنان در خصوص تغییر در دسترسی، کیفیت، هزینه و ترویج روش های پیشگیری از بارداری پس از معرفی سیاست های فوق انجام شد.
روش کار
 این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای، یک پیمایش مبتنی بر جمعیت است که در تابستان 1395 در بین 454 زن 49-15 ساله همسردار در شهرستان سنندج انجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. آخرین روش پیشگیری در پیمایش سنندج (نمونه: 454 زن) با داده های متناظر در پیمایش جمعیت و سلامت استان کردستان (نمونه: 260 زن) در سال 1389 مقایسه گردید. همچنین نگرش زنان سنندج در خصوص تغییرات در عرضه، کیفیت و هزینه روش های پیشگیری از بارداری بررسی شده و عوامل مرتبط با نگرش زنان با استفاده از آزمون های تی تست و کای دو مورد تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها
این بررسی نشان داد که در دوره 95-1389، شیوع روش های مدرن از 81/2% به 64/7% کاهش یافته بود، درحالی که شیوع روش منقطع از 19% به 36% افزایش و برعکس لوله بستن زنان از 24/4% به 4% کاهش یافته بود. همچنین استفاده از IUD و کاندوم افزایش واضحی را نشان می داد (به ترتیب از 19% به 3/26% و از 11% به 1/15%). در پیمایش 1395، دسترسی، کیفیت و ترویج و اطلاع رسانی روش های پیشگیری کاهش یافته و هزینه تهیه روش های پیشگیری از نگاه زنان سنین باروری نسبت به 2 سال قبل، افزایش یافته بود. زنان از طبقات اجتماعی اقتصادی پایین تر، نگرانی بیشتری از افزایش هزینه و کاهش کیفیت روش های پیشگیری داشتند.
نتیجه گیری
الگوی روش های پیشگیری از بارداری از روش های مطمئن به روش های غیرمطمئن تغییر کرده است. عواقب بهداشتی نامطلوب محدودیت تنظیم خانواده متعاقب سیاست های جدید بر اقشار آسیب پذیر جامعه بیشتر خواهد بود که نیازمند توجه سیاست گذاران سلامت و مداخلات مناسب می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
20 تا 38
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2022439