بررسی فعالیت ضد قارچی باکتری های بومی جدا شده از خاک کشاورزی خرم آباد
ظهور گونه های مقاوم به داروها و همچنین محدودیت استفاده از داروهای ضد قارچی به دلیل اثرات سمی احتمالی در انسان، هزینه بالای تولید آن ها و آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف این داروها تحقیقات موردنیاز برای یافتن ترکیبات ضد قارچی جدید را ضروری دانسته است. میکروارگانیسم ها به ویژه باکتری های خاک طیف گسترده ای از مواد ضد میکروبی و فعال را تولید می کنند که برخی از آن ها خاصیت ضد قارچی دارند. هدف از این مطالعه جداسازی باکتری های موثر بر رشد قارچ ها، از خاک کشاورزی شهرستان خرم آباد است.
نمونه برداری از خاک کشاورزی مناطق مختلف شهرستان انجام شد. سپس جداسازی باکتری های خاک با استفاده از محیط نوترینت براث و نوترینت آگار انجام و به دنبال آن اثر ضد قارچی مایع رویی و همچنین عصاره آن ها به روش انتشار دیسک در محیط SCA بر روی چندین گونه قارچ مورد بررسی قرار گرفت.
در کل چهار جدایه، دارای اثرات ضد قارچی قابل ملاحظه ای بر روی برخی قارچ ها شامل Aspergillus niger،Aspergillus flavus،Aspergillus fumigatus و Candida albicans بودند. این جدایه ها با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی و تعیین توالی ژن SrRNA16 شناسایی شدند. پس از جستجوی توالی آن ها از طریق BLAST در بانک اطلاعاتی NCBI جنس باکتری ها متعلق به دو جنس Pseudomonas و Acinetobacter بودند.
این اولین گزارش از بررسی فعالیت ضد قارچی، باکتری های جداشده از خاک کشاورزی خرم آباد است. این باکتری ها می توانند کاندید مناسبی برای کنترل زیستی قارچ های بیماری زا باشند. استخراج، شناسایی و به کارگیری متابولیت های مهاری آن ها می تواند در طراحی و تولید داروهای ضد قارچی استفاده شود.