بررسی رابطه بین نوبت کاری با سندرم متابولیک: یک مطالعه کوهورت آینده نگر
سندرم متابولیک به عنوان عامل خطر اصلی برای ابتلا افراد به بیماری قلبی-عروقی شناخته می شود. با توجه به اهمیت کنترل سندرم متابولیک، بررسی عوامل موثر بر این سندرم از اولویتهای مهم پژوهشی در جهان و ایران می باشد. یکی از این عوامل موثر که مطالعات پیشین روابط ضد و نقیضی در مورد رابطه آن با سندرم متابولیک اشاره نموده اند، متغیر نوبتکاری می باشد. از این رو این مطالعه کوهورت آیندهنگر جهت بررسی رابطه بین نوبتکاری با سندرم متابولیک بر روی مردان کارگر انجام شد.
این مطالعه کوهورت آیندهنگر پنج ساله بر روی یک نمونه تصادفی از کارگران کارخانه فولاد مبارکه اصفهان (ایران) از فروردین تا اسفندماه، طی سال های 1391 تا 1395 انجام پذیرفته شده است. در این مطالعه متغیر نوبت کاری و سندرم متابولیک به عنوان متغیر مستقل و وابسته و متغیرهای سن، تحصیلات و سابقه به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شد.
تعداد افراد شرکتکننده در این مطالعه را 1321 نفر مرد (میانگین سنی 43 سال) تشکیل می داد. در این مطالعه، نمونه شامل 528 نفر (40%) روزکار، 155 نفر (12%) نوبتکار چرخشی هفتگی و 638 نفر (48%) نوبت کار معمولی بود. شانس نسبی (OR) پنج ساله ابتلا به سندرم متابولیک در نوبت کارهای معمولی نسبت به روزکاران برابر با 1/93OR= با 0/044P= و برای نوبت کاران هفتگی برابر با 1/26OR= با 0/64P= بود.
با توجه به نتایج این مطالعه، داشتن شانس بیشتر در ابتلا به سندرم متابولیک در نوبت کاران معمولی نسبت به روزکاران تایید، اما این افزایش در نوبت کاران هفتگی تایید نشد.