طراحی و تعیین روایی و پایایی نسخه خودگزارشی ابزار غربالگری افتادن در منازل سالمندان ایرانی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

 سالمندان بیش از دیگر گروه های سنی در معرض افتادن و خطرات ناشی از آن هستند. بررسی و تعیین خطرات محیطی توسط درمانگران مستلزم صرف وقت و هزینه است، بنابراین جهت غربالگری اولیه، تهیه نسخه خودگزارشی ضروری به نظر می رسد. هدف مطالعه حاضر تهیه نسخه خودگزارشی ابزار غربالگری زمین خوردن و حوادث در منزل سالمندان ایرانی بود.

مواد و روش ها

بعد از دریافت تاییدیه از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران، به منظور طراحی این ابزار، موارد نسخه درمانگر در یک گروه تخصصی تجزیه و به زبان ساده و روان نگارش شد. پایایی پرسش نامه با روش آزمون بازآزمون و روایی پرسش نامه از طریق بررسی روایی محتوایی ارزیابی شد. سالمندان ساکن منازل خود بودند و سطح هوشیاری مناسب و توانایی درک و پاسخگویی به زبان فارسی را داشتند. اطلاعات به شیوه پرسش نامه و مشاهده جمع آوری شدند. ارزیابی آماری با نسخه 16 نرم افزار SPSS و پایایی آزمون بازآزمون با روش آماری ضریب همبستگی درون طبقه ای صورت گرفت.

یافته ها

در بررسی روایی محتوا برحسب فرمول CVR میزان توافق بین متخصصان معنی دار بود و پرسش نامه روایی محتوا داشت. پایایی آزمون بازآزمون با ضرایب تکرارپذیری مطلق و نسبی ICC=0/99 و SEM=0/25 به دست آمد که نشان دهنده پایایی بالای این آزمون است. همچنین روایی همزمان پرسش نامه با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن برابر با 0/95 و P Value  کوچک تر از 0/001 به دست آمد. آیتم های پرسش نامه شامل 15 سوال اصلی و 75 زیرسوال درباره خطرات محیط منزل بود.

نتیجه گیری

نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد این ابزار روایی و پایایی بالایی داردو می تواند به عنوان یک ابزار کاربردی در شناسایی خطرات زمین خوردن در محیط منزل استفاده شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
272 تا 283
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2055923 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)