بررسی زمینه های فرهنگی شکل گیری و رشد چالش های قومی در جهان اسلام: مطالعه موردی آذربایجان ایران
این مقاله با هدف یافتن بسترهای فرهنگی چالشهای قومی جهان اسلام با تاکید بر آذربایجان ایران تلاش دارد در راستای افزایش همبستگی ملی گام بردارد. بر این اساس، سئوال اصلی این مقاله این است که مهمترین بسترهای فرهنگی تاثیرگذار در شکلگیری و رشد چالشهای قومی در آذربایجان ایران چیست؟
روش پژوهش به صورت ترکیبی کیفی و کمی از طریق جمعآوری دادهها به روش کتابخانهای با ابزار فیشبرداری و روش میدانی با ابزار مصاحبه عمیق است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز به صورت توصیف دادهها و تحلیل محتوای کمی پس از دسترسی به تمام نتایج بدست آمده از منابع کتابخانهای و مصاحبه عمیق، صورت گرفته است.
تحلیل دادههای مصاحبه و تحلیل محتوایی کمی از تمامی نتایج بدست آمده از مصاحبه عمیق صورت گرفت. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که تاکید بر یک زبانه بودن کشور و تبعیض فرهنگی و عدم اجرای اصل 15 قانون اساسی برای ترکزبانان با 39 درصد به عنوان مهمترین بستر فرهنگی داخلی، و تاثیر شبکه های ماهوارهای ترکیه با 32 درصد و تاثیر جمهوری آذربایجان با هویت برتر ترکی در همسایگی آذربایجان ایران با 31 درصد به عنوان مهمترین بسترهای خارجی شکلگیری و رشد چالشهای قومی در آذربایجان ایران است.
نتایج تحقیق نشان می دهد برای ایجاد همبستگی ملی بیشتر، مولفه های فرهنگی مردم آذربایجان در داخل کشور باید شناسایی شده و مورد احترام قرار گیرد تا کشورهای خارجی نتوانند بستری برای ایجاد چالشهای قومی در آذربایجان ایران پیدا کنند.
-
همانندی های مارکسیسم لنینیسم با اندیشه و رفتار داعش
نوژن اعتضاد السلطنه*،
پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل، پاییز و زمستان 1400 -
نقد و بررسی کتاب اسلام در روسیه: سیاست های هویتی و امنیتی
*
پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، شهریور 1400 -
بررسی تحریک خارجی در چالشهای قومی (مطالعه موردی: آذربایجان ایران)
*، ، مسعود جعفری نژاد
نشریه امنیت ملی، زمستان 1399 -
بررسی نقش جمهوری آذربایجان در ایجاد چالشهای قومی در آذربایجان ایران
*،
نشریه مطالعات ملی، زمستان 1399