مهارت های موثر سواد سلامت در پیشگویی اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در دانش آموزان دختر شهر قزوین
سواد سلامت با بالابردن فهم، درک و ارزیابی مزایای رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه می تواند یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان باشد. این مطالعه با هدف تعیین مهارت های موثر سواد سلامت در پیشگویی اتخاد رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در دانش آموزان انجام گردید.
پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است. تعداد 375 نفر از دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر قزوین به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سواد سلامت نوجوانان و پرسشنامه سنجش رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان گردآوری و با استفاده از نرم افزار23 SPSS و با به کارگیری آمارهای توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون رگرسیون چندگانه، تحلیل شدند.
در میان ابعاد هشت گانه سواد سلامت، بیشترین میانگین نمره به دو بعد درک و ارتباط و کمترین میانگین نمره به دو بعد استفاده از اطلاعات سلامت و محاسبه، اختصاص داشت. میانگین و انحراف معیار نمره کلی سواد سلامت و اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان به ترتیب 58/12±84/70 از 100 و 60/5± 43/22 از 36 بود. آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که ابعاد سواد سلامت، 4/38% از تغییرات اتخاذ رفتار پیشگیری کننده از پوکی استخوان را پیشگویی کردند (384/0=R2). از میان ابعاد مورد بررسی، فقط بعد استفاده از اطلاعات سلامت (001/0=p ،044/0=β) به طور معنی دار پیشگویی کننده اتخاذ رفتار بود.
نظر به نتایج مطالعه لازم است در طراحی برنامه های آموزشی جهت پیشگیری از پوکی استخوان، به نقش سواد سلامت به طور کلی و خصوصا تاثیر بعد استفاده از اطلاعات سلامت در میان نوجوانان توجه ویژه ای مبذول گردد.