بررسی اثر سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی گل های انار (.Punica granatum L) و اسید اورسولیک خالص شده از آن بر روی سلول های ملانوما B16f10
ملانوما خطرناک ترین نوع سرطان پوست است و بیشترین سرعت رشد را در میان انواع سرطان ها داراست. اسید اورسولیک یکی از تری ترپنوییدهای پنتاسیکلیک شناخته شده است که به طور گسترده در گیاهان دارویی از جمله گل انار وجود دارد.
مطالعه حاضر به بررسی اثر سایتوتوکسیک عصاره اتانولی گل های انار و همچنین اسید اورسولیک خالص شده از آن بر سلول های ملانوما موشی B16f10 می پردازد.
خالص سازی اسید اورسولیک از گل های انار، با استفاده از عصاره گیری با کمک اولتراسوند و به دنبال آن فلش کروماتوگرافی فاز نرمال انجام شد. ساختار شیمیایی اسید اورسولیک خالص شده به وسیله کروماتوگرافی گازی جفت شده با اسپکتروسکوپی جرمی (GC-MS)، طیف سنجی مادون قرمز (IR) و 1H-NMR تایید شد. سپس اثر عصاره اتانولی گل های انار و همچنین اسید اورسولیک خالص شده از آن در مهار تکثیر سلول های ملانوما موشی B16f10 با استفاده از روش MTT انجام شد.
نتایج این مطالعه استخراج و خالص سازی موفق و پربازده اسید اورسولیک از گل های انار را توسط این روش فلش نشان داد. بعد از یک بار فلش کروماتوگرافی، درصد خلوص اسید اورسولیک بیش از 97 درصد و مقدار محصول 1/0 درصد پودر خشک گل انار بود. تیمار سلول های B16f10 با عصاره اتانولی گل های انار و اسید اورسولیک خالص شده از آن، فعالیت ضد تکثیری معنی داری را بعد از 48 و 72 ساعت نشان داد. این فعالیت مهاری از عصاره گل های انار به صورت وابسته به غلظت و زمان مشاهده شد.
نتایج این تحقیق حاکی از ارزشمند بودن عصاره گل های انار و اسید اورسولیک خالص شده از آن در پیشگیری و درمان ملانوما می باشد.
-
بررسی اثر اسانس گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) بر ماندگاری و کیفیت گل شاخه بریده رز
*
نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران، بهار و تابستان 1401 -
ارزیابی مورفولوژیکی ژنوتیپ های توت ایرانی در استان کرمان، ایران
ج. فرخی تولیر *، س.ع. میرجلیلی
مجله بین المللی علوم و فناوری کشاورزی،