اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر نیمرخ حافظه فعال کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

اختلال کاستی توجه بیش فعالی، تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی برنامه توان بخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر نیم رخ حافظه فعال کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی است.

روش بررسی

این پژوهش، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری آن را تمامی کودکان دختر با اختلال کاستی توجه بیش فعالی شهر کرمانشاه در سال 1396 تشکیل دادند. تعداد 32 نفر به روش در دسترس از مدارس شهر کرمانشاه انتخاب شدند. آزمودنی ها به روش تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند که اعضای هر گروه 16 نفر بود. گروه آزمایش، برنامه توان بخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر را در 18 جلسه دریافت کردند؛ در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارایه نشد. ابزار پژوهش، مجموعه آزمون حافظه فعال برای کودکان ارجمندنیا بود. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که برنامه توان بخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر، اثر معناداری بر مولفه های مجری مرکزی، صفحه دیداری فضایی و حلقه واج شناختی در کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی دارد (0٫001>p). بر اساس مجذور اتا می توان گفت به ترتیب 62درصد، 59درصد و 66درصد تغییرات هریک از مولفه های مجری مرکزی، صفحه دیداری فضایی و حلقه واج شناختی، به علت تاثیر شرکت آزمودنی ها در برنامه مداخله بوده است.

نتیجه گیری

 برنامه توان بخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر، نیم رخ حافظه فعال کودکان با اختلال کاستی توجه بیش فعالی را بهبود بخشید. بنابراین، می توان از این برنامه به منظور بهبود حافظه فعال چنین کودکانی بهره برد و برنامه ریزی برای استفاده از این برنامه اهمیت ویژه ای دارد.

زبان:
فارسی
در صفحه:
57
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2172405 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)